Beauty

Tutkimus: rosacea-ihon hoito luonnonkosmetiikalla osa 1

Beauty | 23.10.2014 | Katja Kokko

DSC_0418

Rosacea eli ruusufinni on tyypillisesti 30-60 ikäisenä puhkeava ihotulehdus, jota esiintyy useimmiten naisilla. Rosacean oireita ovat voimakas punoitus, katkenneet pintaverisuonet (couperosa) ja kuumotus erityisesti poskilla, suun ympärillä ja otsassa ja lisäksi ihoon puhkeaa usein märkäpäitä, mutta se on samaan aikaan kuiva ja herkkä.

Rosacea voi olla perinnöllistä, mutta se voi puhjeta myös pitkään jatkuneen stressin ja henkisen paineen seurauksena ja siihen liittyy usein myös suoliston huono kunto. Olen kirjoittanut Ellit.fi-sivustolle artikkelin rosacean hoidosta, jonka voit lukaista tästä ja lisäksi olen työstänyt rosacealle oman Beauty Guiden (muille iho-ongelmille on tulossa myös omansa).

Olen kommenteissa, sähköposteissa ja Facebook-sivuillani saanut useita kyselyitä rosacean hoidosta. Monella tuntuu olevan rosacean kaltaisia oireita, mutta ei olla käyty vielä lääkärillä. Lääkärit määräävät rosacean hoitoon yleensä antibiootit. Kuten varmasti arvaatte, lääkkeellinen hoito on kovin lyhyt tie, varsinkin kun kyseessä on immuniteettiin ja suolistoon liittyvä tulehdus.

Olen seurannut vuoden päivät serkkuni rosacea-ihoa ja teidän iloksenne ja hyödyksenne hän suostui esiintymään blogissani paljain kasvoin, sillä aiomme suorittaa empiirisen tutkimuksen hänen ihonsa hoidosta Sukin tuotteilla.

DSC_0175

Kerrottakoon serkkuni rosaceataustasta sen verran, että kun tapasimme viime helmi-maaliskuussa eräänä sunnuntaipäivänä, olin järkyttynyt. Hänen ihonsa näytti valehtelematta ja yhtään kaunistelematta aivan kamalalta. Iho oli sananmukaisesti tulipunainen, suunympärys ja otsa olivat täynnä isoja märkäpäitä ja iho oli kuivan karstan peitossa. Nenänpielistä roikkui kuivaa karstaa. En ollut uskoa silmiäni, sillä luulin hänen hoitaneen ihoaan luonnonkosmetiikalla. Minulle kuitenkin paljastui, että hän oli puoli vuotta aiemmin hakeutunut epätoivoissaan kosmetologille, joka ei ikävä kyllä käyttänyt luonnonkosmetiikkaa. Kosmetologi oli suositellut ihonhoitoon Meinebase-suolaa ja sanonut, että iho alkaa parantua parissa kuukaudessa. Lisäksi hänelle oli varattu aika johonkin happokuorintaan. Minulle on vielä tänäkin päivänä mysteeri mikä tuo kuorinta olisi ollut, sillä tavattuamme serkkuni perui ajan välittömästi pienimuotoisen lempeän saarnani jälkeen.

Rosacea-ihoa ei saa ensinnäkään kuoria eikä myöskään hoitaa liian emäksisillä tuotteilla, kuten ei myöskään voimakkailla hapoillakaan. Tämän vuoksi on vaikea ymmärtää, miten serkkuni iholle on voitu Meinebasea suositella, joka vei ihon pelkästään huonompaan kuntoon. Suhtadun Meinebaseen todella suurella varauksella ja suosittelisin sitä ainoastaan suurihuokoiselle ja epäpuhtaalle iholle. Tiedän joidenkin atoopikkojen saaneen siitä apua, mutta en koskaan itse suosittelisi sitä hoitoon. Pääasia kuitenkin, että apua löytää, oli se sitten konsti mikä hyvänsä – luonnollinen siis kuitenkin.

DSC_0188

Vein serkkuni välittömästi kosmetiikkaostoksille. Puhdistukseen tulivat Iroisien miselligeeli sekä Iroisien kasvovesi. Rauhoittavaksi seerumiksi Absolutionin La Solution Energie ja kosteusvoiteeksi Iroisien Botanique lissant. Meikkipohjaksi sekä fysikaaliseksi aurinkosuojaksi otimme Iroisien BB-voiteen sekä Zuiin meikkipuuterin.

Puolentoista viikon päästä tapasin serkkuni jälleen. En ollut uskoa silmiäni, sillä hän näytti kuin ihonsiirrosta tulleelta. Iho oli parantunut aivan järjettömän paljon. Kyllä harmittaa, ettei tästä kaikesta ole kuvallista dokumentaatiota!

Nyt tilanne serkkuni ihossa on hyvä verrattuna viime talveen, mutta märkäpäät sekä kuiva karsta ovat vielä jonkin verran riesana. Ihossa on paljon katkenneita pintaverisuonia eli couperosaa, jota ei saakaan täysin parannettua. Tilanne on kuitenkin edelleen varsin mehevä  tutkimuksen suorittamiseen. Koitin saada ihosta mahdollisimman tarkat kuvat, mutta kuvauskalustoni ei meinaa riittää tarpeeksi hyvään laatuun. Kuivaa karstaa on siis otsassa sekä suun ympärillä, pitkälti samoilla alueilla kuin märkäpäitäkin. Ihoa kiristää, mutta samaan aikaan se menee helposti tukkoon.

DSC_0193

Testaamme hoitoon Sukin tuotteita, sillä sarja on erikoistunut aknen, rosacean sekä kosmeettisten ihottumien hoitoon. Serkkuni on sitoutunut käyttämään tuotteita kuukauden ajan ohjeideni mukaan, jonka jälkeen kuvaamme ihon uudelleen. Mainittakoon, että sääolosuhteet tuovat mukaan omat haasteensa, sillä viilenevät ilmat vaikuttavat väistämättä ihon kuntoon – eivätkä suinkaan sitä parantavasti.

Puhdistukseen käytämme Sukin Moisture Rich Cleansing Lotionia ja kasvovetenä on Sukin Concentrated Clarifying Toner. Kasvovedessä on runsaasti on paju-uutetta, joka sisältää luonnostaan salisyylihappoa. Sen ei kuitenkaan pitäisi tässä muodossa kuivattaa ihoa, mutta seuraamme tilannetta.

Aamuin illoin käytämme kasvoveden jälkeen Sukin kirkastavaa Bio-Brightening seerumia, jonka sisältämä lakritsinjuuri on loistava raaka-aine rosacean hoidossa sisäisesti sekä ulkoisesti. Kosteusvoiteeksi valitsimme Sukin Nourishing Day Creamin, joka on hyvin kevyt, mutta runsaasti kosteuttava fluidi. Serkkuni on tätä postausta kirjoittaessani ehtinyt käyttää voidetta jo kaksi viikkoa (kuvat otettu ennen minkään tuotteen aloittamista) ja hän raportoi jo minulle ihon pehmenneen selkeästi. Fluidissa on siis juuri sopivasti myös öljyä. Koska ihossa on kuivaa karstaa ja sitä kiristää, täydennämme hoitoa vielä Sukin Balancing Oililla, jota olen neuvonut käyttämään aamuin ja/tai illoin voiteen alla tai päällä. Lisäksi kahdesti viikossa iholle käytetään Sukin kirkastava Moisture-Rich Brightening Masque naamio.

Odotan todella mielenkiinnolla millaisia tuloksia saamme aikaan. Raaka-aineiden puolesta tuotteista pitäisi löytyä tehoa. Oman haasteensa tutkimuksellemme tuo ihon huomattava tähänastinen parantuminen. Katsotaan kuina käy, mutta toivottavasti mahdollisimman moni rosacea-ihoinen saa tempauksestamme apua.

