Beauty

Aurinkosuojien ABC

Beauty | 14.5.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic

Sääennuste on näyttänyt varsin huvittavalta viime viikkoina: eihän tälle säälle voi kuin nauraa, totesi Pekka Pouta, jonka nauru tarttuu väkisinkin, sillä eihän tässä muuten mielenterveys säily. Kesä tule jo, jooko?

Jospa koitetaan uhmata sääjumalia väen väkisin kaivamalla uudet bikinit ja sandaalit kaapista ja kuvitellaan, että ulkona on vähintään kaksikymmentä astetta lämmintä, niin kenties kesä suvaitsee vihdoin saapua. Jos ei, pakataan matkalaukku ja hurautetaan sinne missä kesä on. Juuri nyt kiinnostavat Portugali, Kreikan saaret, Italia ja Etelä-Ranska. Kaikki paikat, missä on niin paljon aurinkoa, ettei ilman aurinkosuojaa ole asiaa ulos kuin korkeintaan puoleksi tunniksi.

Tänään puhutaan aurinkosuojista. Yksi lempiaiheistani, jonka suhteen olen tiukkapipoinen niuhottaja. Tavallisesti en kyttää uimahalleissa tai joogasaleilla, millä ihmiset itseään rasvailevat, mutta lomalla haukankatseeni vaanii jokaisen auringonottajan rasvaputeleita koittaen bongailla luonnollisia aurinkosuojia – lähes aina turhaan (jopa joogaretriiteillä). Ihmettelen, kuinka harva ihminen käyttää luonnonkosmetiikan aurinkovoidetta, sillä olen kuvitellut, että kemiallisten UV-filttereiden haitoista on puhuttu jo niin pitkään ja luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden positiivista tuotekehitystä puolestaan hehkutettu, että luonnollisen aurinkovoiteen valinta olisi jo yhtä yleistä kuin einesruokien välttely. Toivon, että tämän postauksen myötä luonnonkosmetiikan aurinkovoiteesta tulee sinulle ja lähipiirillesi itsestäänselvä valinta.

Kemialliset UV-suojat

Kemialliset UV-filtterit toimivat absorboimalla eli imemällä UV-säteitä itseensä ja vapauttamalla energian sen jälkeen iholle lämpönä. Tutkimusten mukaan kemialliset UV-filtterit häiritsevät hormonitoimintaa ja voivat aiheuttaa mm. syöpää. Hormonitoimintaa häiritsevillä kemikaaleilla on kauaskantoisia seurauksia, joista kaikkia vaikutuksia ei vielä edes tiedetä. Lisäksi UV-filtterit kerääntyvät ihoon ja häiritsevät sen mikrobikantaa ja suojabarriääriä. Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa kaksi koehenkilöä oli käyttämättä iholle lainkaan kosmetiikkaa ja peseytymättä kolmen vuorokauden ajan. Tämän jälkeen iho tutkittiin 3D-molekyylikartan avulla. Kummallakin koehenkilöllä löytyi ihosta bakteerien lisäksi joukko kosmetiikasta peräisin olevia kemikaaleja, mm. kemiallista UV-suoja-ainetta (avobenzonea ja octocrylenea), vaikka tutkimus tehtiin talvella ja koehenkilöt olivat käyttäneet edellisen kerran aurinkosuojaa kesällä. Ongelmallista on myös se, että aurinkovoiteiden UV-filtterit kulkeutuvat ympäristöön ja saastuttavat erityisesti vesistöjä tuhoten mm. koralleja. Kun nämä kemikaalit joutuvat ympäristöön ja vesistöön, kulkeutuvat ne lopulta meihin ihmisiinkin.

Ihon kunnon kannalta kemialliset UV-filtterit ovat myöskin haitallisia, sillä auringonsäteitä imevässä ja lämmöksi muuttuvassa reaktiossa syntyy vapaita radikaaleja, jotka vaurioittavat ihoa ja aiheuttavat ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä. Eli aine, jonka pitäisi suojata UV-säteiden ihoa vanhentavilta vaikutuksilta, aiheuttaakin niitä. Tätä yritetään ehkäistä lisäämällä tuotteisiin antioksidantteja. Kemialliset UV-filtterit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita tai ärsytystä ja koska niitä käytetään synteettisessä kosmetiikassa, voiteet sisältävät usein vielä mukavan cocktailin synteettisiä säilöntäaineita, emulgaattoreita sekä synteettisiä rasvoja ja silikoneja. Tämmöistä kemikaalipommia ei voi suositella kenenkään elävän olennon iholle, eikä ympäristöön.

