Body & Mind

Asiaa alapään mikrobiomista

Body & Mind | 12.6.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: PUR Kauppa

Alapään mikrobiomin tasapainosta kannattaa pitää huolta, sillä se toimii vuorovaikutuksessa naisen koko elimistön kanssa.

Nyt on luvassa tärkeää asiaa kaikille naisille, sillä tänään puhutaan alapäästä ja sen mikrobiomista. Meidän naisten uskomattomien kehojen yksi tärkeimmistä osista on vagina. Se on tutkijoiden mukaan dynaaminen ekosysteemi, jonka mikrobiomi toimii vuorovaikutuksessa naisen koko elimistön kanssa. Alapään mikrobiomin häiriöt ovat kuitenkin hyvin yleinen vaiva, jotka voivat aiheuttaa hoitamattomina erilaisia ongelmia koko terveyteen ja immuunipuolustukseen, puhumattakaan siitä, että vaivat ovat todella ikäviä.

Bakteeritasapainon häiriöistä yleisimpiä ovat bakteerivaginoosi ja DIV (desquamative inflammatory vaginitis), josta käytetään myös epävirallista nimitystä krooninen emätintulehdus. Vaivat jäävät usein hoitamatta, koska niitä ei tunnisteta.

Kroonisen emätintulehduksen oireita ovat runsas, kellertävä valkovuoto sekä ärtyneet ja punoittavat limakalvot. Sillä on todettu olevan yhteys myös virtsatieinfektioihin. Krooninen emätintulehdus voi kertoa koko elimistön hiljaisesta tulehdustilasta.

Bakteerivaginoosi on yhtä yleinen kuin hiivatulehdus. Sen tyypillisin oire on maitomainen vuoto, jossa on kalamainen haju. Lisäksi voi esiintyä kutinaa. Bakteerivaginoosi voi aiheuttaa raskaushäiriöitä ja sisäsynnytintulehduksia. Lisäksi se voi altistaa myös muille infektioille.

Bakteerivaginoosissa alapään pH nousee korkealle ja mikrobeja on jopa tuhatkertaisesti enemmän kuin normaalisti. Tulehdusta ei aiheuta ulkopuolinen bakteeri, vaan limakalvoja puolustavat laktobasillit korvaantuvat hapettomassa tilassa viihtyvillä haitallisilla bakteereilla. Koska aiheuttaja ei ole vieras bakteeri, bakteerivaginoosi voi parantua joskus itsestään.

Alapään mikrobiomin häiriöt voivat johtua liiallisesta pesemisestä ja varsinkin liian voimakkaista ja emäksisistä pesuaineista, jatkuvasta pikkuhousunsuojien käytöstä, liian kireistä alushousuista, joiden materiaalit eivät ole hengittäviä, alushousujen väriaineista tai pyykinpesuaineiden kemikaaleista. Bakteerivaginoosia esiintyy myös muita useammin kuparikierukan käyttäjillä.

Lieviä oireita voi hoitaa itse, mutta raskaanaolevien ja voimakkaasta tulehduksesta kärsivien on syytä hakeutua lääkärille.

Alapään mikrobiomin häiriöitä voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota päivittäisiin kemikaaleihin vaihtamalla kaikki alapään kanssa kosketuksissa olevat aineet luonnollisiin. Alusvaatteiden materiaaleissa kannattaa suosia hengittäviä ja luonnollisia materiaaleja, kuten puuvillaa, silkkiä ja bambua.

Alapään mikrobille ystävälliset päivittäistuotteet

Pesuaine

Alapään pesua kannattaa välttää tavanomaisilla ja emäksisillä, pinta-aktiivisia aineita sisältävällä pesuaineella, kuten saippualla ja suihkugeelillä. Kaikista paras valinta puhdistamiseen on pesuöljy, joka ei vahingoita alapään mikrobiomia. Lip Intimate Caren Kaura & Puuvillan kukka pesuöljy puhdistaa hellävaraisesti ja hoitaa samalla alapään ihoa. Rauhoittavaa kauraöljyä sisältävää tuotetta voi käyttää myös karvanpoiston jälkeen rauhoittamaan ihoa.

Sheivaukseen sopii puolestaan ylellisen ohut Vihreä minttu & Ylang ylang öljy, joka ehkäisee höylän jättämiä jälkiä ja viiltoja sekä sisäänkasvavia karvoja. Öljy tekee sheivauksesta todella helppoa ja sileää. Piparmintun ja ylang ylangin eteeriset öljyt ehkäisevät myös tulehduksia.