Testituotteet lahjoitti Naturelle-verkkokauppa, josta saa koodilla KATJA15 marraskuun loppuun saakka -15 % alennusta.

DSC_0430

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

Beauty

49 kommenttia artikkeliin “Tutkimus: rosacea-ihon hoito luonnonkosmetiikalla osa 1”

 1. Mari Vee

  Mielenkiintoinen postaus. Olen aivan varma että ihon kunto paranee entisestään eikä ainakaan huonone. Olen itse käyttänyt tuota Mainebaasea kun sitä suositeltiin, mutta ihoni meni siitä todella huonoon kuntoon. Tuota Sukin kirkastavaa seerumia olen käyttänyt nyt tovin verran aamuin illoin. Tästä blogista itse asiassa päätin ostaa sukia kun siitä ensimmäistä kertaa korjoitit ja lupasin blogikommentissa kertoa tuloksia tämän kirkastavan seerumin osalta. Minulla on tosiaan poskipäissä ja otsassa hieman pigmentaatiota, jotka olleet jo vuosia enkä ole saanut niitä katoamaan. Absolutionin energie seerumi ja hyvä aurinkosuoja (iroisien bb) sekö muut laadukkaat luonnonkosmetikkatuotteet ovat vaalentaneet laikkuja, mutta ne eivät ole kuitenkaan kadonneet. Lisäksi minulla on välillä ruusifinnin kaltaisia näppylöitä, jotka ovat syvällä ja kipeitä. Välillä epäilen hormoninäppylöitä (paukamia), mutta välillä oireet ruusufinnimäiset kun ihoni kuitenkin herkisteleekin välillä. No jokatapauksessa otin ihanien luottotuotteiden rinnalle Sukin kirkastavan seerumin ja seerumi on aivan loistava tuote. Ensimmäisen pullon läträsin vähän liikaa eli kallis puteli kului liian nopeasti kun mielestäni pari pisaraa ei riitä koko kasvoille. Nyt olen käyttänyt sitä laikkukohtiin ja rauhoittamaan näppylöitä. Pigmenttilaikut ovat vaalenneet entisestään ja iho rauhoittuu kun tuote vaikuttaa. Kun ihoni ei herkistele niin olen laittanut Juice Beauytyn vahvaa hedelmähappokuorintaa ja ihon väri on tasoittunut todella hyvin. Mutta käytän tuota kuorintaa siis vain silloin kun iho rauhallinen ja vahva. Mutta tuo Sukin kirkastava seerumi on tosiaan loistotuote johon kannattaa satsata.

  • Mahtavaa! Kiitos Mari kun jaoit kokemuksesi! Näistä on aina hyötyä muille lukijoille! Itsekin huomasin lopulta puhdistavissa seerumeissa Sukin ja Juice Beautyn eron. Kyllä se vain Suki vei voiton. Onhan sarjan raaka-aineet ja asiantuntijuus kyllä erittäin vakuuttavaa luettavaakin. Kiva kuulla, että osaat noin hyvin itse kuunnella ja seurata ihoasi. Herkälle iholle en suosittelisi JB:n kuorintaa, mutta selkeästi ymmärrät milloin se on hyväksi ja milloin liikaa. Sussahan olisi kosmetologi-ainesta 😉

   Utelin tänään serkultani fiiliksiä tuotteista ja kuulemma iho on alkanut siloittumaan. Jännittävää seurata auttavatko tuotteet märkäpäihin ja saadaanko kuiva karsta kokonaan pois 🙂

 2. Mari Vee

  Vielä sen verran jatkan, että puhdistavana seerumina Suki oli tosiaan hivenen parempi minunkin mielestäni kuin Juice Beauty kun ostin Sukilta sekä kirkastavan että pudistavan seerumin ja edullisuuden vuoksi myös JB:n puhdistavan seerumin. Mutta koska minulla on harvoin tulehtuneita näppylöitä enää (kiitos loistavan luonnonkosmetiikan ja hormonimyrskyn tasoittumisen ja hyvän elämäntilanteen) niin JB:n puhdistava seerumi riittää ennaltaehkäisevästi pitämään ihon puhtaana. Jos ja kun välillä tulee sitten kunnon finni, joka tarvitsee järeämpää asetta, niin Sukin Renewal Bio-Resurfacing Facial Peel kuorinta-aine auttaa kun laitan sitä ohjeen mukaisesti näppylälle yöksi. Aamulla näppy jo melkein nujerrettu. Eli kun JB:n puhdistava seerumi on kuitenkin edullisempaa ja puteli suurempi ja hyvä tuote sekin ja riittää Sukin kuorinta-aineen kera nujertamaan epäpuhtaudet, niin voin hyvällä omallatunnolla ostaa jatkossakin tuota aikaisemmassa kommentissa suitsuttamaani Sukin kirkastavaa Bio-Brightening Face Serum kirkastavaa seerumia.
  Heh, en nyt kosmetologiksi itseäni tituleeraisi, mutta rakkaus ihon, hiusten ja kehon hyvinvointiin sekä meikkaukseen ollut aina. Harmi kun olisi uskaltanut aikaisemmin valita ammatiksi. Meikäläiselle uskoteltiin aikanaan, että allergikko ja finninaama ei sovi alalle, koska erityisesti allergiat esteenä. Nyt jälkikäteen olisi ollut juuri otollista suuntautua alalle ja näyttää että allerginenkin voi käyttää kosmetiikkaa.
  Meikeistä ja meikkauksesta puheenollen, olen ihan kuin lapsi lelukaupassa kun pääsin vihdoin Kjaer Weisseihin käsiksi. Investointi oli tyyris eli ostin kaikkea sorttia ja luomivärejä kolmin kappalein, mutta satsaus kannatti. Myös KW:n siveltimet ostin ja ensimmäistä kertaa sudin tänään KW:n meikkivoidetta ja pidin erittäin paljon. Mukavaa vaihtelua Iroisien BB:lle, jossa pigmenttilaikkuihin taipuvaisena arvostan suojakerrointa. Tuo Iroisie on koostumukseltaan minulle täydellinen eikä jää ”juoksemaan” kasvoille.
  Voi vitsi, olen aina niin innostunut näistä ihanista jutuista ja voisin kirjoitella ja jutustella näistä vaikka kuinka kauan. Harmi kun en päässyt niille kauneusmessuille sua moikkaamaan. Olet niin valaiseva persoona! Ja olen saanut sulta loistavia tuotevinkkejä vakiosarjojeni eli Patyka-putsari ja Absolution voide-, seerumi-, öljy- ja simänympärysvoidearsenaarin lisäksi eli nämä Suki ja JB sarjat ovat tehokkuudeltaan todella hyviä. Kasvovedestä tekisi mieli tilata tuo Sukin kasvovesi jota serkullesikin suosittelit. Mulla käytössä Patykan Hamamelis. Sopiiko mielestäsi tuo Sukin kasvovesi Patykan puhdistusöljyn ja puhdistusvaahdon kanssa? Noita Patykoita kun en haluaisi vaihtaa. Mulla on vieläkin jäljellä vaahtoa (öljyn jouduin juuri korkkaamaan uuden) vaikka olen käyttänyt niitä joka ilta mökkiviikonloppuja lukuunottamatta huhtikuusta lukien.