Omasta ehdottomuudestani olen poikennut kerran, vuosi sitten Sisilian lomalla. En ollut huomioinut aurinkovoidetta viikon lomalle pakatessani, että puteleita käyttäisi myös äitini, jonka vuoksi loman viimeisenä päivänä putelimme tyhjenivät niin, että oli pakko lähteä aurinkovoiteen metsästykseen. Yhdestäkään kaupasta ei löytynyt luonnonkosmetiikan aurinkovoidetta, jonka vuoksi meidän oli pakko valita joko varjossa pysyttely, ihon palaminen tai synteettinen aurinkovoide. Päädyimme jälkimmäiseen, joka oli kamalaa. Voidemainen emulsio hävisi ihoon tekemällä ihon pinnasta todella kuivan ja kiristävän, jota voimakas aurinko vain kuivatti entisestään. Saatoin melkein tuntea kuinka ihoni rypistyi auringossa. Voide tuntui todella inhottavalta!

Fysikaaliset UV-suojat

Luonnonkosmetiikassa käytetyt UV-filtterit ovat mineraali- eli epäorgaanisia filttereitä, joista käytetään yleensä nimitystä fysikaalinen aurinkosuoja (titaanidioksidi ja sinkkioksidi). Ne suojaavat kemiallisten suodattimien tavoin sekä UVA- että UVB-säteiltä, mutta toimivat kuin peili, eli heijastamalla auringonsäteet pois iholta muuttamatta säteitä miksikään muuksi, jonka vuoksi ne eivät synnytä vapaita radikaaleja. Fysikaalisista UV-filttereistä ei ole raportoitu allergisia reaktioita. Synteettisen kosmetiikan lasten aurinkovoiteissa käytetään fysikaalisia filttereitä, koska viranomaiset eivät suosittele kemiallisia filttereitä lapsille. Miksi aikuisenkaan tulisi niitä käyttää?

Vielä muutama vuosi sitten fysikaaliset aurinkosuojat värjäsivät ihon niin valkoiseksi, etteivät ne olleet miellyttäviä käytössä. Tuotekehitys on kuitenkin ottanut huimia harppauksia eteenpäin ja nykyisin luonnonkosmetiikkamarkkinoilta löytyy loistavia aurinkovoiteita, jotka eivät tee ihosta valkoista tai erottuvat iholta vain aavistuksen. Luonnonkosmetiikassa käytettävät kasvipohjaiset emulgaattorit ovat kehittyneet niin roimasti, että niiden ansiosta fysikaaliset aurinkosuoja-aineet levittyvät iholle erittäin tasaisesti ja lähes huomaamattomasti. Eli kerrankin näille aineille, joita pidän ihonhoidon kannalta turhakkeina, on todellinen tarve ja hyöty! Emulsioissa käytetään lisäksi kasviöljyjä tai niistä johdettuja esteriöljyjä, jotka auttavat aurinkosuoja-aineita levittymään tasaisemmin, pitävät ihon pehmeänä ja ehkäisevät ihon kuivumista. Kasviöljyt myös hoitavat ihoa rasvahappojen ja vitamiinien ansiosta. Lisäksi voiteisiin lisätään usein antioksidantteja ehkäisemään UV-säteilyn aiheuttamia ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä.

Nanomateriaalit

Nanokokoisten materiaalien (ulottuvuus vähintään yhden ulkomitan osalta 1-100 nanometriä, nanometri on millimetrin miljoonasosa) käytöllä voi olla haittavaikutuksia terveydelle ja ympäristölle. Joidenkin tutkimusten mukaan nanopartikkelit voivat imeytyä sisäelimiin asti, mutta mitä ne voivat siellä saada aikaiseksi, siitä on kovin vähän tietoa. Kosmetiikassa nanopartikkeleita käytetään aurinkovoiteissa (titaanidioksidin ja sinkkioksidin nanopigmenttejä), kosteusvoiteissa ja suuhygieniatuotteissa. Tutkimustieto laahaa nanopartikkeleiden osalta vielä perässä, mutta tutkimukseen panostetaan tällä hetkellä paljon. Tietoa on kyllä saatavilla, mutta se on melko ristiriitaista ja toisaalta tietoa pitkäaikaisista vaikutuksista ei vielä ole.

Synteettisessä kosmetiikassa nanopartikkeleiden käyttö on sallittua, mutta luonnonkosmetiikassa kiellettyä ja toivottavasti tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Kesästä 2013 lähtien nanomuotoiset aineet on täytynyt merkitä tuotteen ainesosaluetteloon sanalla ”nano”, eli myös synteettisen kosmetiikan puolella pitäisi ainakin teoriassa olla mahdollista välttää halutessaan nanopartikkeleita (mutta olemmehan törmänneet aiemminkin muutamiin keisseihin, joissa pakkausmerkintöjä ei noudateta). Useat synteettiset aurinkovoidemerkit yhdistelevät tuotteisiinsa sekä kemiallisia että fysikaalisia UV-filttereitä tehostaakseen suojaa. Tämä on jälleen yksi syy suosia luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita, jossa nanopigmenttien käyttöä ei ainakaan toistaiseksi sallita.

Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden teho ja poistaminen iholta

Olen käyttänyt vuosia luonnonkosmetiikan aurinkosuojia ja niiden teho on tullut testattua mm. Thaimaassa, Intiassa ja viime vuonna Italiassa, Balilla sekä Keniassa. Tehot ovat loistavat ja Keniassakaan iho ei palanut kertaakaan, vaikka aurinko oli aivan käsittämättömän polttava. Voidetta pitää vain muistaa kuljettaa mukana koko ajan ja lisäillä tarpeeksi usein.

Muutama viikko sitten eräs miespuolinen ystäväni laittoi minulle viestiä palattuaan Karibian surffilomalta. Hän oli käynyt ennen reissua lukemassa blogista aurinkovoidesuosituksiani ja pakannut niiden perusteella mukaan Algamariksen 50 suojakertoimen voiteen sekä 30 suojakertoimen ohuen emulsiosprayn. Hän halusi laittaa minulle viestiä, jotta voisin välittää vesiurheilua harrastavan miehen kokemukset voiteista teille lukijoille: iho ei palanut kertaakaan ja lisäksi voiteet kestivät vedessä todella hyvin, jonka ansiosta niitä ei tarvinnut lisäillä koko aikaa (ja ne eivät kaiketi myöskään liukene meriveteen ainakaan suurissa määrin). Oman kokemukseni mukaan juuri se on luonnonkosmetiikan ja erityisesti Algamariksen aurinkovoiteissa bonus, että ne kestävät hyvin vedessä.

Varjopuolena voiteissa onkin sitten niiden poistaminen iholta. Apuna kannattaa käyttää täyteläistä suihkuvoidetta ja pesu- tai kuorintakinnasta. Jos poistaminen tuntuu silti haastavalta, iholle voi tehdä kaksoispuhdistuksen hieromalla iholle ensin öljyä (esimerkiksi kookosöljyä) ja sen päälle suihkuvoiteen tai -geelin pesu- tai kuorintakintaan avulla. Aurinkovoiteet ovat öljyliukoisia, jonka vuoksi öljyinen puhdistusaine tehoaa niihin parhaiten. Pesu- ja kuorintakintaiden kanssa täytyy olla varovainen, jos iho punoittaa yhtään eikä niitä tulee käyttää palaneelle tai kuumottavalle iholle ollenkaan.

Ihon pigmenttityyppi ja olosuhteet määrittävät suojakertoimen

Aurinkovoiteiden kanssa on muistettava se, että mikään niistä ei suojaa melanoomalta, vaikka iho ei palaisikaan. Voiteet eivät myöskään suojaa täydellisesti auringon ennenaikaisesti ihoa vanhentavilta vaikutuksilta, jos aurinkoa palvoo tuntikausia äkillisesti pitkän ja pimeän talven jälkeen.

Aurinkosuojan käytössä ja sopivaa suojakerrointa valitessa täytyy huomioida ihon oma pigmenttityyppi*. Hyvin vaalea iho ei kestä aurinkovoiteenkaan kanssa aurinkoa yhtä paljon kuin iho, jolla pigmenttiä on enemmän. Aurinkosuojakerroin kertoo, kuinka moninkertaisen ajan auringossa voi olla palamatta verrattuna siihen, miten pitkään iho kestää auringossa ilman suojaa. Esimerkiksi pigmenttityyppi 1:n ihon oma suoja-aika on vain 5 minuuttia, joten suojakertoimella 30 iho kestäisi aurinkoa 2,5 tuntia. Tällöinkin voidetta tulee lisäillä 1-2 tunnin välein sekä huomioida maantieteellinen sijainti: on täysin eri asia olla auringossa päiväntasaajalla tai Etelä-Euroopassa kuin Suomessa. Ystäväni, jonka iho ruskettuu salamannopeasti, käytti Keniassa jatkuvasti 30 ja 50 suojakertoimen voiteita, eli pigmenttityypin lisäksi täytyy aina huomioida olosuhteet. Suomessa UV-säteily on voimakkainta kesä-heinäkuussa, mutta juuri alkukesän auringossa iho voi kärähtää salakavalasti, koska takana on yli puoli vuotta pimeää vuodenaikaa. Aurinkovoidetta valitessa pitää lisäksi huomioida viettääkö aikaa maalla, merellä, nurmikolla, hiekkarannalla vai lumihangella. Erityisesti hiekka, merivesi ja lumi heijastavat auringonsäteitä voimakkaasti.