Kuukautissuojat – pikkuhousunsuojat, terveyssiteet, tampoonit ja kuukautiskupit

Pikkuhousunsuojissa, siteissa ja tampooneissa kannattaa ehdottomasti suosia luomupuuvillasta valmistettuja tuotteita, sillä tavanomaisesti viljellystä puuvillasta valmistetuista tuotteista on löydetty jäämiä tuholaistorjunta-aineista – et varmastikaan halua laittaa niitä sisääsi eikä niitä ole fiksua tuoda lähelle limakalvoja. Pikkuhousunsuojat ja siteet sisältävät myös usein muoveja.

Täällä Lontoossa olen kauhistellut tavallisten ruokakauppojen pikkuhousunsuojavalikoimaa, sillä suurin osa tuotteista on kaiken lisäksi hajustettuja, joka on mielestäni aivan järjetöntä. Lähikauppamme hyllystä löytyy noin 15 eri pikkuhousunsuojaa, mutta vain yksi hajusteeton versio.

Soil Associationin luomusertifioiman Yonin valikoima on erinomainen. Valikoimasta löytyy pikkuhousunsuojat sekä medium ja heavy kokoiset terveyssiteet. Lisäksi valikoimassa on light, medium ja heavy luomutampoonit. Tampooneista on saatavilla on myös loistavat jättipakkaukset.

Itse en käytä siteitä koskaan ja äärimmäisen harvoin myöskään tampooneita, sillä niiden käytön on itselläni syrjäyttänyt kuukuppi – se on yksinkertaisesti ehkä maailman nerokkain keksintö ja yksi helpoimmista tavoista tehdä iso ekoteko ympäristön kannalta. Kaiken lisäksi kuukuppi on kaikista paras valinta alapään mikrobiomin kannalta, sillä se ei muuta alapään kosteustasapainoa eikä kuivata limakalvoja. Jos siis kärsit alapään mikrobiomin epätasapainosta, kokeile vaihtaa tampoonit ja siteet kuukuppiin. Kuukuppi on myös taloudellinen valinta, sillä se kestää oikein käytettynä useita vuosia!

Rakastan kuukuppia myöskin siksi, ettei minun tarvitse muistaa ostaa tampooneita, joten menkat eivät pääse yllättämään koskaan. Kahtena ensimmäisenä päivänä käytän kuukupin lisäksi pikkuhousunsuojaa, sillä joskus kuppi saattaa tirauttaa muutaman tipan ohi. Muuten isoja ohivuotoja ei tule, kunhan käy tyhjentämässä tarpeeksi usein. Vielä viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä on pakko mainita yksi kupin parhaista puolista, nimittäin se, että sitä voi käyttää huoletta läpi yön ja se sopii myös menkkojen viimeisiin päiviin, kun vuoto on hyvin niukkaa. Elämänlaatu paranee huomattavasti, kun ei tarvitse käyttää pikkuhousunsuojia.

Itse olen käyttänyt pitkään suomalaista Lunette kuukuppia, joka on valmistettu silikonista. Seuraaviin menkkoihin testaan kuitenkin Fair Squared kuukuppia, joka on vieläkin ekologisempi vaihtoehto, sillä se on valmistettu 100 % Reilun Kaupan luonnonkumista. Lunetesta olen käyttänyt kokoa 1 ja Fair Squaredista minulla on koko M, joka on pienempi kuin Luneten kuppi. Saa nähdä riittääkö koko minulle, mutta ainakin voin suositella tätä niille, joille Luneten kupin koko 1 on liian iso.

Alapään maitohappobakteerit

Alapään bakteeritasapainon häiriöitä voi ehkäistä alapäähän tarkoitetuilla maitohappobakteereilla, kuten Biolatten Madamella. Se sopii myös lievien tulehdusten ja oireiden itsehoitoon. Valmiste sisältää Saccharomyces cerevisiae sp. boulardii hiivalajia sekä maitohappobakteereja. Tuote auttaa vahvistamaan ja korjaamaan alapään limakalvoja. Maitohappobakteerit tasaavat pH:ta ja vahvistavat mikrobitasapainoa.

Liukuvoiteet

Liukuvoiteet sisältävät myös usein alapään limakalvoja ärsyttäviä kemikaaleja. Good Clean Loven intiimivoiteet eivät toimi pelkästään liukuvoiteena, vaan ne myös kosteuttavat alapäätä. Intiimivoiteet on valmistettu aloe verasta ja ksantaanikumista, joka tekee koostumuksesta geelimäisen. Tuotteet on hajustettu luonnollisilla aineilla; Guilty Pleasure voiteessa on vaniljan ja kanelin tuoksu, Almost Naked tuoksuu puolestaan miedosti kukkaiselle.