 3. jenna

  voi vitsit katja! tää oli tosi hieno postaus, kiitos 🙂 vaikka en ihan täysin kyseisestä ongelmasta kärsikään, niin näistä saa hyviä vinkkejä ihonhoitoon. on myös ihanaa, että serkkusi on halunnut antaa kasvonsa tähän ihonhoidon kokeeseen. näin tästä tulee konkreettisempi meille lukijoillekin 🙂 tuli muuten mieleeni, että olisikohan sinulle mahdollista varata aikaa ihonhoitokonsultaatioon tms. jossa voisit suositella täsmätuotteita ihonhoitoon? sellainen tulisi itselleni todella tarpeeseen 🙂

  • Tällä hetkellä ihonhoitokonsultaatiot eivät kuulu palveluihini, mutta niitä on kyselty sen verran paljon, että olen alkanut hahmotella mielessäni konsultaatiota, jonka voisin tehdä sähköisesti ja mahdollisimman hyvin asiakasta palvelevaksi 🙂 Joten stay tuned 😉

 4. Anna

  Luin tämän(kin) postauksen mielenkiinnolla läpi, vaikka en kyseisestä vaivasta kärsikään. Toivottavasti serkkusi saa tuotteista avun!
  Yksi asia jäi mietityttämään noissa Sukin tuotteissa. Huomasin, että varsin monissa tuotteissa on alkoholia. Esim. tuo kirkastava seerumi kuulostaa kuvauksensa perusteella aivan täydelliseltä minulle, joka kaipaisi aknen jättämien jälkien häivyttämistä ja iho muutenkin kirkastusta. Incissä on kuitenkin alkoholi heti toisena ainesosana. Pintakuivan ja hieman herkistyneen ihon omaavana olen oppinut välttämään alkoholia kasvojenhoitotuotteissa, koska olen ymmärtänyt, että alkoholi haihtuessaan iholta vie kosteutta mukanaan ja se saattaa ärsyttää ihoa. Olenko ymmärtänyt ihan väärin, vai mistä on kyse? Tuossa ylemmässä kommentissa seerumia kuitenkin kehutaan kovasti, ja mainitaan sen mm. rauhoittavan ihoa.

  Eilisen tuulisen ja kylmän päivän jälkeen huomasin molemmilla tyttärilläni (2,5 v ja 6 v) rohtumaa suun ympärillä. Tämä on jokatalvinen riesa, kun lapset ovat paljon ulkona kylmässä ja tuulessa, lipovat huuliaan ja huulet ja ympäröivä iho kuivuvat ja ärtyvät. Mitä suosittelisit tähän vaivaan? Weledan Skin Foodia laitoin ensiavuksi, mutta olisiko esim. Madaran Pihlajavoiden tai Alpadermin Cold Cream parempi? Näitähän suosittelit atooppista ihoa koskevassa jutussa.

  • Alkoholi on tosiaan aihe, joka hämmentää monia. Harvassa tuotteessa ainakaan luonnonkosmetiikkapuolella sitä tarvitsee kuitenkaan kavahtaa (kunhan ei valitse rasvaisen ihon tuotetta ohuelle ja kuivalle iholle tms). Siihen liittyy melkoisia myyttejä, jotka juontavat juurensa jonnekin Clearasil-ajoille 🙂 Suki on omilla sivuillaan avannut tuotteiden incit seikkaperäisemmin, alkoholi on merkitty kaikkiin tuotteisiin näin: organic alcohol denat (sugar cane extracted with lavender oil) with lavandula. Alkoholi on siis valmistettu sokeriruo’osta laventeliöljyn kanssa, joka tekee siitä hellävaraisempaa ja erilaista kuin perinteisesti denaturoidusta alkoholista. Joka tapauksessa, Suki on erikoistunut rosacean, aknen, atopian, ekseemojen ja ikääntyvän ihon hoitoon. Esimerkiksi rosacea-iho on niin herkkä, ettei mitään kuivattavia ja ärsyttäviä ainesosia voi tuotteisiin käyttää. Olen itse kokeillut laajasti tuotteita Sukilta eikä yksikään niistä ole kuivattava (puhdistusgeeliä ja vaahtoavia sokerikuorintoja lukuunottamatta, koska ne ovat saippuamaisia) ja myös serkkuni iho pitää tuotteista. Voit siis varmasti turvallisin mielin käyttää tuota seerumia, sillä alkoholi ei ole siinä vaikuttavana, ts. ihoa kuivattavana aineena.

   Alpadermin Cold Cream on paras rohtuneen ihon voide mitä tiedän. Mieletön tuote. Absolutionin Le Baume huulivoide vielä siihen lisäksi 🙂

 5. Jenni

  Kiitos jutusta. Serkkusi on upea nainen, kun uskaltautui kuvattavaksi ongelmaisen ihonsa kanssa! Toivottavasti hänen ihoaan saadaan rauhoittumaan 🙂

  Itselläni on tukkeutumaan taipuvainen isohuokoinen sekaiho, joka on talvella pahastikin pintakuiva. Nyt huomaan, että iho alkaa kiristellä, joten tarvitsen kosteuttavan seerumin ja/tai öljyn kosteusvoiteen lisäksi (Iroisiet käytössä). Käytössä on ollut Absolutionin controle -seerumi ja Juice Beautyn seerumi (ja näillä iho on hyvä kesällä), mutta tosiaan nyt tarvitaan lisää kosteutusta. Ajattelinkin kokeilla tuota Sukin öljyä.

  Sekaihon hoito on talvella haastavaa, kun helposti jos saa pintakuivuuden kuriin niin sitten iho on kuin öljyllä valeltu rasvoittuvilta alueilta. Olen kyllä nyt sisäistänyt kosteusvoide, seerumi ja öljymaailman, jossa on mahdollista saada kosteutta ilman raskasta ihon öljyiseksi tekevää voidetta. Toivoisin siis kovasti talvikosteutusvinkkejä sekaiholle.

  • Minulla oli aikoinaan tuo sama ongelma, mutta kyllä se vaan oikeilla tuotteilla tasoittuu. Hyvän kasvoveden lisäksi oikeanlainen kosteusvoide on tapauksessasi kaiken a ja o. Ei saa olla liian täyteläinen, jotta iho ei tukkiudu, mutta ei liian ”matta”. Oikeanlainen olisi hyvin ohut ja kostea fluidi, joista parhaat ovat aivan ehdottomasti Supermoodin Egoboost The Perfect Day Cream sekä Sukin Balancing Day Lotion. Käytä alle aamuisin kasvoveden jälkeen puhdistava seerumi ja illalla kosteusvoiteen päälle öljyvalelu. Sukin Balancing Oil on hyvä, mutta Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balm on kyllä aivan hittikamaa. Huomaan itse selkeästi eron Sukin kanssa. Aamuisin iho on täydellinen Wild Rose Beauty Balmilla, mutta Sukin kanssa meinaa kiristää. Balancing Oilia olen puolestaan välillä laittanut tipan aamulla, jos iho kaipaa lisää pehmeyttä. Ja sitten ne hedelmähapot on tärkeät myös, eli kunnon hedelmähappokuorinta käyttöön niin alkaa aineet imeytyä ja tukkeutuminenkin elpyy.

   Ja samaa mieltä, serkkuni on todellinen superwoman! Moni ei olisi suostunut poseeraamaan paljain kasvoin, mutta en joutunut edes suostuttelemaan häntä 🙂

  • Jenni

   Kiitos vastauksesta 🙂

   Tuossa Wild rose BB:ssä on minun kannaltani valitettavasti patsulia – saan siitä pahimman luokan migreenin ja ruusukin voi olla ongelma. Tämä hajusteyliherkkyys harmillisesti rajoittaa hyvin tuotteiden valintaa 🙁 Tuota Sukin balancing voidettakaan en uskalla tuoksua kokeilematta tilata, kun siinä on ruusu listassa ekana. Ja esim Absolutionin Addictionissa on valkoista liljaa, joka ainakin maljakossa olevana kukkana on minulle ihan pahinta myrkkyä.

