Beauty

Tutkimus: rosacea-ihon hoito luonnonkosmetiikalla osa 1

Beauty | 23.10.2014 | Katja Kokko

DSC_0418

Rosacea eli ruusufinni on tyypillisesti 30-60 ikäisenä puhkeava ihotulehdus, jota esiintyy useimmiten naisilla. Rosacean oireita ovat voimakas punoitus, katkenneet pintaverisuonet (couperosa) ja kuumotus erityisesti poskilla, suun ympärillä ja otsassa ja lisäksi ihoon puhkeaa usein märkäpäitä, mutta se on samaan aikaan kuiva ja herkkä.

Rosacea voi olla perinnöllistä, mutta se voi puhjeta myös pitkään jatkuneen stressin ja henkisen paineen seurauksena ja siihen liittyy usein myös suoliston huono kunto. Olen kirjoittanut Ellit.fi-sivustolle artikkelin rosacean hoidosta, jonka voit lukaista tästä ja lisäksi olen työstänyt rosacealle oman Beauty Guiden (muille iho-ongelmille on tulossa myös omansa).

Olen kommenteissa, sähköposteissa ja Facebook-sivuillani saanut useita kyselyitä rosacean hoidosta. Monella tuntuu olevan rosacean kaltaisia oireita, mutta ei olla käyty vielä lääkärillä. Lääkärit määräävät rosacean hoitoon yleensä antibiootit. Kuten varmasti arvaatte, lääkkeellinen hoito on kovin lyhyt tie, varsinkin kun kyseessä on immuniteettiin ja suolistoon liittyvä tulehdus.

Olen seurannut vuoden päivät serkkuni rosacea-ihoa ja teidän iloksenne ja hyödyksenne hän suostui esiintymään blogissani paljain kasvoin, sillä aiomme suorittaa empiirisen tutkimuksen hänen ihonsa hoidosta Sukin tuotteilla.

DSC_0175

Kerrottakoon serkkuni rosaceataustasta sen verran, että kun tapasimme viime helmi-maaliskuussa eräänä sunnuntaipäivänä, olin järkyttynyt. Hänen ihonsa näytti valehtelematta ja yhtään kaunistelematta aivan kamalalta. Iho oli sananmukaisesti tulipunainen, suunympärys ja otsa olivat täynnä isoja märkäpäitä ja iho oli kuivan karstan peitossa. Nenänpielistä roikkui kuivaa karstaa. En ollut uskoa silmiäni, sillä luulin hänen hoitaneen ihoaan luonnonkosmetiikalla. Minulle kuitenkin paljastui, että hän oli puoli vuotta aiemmin hakeutunut epätoivoissaan kosmetologille, joka ei ikävä kyllä käyttänyt luonnonkosmetiikkaa. Kosmetologi oli suositellut ihonhoitoon Meinebase-suolaa ja sanonut, että iho alkaa parantua parissa kuukaudessa. Lisäksi hänelle oli varattu aika johonkin happokuorintaan. Minulle on vielä tänäkin päivänä mysteeri mikä tuo kuorinta olisi ollut, sillä tavattuamme serkkuni perui ajan välittömästi pienimuotoisen lempeän saarnani jälkeen.

Rosacea-ihoa ei saa ensinnäkään kuoria eikä myöskään hoitaa liian emäksisillä tuotteilla, kuten ei myöskään voimakkailla hapoillakaan. Tämän vuoksi on vaikea ymmärtää, miten serkkuni iholle on voitu Meinebasea suositella, joka vei ihon pelkästään huonompaan kuntoon. Suhtadun Meinebaseen todella suurella varauksella ja suosittelisin sitä ainoastaan suurihuokoiselle ja epäpuhtaalle iholle. Tiedän joidenkin atoopikkojen saaneen siitä apua, mutta en koskaan itse suosittelisi sitä hoitoon. Pääasia kuitenkin, että apua löytää, oli se sitten konsti mikä hyvänsä – luonnollinen siis kuitenkin.