Sen on varmasti moni pistänyt merkille, että luomupuuvillasta valmistettujen pikkuhousunsuojien, siteiden ja tampoonien saatavuus on todella huono. Helsingissä asuvia hemmottelee onneksi PUR Kaupan loistava intiimituotteiden valikoima Kampin ja Hakaniemen myymälöissä. PURin verkkokauppa toimittaa toki kaikkialle Suomeen.

Löydät PUR Kaupan intiimituotevalikoiman kokonaisuudessaan täältä.

En tiedustele kenenkään henkilökohtaisia intiimivaivoja, mutta olisi kiinnostavaa kuulla millaisia kuukautissuojia te käytätte? Oletan, että suurin osa teistä käyttää kuitenkin luonnonkosmetiikkaa, mutta kuinka moni on miettinyt kuukautissuojien sisältämiä kemikaaleja?

Kuvat Katja Kokko

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Avainsanat: ,

Body & Mind

47 kommenttia artikkeliin “Asiaa alapään mikrobiomista”

 1. Maria

  Voin kertoa että mulla on ollut kaikki tässä luetellut intiimivaivat 😀 ihana kuulla että Purista saa luomutampooneja ja pikkuhousunsuojia! Oon etsinyt vuosia kaikkialta. Mullakin käytössä kuukuppi, ekoina päivinä tosin tamponi runsaan vuodon takia. Mulla kuukuppikin kuivattaa limakalvoja (tietysti vähemmän kuin tamponi), joten olen kuukautisten jälkeen hoitanut limakalvoja Egyptian Magicilla. En tiedä onko paras tuote tähän tarkoitukseen, mutten muutakaan ole keksinyt. Apteekin voiteista ei ollut mitään hyötyä… Pitääpä kokeilla vielä noita maitohappobakteereita! Kiitos tästä postauksesta, tosi tärkeä asia 🙂

  • Jep, veikkaanpa että meistä suurin osa tietää mistä puhutaan 😀 Egyptian Magic onkin muuten huippu limakalvoille, sitä käyttää gynekologitkin. PURilla on kyllä tosi hyvä valikoima intiimituotteissa, tarjonta on niin suppeaa vielä yleisesti.

 2. Lunette ollut käytössä yli viisi vuotta, ja pitikin oikein tsekata, että onko kuppia tarvetta uusia, jos se on edelleen täysin ehjä – ei ole. Aivan loistava tuote, ja niukkavuotoisena mitään muuta suojaa ei ole tarvinnut käyttää kertaakaan (!).

  Ps. Olisi huippua hyödyntää tässä tärkeässä aiheessa inklusiivista kieltä niin, että vaginan terveydestä voisi puhua ilman painotusta naissukupuoleen. Aihe voi koskea esimerkiksi transmiehiä ja muunsukupuolisia vaginan omistajia 🙂

  • Kuukuppi on kyllä tosiaankin elämänlaatua parantava keksintö. Aikoinaan kun ekaa kertaa käytin, tuli paljon ohivuotoja ja luovutin, mutta sitten kun lähipiirissä sitä ylistettiin niin paljon ja kokeilin uudelleen, ei ollut enää ongelmaa. En vain ollut asettanut sitä ihan oikein.

   Kiitos myös hyvästä ja huomionarvoisesta palautteesta, tärkeä muistutus itselle sukupuoleen liittyvästä kielestä! <3

 3. neeli

  Kiitos tästä artikkelista, minulle ei ole edes tullut mieleen, että kuukautissuojista voi löytyä kemikaaleja! Harmi ettei näitä luomupuuvillaisia suojia löydy enempää Suomesta. Olen aina ollut myös vähän hämilläni näistä maitohappovalmisteista, että minkälaisia sitä tulisi käyttää ja mitä bakteereita siitä pitäisi löytyä. Ehkäpä voisi näitä tuotteita kokeilla. Kuuluko noita syödä päivittäin vaan vain oireiden tullessa?