   Iroisiet (premiere soin ja botanique …) ovat siksi olleet ihan pelastus ja suosikkejani ja ne myös toimivat hyvin varsinkin kesällä ihan yksinäänkin. Tuo supermood voisi käydä myös, ainesosalistassa ei ole ainakaan mitään minulle epäilyttävän kuuloista.

   Hedelmähappokuorinta minulla on, mutta nyt syksyn tullen en uskalla sitä käyttää ennenkuin sopiva öljy tai tehokosteuttava seerumi löytyy. Eli siis tuoksultaan sopiva öljy tai seerumi olisi hakusessa eikä haittaa, jos ei ole paras mahdollinen teholtaan, kun nyt edes jonkun pienenkin avun löytäisi… Sukin balancing oilissa muut ainesosat vaikuttaa olevan ok, mutta kehäkukka on aina potentiaalinen ongelma minulle myös, mutta se selviäisi kokeilemalla.

   • No niinpä, hitsiläinen. Hajusteyliherkkyys kyllä rajoittaa hieman luonnonkosmetiikassa, jossa eteerisiä öljyjä käytetään paljon. Kannattaa kyllä aina pyytää aina ensin näyte mukaan ennen kuin ostaa jotain arvelluttavaa. Useat hajusteyliherkät saattavat kuitenkin kestää luonnonkosmetiikassa käytettyjä hajusteita, mikäli ei ole todettu varsinaista allergiaa. Mutta tämä on aina yksilöllistä. Sukin Balancing Oilista voin kyllä sanoa, että tuoksu on miltei olematon, samoin Supermoodin tuoksut verrattuna Iroisieen. Uskaltaisin veikata Iroisieen peilaten, että näitä saattaisit voida käyttää 🙂

  • Jenni

   Voi kiitos, olet kultainen, kun jaksat vastailla näin yksityiskohtaisesti 🙂 Taidan kokeilla tuota Sukin öljyä, kunhan ensin voin koehaistaa sen.

   Sen verran vielä tuoksuista sanoisin oman kokemuksen perusteella, että en oikeastaan allekirjoita sitä, että luonnonkosmetiikan tuoksut olisi hajusteyliherkkyyden kannalta jotenkin helpompia kuin kemialliset tuoksut ainakaan silloin kun herkistyminen on jo tapahtunut. Minulle nimenomaan kukkaistuoksut on niitä pahimipia – ihan luonnon omien kauniiden kukkasten tuoksut. Esimerkiksi kun tuomi ja sireeni kukkii, niin minä pysyttelen kaukana. Ne nimittäin aiheuttavat saman tien hyvin pahaa fyysistä kiputuntemusta (tuntuu kuin joku tuikkisi teräaseella otsalohkoon ja ohimoihin) ja voimakkaan migreenin. Samaan kategoriaan menee minulla myös lilja ja jasmiini. Mutta sitten vaikkapa laventeli ei ärsytä ollenkaan ja on aivan ihana tuoksu.

   Mielenkiintoinen kysymys sen sijaan on, mistä tuoksuyliherkkyys syntyy. Voiko olla niin, että synteettiset tuoksut, joita nykyään on joka puolella ja paljon, herkistävät ja sen jälkeen myös luonnon tuoksut alkavat ärsyttää? Tai jos tavallisessa kosmetiikassa tietty luonnollinen tuoksu on yhdessä jonkin synteettisen ongelmallisen aineen kanssa ja sitten elimistö oppii, että luonnollinen tuoksukin on haitallinen? Omasta historiasta olen muistavinani, että hajuvedet oli se ensimmäinen ongelmallinen tuoksu – ei kukat (ja hajuvesissähän on kukkaistuoksuja), mutta voin muistaa väärinkin.

   No joka tapauksessa ”superkauhistustuoksut” tunnistaa helposti kaupassa tai näytteestä haistaessa ja ne myös tiedän aika hyvin itse ja osaan katsoa ainesosalistasta. Oikeastaan ongelmallisempaa on, jos joku hyvin mieto tuoksu onkin ärsyttävä. Sen huomaa yleensä vasta useamman päivän käytön jälkeen ja jos samalla on joku muu tuoksualtistus, voi olla vaikea heti yhdistää, mistä jatkuva pieni päänsärky ja pahoinvoiva olo aiheutuu. Tämä toki tarkoittaa, että vikaostoksia on aika vaikea välttää eikä pelkkä testeri vielä riitä varmistamaan, onko tuote lopulta sopiva – sillä saa toki karsittua heti pahalta tuntuvat pois.

   Mutta näistä ongelmista huolimatta käytän vain luonnonkosmetiikkaa ja myös esimerkiksi luonnollisia pesuaineita kotona 🙂 Ai kun oli ihana taas siivota laventelin tuoksussa verttattuna kemialliseen ”pesuainetuoksuun” 🙂

   • Tuoksuherkkyydet ja allergiat ovat aina yksilöllisiä asioita, jokainen reagoi tavallaan. Luonnollinen tuoksu voi olla yhtä haitallinen allergikolle kuin synteettinenkin. Synteettiset hajusteet ovat ongelmallisia, sillä ne merkitään inciin ainoastaan nimellä parfum, kuten toki luonnollisetkin, mutta synteettisiä hajusteita on ainakin pari sataa (tai enemmän), etkä voi ikinä tietää mistä hajuste on valmistettu/mitä se on ja millaisia vaikutuksia sillä on kehoon ja varsinkin hormonitoimintaan. Synteettisissä parfyymeissä käytetään myös usein ftalaatteja, joilla on useita haittavaikutuksia terveyteemme.

    Aistit kyllä herkistyvät luonnonkosmetiikan myötä ja itse aistin nykyään synteettiset tuoksut todella voimakkaasti, useimmat aiheuttavat lievää hengenahdistusta ja huimausta. Vaikka nuuhkisin puolestaan hyvinkin voimakasta luonnollista tuoksua, en saa mitään sivuoireita.

    Totuus kosmetiikasta -kirjassa on mielenkiintoinen Dr. Hauschkan teettämä tutkimus: Kliinisessä tutkimuksessa testattiin 25 henkilöä, joilla kaikilla oli todettu tavanomaisella hajusteseoksella kosketusallergia. Tutkimuslähtökohtien mukaan yhteensä 500 Dr. Hauschkan öljyillä tehdyssä testissä olisi voinut ilmetä 500 allergista reaktiota, sillä kaikki koehenkilöt olivat todistetusti hajusteallergisia. Kuitenkin vain 17 testissä 500:sta ilmeni allerginen reaktio. Yhdenkään testattavam henkilön iho ei reagoinut testattavan aineen 0,5 prosenttiseen pitoisuuteen. Kaikki 17 kosketusallergista reaktiota ilmenivät altistuksessa hyvin vahvalla, 5-prosenttiselle pitoisuudelle.

    Mielenkiintoista!

  • Jenni

   Mielenkiintoinen tutkimus. Hajusteyliherkkyys on toki eri asia kuin allergia, mutta minulla on pieni tuntuma, että (miedot) luonnonhajusteet olisi parempia, koska on selvä että olen herkistynyt kemilaakituoksuille. Täytyy havainnoida itseä, onnistuiksiko hajusteyliherkkyyttä ”siedätyshoitamaan” käyttämällä sellaisia luonnonkosmetiikan tuotteita, joiden tuoksu on vähän voimakkaampi mutta kuitenkin siedettävän rajojen sisällä. Josko toleranssi sitten pikku hiljaa nousisi. Ainakin olen yllättynyt jo muutamia kertoja että oho, minähän siedän tätä tuoksua 🙂

   Allekirjoitan kyllä täysin tavallisen kosmetiikan kemikaalien haitat 🙂

   Tästä tuli nyt pitkä keskustelu (oli tarkoitus vain öljyvinkkiä kysyä…), kiitos paljon mielenkiintoisista pointeista 🙂

 6. Hei, itse tykkään kovasti Meinebasesta tuotteena, mutta käytän sitä lähinnä kuorintana kasvojen iholle tai kylvyissä, en päivittäin. Löysin Meinebasen vuosia sitten Marja Putkiston (Method Putkisto) kurssien kautta, jossa sitä suositellaan säännölliseen ihonhoitoon. Luulen, että moni käyttää Meinebasea liian kovakouraisesti, siis hinkkaa sillä naamaansa päivittäin, ja eihän mikään iho jatkuvaa kuorintaa kestä. Päivittäisessä käytössä Meinebasea voisi puhdistuksen jälkeen esim. sekoittaa pieneen vesitilkkaan ja painella kasvoille kasvoveden tapaan ennen kosteusvoidetta. Mutta ei mikään tuote kaikille sovi.

