Beauty

Turvalliset ja tehokkaat aurinkovoiteet

Beauty | 15.5.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic, sisältää alekoodin

Synteettiset UV-filtterit imeytyvät verenkiertoon ja kerääntyvät elimistöön. Ne häiritsevät hormonitoimintaa ja tuhoavat koralleja. Älä saastuta itseäsi ja luontoa synteettisillä aurinkovoiteilla. Luonnolliset aurinkosuojat ovat turvallisia ja tehokkaita.

Varmasti moni teistä on lukenut taannoisen artikkelin iltapäivälehden sivuilta synteettisistä aurinkosuojista, joiden UV-filtterit imeytyvät tutkitusti verenkiertoon. Kyseisssä artikkelissa suomalaiset asiantuntijat ottavat tutkimukseen kantaa neutraalisti ja riskejä osittain vähätellen, koska aurinkovoidetta ei usein käytetä koko vartalolle, vaan esimerkiksi pelkästään kasvoille ja ylävartaloon pukeutumisesta riippuen.

Synteettisistä UV-filttereistä löytyy kuitenkin tutkimuksia, missä niiden on todettu kasaantuvan ihoon ja kerääntyvän elimistöön, eli niitä ei saakaan poistettua täysin pesemällä. Synteettisten UV-filttereiden on todettu mm. häiritsevän hormonitoimintaa. Vaikka ei käyttäisi synteettistä aurinkovoidetta, niitä voi kertyä myös elimistöön synteettisestä parfyymista, joissa UV-filttereitä käytetään suojaamaan tuotetta.

Vaikka aurinkovoidetta ei tarvitse käyttää ympäri vuoden ja sitä käyttäisi vain pienille ihoalueille, ei ole mitään syytä valita synteettistä tuotetta, koska saatavilla on nykyisin tehokkaan ja turvallisen suojan antavia luonnollisia aurinkovoiteita, joiden fysikaaliset UV-filtterit eivät imeydy ihoon, koska nanokokoisten partikkeleiden käyttö ei ole sertifioidussa luonnonkosmetiikassa sallittua.

Vaikka ei olisi huolissaan synteettisten UV-filttereiden aiheuttamista terveyshaitoista, eikä valitsisi tuotetta itsensä takia, niin kannattaa tehdä se ympäristön vuoksi, sillä synteettiset UV-filtterit saastuttavat vesistöjä ja tuhoavat koralleja.

Lue myös artikkelini Aurinkosuojien ABC, jossa perehdyn kemiallisten ja fysikaalisten UV-filttereiden eroihin.

Luonnollisten aurinkovoiteiden Ferrari

Ranskalainen Algamaris on luonnollisten aurinkovoiteiden Ferrari. Muitakin erittäin hyviä aurinkovoidemerkkejä on nykyisin saatavilla sertifioituna luonnonkosmetiikkana ja minullakin on pari suosikkisarjaa, mutta Algamariksella on todellinen etulyöntiasema luonnollisten aurinkovoiteiden pioneerina. Algamariksen voiteet ovat ylivetoja mm. näistä syistä:

– Koostumukset ovat erittäin laadukkaita ja tasaisesti levittyviä
– Voiteet eivät jätä iholle valkoista pintaa
– Tuotteet eivät sisällä nanopartikkeleita
– Kaikki voiteet ovat vedenkestäviä ja tuovat pysyvän sekä luotettavan suojan
– Voiteet tuoksuvat ihanalle kookokselle
– Laajasta valikoimasta löytyy sopivat tuotteet kaikkiin eri käyttötarkoituksiin, kuten kaupungissa oleiluun, merelle, vuoristoon ja lapsille
– Suojakertoimen 50 voiteet ovat täysin hajusteettomia ja sopivat allergisille
– Valikoimassa on myös aurinkosuojan sisältävä sävyttävä voide kasvoille, joka on täydellinen meikkipohja kesäksi
– Pakkaukset ovat ilmatiiviitä ja hygienisiä