  • Sanoppa muuta, tuntuu että kodin kemikaalit ja kuukautissuojat on asia, jotka tulee aivan jälkijunassa mitä tulee tavallisten markettien valikoimiin. Probiootteja eli maitohappobakteereita on kyllä hyödyllistä nauttia säännöllisesti joko esim. kapseleina tai fermentoitujen ruokien muodossa. Tätä postauksessa mainitsemaani valmistetta on tarkoitus käyttää itsehoitona oireisiin ja niiden ehkäisyys, jos on altis ongelmille. Valmiste käytetään siis suoraan alapäähän 🙂

 4. Anne

  Öljypesussa on näköjään hajusteita. Itse suhtaudun niihin varauksella alapesussa. Maitohappobakteerit ovat hyvä lisä jos on jo ongelmia, mutta kannattako oireettoman käyttää? Sheivaus taitaa olla iso tekijä ongelmien aiheuttajana, koska ilmastointi toimii huonommin.

 5. Jaana

  Olen vajaa vuosi sitten löytänyt Modibodin menkkapikkarit! (https://eu.modibodi.com/) Eli periaatteessa pikkari jonka kriittisissä kohdissa imukykyinen osa. Eivät ole ollenkaan vaippamaisia, vain tuntuvat päällä ihan tavallisilta alushousuilta. Olin aluksi hyvin skeptinen, mutta parin käyttökerran jälkeen kaikki skeptisyys katosi 😀

  • Jossain olenkin törmännyt näihin! Oisko tullut vastaan jossain FB-mainoksessa ja kieltämättä ensireaktio oli erittäin skeptinen! Kiva kuulla siis hyviä kokemuksia näistä 🙂

   • Jenni

    Täältä myös iso suositus ModiBodille. Aivan mieletön helpotus. Tätä ennen käytössä oli vuosia kestositeet, jotka itsessään oli jo huiput verrattuna kertakäyttöisiin siteisiin, mutta menkkapikkarit on aivan luksusta! Mulle ei kuukuppi sopinut, aiheutti kramppeja, joten siksikin kiva kun löyty toinen ekologinen vaihtoehto. 🙂

 6. Enni

  Hyvä aihe!
  Minulla siteet ja pikkuhousunsuojat ovat luomupuuvillaa. Käytän kuitenkin eniten tamponeja, enkä yksinkertaisesti ole löytänyt luomupuuvillaisia joissa olisi asetin.

  Kuukuppia kokeilin joskus 10 vuotta sitten, mutta koin sen jotenkin vaikeaksi. Muistaakseni sekä asettaminen että tyhjentäminen tuntui hankalalta ja sottaiselta. Ja pitiköhän sitä jotenkin myös keittää desinfioinnin takia. Ehkä pitäisi kokeilla uudelleen.

   • Eeva

    Itselläni oli myös käsitys, että kuukuppi pitäisi keittää. Keittäminen tuntuu itsestäni liian vaivalloiselta ja tarkistin asiaa suoraan Lunetelta ja kuulemma peseminen pesuaineella tai kuukupin puhdistusliinalla riittää, eikä keittäminen ole välttämätöntä. Tätä kuitenkin virallisesti suositellaan jostain syystä. Tähän liittyen: onko tietoa sopivista luonnonmukaisista puhdistusaineista kuukupille (paitsi se keittäminen 🙂 )?

 7. Laura

  Minulla on viime syksyn iloveme messuilta asti ollut käytössä luneten kuukuppi. Kanssamessuilija piti meille myyntipuheen luneten ständillä ja onneksi piti, en vaihtaisi mihinkään. Lisäksi käytän vuokkosten bio sarjan siteitä ja pikkuhousunsuojia tarvittaessa kuukautisten aikana. Olen vaihtanut vuokkosiin jo vuosia sitten kun koin ihoni reagoivan tavallisiin libresse/allways siteisiin. Sittemmin olen löytänyt merkin biotuotteet. Sen enempää asiaa tutkimatta olen kokenut tämän hyväksi ratkaisuksi.

   • Anna Koikkalainen

    Ainakin meidän ”lähiön” ihan lähi K-kaupastakin löytyy vuokkoset Bio tuotteita. Eivät siis ole mitään harvinaisuuksia ja hyvä niin

 8. Alapään pesuun en käytä muuta kuin vettä, eikä mulla ole koskaan ollut mitään tulehduksia yms. siellä. Moni luulee että alapään pitäisi tuoksua ruusuista, mutta se ei pidä paikkansa, se on vaan tämä yhteiskunta, joka saa meidät naiset niin ajattelemaan mun mielestä. Toki jos on todella vahva haju vaginassa, kannattaa käydä lääkärillä, sillä se voi olla tulehdus. Kuukautissuojaksi käytän Vuokkosten luomupuuvillasta tehtyjä siteitä.