  Meinebase on myös ihan loistava puhdistaviin kylpyihin, jalkakylpyihin, saunassa iholle hierottuna tai kääreinä. Se sisältää emäksisen suolan lisäksi myös jauhettuja jalokiviä (akaatti, karneoli, sitriini, krysopraasi, kalsedoni, safiiri, vuorikristalli, onyksi), joilla on hoitava vaikutus kehon energioihin.
  Luulen, että myös puhtaassa luonnonkosmetiikassa voi olla kasvien hoitavaa energiaa jäljellä. Vai mitä mieltä olet tästä?

  • Suola on minunkin mielestäni loistava raaka-aine kylpyihin ja itse rakastan esimerkiksi suolajalkakylpyjä, niillä on ihana detox-vaikutus. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että luonnonkosmetiikassa on kasvien hoitavaa energiaa, varsinkin jos tuotteessa on runsaasti eteerisiä öljyjä, joissa energiat ovat voimakkaimpia. Mineraalitkin on sallittuja luonnonkosmetiikassa, mutta harva merkki hyödyntää niitä kovinkaan laajasti. Pari viikkoa sitten törmäsin tosin ihonhoitosarjaan, joka perustui kivien parantavaan energiaan 😀 Olen kuullut, että Marja Putkisto suosittelee Meinebasea ja periaatteessa ymmärrän logiikan sen takana. Terve ihon hydrolipidikalvo on kuitenkin pH:ltaan hapan eikä sitä tulisi mielestäni saattaa epätasapainoon, sillä se alentaa ihon omaa suojamekanismia. Mutta tosiaan kuten sanottua, kaikki ei toimi kaikilla 🙂

 7. Mari Vee

  NYR wild rose beauty balm hieman mietityttää että sopiiko iholleni, johon tulee helposti tukkeumia. Jossain postauksessa muistaakseni mainitsit, että ei olisi ihan paras sellaiselle iholle. Itselleni loistava ja paras öljy on Absolution Addiction öly, joka on ihan maailman paras ihonhoitotuote. Se ravitsee yöllä tehokkaasti ja tasoittaa ihon sävyä ja rauhoittaa myös ihoa. Kosteusvoiteiden osalta iholleni sopii parhaiten Absolution Homme emulsiovoide. Supermoodin voide ei imeytynyt minulla jostain syystä kovin hyvin, mutta mämähän ovat myös makuasioita. Sopiiko tämä Sukin kasvovesi Patykan puhdistusöljyn ja puhdistusvaahdon jälkeen vai pitääkö puhdistustrion kasvoveden oltava Patykan oma kasvovesi (minulla hamamelis) jotta toimii? Tuo Sukin kasvovesi kiinnostaa eli mitä mieltä olet siitä kun vertaa Patykan hamamelikseen?

  • Kannattaa kokeilla. Mielestäni se ei ole ehkä paras valinta, jos iholla on yhtä aikaa voimakas pintakuivuus ja taipumus mustapäihin. Mutta sekin ongelma helpottaa kosteuttavalla kasvovedellä ja kosteuttavalla seerumilla. Supermoodin voiteesta jää napakka pinta, koska voide napakoittaa/liftaa ihoa, voisiko tästä johtua tunne, ettei se imeydy? Nimittäin niin ohut fluidi on kyseessä, että se kyllä humpsahtaa ihoon. Sukin kasvovesi sopii loistavasti Patykan 3stepin kanssa, itsekin teen näin. Se on tehokkaampi kuin Patykan Hamamelis-kasvovesi, josta tosin pidän silti myös kovasti.

 8. Kaisa

  Heippa Katja!

  Ihanaa lukea tätä sun blogia ja tuntuu siltä, että oot kyllä ihonhoidon guru! Ilolla luin uuden juttusi rosaceasta sillä edellisen kirjoittamasi jutun perusteella kävin Jolie Shopissa hakemassa itselleni Absolutionin Le Serum Anti-Soifin. Siitä on ollut paljon apua! Ihon pinta on tasoittunut huimasti ja punoituskin on lieventynyt. Ainoa pulma tuntuu olevan, että seerumi itsessään ei riitä kosteuttamaan joitain kohtia ihosta.

  Olen siis vasta 27-vuotias ja kärsinyt rosaceasta jo useita vuosia. Vaiva lähti todennäköisimmin stressin ja ehkäisypillereiden aiheuttamasta perioraalidermatiitista ja on sittemmin laajentunut poskipäihin saakka ja diagnoosi on nykyään ruusufinni eli rosacea. Kaikkea on tullut kokeiltua: ruokavaliomuutosta, lääkevoiteita, antibiootteja, Dr Hauschkaa, arbutiinia – you name it! Rahaa palaa mutta vaiva pysyy!

  Pidän kovasti tuosta Absolutionin seerumista, mutta olisin avoin kokeilemaan jotain muuta tuotetta sen kaveriksi, jota voisin levittää kaikkein punaisimpiin ja kuivimpiin kohtiin. Minua kiinnostaa kyllä tuo seerumi, joka sisältää lakritsiuutetta. Olisiko se vastaus ongelmaani? Hinta vaan on kovin suolainen, sen vuoksi ajattelinkin kysäistä, että onko se sijoituksen arvoinen. Muutkin tuotteet mistä kirjoitit tässä jutussa toki kiinnostavat mutta niiden yhteishinta on opiskelijalle aika liikaa! 😀

  • Oi kiitos Kaisa kauniista sanoistasi, lämmittivät todellakin sydäntä 🙂

   Hei kokeile Juice Beautyn Soothing Serumia, se on 60 ml ja todella edullinen. Tarvitset kyllä seerumin päälle kosteusvoiteen, Anti-Soif tai mikään seerumi ei riitä yksinään. Mielestäni tuossa Sukin Nourishing Day Creamissa on ihanteellinen koostumus ja serkkuni on pitänyt siitä todella paljon. On silottanut jo karheutta. Kevyellä öljyllä saat myös pehmitettyä karheutta, siihen Sukin öljy olisi hyvä. En tiedä mitä putsareita olet nyt käyttänyt, mutta ehdottomasti puhdistusaineella ja kasvovedellä on rosacean hoidossa perustavanlaatuinen vaikutus. Tsekkaa tuo Beauty Guideni rosacealle, siinä on myös erilaisia vaihtoehtoja.