Kas näin, nyt on saatu valistuspaketti kasaan ja päästään itse tuotevinkkeihin. Olen kokeillut lähes kaikki Suomen luonnonkosmetiikkamarkkinoilta löytyvät aurinkovoidemerkit ja kirkkaaksi suosikiksi nousi viime vuoden reissaamisen myötä Algamaris, josta olen kirjoittanut monta kertaa aiemminkin. Algamariksen voiteiden koostumukset ovat loistavat, ne levittyvät hyvin ja tuoksuvat ihanalle kookokselle (kookoksen tuoksu ja aurinko ovat aivan lyömätön yhdistelmä, jolla voi virittäytyä trooppisiin tunnelmiin pohjoisella pallonpuoliskollakin).

Luottoaurinkovoiteeni

Omat luottotuotteeni Algamarikselta ovat kulkeneet mukana jo monella reissulla. Suomessa käytän aina suojakerrointa 30, mutta kaukomaille pakkaan mukaan myös suojakertoimen 50, jolla suojaan itseni muutaman ensimmäisen päivän ajan sekä aina ollessani merellä ja valkoisilla hiekkarannoilla.

Aurinkovoiteen ostoa ei kannata jättää lomakohteeseen, sillä omien kokemusteni mukaan tarjonta on surkeaa. Lomalle kannattaa siis pakata mukaan mieluummin liikaa kuin liian vähän aurinkovoidetta.

Aurinkovoidespray SK 30: tämä on ihan ykkösvoiteeni niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Emulsio on erittäin ohutta ja juoksevaa, joka imeytyy nopeasti, mutta jättää ihon pehmeäksi ja joustavaksi. Tuote on pakattu todella kätevään tuubiin spray-annostelijalla, joka tyhjenee helposti viimeistä pisaraa myöten eikä tuotetta mene hukkaan (huom. luonnonkosmetiikassa ei sallita aerosolisprayn käyttöä, eli tuote tulee ulos täysin nestemäisenä eikä sitä voi täten vahingossakaan hengittää). Aurinkosuoja-aineena toimivat titaanidioksidi ja sinkkioksidi ja emulgaattorien lisäksi voiteeseen on lisätty auringonkukka- ja kookosöljyä, jotka hoitavat ihoa. Punalevästä uutettu alga-gorria antioksidantti auttaa neutraloimaan vapaita radikaaleja. Herkullinen kookoksen tuoksu viimeistelee käyttömukavuuden. Tämä voide on loistava pigmenttityyppi 3-4:lle*.

Aurinkovoidespray SK 50: tätä voidetta en ole itse asiassa kokeillut käytännössä, vaan Balin ja Kenian reissuilla minulla on ollut mukana edellä mainitseani 30 SK sprayn lisäksi 50 suojakertoimella varustettu täyteläisempi voide, sillä sheavoita sisältävän rasvaisemman koostumuksen ansiosta se kestää paremmin vedessä ja oman epäilykseni mukaan se kenties suojaa hyvin voimakkaassa auringossa paremmin, kuin ohut spray. Halusin kuitenkin nostaa tämän 50 suojakertoimen sprayn esille, sillä koen juuri tämän ohuemman version miellyttävämmäksi käyttää. Tämän voiteen pakkaisin varmasti mukaan Etelä-Euroopan lomakohteeseen tai Suomessa merelle. Pigmenttityyppi 1:sen kannattaa valita jompi kumpi näistä voiteista.

Aurinkovoide SK 30: täyteläisempi voide eroaa ohuesta spraysta koostumukseltaan ja hoitavuudeltaan. Se levittyy myös erittäin ohuesti eikä jätä ihoa valkoiseksi. Kamomillavesi rauhoittaa ihoa ja alga-gorria antioksidantti auttaa ehkäisemään ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä. Tämän voiteen valitsisin pigmenttityyppi 2:lle Suomessa.

Sävyttävä aurinkovoide kasvoille SK 30: tässä onkin sitten kesän hittituote! Sävyttävä aurinkovoide kasvoille, josta tulee todella kaunis, hunajainen hehku ja voide myös tasoittaa ihoa ihan aavistuksen. Tämän myötä ei ole suojakertoimella varustetulle päivävoiteelle tarvetta (joka on hankalaa valmistaa täydellisellä koostumuksella) ja tämän voi käyttää vaikka meikkipohjankin sijasta. Jos ihoa kaipaa enemmän tasoitusta, meikkiä voi toki levittää vielä sen päälle erikseen. Vaalean sävyn lisäksi tuotteesta on saatavilla myös tummempi sävy.