 9. siru

  Mulla on ollut jo vuosia käytössä kuukuppi, merkki on muistaakseni Ladycup (lunettea ei tainnut tätä ostettaessa vielä olla?). Elämä muuttui menkkojen aikana niin paljon paremmaksi kuukupin myötä. Mulla on niukka vuoto joten tamponit tuntuvat kuivuvan limakalvoihin kiinni ja siteen kanssa aina miettii ohivuotoja. Kuukupin kanssa kaikki nämä ovat historiaa. Voi käydä saunassa ja uimassa ja treenata eikä tarvitse huolehtia! Ikinä ei ole kuppi pettänyt.
  Enpä ole ajatellut, että öljyllä voisi sheivata. Pitääkin laittaa kokeiluun.

  • Jep juuri tuo jos tampoonit kuivuu limakalvoihin on ihan jäätävää! Olen myös ollut kuukupin kanssa uimassa vuodon loppupuolella, kuppi helpottaa todellakin elämää niin paljon!

 10. Johanna

  Loistava aihe ja postaus. Olen juuri etsinyt tietoa tästä aiheesta.

  Pakko kyllä myöntää, että en juuri mietti suojien sisältämiä kemikaaleja, käytännön toimivuus ratkaisee. Kuppi on ykkösvalintani ihan ei eko-syistä, koska todella toimii, muita käytän vaan hätätilanteessa. Vuokkoset bio on myös tuttu vuosien takaa ja ihan passeli, tullut vastaan aikanaan ihan ruokakaupasta.

  Olisiko kellään suositella tuoksutonta voidetta (emulsio tai geeli) puhdistukseen ja kosteutukseen? Tai sheivaukseen? Egyptian magic ja öljyt eivät oikein riitä, etsin jotain vettä sisältävää (ja tuoksutonta).

 11. MariaM

  Erinomainen aihe! Olen käyttänyt Lunettea useita vuosia enkä toiseen menkkasuojaan enää luottaisi. Toki uudet merkit kiinnostavat, mutta metodia en vaihda. Puhdistan kupin keittämällä kuukautisten loputtua ja muuta ei oikeastaan tarvitse kuumalla vedellä huuhtelun lisäksi silloin kun menkat päällä. Tampoonikaudella vuosia sitten oli kuivat paikat menkkojen loputtuakin, kuukupin käyttöön oton jälkeen ei tietoakaan siitä. Olen käyttänyt samaa kuppia pari-kolme vuotta kerrallaan ja rahaakin luonnon lisäksi on säästynyt aika huima summa. 🙂 Kiitos, kun nostit näin hienon aiheen esiin. Arvostan!

 12. Mari Vee

  Käytän vain Vuokkosten Bio pikkuhousunsuojia ja Bio siteitä. Siksi, että ovat ainoita, jotka eivät kutita (Vuokkosten sensitive ei myöskään kutita) ja ovat kotimaisia. Ovat kalliimpia kuin monet muut merkit, mutta en vaihtaisi. Mulla siteissä yleisesti käytettävä muovi siteiden reunalla kutittaa ja aiheuttaa näppylöitä herkästi. Vuokkosten Bio-sarjaa löytyy melkein kaikista marketeista eli kauppareissulla on helppo hankkia. Ainakin Helsingissä ja Tampereella löytyy ihan pienemmistäkin kaupoista ja ollut jo vuosia käytössä eli on helposti saatavilla. Myös mm. Tokmanneista, halpahalleista jne kyllä löytyy (kun Seinäjoella on käynyt kyseisissä paikoissa). Pidän siitä, että ne ovat kotimaisia, laadukkaita ja biohajoavia.

  Kuukuppia en käytä, koska se ahdistaa liikaa ja aiheuttaa paniikkia. Lisäksi saan heikotuskohtauksia jo tavallisen siteen mukana tulevasta verestä, niin kuukupin myötä pyörtyisin satavarmasti. Mutta siis paniikki ja ahdistus estävät kuukupin käytön enkä koe huonoa omaatuntoa siitä, että käytän siteitä, koska kaikille kuukuppi ei vain sovi. En koe, että menkat huonontaisivat elämänlaatuani muutenkaan. Toki vuoto on alkupäivinä välillä runsasta ja ohivuotojakin voi sattua, mutta kun on laadukas side, niin en koe, että siteiden vaihtelu olisi mitenkään hankalaa ja työlästä.

  • Eufemia87

   Ite oon niin verikammoinen kans etten usko et pystyn käyttämään kuppia joten käytössä myös Vuokkoset luomu versioina. Onneks niissä on hyvä saatavuus ja itellä kutina ym ärsyyntyminen jäi niiden myötä.