 9. Anna

  Itse olen saanut pintakuivuuden kuriin kolmella konstilla: hellävarainen puhdistus, kosteuttavan kasvoveden käyttö ja seerumien ja öljyjen yhdistäminen!Iltaisin perusteellinen mutta hellävarainen puhdistus. Iho ei saa jäädä puhdistuksen jälkeen kiristävän tuntuiseksi. Aiemmin kävi aina näin, vaikka ostin hellävaraiseksi mainostettuja tuotteita. Luonnonkosmetiikassa en vielä ole törmännyt liian pesevään putsariin, mutta en ole myöskään joutunut tinkimään puhdistustehosta. Esim. Iroisien miselligeeli on loistava; tehokas mutta jättää ihon pehmeäksi. Puhdistuksen jälkeen kosteuttavaa kasvo/ misellivettä. Luonnonkosmetiikassa on paljon hyviä vesiä, joissa on aloe veraa, glyseriiniä, hyaluronihappoa ym. kosteuttajia. Aamuisin en enää pese kasvoja vedellä ja putsarilla, pelkkä pyyhkäisy kosteuttavalla vedellä riittää. Aamuisin suosin kosteuttavaa seerumia meikin alla (tällä hetkellä Terre d’ Ocin heleyttävä seerumi) ja jos iho tuntuu kuivalta, niin laitan seerumin alle, tai sekoitan seerumin joukkoon, tipan kasvoöljyä (tällä hetkellä ihana Absolution Addiction öljy). Illalla laitan samaa öljyä reilummin kostealle iholle. Uusin aseeni pintakuivuutta vastaan on Nafhan kosteuttava ja rauhoittava naamio, joka on blogimaailmassa saanut suitsutusta osakseen. Enkä ihmettele, se on todella loistava naamio! Nyt ilmojen kylmetessä pitäisi vielä löytää sopiva kosteusvoide suojaamaan ihoa päivisin. Kevään, kesän ja syksyn pärjään mainosti pelkillä kosteuttavilla vesillä, seerumeilla ja hoitavilla öljyillä mutta Suomen talvi on iholle armoton. Yleensä voiteista on ollut vaikeinta löytää passeli, sellainen joka ei ole liian ohut ja mattainen muttei myöskään liian rasvainen tai tukkiva. Ehkä uskaltaudun kokeilemaan Sukin voidetta

  • Sinulla on tosi hyvin kauneusrituaalit hallussa 🙂 Ihanaa! Meikkipohja on paras suoja kylmyyttä ja viimaa vastaan, mutta toki täyteläisempi voide on viimeistään pakkasten alkaessa hyvä olla. Sukin voiteet eivät ole kovin täyteläisiä, mutta verrattuna vaikkapa Iroisien voiteisiin (jotka ovat myös hyvin ohuita), Sukista jää kuitenkin ravitumpi pinta. Kun joukkoon tipauttaa Balangin Oilia (tai jotain muuta öljyä), kombo saattaa toimia talvellakin riippuen ihotyypistä. Yksi suosikkivoiteistani on Absolutionin La Creme du Jour, se on kevyt, mutta täyteläisyyttä löytyy aavistus. Voisi toimia sinullakin talvella. Itse sain testiin taannoin Liinun Organic Beauty-hoitolasta Comfort Zonen Sacred Nature Bio-Certified Day Creamin, joka on täyteläinen, mutta ei rasvainen. Korkkaan sen varmaan lähiaikoina tai viimeistään pakkasten alkaessa, katsotaan josko siitä tulisi uusi suosikki pintakuivan rasvoittuvan ihon hoitoon talvella.

 10. Essi

  Hei. Minua kiinnostaisi tietää mitä mieltä olet Mia Höytö tuotteista. Onko ne tehokkaita? Kotimaisuus on aina hyvä juttu ja siksi olenkin kiinnostunut sarjasta.

  • Mian tuotteissa on todella tehokkaat ja laadukkaat raaka-aineet. Voiteiden koostumukset eivät ole olleet suosikkejani, mutta Unelman ja Silkin koostumukset ovat juuri uudistuneet ja niistä pidän. Suosikkejani ovat ehdottomasti aivan ihana kasvovesi Säihke, Lumous seerumi sekä Pumpuli käsivoide. Olen aikeissa tehdä juttua tuotteista blogiin, kunhan tässä ennätän. Ja kyllä, mielestäni meidän pitäisi kannattaa upeita suomalaisia sarjoja ja olla ylpeitä niistä. Ihan siis myös note to self 🙂

 11. Anna

  Kiitos Katja kun aina jaksat vastata! 🙂 Ehdottomasti nuo Sukin molemmat voiteet, kirkastava seerumi ja kuorinta-aine kiinnostavat. Täytyy tiedustella Naturellesta, saisiko sieltä testerit. Sen verran varovaiseksi olen oppinut ihoni kanssa, että harvemmin ostan mitään testaamatta ensin.

  Onko sinulla muuten aknearpien hoitoon jotain erityistä hoitosuositusta? Oletko kuullut, että jostain kosmetologisesta hoidosta olisi apua? Itse olen yrittänyt hoitaa ihoa mahdollisimman hellästi ja tarjota sille paljon kosteutta ja ravitsevia rasvahappoja. Nyt kun huomaan ihon vahvistuneen keväisen Roaccutan kuurin jälkeen olen varovaisesti alkanut kuoria ihoani. Toki ihoni on jo nyt paljon parempi, mutta edelleen ihossa näkyy jälkiä, joista niin mielelläni haluaisin eroon.

  • Ruusunmarjaöljy on hyvä arpiin, samoin arganöljy. Mutta hedelmähapot ovat tähänkin tehokkain vastaus. Itse kuorisin arpialueet hedelmähapoilla ihotyypistä riippuen 1-2 kertaa viikossa. Sen jälkeen reilusti kosteutta kasvovedellä ja lopuksi kunnon öljyt 🙂

 12. Krista

  Katja, blogisi on huippu! Kun nykyisin tarvitsen jonkun uuden kosmetiikkatuotteen, niin käyn täältä katsomassa suosituksia. Juice Beautyn meikkivoide on tosi huippu, samoin kuin suosittelemasi Madaran hedelmähappokuorinta. Olen riskillä käyttänyt sitä harvakseltaan rauhoittuneeseen rosacea ihoon, ja tykännyt kyllä.
  Oma ihoni rauhoittui ylipäätänsä luonnonkosmetiikkaan siirtymisen myötä. Pahin taisi olla synteettisen puolen meikkivoiteet ja siirtyminen mineraalimeikkipohjaan paransi ihoa huimasti melko lyhyessä ajassa. Viime kesänä käytin ulkomailla kuukauden päivittäin apteekin kasvoille tarkoitettua aurinkosuojavoidetta. Iho meni kamalaksi. Kun aloin kikkailemaan Bare Mineralsin mineraaliaurinkosuojan ja mineraalipohjan kanssa ja käytin vain niitä aurinkosuojana, parani iho heti enkä edes kärähtänyt.
  Toinen juttu, joka minulle sopii on, että yöksi ei iholle laitetakaan mitään. Kiristää kyllä ja tuntuu kuivalta, mutta on aamulla ok. Aamulla kyllä sitten tarvitseekin kunnollisen, tukevan päivävoiteen ja itse kuivaihoisena laitan öljyä tai (usein ja) jotain seerumiakin.

  • Kiva kuulla, että olet löytänyt toimivat ihonhoitorutiinit. Harvalle sopii tuo ettei yöksi laiteta iholle mitään, siis pitkässä juoksussa ja välillä iholle kannattaakin antaa happea näin. Mutta hyvä kuunnella ihoa, ympäri vuoden eivät myöskään samat rutiinit toimi.