Algamariksen aurinkovoiteet jättävät ihon miellyttävän pehmeäksi ja kosteutetuksi. Voiteet sisältävät mm. pehmittävää ja ravitsevaa auringonkukkaöljyä ja kookosöljyä, kosteuttavaa aloe veraa sekä Alga gorria -yhdistettä, punalevästä uutettua antioksidanttia, joka ehkäisee aurinkovauroita neutraloimalla vapaita radikaaleja. Alga gorria on antioksidanttisilta ominaisuuksiltaan viisi kertaa tehokkaampi kuin C-vitamiini.

Yksi syy Algamariksen tuotteiden ylivoimaisuudelle on luotettavuus. Aurinkovoiteen tarkoitus on ensisijaisesti suojata iho palamiselta ja tuotteen täytyy siksi olla luotettava ja turvallinen. Siksi suosittelen aina valitsemaan aurinkovoiteen ensisijaisesti merkiltä, joka on vakiinnuttanut asemansa markkinoilla aurinkovoiteiden valmistajana. Kaikki hand made aurinkovoiteet kannattaa kiertää kaukaa. Lisäksi jos inci-listasta ei löydy emulgaattoreita ja säilöntäaineita, hälytyskellot pitäisi soida tässä vaiheessa ja tuote kannattaa jättää hyllyyn – valitettavasti tällaisiinkin tuotteisiin olen markkinoilla törmännyt, eikä tämmöisiä tuotteita voi pitää luotettavina.

Sopivan aurinkovoiteen valitseminen

Kasvot

Algamariksella on kasvoille neljä erilaista aurinkovoidetta: kaksi sävyttävää suojakertoimella 30 sekä ilman sävyä suojakertoimet 30 ja 50. Sävyttävien voiteiden peittävyys on BB-voiteen tai puolipeittävän meikkivoiteen luokkaa, joten ne toimivat mainiosti loppukevään ajan ja koko kesän läpi meikkipohjana.

Pigmenttiläiskiin taipuvaiselle iholle aurinkosuojakerroin on tarpeen keväästä syksyyn saakka eikä suojakerroin tee huonoa muillekaan, sillä kasvot saavat kesän aikana eniten aurinkoa. Sävyttävä aurinkosuoja onkin kesän must have tuote.

Sävyttävästä voiteesta on saatavilla keskitumma ja vaalea sävy. Suurimmalle osalle vaalea sävy on sopiva varsinkin alkukesästä. Tummempi sävy sopii puolestaan selkeästi tummalle ja erittäin ruskettuneelle iholle.

Jos haluat käyttää meikkivoidetta erikseen tai et kaipaa aurinkovoiteelta sävyä, suojakertoimen 30 ja 50 aurinkovoiteet kasvoille ovat loistava vaihtoehto. Kumpikin voide levittyy ohuesti ja tasaisesti eikä jätä ihoa lähmäiseksi. Ne toimivat mainiosti myös meikin alla.

Muista myös suojata huulet, ne nimittäin kärähtävät helposti! Algamariksella on suojakertoimen 30 voide huulille, joka pitää huulet pehmeinä ja kosteutettuina.

Vartalo

Mieti vartalon aurinkovoidetta valitessa millaisissa olosuhteissa vietät aikaa ja huomioi lisäksi ihosi oma pigmenttityyppi. Jos oleskelet merellä, valitse aina suojakerroin 50. Suomen eteläpuolella kannattaa aluksi käyttää suojakerrointa 50 ja kun ihon oma suojamekanismi on aktivoitunut noin viikon kuluttua, voi kertoimen pudottaa 30:een normaalilla, suhteellisen hyvin ruskettuvalla iholla.