 13. Ulpu

  Onpas vagina saanut aikaan paljon kommentointia! 🙂

  Mä käytin monta vuotta Luneten kuppia, mutta jossain vaiheessa sen paikalleen asettaminen alkoi olla hankalaa. Oon nyt käyttänyt tamponeja, ihan normeja, koska asetin. Tuo kestoasetinhan olisi kätevä! Viime menkkojen aikaan kokeilin pitkästä aikaa kuppia enkä edelleenkään saa sitä paikalleen. Ärsyttävää! Se ei jotenkin istu vaan valuu saman tien alas ja tuntuu inhottavasti. Se olisi niin kätevä, koska ei oikealla paikallaan tunnu ja niukan vuodon aikaan on myös kätevä, tamponi ei ole kiva, kun vuoto on vikana päivänä tosi niukkaa. Kai mä vielä yritän eri taittelusysteemillä, koska en nyt usko, että mun anatomia on yht’äkkiä muuttunut.

 14. Mer

  Kiitos Katja kun valistat. Nyt menee kuukuppi kokeiluun.
  Vuokkosten luomu puuvillasta tehdyt siteet ja tamponit ovat käytössä. Näitä löytyy onneksi jo melkein kaikista marketeista. Mistä löytyisi hengittäviä ja kauniita alushousuja. En suostu käyttämään mummo pikkareita.

  • EvaGo

   Hei, Nudgesta voi tilata Aboutin, Organic Labelin ja Woronin pikkareita. Itse diggaan Woronin modaalista tehdyistä pikkareista. Suosittelen kokeilemaan!

 15. Jennie

  Kuukuppi on paras ikinä, kirjoittaisin ylisanoja, mutta tämä riittäköön. Jos kenelläkään on vaikeuksia asettaa kuppia paikoilleen ja sen käyttö tuntuu sen takia hankalalle niin kannattaa tutustua erilaisiin asetusvaihtoehtoihin, itse törmäsin joskus aikoja sitten miten eri tavoin kupin voin rutistella että sen saa mukavasti menemään ja homma helpottui huomattavasti.
  Minulla on iho/yläpään ja alapään asiat kyllä korjaantuneet hiilihydraattitietoisen ruokavalion jälkeen, tulehdukset, hiivat ym. hävisi keto/vhh elämäntavan myötä.

 16. omppu

  Minun on pakko käyttää todella paksuja suojia, erittäin runsaiden vuotojen vuoksi,jotka rajoittavat elämääni(myoomia)En syö pillereitä ja kierukan otatin pois, koska en pitänyt ainaisesta tiputtelusta, ja kunnollinen vuoto on kuitenki itselleni hyväksi,puhdistaa, helpottaa oloa.Pikkuhousun suojia tilasin House of organick kaupasta, ja ovat hyviä, ei hiosta.Ongelmana itselläni on tuo voimakas hikoilu,joka ei yhtään mukavaa.Puuvillaisia pöksyjä käytän, mutta en ole nyt saanut tuohon asiaan apua.Tosi kiusallista.Hiivaa minulla ei ole koskaan ollut, ja muutenkin alakerrassa kaikki ok.

  • EvaGo

   Mitä jos kokeilisit silkkisiä, pellavaisia tai merinovillaisia pikkareita puuvillan sijaan? Etsi sellaista kangasta joka ei ole kudottu niin tiheäksi vaan hengittää hyvin. Puuvilla voi olla yhtä hikoiluttavaa kuin silkki jos kangas on kudottu tiheään. Itse myös suosin sängyssä pellavaisia liinavaatteita. Armed angels tekee sellaisia kivoja vaatteita joissa ei usein hikoiluta liikaa. Toivottavasti löydät asiaan apua. 🙂

 17. Jutta

  Kiitos kiinnostavasta (niin kuin aina) ja tarpeellisesta aiheesta! Kuukuppia en ole vielä kokeillut, mutta kyllä testaan kunhan kerkeän 😉 . Alapään iho on herkästi reagoiva sheivauksiin ja siteisiin ja pikkuhousunsuojiin. Tarve nykyään on lähennä pikkarisuojille, tamponeista olen lähes kokonaan luopunut. Testannut varmasti kaikki markettituotteet ja hajustetut ovat tosiaan ihan hirviömäisiä herkälle iholle! Mutta minäkin siirtynyt vallan oivalliseen ja vähiten – tai ei oikeastaan ollenkaan – reaktioita aiheuttavaan Vuokkoset-sarjan Cotton sensitive tuotteisiin (certified organic cotton), niin ainakin pakkauksessa mainostetaan…mutta toimii 🙂

 18. Jutta

  Muuten ukkokultani käyttää bambu alkkareita ja kehuu niitä ihan ykkösiksi ja munusta ne näppituntumallakin tuntuu aivan ihanilta. Ainakin Black Horsella on oma tuotelinjansa bambualkkareille, löytyy mallia ja kokoa joka lähtöön. Kuka tekisi naisillekkin!?!