Aurinkosuoja huulille SK 30: huulet kaipaavat ehdottomasti oman aurinkovoiteensa. Algamariksen huulirasva ei värjää huulia valkoiseksi. Se sisältää hoitavan ja kosteuden haihtumista ehkäisevän sekoituksen jojoban, mimosan ja auringonkukan kasvivahoja, ihoa vahvistavaa skvalaania sekä alga-gorria antioksidanttia, joka ehkäisee ryppyjen muodostumista huulille.

Aurinkovoidepuikko SK 50: tämä puikko on kunnon tököttiä ääriolosuhteisiin, kuten merelle, valkoiselle hiekalle ja vuoristoon. Kenian vitivalkoisilla hiekkarannoilla ja kristallinkirkkaassa vedessä  vetelin puikkoa korvanlehtiin sekä hiusrajaan, josta aurinkovoide voi pyyhkiytyä helposti hiusten ympärillä olevaan huiviin. Puikko värjää ihon melko valkoiseksi, mutta suojaa todella hyvin. Ehdoton must have surffilomille!

After Sun: auringonoton jälkeen ihon voi valella aloe vera -geelillä, mutta se jättää ihon täysin ilman rasvaa, jota ehdottomasti kaivataan UV-säteilyannoksen jälkeen. Luonnonkosmetiikasta löytyy runsaasti ihoa rauhoittavia ja hoitavia voiteita sekä öljyjä, mutta kunnon after sunissa on ihana lomafiilis (se kookoksen tuoksu!) ja lisäksi after sunit sisältävät punoitusta rauhoittavia ja viilentäviä aineita. Algamariksen after sun on jälleen markkinoiden ykkönen. Se sisältää ihoa korjaavaa shea voita, rauhoittavaa ja uudistavaa aloe veraa, punoitusta ja kuumotusta rauhoittavaa bisabololia sekä kosteuttavaa ja korjaavaa ruskean levän uutetta. Herkullinen tuoksu ja silkkinen, nopeasti imeytyvä koostumus ovat vastustamaton yhdistelmä!

Tärppituotteet palaneelle iholle

Jos iho palaa, valele se useita kertoja päivässä aloe vera -geelillä ja hiero päälle otsonoitua oliiviöljyä. Vältä ihon mekaanista rasitusta (vartalokuorintojen ja pesukintaisen käyttöä) ja suojaa iho vaatteilla auringolta. Iltaisin ihon voi kevyesti puhdistaa esimerkiksi kookosöljyn ja suihkugeelin yhdistelmällä.

Mitkä ovat sinun aurinkovoidesuosikkejasi ja millaisia ovat kokemuksesi luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista?

 *Ihon pigmenttityypit:

Tyyppi 1

Erittäin herkkä, hyvin vaalea, joka palaa eikä rusketu

Ihon oma suoja-aika: 5-10 min

Suositeltu suojakerroin: 50

Tyyppi 2

Herkkä ja vaalea iho, palaa helposti, heikko rusketus (lapsen iho)

Ihon oma suoja-aika: 10-20 min

Suositeltu suojakerroin: 30-50

Tyyppi 3

Normaali, tummanvaalea iho, ruskettuu punoituksen kautta tai ilman (60-75 % suomalaisista on tätä tyyppiä)

Ihon oma suoja-aika: 20-30 min

Suositeltu suojakerroin: 15-25

Tyyppi 4

Vahva ja tumma iho, ei punoita, ruskettuu hyvin helposti

Ihon oma suoja-aika: noin 40 min

Suositeltu suojakerroin: 6-10

Kuvat Katja Kokko

Lähde pigmenttityyppeihin: Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin

Avainsanat: , , ,

Beauty

29 kommenttia artikkeliin “Aurinkosuojien ABC”

 1. Ulpu

  Algamaris on kyllä huippu! Pärjättiin viime syksyn Balin reissu paremmin kuin hyvin näillä, mukana oli 50 ja 30 suihkeet sekä lasten voide 50. Ihan huipputuotteita, iso peukku näille. After sunia olisi kiva kokeilla myös, täytynee täksi kesäksi hankkia.

 2. Nita

  Kiitos hyvästä infopaketista!:) Jäin vielä miettimään, että sopivatko samaiset tuotteet myös kasvoille käytettäviksi (esimerkiksi nuo sprayversiot)? Tuntuu että kroppa ja kasvot ovat itsellä ihan eri paria ihotyyppinsä puolesta, muualle rusketus tarttuu suht helposti ja ilman palamista, mutta kasvot punoittavat herkästi ja epäpuhtauksia pukkaa tietyistä tuotteista. Onko nuo sprayt siinä mielessä kevyttä tavaraa, etteivät periaattessa aiheuta epäpuhtauksia mikäli ne poistaa hyvin päivän päätteeksi?