DSC_0188

Vein serkkuni välittömästi kosmetiikkaostoksille. Puhdistukseen tulivat Iroisien miselligeeli sekä Iroisien kasvovesi. Rauhoittavaksi seerumiksi Absolutionin La Solution Energie ja kosteusvoiteeksi Iroisien Botanique lissant. Meikkipohjaksi sekä fysikaaliseksi aurinkosuojaksi otimme Iroisien BB-voiteen sekä Zuiin meikkipuuterin.

Puolentoista viikon päästä tapasin serkkuni jälleen. En ollut uskoa silmiäni, sillä hän näytti kuin ihonsiirrosta tulleelta. Iho oli parantunut aivan järjettömän paljon. Kyllä harmittaa, ettei tästä kaikesta ole kuvallista dokumentaatiota!

Nyt tilanne serkkuni ihossa on hyvä verrattuna viime talveen, mutta märkäpäät sekä kuiva karsta ovat vielä jonkin verran riesana. Ihossa on paljon katkenneita pintaverisuonia eli couperosaa, jota ei saakaan täysin parannettua. Tilanne on kuitenkin edelleen varsin mehevä  tutkimuksen suorittamiseen. Koitin saada ihosta mahdollisimman tarkat kuvat, mutta kuvauskalustoni ei meinaa riittää tarpeeksi hyvään laatuun. Kuivaa karstaa on siis otsassa sekä suun ympärillä, pitkälti samoilla alueilla kuin märkäpäitäkin. Ihoa kiristää, mutta samaan aikaan se menee helposti tukkoon.

DSC_0193

Testaamme hoitoon Sukin tuotteita, sillä sarja on erikoistunut aknen, rosacean sekä kosmeettisten ihottumien hoitoon. Serkkuni on sitoutunut käyttämään tuotteita kuukauden ajan ohjeideni mukaan, jonka jälkeen kuvaamme ihon uudelleen. Mainittakoon, että sääolosuhteet tuovat mukaan omat haasteensa, sillä viilenevät ilmat vaikuttavat väistämättä ihon kuntoon – eivätkä suinkaan sitä parantavasti.

Puhdistukseen käytämme Sukin Moisture Rich Cleansing Lotionia ja kasvovetenä on Sukin Concentrated Clarifying Toner. Kasvovedessä on runsaasti on paju-uutetta, joka sisältää luonnostaan salisyylihappoa. Sen ei kuitenkaan pitäisi tässä muodossa kuivattaa ihoa, mutta seuraamme tilannetta.

Aamuin illoin käytämme kasvoveden jälkeen Sukin kirkastavaa Bio-Brightening seerumia, jonka sisältämä lakritsinjuuri on loistava raaka-aine rosacean hoidossa sisäisesti sekä ulkoisesti. Kosteusvoiteeksi valitsimme Sukin Nourishing Day Creamin, joka on hyvin kevyt, mutta runsaasti kosteuttava fluidi. Serkkuni on tätä postausta kirjoittaessani ehtinyt käyttää voidetta jo kaksi viikkoa (kuvat otettu ennen minkään tuotteen aloittamista) ja hän raportoi jo minulle ihon pehmenneen selkeästi. Fluidissa on siis juuri sopivasti myös öljyä. Koska ihossa on kuivaa karstaa ja sitä kiristää, täydennämme hoitoa vielä Sukin Balancing Oililla, jota olen neuvonut käyttämään aamuin ja/tai illoin voiteen alla tai päällä. Lisäksi kahdesti viikossa iholle käytetään Sukin kirkastava Moisture-Rich Brightening Masque naamio.

Odotan todella mielenkiinnolla millaisia tuloksia saamme aikaan. Raaka-aineiden puolesta tuotteista pitäisi löytyä tehoa. Oman haasteensa tutkimuksellemme tuo ihon huomattava tähänastinen parantuminen. Katsotaan kuina käy, mutta toivottavasti mahdollisimman moni rosacea-ihoinen saa tempauksestamme apua.

Testituotteet lahjoitti Naturelle-verkkokauppa, josta saa koodilla KATJA15 marraskuun loppuun saakka -15 % alennusta.

DSC_0430

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,