  • Ulpu

   Mä oon tilannut lasten varainhankinnan kautta Pilkkoset- firmasta ihania bambu- hipstereitä, ovat ihanan pehmeitä päällä. Ja ekat, mitkä tilasin vuosia sitten, ovat olleet tosi kestävät, mutta valitettavasti laatu on huonontunut, koska viime talvena ostamani taitavat olla kaikki saumoista rikki 🙁

 19. Tiina

  Minä olen allergisoitunut siteille ja pikkuhousunsuojille, saan niistä kutisevaa ihottumaa. Täytyy testata kuukuppia.

  Toinen asia ei liity tähän vaan hiuksiin. Olen pessyt Khadin ruusushampoolla ja käyttänyt, suorastaan lotrannut khadinVitalizing öljyä. Pesen kahteen kertaan ja annan vaikuttaa. Silti hiuksista tulee ihan hirveä takkupallo 🙁 Apua! Päänahka on allergisoitunut, kutisee, hilseilee ja tulee töhkäihottumaa. En uskalla ajatellakkaan enää käyttäväni muuta kuin luonnonkosmetiikkaa. Testasin XZ kauraöljy tuotteita ja sain aivan kauhean kutinan. Voisitko suositella jotakin hellävaraista shampoota joka ei takuta ja timanttisen hyvää hoitoainetta.

 20. Vuokkoset bio täälläkin ollut jo vuosia käytössä. Testannut olen myös vastaavan ruotsalaisen merkin, mutta heidän pakkaamisessan hämää, että päällyspakkaus on pahvia, sen sisällä muovi pakkaus ja siteet vielä yksittäispakattuja.. kuten niin usein nykyään. Mulle vaan tulee siitä sellanen imago-huijaus -olo. No mieluiten ostan niitä kotimaisia kun niitä on. Ja sarjan pikkuhousunsuojat saat boksissa, jotka ei ole yksittäispakattuja. Jätteen määrä hirvittää, mutta kuppia ennole tullut testanneeksi, koska jotenkin ajatus ei puhuta. Tamppoonejakin käytän vain muutaman kerran vuodessa.

  Noita hajustettuja siteitä olen kauhistellut itsekin!! Hämmentävää kuinka ihmiset haluavat tuoksua keinotekoisesti ”kukkaiselle” ja altistaa intiimialueen herkät limakalvot kaiken maailman kemikaaleille.. ehkä kuukautisiin liittyy vielä paljon häpeää ja muita epämiellyttäviä mielleyhtymiä, vaikka ovat maailman luonnollisin asia ja kertovat meille myös terveydestämme.

  Vannon myös tuulettamisen nimeen ja en käytä suojia menkkojen ulkopuolella. Turhaa muhittamista. Pikkarit voi pestä. Ja öisin mieluiten ilman mitään pikkuhousuja. Kotipäivinä rakastan myös mahdollisimmn isoja, rumia ja kuljahtaneita puuvillaisia mummokalsareita, jotka todella hengittää. Ilonsa ja intohimonsa tietty kullakin!

 21. Tiina

  Kuukuppi kiinnostaisi, mutta en ole rohkaistunut kokeilemaan koska kuukautiseni ovat pari, kolme päivää tyyliä Niagaran putous (hyytymiä…). Tämä(kin) saattaa järkyttää kanssalukijoita, mutta koska meillä on vielä yksi vaippaikäinen niin pöllin aina hänen vaippapakkauksestaan yövaipan pahimmiksi öiksi. En ole keksinyt muuta, normi yöside falskaa. Vuototilanteeni muuttui rajummaksi raskauden ja synnytyksen jälkeen. Toisaalta, menkat ovat ohi muutamassa päivässä.

 22. Heidi

  Minulla on Lunetten kuukupin lisäksi käytössä pestäviä kestositeitä. Ne ovat osoittautuneet todella näppäriksi ja tuntuvat hygieenisemmiltä kuin kertakäyttöiset. Suosikkimerkkejäni ovat suomalainen Onnikas ja Imsevimse, joka tekee myös mustia siteitä.

