Lifestyle

Vegereppu

Lifestyle | 22.9.2017 | Katja Kokko

Olen jo pitkään metsästänyt kivan näköistä reppua uintikamoilleni, sillä uintikassin rahtaaminen on väsyttävää puuhaa (ja totta puhuakseni on ollut ehkä aika päivittää myös joogatavaroiden kantaminen kangasnyssäköistä johonkin käytännöllisempään). Tyylikästä ja tarpeeksi tilavaa reppua ei vain ole meinannut tulla vastaan tai jos onkin, niin hinta on ollut useamman satasen. Kesällä uintikassi kulki hyvin pyöränkorissa, mutta muistan ne viime talven uintireissut, kun Märskystä tullessa tuntui siltä, että kamat painavat tonnin ja laukun kantaminen kädessä alkoi vituttamaan.

Pari viikkoa sitten tuli mitta täyteen tavaroiden roudaamisesta nuhjuisissa kauppakasseissa, joten samalla kun päivitin Bali-laukkuni viininpunaiseen Marimekon Karla-laukkuun (miten voi muuten olla mahdollista, että olen unohtanut tiedottaa spektaakkelista nimeltä täydellisen laukun löytyminen blogissa? Instastoorejani seuraavat ovat kyllä kartalla asiasta.), surffasin läpi Zalandon repputarjontaa. Törmäsin siellä kanadalaiseen Matt & Nat -merkkiin, joka valmistaa vegaanisia laukkuja. Vegaaniystäväni on vinkannut merkistä minulle jo muutama vuosi sitten ja tyylikkäät laukut jäivätkin tuolloin mieleeni. Löysin Zalandon alesta täydellisen mallisen mustan Matt & Natin vegaanirepun, joka osoittautui myös livenä aivan nappilöydöksi. Reppuun mahtuu tärkeimmät uintikamat: pullari, lättäri, hamam-pyyhe (vie huomattavasti vähemmän tilaa ja on huomattavasti kevyempi märkänä kuin tavallinen frotee-pyyhe), hiustenkuivaaja ja kosmetiikkapurnukat.

En ole koskaan ollut mikään vegaanisten ”nahkatuotteiden” suurin fani, koska koen ne vain muovina. Toisaalta on ihanaa, että vegaaneille on saatavilla myös tyylikkäitä nahalta näyttäviä tuotteita. Matt & Natin laukut ja reput ovat todella ihania eivätkä hinnat saa haukkomaan henkeä. Merkin tausta ja tarina tekivät minuun sellaisen vaikutuksen, että halusin vinkata näistä tyylikkäistä laukuista teillekin.

Matt & Nat on perustettu jo vuonna 1995, joten yrityksen voi sanoa olevan alansa pioneeri. Merkin nimi tulee sanoista Mat(t)erial ja Nature. Yrityksen mantra on ”Live beautifully”, joka tarkoittaa heille humaanisuutta, luovuutta ja positiivisuutta. Heidän arvoihin kuuluvat sosiaalinen vastuu, erinomainen laatu, eheys, oppiminen, autenttisuus ja rakkaus. Alusta lähtien yritys on sitoutunut olemaan käyttämättä nahkaa ja eläinperäisiä materiaaleja. He etsivät jatkuvasti uusia ja innovatiivisia tapoja kestävyyden sekä ekologisuuden säilyttämiseksi ja vuosien varrella yritys on alkanut hyödyntää lukuisia kierrätettyjä materiaaleja, kuten nylonia, pahvia, kumia ja korkkia. Vuonna 2007 Matt & Nat sitoutui valmistamaan laukkujen vuoret pelkästään 100% kierrätetyistä muovipulloista. Lisäksi he ovat alkaneet käyttää pari vuotta sitten joissakin tuotteissa kierrätettyjä pyöränkumeja. Minun repustani löytyy maininta, että yritys kierrättää vuosittain yli kolme miljoonaa muovipulloa! Matt & Natin periaatteista voi lukea lisää heidän omilta nettisivuiltaan.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan laukkuvalikoimaan, joka on aivan huikea! Pelkkiä reppumalleja on niin monta, että itselleni meinasi iskeaä valinnanvaikeus. Oma reppuni on July-malli, jonka viimeinen kappale sattui olemaan Zalandossa alessa.

Onko Matt & Nat sinulle tuttu merkki?

Kuvat Katja Kokko ja Matt & Nat

Avainsanat: , ,

Lifestyle

9 kommenttia artikkeliin “Vegereppu”

 1. Minna

  Kiva kun kirjoitit tästä! Matt & Nat on lempimerkkini ja ovat todella kestäviä sekä tietysti kauniita. Olen itse ostanut laukkuja reissuilta Lontoosta ja NYC:stä, mutta kiva kun Zalandostakin saa nykyään. Näissä kestää hyvin saumat ja kulmat eli ovat laadukkaita. Hieman pehmeämmät materiaalit kestävät paremmin kuin kovat, muovisen tuntuiset. Näin myyjä minua opasti ja näin on ollutkin. Kaukana on onneksi ne ajat kun joutui vegaanilaukkuja ja -kenkiä etsiessä tyytymään epätyylikkäisiin vaihtiksiin. 🙂

 2. Tyylikäs reppu, tykkään noista vetoketjuista!

  Minulla ei ole merkin laukkuja, mutta mustat nilkkurit löytyy viime vuoden mallistosta- ja ovat kyllä todella laadukkaat ja mukavat jalassa, tyylikkyyden lisäksi siis. Tykkään kovasti merkin estetiikasta ja laadusta, mutta olisi mukava löytää vegaanisia laukkuja, jotka olisivat oikeasti luonnonmateriaaleista valmistettuja ja lopulta maatuvia (kuten sun Bali-laukku 🙂 ). Suurin osa Matt&Natinkin tuotteista kun on muovia (oli se sitten kierrätettyä tai ei), enkä halua enää ostaa tuotteita, jotka kestävät ikuisuuden. Jos on vinkata eettistä, ekologista, vegaanista, tyylikkäästi luonnonmateriaaleista valmistavaa asustebrändiä, niin tälle olisi tilausta! Ananasnahka (Piñatex) on mielenkiintoinen tuttavuus, muttei sekään ekologisesti ongelmaton, eikä vielä ole löytynyt valmistajaa, jonka estetiikasta diggaisin. Etsinnät jatkuu, siihen asti epämääräisillä kangaskasseilla 🙂

  • Juuri muovin vuoksi itse en ole koskaan lämmennyt näille vegaanisille vaihtoehdoilla, vaikka toki on hyvä, että hyödynnetään jo olemassa olevaa muovijätettä. Toivon että tämä reppu kestää eikä muodostu roskaksi. Vaikka en kulutakaan vaatteita ja asusteita hövelisti niin ei tässä kyllä mitään eko-jeesuksia silti olla.

 3. Ulpu

  Nää on hienoja, yhdessä vegaaniblogissa oon merkkiin törmännyt. Jos joskus raaskin niin voisin ostaa repun tai laukun.

 4. Kukka

  Korkki on yksi ekologinen vaihtoehto keinonahalle tai kankaalle, jos vaan tykkää sen ulkonäöstä. ”Ananasakäämä”, olisi kiva tietää, mitä eko-ongelmia Piñatexiin liittyy?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>