  • Joo sopivat oikein hyvin myös kasvoille, mutta kasvoille tarkoitettu aurinkovoide sisältää yleensä hoitavampia ainesosia. Mutta spray on niin ohutta ettei tuki huokosia, jos puhdistaa sen huolellisesti. Syväpuhdistava savipohjainen puhdistusjauhe tai -voide on hyvä lisä vielä tavallisen putsarin lisäksi, johon suosittelen kaksoispuhdistusta öljyllä + puhdistusmaidolla. Kasvoille suosittelen kyllä tuota sävyttävää voidetta, sillä se jättää kasvoille niin ihanan hehkun!

 3. Salla

  Täytyy myöntää, että havahduin tässä aurinkovoideasiassa vasta vuosi sitten, kun luin, että kemialliset suojat tappavat koralleja. Onneksi googlettelulla löytyi tämä blogi ja Alga Maris on uusi suosikki 🙂 Etsin myös kasvoille soveltuvaa kevyttä aurinkosuojaa, joka sopisi snorklaukseen (vuotava maski on ankea) ja sain sattumalta näytteen Kimberly Sayerin Ultra Light -voiteesta, jossa on sk30. Voide on ihanan kevyttä ja tuoksuu sitrukselle, josta syntyy Alga Mariksen kookoksen kanssa huumaava kombo. Harmillisesti kukaan ei ilmeisesti tuo tätä sarjaa Suomeen, mutta posti kuljettaa.

  Mutta siis iso kiitos näistä aurinkotuotepostauksista! Vältyin hutiostoksilta ja onhan nää postaukset muutenkin ihan mahtavia!

 4. Marja

  Käytetään lapsen kanssa molemmat Algamariksen 30SK-sprayta. Omalta iholta puhdistus onnistuu helposti, kun päivittäin ei ole tarvetta aurinkosuojalle, mutta mitenkäs lapsen kanssa? 5-vuotiaan ihoa ei normaalisti pestä kuin vedellä ja harvoin oliiviöljysaippualla, jos varsinaista likaa on. Riittäisikö froteinen pesukinnas ja kookosöljy?

 5. Jonna

  Minua vähän hämää muutama ainesosa luonnonkosmetiikankin aurinkovoiteissa. Esim. Algamariksen 30 Sprayssa (joka on erinomainen tuote!) on aluminaa. Netin lähteiden mukaan se on teollisuudessa käytettävää alumiinia. Voiko sitä tosiaan olla noissa? Toinen ihmettemäni ainesosa joissakin luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa on homosalaatti. Mitähän tuo hassun kuuloinen aine on?

  • Alumina (alumiinioksidi) on eri aine kuin alumiini. Nämä pienet erot ainesosien nimissä menevät tavallisella kuluttajalla helposti sekaisin. Homosalate on mm. UV-säteilyä absorboiva aine, joka kyllä pitäisi olla luonnonkosmetiikassa kielletty. Ilmeisesti tuotteilla, joihin olet törmännyt, ei ole luonnonkosmetiikan sertifikaattia.

 6. Aapukka

  Tämäpä tuli kuin tilauksesta. Hyvä ja informatiivinen postaus, kiitos.

  Osaisitko vinkata, mitä aurinkotuotteita minun kannattaisi kasvoihini kokeilla? Ikääntyvä rosacea-iho asettaa isoja haasteita voiteen suhteen. Hoidan ihoani Essen sensitive repair oil ja nourish-voidekombolla iltaisin ja aamulla hydro+repair oil kombolla. Putsarina sensitiven ihana putsari ja kasvovetenä toner plus. Riittääkö tuon putsarin teho aurinkovoiteen poistamiseen?

  Muutama vuosi sitten kertakokeilu Alpadermin spf 30 kasvoille tarkoitetulla pikkutuubissa oleva sprayvoiteella räjäytti tilanteen ja loppukesä menikin vahinkoja korjaillessa. Sen jälkeen olen turvautunut vain mineraalimeikkiin, mutta alkukesällä tulossa oleva Kreikan reissu vaatinee tuhdimpaa suojausta.

  • Aapukka

   Korjailenpa vähän, eksyi tuo yksi sensitive-sana väärään paikkaan. Siis käytössä sensitive nourish voide ja repair oil iltaisin.