 23. Anna

  Itselläni kuukuppi aiheuttaa hiivatulehdusta vaikka pesen ja desinfioin kuukupin ohjeiden mukaisesti. Tämä harmittaa todella, koska muuten olen kokenut että kuukuppi on huippukätevä. Monesti olen lukenut, että jos on taipumusta hiivatulehduksiin, niin kuukuppi voisi olla siteiden sijaan ratkaisu, mutta itselläni on mennyt ihan päinvastoin. Olen nyt jättänyt sokereita ja vehnää pois ruokavaliosta, ja voisi kokeilla maitohappobakteereitakin, jospa sitten hiiva-alttius pienenisi ja pääsisi takaisin käyttämään kuukuppi.

 24. Mimmi

  Näin kätilönä haluaisin huomauttaa, että on äärimmäisen tärkeää, että alapään pesuun tarkoitetut tuotteet, ovat lähellä sitä ph:ta mikä alapäässä normaalistikin vallitsee (3.8 – 4). Itse en missään tapauksessa käyttäisi eteerisiä öljyjä sisältävää pesuöljyä.
  Öljyt ovat toki hyviä mm kuiviin limakalvoihin tai esim liukuvoiteena (ei kondomin kanssa), mutta on tärkeää muistaa, että jos on taipumusta esim bakteerivaginoosiin (jolloin emättimen ph nousee usein yli 4,5) on tärkeää, että pesuainekin on ph-tasapainoitettu.
  Jollain tapaa karvani nousevat pystyyn, kun intiimialueen tuotteisiin lisätään tuoksuja. Ensinäkin, ne ovat turhia, oikeastaan haitallisia. Ja miksi mainostaa sensuellia tai raikasta tuoksua? Normaalin alapään kuuluu tuoksua tietyltä, miksi luoda mielikuvaa, että se olisi epänormaalia tai epäviehättävää?

  Kiitos kuitenkin, kun kirjoitit avoimesti näistä asioista. Olen samaa mieltä siitä, että on järkyttävää miten harva tulee ajatelleeksi, mitä siteet ja tamponit oikeasti sisältää (valkaisuaineita ja hajusteita yms) jotka ovat tuntitolkulla emättimessä tai vasten alapään limakalvoja.

  • Kyllä, pesuaineiden pitää olla mahdollisimman lähellä omaa ihoa ja alapäässä limakalvoja, aivan kuten muussakin ihonhoidossa, siksi öljyt ovat hyviä – jos siis ylipäätään kokee pesuaineen tarpeelliseksi. Erittäin matalasta eteerisistä öljyistä en usko puolestaan olevan haittaa, etenkin kun on käytetty kaikista miedoimpia komponentteja, jotka eivät sisällä allergeeneja. Jos joku haluaa käyttää sellaista hajustetta, niin ok, jos ei halua, niin ei tarvitse. Itsekin näen sen turhana.

 25. Minna

  Lunette on palvellut jo yli 10 vuotta ja saippuapesu riittää. Lisänä itse ommeltuja kangassuojia. Luonto kiittää ja minä myös 🙂

 26. titityy

  Lunette!!! 🙂 Aah kuinka elämä on helpottunut kuukupin myötä. Usein unohdan kokonaan, että on kuukautiset, kun ei ole mitään näkyvää ja epämiellyttävän tuntuista suojaa. Eikä tosiaan ole mitään hätää tyhjentämisen tai yön yli pitämisen kanssa. Joskus on jäänyt tyhjentäminen yhteen kertaan päivässä matkustamisen vuoksi eikä niukkavuotoisena minun tarvitse olla yhtään huolissani. Ihan paras, ekologisin sekä taloudellisin kuukautissuoja!

 27. Maasi

  Kuukuppi best! <3 Vuosia ollut jo käytössä ja on kyllä näppärin keksintö vähään aikaan. Lemppariasia kuukupin kanssa on ennakointi, kun sen kanssa ei haittaa, vaikka etukäteen tuikkaa paikalleen. Viime keväänä olin lähdössä opintojen puolesta excursiolle, jossa istuttiin satoja kilometrejä päivässä bussin kyydissä. Arvelin, että reissun aikana taitaa menkat alkaa, joten laitoin kupin paikalleen kotona ennen lähtöä ja sitten kahden päivän päästähän ne alkoivat. Olipa huoletonta olla!

  Lisäksi kuukuppi on tehnyt minulla sen, että menkkakivut on helpottuneet huomattavasti. Kuukupin kanssa ei tarvitse pelätä ohivuotoja, joten voi olla rennommin ja sitten ei myöskään kramppaile niin pahasti.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>