 13. Kiitos tästä ja muutenkin inspiroivasta blogista:) Muutama tarkentava kysymys, suositteletko tuota Sukin bio-brightening seerumia sitrusallergikoille? Entä onko siinä kuinka vahva tuoksu? Sen verran hintava tuote kyllä kyseessä, etten uskalla ostaa sokkona, täytynee kysyä, onkohan tästä jotain testeriä olemassa :/ Mutta tarvitsisin kyllä ehdottomasti arpia vaalentavan tuotteen, kevyesti tukkeumia avaava koostumuskaan ei olisi pahitteeksi 😀 Oman kenkun hormoninäppy/POD/ruusufinni ihon pelastus on kyllä ehdottomasti ollut Konjac-sieni ja öljyt! Oma suosikkini on Nafhan kaktusviikunaöljy, en tiedä sitten sulattaako se epäpuhtauksia vai saako se ihon pinnan niin joustavaksi, jolloin epäpuhtaudet pääsevät pullahtamaan ulos..no oikeastaan sillä ei ole niin väliä, pääasia on että ihon kunto on parantunut hurjasti 🙂

  • Sukin tuotteissa on omaan nenääni mieto ja raikas tuoksu. En oikein osaa ottaa kantaa tuohon allergia-asiaan. On monia allergikkoja, jotka eivät reagoi kosmetiikkatuotteisiin, mutta myös niitä, jotka eivät voi. Joten näytteen kyllä pyytäisin ensiksi. Kiva kuulla, että konjakkisieni on toiminut, se on ihana 🙂

 14. Jenni Emilia

  Moi Katja!
  Minulla puhkesi tässä syksyllä suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti joka on ruusufinnin sukua. Näytti ihan hirveältä, mutta eri juttu selkeästi kuin serkkusi vaiva. Olen juuri menossa työterveyteen ja ajattelin pyytää verikokeisiin selvityksen yliherkkyyksistä/allergioista, olen varma että omani johtuu nimenomaan ruokavaliosta. Hain ensihätään apteekista Rozex voidetta ja parin viikon käyttö on rauhoittanut ja parantanut ihoa oikein mukavasti. Olen lukenut näitä kosmetiikkasuosituksia, mutta kuitenkin päätynyt siihen että ulkoisilla tuotteilla vaiva ei parane (voi helpottaa), mutta pakko löytää oikea syyllinen. Niinpä ennen kuin uusin koko ihonhoitoarsenaalin teen ruokavaliomuutoksen. Mutta sen jälkeen sitten voi miettiä millä tuotteilla ihoa hellisi, kun se on palautunut ☺️❤️ja tosi hyvä idis toi ihokonsultaatio netin kautta!

  • No voi kökkö. Perioraalidermatiitti on vähän metka juttu, voi oireilla melkein mistä vaan. Luonnonkosmetiikka on kuitenkin ihan ykkösjuttu hoidossa, valitse herkän ihon tuotteita, kokeilemalla vain tiedät mikä sopii ja mikä ei. Iroisien tuotteiden pitäisi ainakin sopia, samoin Mia Höydön kasvovesi ja seerumi. Kunnon vesikosteus on ykkösjuttu tässäkin ja vasta sitten voidetta. Supermoodin Egpboost miselliveden uskoisin myös passaavan erinomaisesti. Vaiva ei tosiaan ulkoisesti parane, mutta voi pitää kurissa ja hoitaa ihoa, jotta se olisi mahdollisimman hyvän ja terveen näköinen. Syy voi olla ruokavaliossa, hormonitoiminnassa, stressissä, kosmetiikassa, mitä näitä nyt on. Monen asian summa.

   Konsultaatio on niinkin pitkällä, että homma menee graafikolle maanantaina 🙂

  • Jenni Emilia

   Kiitos tosi paljon vinkeistä, sä oot kiva kun jaksat vastata noin perusteellisesti 🙂 luonnonkosmetiikkaa mulla enää onkin kaapeissa, mutta voi olla että osa tuotteista on vääriä tällä hetkellä. Aiemmin iho oli pintakuiva ja epäpuhdas sekaiho ja osa tuotteista varmaan liian tujuja. Mutta ajattelin, että jos minulle selviää syy niin mielelläni jakaisin sen kyllä muidenkin kanssa. Kun lukee tätä sun blogia niin tulee kyllä olo, että haluaisin itsekin opiskella näitä asioita enemmän, mutta jotenkin peruskosmetologin koulutus ei tunnu kolahtavan (eikä sitä ole tällä paikkakunnalla tarjollakaan) vaan haluaisin suoraan sitä mikä itseä kiinnostaa eli ihonhoito ja meikkaus luonnonkosmetiikalla. Minusta tulee joku päivä yrittäjä ja tää ois yksi sellanen juttu mistä haavelein osana monipuolista työnkuvaa.

 15. Mari Vee

  Ostin saman naamion ja kasvoveden, jota suosittelit serkullesi. Ohjeen mukaan naamio pestään pois parinkymmenen minuutin kuluttua. Onko normaalia, että naamiota saa jäädä kasvoille, koska pelkällä vesihuuhtelulla ei kyllä lähde iholta kokonaan vaan tuotteesta jää iholle kosteutettu kalvo. Tämä varmaan ihan tarkoituskin, mutta kunhan kysyn kuinka hyvin naamio pitää hinkuttaa pois.

 16. Anna

  Pyysin suosituksesi perusteella näytteen Sukin Balancing Day Lotionista. Koostumus oli kyllä kohdillaan mutta tuoksu ei 🙁 Mun nenään tuoksu oli liian erikoinen ja voimakas. Harmi, sillä koostumus oli ihanan kevyt mutta silti kosteuttava. Supermoodin Egoboost voide jäi myös tuoksunsa takia kauppaan. Pyysin myös näytteen Sukin täyteläisemmästä voiteesta, kirkastavasta seerumista ja kuorinnasta, mutta näytteet näistä tuotteista olivat maahantuojalta loppu. Sopivan voiteen metsästys siis jatkuu…

  Yleensä pyydän aina näytteen ennen tuotteen ostamista, ellen pääse livenä kokeilemaan/haistamaan tuotetta. Poikkesin periaatteesta hiljattain kun tilasin Melvita ruusu meikinpoistoöljyn, jossa kuvittelin olevan hyvin mieto tuoksu. Jossain blogissa sitä kuvailtiin muistaakseni ”lähes tuoksuttomaksi”. No, omaan nenään tuoksu on todella voimakkaan ruusuinen (tuntuu kuin hieroisi ruusukimppua naamaan!), en voisi ikipäivänä kuvailla tuoksua miedoksi tai lähes tuoksuttomaksi. Saa nähdä pystynkö käyttämään pullon loppuun (vaikka muuten tuote on itse asiassa mainio). Haluan tosin korostaa, että tämä ongelma tuoksujen kanssa ei mitenkään liity luonnonkosmetiikkaan. Olen kohdannut yhtä voimakkaita ja mun mielestä epämiellyttäviä tuoksuja myös normikosmetiikassa (ja normikosmetiikassa itse asiassa paljon useammin). Näin yksilöllisiä nämä jutut ovat… 🙂

 17. Saara

  Kiitos Katja tästä julkaisusta. Mä oon niin koukussa tähän sun mahtavaan blogiin!
  Pari viikkoa sitten sain postissa sun vinkkien myötä hankkimani Suki:n tuotteet (jotka tässäkin postauksessa on esitelty) kotiin. Ne on NIIN ihania <3 Itse tykkäsin sarjan tuoksumaailmasta kovasti ja iho tuntuu jo nyt parin viikon käytön jälkeen paljon paremmalle. Ostoskoriin nappasin myös konjakkisienen ja Irosien BB-voiteen. Toi konjakkisieni on mielestäni myös ihan huippu ja sitä olen suositellut eteenpäin monelle. Minulta löytyy myös Madaran energie-seerumi, onko tuolla mitään käyttöä rosaceaihon hoidossa, vai lahjoitanko eteenpäin? Irosien BB-voide ei osunut ja uponnut omalle kohdalle, jotenkin sen tuoksu on voimakas ja välillä tuntuu "rullaantuvan" kasvoille. Oisko sulla heittää joku toinen meikkipohjavaihtoehto mikä voisi toimia tän ihotyypin kanssa.