 7. Tupuna

  Moikka, Katja! Mahtava tietopaketti, kiitos tästä! Kysäisisin vielä, mitähän aurinkoivoidetta suosittelisit minulle päivittäiseen, runsaaseen käyttöön kämmenselille. Minulla on vuosi vuodelta hitaasti edennyt vitiligo, ja jo muutaman vuoden ajan kämmenselkäni ja sormet ovat olleet kokonaan ilman pigmenttiä. Hanskoja yritän pitää parhaani mukaan suojana, mutta riittävän kevyiden ja suojaavien hanskojen löytäminen on vähintäänkin haastavaa. Niinpä aamuni toukokuusta syyskuuhun alkavat aina kämmenselkien ja sormien suojaamisella, mutta järeiden apteekkituotteiden sijaan (nyt käytössä Actinica täysblokkeri) haluaisin käyttää luonnonmukaisempia tuotteita. Tärkeintä olisi ehdoton suojaavuus sekä voiteen nopea imeytyminen – joka aamu ei vaan ole aikaa kulkea käsiä heilutellen varttituntia, kun pitäisi olla jo menossa, enkä haluaisi jättää kaikkeen, mihin kosken, ärsyttävää rasvajälkeä…. Olisiko Sinulla tähän viisauden sanoja?

  • 50 suojakertoimen voide ja stick päälle tai pelkkä stick, joka on ns. kuivaa ja jämäkkää. Kyllä ne kohtuullisessa ajassa imeytyy vs. se, että joudut käyttämään synteettisiä aineita.

 8. Mia

  Minä käytän samoja Badgerin aurinkovoiteita lasteni kanssa. En tiedä saako niitä Suomeen tilattua mutta sen puhtaampaa ja parempaa aurinkovoidetta en ole löytänyt kuin Badger baby sunscreen. Suosittelen!

 9. Jenny

  Hei Katja!

  Kiitos mielettömän hyvästä postauksesta ja vinkeistä!
  Olen käyttänyt Juice Beautyn CC-voidetta meikkivoiteena jo pidemmän aikaa. Rakastan sen tuomaa kevyttä hohdetta ja kosteutta kasvoilla. Blogistasi luin sen olevan myös loistava aurinkonsuojavoide. Nyt kuitenkin kiinnostuin Alga Mariksen säväyttävästä suojavoiteesta. Kumpaa tuotetta sinä suosittelisit kesäksi? Toivoisin tuotteen siis toimivan sekä ”meikkivoiteena” että kasvojen aurinkosuojana kesän reissuilla!
  Lisäksi kysyisin, mitä kohtuuhintaista kasvojen kosteuttajaa suosittelet kesäksi? Opiskelijabudjetti on tiukka, joten olen tykännyt nyt talvella käyttää Neal’s Yard Remediesin Wild rose beauty balmia niin iltaisin kuin aamuisinkin. Myös Pain ruusunmarjaöljy kuulostaa kiinnostavalta, mutta sitä en ole testannut. Vai voisivatko ne vuorottelevina olla toimiva paketti kesäksi? Olen pitkälle syksyyn saakka reissussa, joten tavoitteena olisi pitää iho kunnossa mahdollisimman pienellä määrällä purkkeja.

  KIITOS! <3

  • Molemmat on kyllä ihania kesäksi, mutta nyt kun itseltäni löytyy Algamarista täysi puteli, aion itse käyttää sitä 🙂 Mielestäni ei ole tarvetta käyttää sekä Pain ruusunmarjaöljyä että NYR:n Wild Rose Beauty Balmia. Kosteusvoiteeksi suosittelen NYR:n Orange Flower kosteusvoidetta. Edullinen ja todella hyvä!

 10. Iris

  Tulipa hyvään hetkeen tämä tietopaketti! Kiitos siitä! Itselläni on todella herkkä iho joka on toisaalta kuiva, couperoottinen ja toisaalta tukkeuttuu todella todella helposti (sekä palaa helposti, joskin kyllä myös ruskettuu lopulta) ja olenkin (viimein) herännyt riittävään aurinkosuojan käyttöön, aikaisemmin olen palanut muistaakseni enemmän tai vähemmän joka kesä oli se sitten vietetty Suomessa tai ulkomailla. Aloin nyt keväällä käyttämään kasvoille Juice Beautyn CC-voidetta, mutta harmikseni se tukkii ihoni ja näppyjä alkaa nousta pintaan aina kun sitä olen käyttänyt. Muuten tuote on ihana ja ihanaa että siitä löytyy myös vaalein sävy joka sopii tällaselle kalkkilaivan kapteenillekkin. Mutta siis itse kysymykseni liittyy tuotteeseen jonka pongasin Cult Beautyn sivuilta, nimittäin Thank You Farmer-merkin Sun Project Water Sun Cream SPF50:iin, josta ehdin jo hiukan innostua korkean SPF:n vuoksi. Tällaisena uutena tulokkaana luonnonkosmetiikan puolelle en oikein ota selvää että onko kyseessä nyt siis todella luonnonkosmetiikan tuote vai ei, toisaalta en todellakaan haluaisi enää palata tavallisiin kemiallisiin aurinkovoiteisiin, toisaalta tuote ainakin kuvauksen perusteella vaikuttaisi sopivan itselleni. Siispä, oletkohan sattunut törmäämän kyseiseen Thank You Farmer brändiin ja onkohan kyseessä luonnonkosmetiikan tuote laisinkaan? Kiitos vielä ihanasta blogista, et uskokkaan kuinka uskomaton apu siitä on ollut vaihtuvien iho-ongelmieni kanssa!