Oman suojamekanismin aktivoituminen edellyttää, että auringossa oleskellaan päivittäin viikon ajan. Vaalean ja helposti palavan ihon on kuitenkin aina syytä valita suojakerroin 50. Suomen leveyspiireillä maankamaralla oleskellessa suojakerroin 30 on riittävä normaalille, jonkin verran tai kohtalaisen hyvin ruskettuvalle iholle. Lapsille tulee aina käyttää suojakerrointa 50, koska lapsen ihon oma suojamekanismit eivät ole vielä kehittyneet.

Algamariksen valikoimassa on vartalon aurinkovoiteita kahdella eri koostumuksella: hyvin ohuet sprayt ja täyteläisemmät voiteet, kummastakin koostumuksesta on saatavilla suojakertoimet 30 ja 50. Itse olen vesimäisen ohuiden suihkeiden ystävä. Jos pohdit näiden kahden koostumuksen eroja, sanoisin, että täyteläisemmät voiteet ovat parempi valinta kuivalle ja ohuelle iholle. Niiden pysyvyys on myös hitusen parempi, joten jos lomailee esimerkiksi tropiikissa, missä ilma on kosteaa tai jos viettää paljon aikaa vedessä, kannattaa valita täyteläisempi koostumus.

Aurinkovoiteen oikea käyttömäärä

Aurinkovoidetta tulisi käyttää kaksi mikrogramaa per neliösentti, jotta voiteen teho vastaa purkin kyljessä ilmoitettua suojakerrointa. Tämä tarkoittaa noin teelusikallista kasvoille, kaulalle ja dekolteelle. Voiteen suojakerroin romahtaa, jos sitä levittää liian vähän.

Suojakertoimen 50 teho putoaa 7:ään (neliöjuureen alkuperäisestä), jos voidetta levittää vain puolet suositellusta määrästä, ei siis puoleen eli 25:een.

Harva meistä levittää voidetta suositeltua määrää. Tämän vuoksi onkin hyvä valita aina korkeampi suojakerroin, jos epäröi kahden kertoimen välillä ja tiedossa on suorassa auringonpaisteessa oleskelua pitkän ja pimeän talven jälkeen. Muista myös lisätä voidetta parin tunnin välein, jos oleskelet suorassa auringonpaisteessa.

Ihonhoito auringonoton jälkeen

Aurinkovoide täytyy puhdistaa iholta huolellisesti, sillä fysikaaliset aurinkosuojat kertyvät helposti huokosiin ja ihon sarveiskerrokseen. Tavallinen suihkugeeli ei yksinään riitä puhdistamiseen, vaan avuksi kannattaa ottaa hellävarainen ja pehmeä pesukinnas. Vältä kuorivia ja karheita kintaita, sillä iho voi olla lievästi herkistynyt auringossa oleskelun jälkeen. Toinen hyvä vaihtoehto on öljypuhdistus, johon voi käyttää esimerkiksi kookosöljyä. Hiero ensin öljyä iholle huolellisesti ja emulgoi se sitten pois suihkugeelillä. Voit käyttää huuhtelussa apuna pehmeää pesukinnasta.

Kosteuta iho lopuksi rauhoittavalla ja viilentävällä after sunilla ja levitä vielä sen päälle öljyä, esimerkiksi arganöljy on hyvä valinta, koska se sisältää runsaasti korjaavia omega-rasvahappoja ja E-vitamiinia. Algamariksen after sunissa on ihana kesäfiilis kookoksen tuoksun ansiosta ja se sisältää aurinkovaurioita korjaavan Alga gorrian lisäksi punoitusta vähentävää ruskolevää ja bisabololia, kosteuttavia polysakkarideja ja aloe veraa sekä pehmentävää sheavoita ja auringonkukkaöljyä.

Mikä on sinun ehdoton ykkönen luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista? Entä mitä merkkejä olet testannut? Onko jostain huonoja kokemuksia?

Alekoodi

Saat 15 % alennuksen kaikista Algamariksen aurinkovoiteista koodilla algamaris19 House of Organicin verkkokaupasta.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,