 11. Salla

  Suunnittelen muutaman viikon matkaa tropiikkiin ja mietin, että montako putelia aurinkovoidetta pitäisi pakata mukaan per viikko? Tarkoitus on suojata iho vaatteilla esim. snorklatessa, mutta koska kohteessa majoitus on hyvin vaatimaton, tulee kaikki päivät oltua ulkona. Mikä olisi näppärin tuote rasvan poistoon, jos ei halua raahata valtavaa purkkiarsenaalia mukanaan? Sokeria sisältävät tuotteet eivät valitettavasti sovi, sillä en halua houkutella kylppäriin kaikkia tropiikin herkkusuuöttiäisiä 🙂

  • Mun mielestä yksi pullo riittää reiluksi viikoksi yhdelle ihmiselle koko kroppaan. Rasvan poistoon voisit kokeilla esim. Weledan suihkuvoidetta ja Eco by Sonyan kuorintakinnasta. Mutta jos iho herkistyy/alkaa punoittamaan/palaa auringossa, kinnas ei sovi.

  • Salla

   Kiitos! Pitääkin hankkia tuo kinnas ja tutustua Weledan suihkuvoiteisiin. Nyt olen mennyt öljy+saippua-yhdistelmällä, mutta se ei ole reissussa se näppärin vaihtoehto, jos suihkukin on mallia saavi ja kauha 🙂

 12. Anita

  Jess vihdoin joku joka selittää juurta jaksaen nämä asiat!! Itse en ole kokeillut luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita. Nyt on hyvät eväät 😉 Täytyy hankkia ennen etelän matkaa, palan niin helposti jo Suomessa saatika muualla.

 13. Tiina

  Hei!
  Kiitoksia hyvistä vinkeistä tulevaan kesän reissuun. Olisin vielä kysellyt vinkkejä jokakesäiseen ongelmaan. Olen harmikseni perinnyt äidiltäni taipumukseen suonikohjuihin ja on jo kerran leikattua, mutta nyt sinertää ja pullistelee rumasti kummassakin jalassa eikä ole varaa nyt leikkaukseen. Ja haluaisin kesällä ja reissussa pukeutua mekkoihin. Eli löytyykö luomupuolella peittävää voidetta suonikohjuihin ja joka kestäisi uimista, hikoilua yms.

 14. maria

  ”Synteettisessä kosmetiikassa nanopartikkeleiden käyttö on sallittua, mutta luonnonkosmetiikassa kiellettyä ja toivottavasti tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Kesästä 2013 lähtien nanomuotoiset aineet on täytynyt merkitä tuotteen ainesosaluetteloon sanalla ”nano”, eli myös synteettisen kosmetiikan puolella pitäisi ainakin teoriassa olla mahdollista välttää halutessaan nanopartikkeleita (mutta olemmehan törmänneet aiemminkin muutamiin keisseihin, joissa pakkausmerkintöjä ei noudateta).”

  Mikä ero on tuolla algamariksen sisältämällä titaanidioksidilla? Sitä ei edes ole merkitty nanoksi ainesosaluetteloon, kun taas vastaavissa esim. apteekin aurinkorasvoissa se on merkitty nanoksi. Onko tässä nyt tapahtunut sitten pakkausmerkintöjen noudattamattomuus luonnonkosmetiikassa vai mikä ihme juttu tämä on..

  • En täysin ymmärtänyt sun kysymystä. Eli luonnonkosmetiikassa on nanopartikkelit kielletty. Jos tuote on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa niin se on varmaa ettei nanoja ole joten ei niitä tietenkään merkitä. Apteekin rasvat sen sijaan voi sisältää ihan mitä vaan, kuten nanopartikkeleita. Ja silloin ne pitää merkitä sanalla nano, koska moni haluaa vältellä niitä. Ero Algamariksen jollain apteekin rasvalla on siis se, että Algamaris ei satavarmasti sisällä nanoja, koska se on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Ja titaanidioksidia on siis olemassa monessa eri partikkelikoossa eri käyttötarkoituksiin.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>