  • Ihanaa kuulla, että olet saanut tuotteista apua! Myös serkkuni on tykännyt kovasti. Älä vielä luovuta BB-voiteen kanssa. Se ei rullaa iholla sanan siinä merkityksessä mikä tekisi pohjasta epäsiistin näköisen, vaan itseasiassa Iroisien BB-voide on yksi kauniimmin levittyvistä BB-voiteista mitä tiedän. Koostumus tulee hieroa ja työstää ihoon sormin. Se ei siis kuivu iholle (eikä rullaa juuri tämän vuoksi), joten voit tasoitella sitä niin kauan kuin haluat ja käyttää päälle vielä peitevoiteita ym. voidemaisia tuotteita ilman, että pohja alkaisi rullata. Mutta toinen vaihtoehto olisi esimerkiksi RMS Beautyn meikkivoide, joka on todella hyvä, väri 22 sopii vaalealle iholle. Energietä voit varmasti käyttää ihollesi, kosteusvoiteen päälle pehmittämään ihoa, jos ihossa on karheutta ja se kiristää.

 18. Outi

  Hei Katja!
  Tuleeko blogiisi vielä jatkoa serkkusi hoidon tehokkuudesta :)? Kirjoituksen luettuani aloin harkitsemaan ensimmäistä kertaa luonnonkosmetiikan kokeilua.. Reilu vuosi sitten aloin kärsimään itsekin iho-oireista, syytän stressiä. Lopulta kävin lääkärissä ja sain myös Rozaxia, joka tuntui pahalta iholla eikä auttanut. Ongelma ei ole niinkään näppylät (joita tuli toki myös) vaan nenän alusen ja leuan kuivat kohdat, iho tuntuu ihan paperinohuelta ja irtoaa ihan karstana. On punainen ja kipeä myös. En voinut lopulta käyttää lääkärin määräämiä aineita enää ja seuraava steppi olisi ollut antibioottikuuri, jonka aikana mm. raskaaksi tuleminen on kiellettyä.. Päätin jättää ottamatta ;). Nyt kun olen vuoden verran kokeillut erilaisia voiteita (bepanthen, cortison,..) eikä mikään tunnu auttavan. Joten, kokeilen ehkä suosittelemiasi tuotteita, jotta pääsen tästä kierteestä eroon tai ainakin paremmalle puolelle! Riittäisikö alkuun puhdistusaine ja kosteutus? Olisi helpompi testata jollain alkuun ja hankkia lisää, kuin ostaa hirmusti kerralla…

 19. Miia

  On ollut mielenkiintoista lukea tuota tutkimusmatkaa serkkusi ihon kanssa, mikä nyt tilanne? 🙂 Tarinan innoittamana olen tilannut Sukin Bio-Brightening seruming ja Balancing oilin, ja voin sanoa että serkkusi ruusufinnikuvat näyttävät paaaljon parempaa tilannetta kuin minun ruusifinninaamani, joka on aivan järkky. 🙁 Puhdistustuotteina minulla Iroisie ja kosteusvoiteena Absolution päivävoide, lisänä Iroisien naamio ja kuorinta. Tiedän joo kuorintaa ei pitäisi tällaiselle iholle käyttää, mutta tuntuu pakottavaa tarvetta saada se ihana karsta välillä vähemmäksi, meikkikin näyttää aika ikävältä sen päällä.

  Huomenna saanen Sukin uudet tuotteet, ihanaa! Kiitos loistavasta blogistasi, joka on minulle uusi upea tuttavuus! 🙂

  • Raportti serkkuni nykytilanteesta on tulossa! Ja tosiaan, kuvissa iho on suorastaan täydellinen verrattuna alkuperäiseen lähtötilanteeseen, joka oli todellakin järkyttävä, yksi ehdottomasti pahimmista ihoista mitä olen koskaan nähnyt, hoitorutiinit olivat niin väärät kuin mahdollista. Iroisien kuorinnalla voi oikein hyvin tehdä kevyen mekaanisen kuorinnan, mikäli karstaa on paljon.

   Toivottavasti Sukista on sinulle apua, serkkuni on ollut aivan haltioissaan!

 20. Kiitos Katja näistä postauksista. Voin sanoa omasta puolestani, että Suki on pelastanut myös kasvoni, kiitos Katja <3

  Kaikille roseacea-ongelmasta kärsineille voin sanoa, että mun ihon parantuminen on kestänyt lähes puoli vuotta, eli sen kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Itsekin alussa epätoivoissani kokeilin vaikka mitä suolakuorinnasta lähtien, mikä tietenkin pahensi asiaa alkuun. Ja kosmetiikan testailu olisi varmaan tullut vieläkin kalliimmaksi, ellen olisi saanut noita Katjan ohjeita. Kävin myös lääkärillä, jotta sairauden diagnoosi varmistuisi ja hän määräsi minulle antibiootit. Olen kuitenkin toistaiseksi kieltäytynyt kuurin aloittamisesta, mistä olen nyt tosi iloinen.

  Voin sanoa myös, että mulle pelkkä ihonhoitotuotteiden uudistaminen ei ole riittänyt. Olen käyttänyt jo vuosia luonnonkosmetiikkaa ja omasta mielestäni syönyt tosi terveellisesti. Stressi kuitenkin laukaisi kohdallani ilmeisesti vaivan ja herkkyyden monenlaisiin ruoka-aineisiin. Jätin gluteiinin ja maitotuotteet pois, välttelin sokeria jne, vedin maitohappobakteereita ja vitamiineja, ja siitä huolimatta ruusufinni oli ja pysyi kasvoissa. Sukin myötä oireet helpottivat, muttei ihan kokonaan. Viimein törmäsin yhteen amerikkalaiseen nettisivuun, jota selaillessani päätin kokeilla luomubanaanieni, raakasuklaan ja kaiken muunkin suklaan poisjättöä sekä aloin välttää kuumia juomia. Nyt vihdoin näyttää siltä, että ihossani on enää vain haaleat läiskät, joiden uskon häviävän vihdoin kokonaan. Uskon, että kun suolisto saa olla rauhassa vähän aikaa, voin palata myös syömään normaalisti.

  Tässä vielä linkki siihen sivuun, jota selailin, mikäli joku haluaa tutkia noita ruoka-aineita ja kokeilla niiden poisjättämisen vaikutusta:

  http://www.medicinenet.com/rosacea/page6.htm#what_should_be_avoided_what_foods_are_good_for_rosacea

  Tsemppiä kaikille ongelman kanssa painiville, tosi viheliäinen vaiva, joka todella vaatii kärsivällisyyttä!

  • Anni Vuorela

   Katja: Onko toinen postaus tulossa aiheesta? Olisi kiva kuulla miten projekti on edennyt 🙂 Lisäksi noista Sukin tuotteista haluaisin kysyä. Olen nyt käyttänyt tuota puhdistusemulsiota, mutta se ei millään tunnu puhdistavan meikkiä kasvoilta vaikka käytän meikkinä ainoastaan puuteria (jonka alla on kosteusvoide). Olen yrittänyt myös tuolla Sukin kasvovedellä puhdistaa loppuja meikin jäänteitä, mutta ei ole toiminut ja tuotteita tulee lutrattua hirveitä määriä. Olen havainnut saman ongelman muillakin hellävaraiselle iholle tarkoitetuilla tuotteilla. Näillä tuntuu siis olevan miltein mahdotonta puhdistaa kevyttäkin meikkiä. Olisiko sinulla antaa tarkkoja vinkkejä kasvonpuhdistukseen näillä tuotteilla? Kiitos jos viitsit vastata 🙂
   Anu: Onko ruokavaliomuutoksen tuomat vaikutukset pysyneet? Tuntuu todella rajoittavalta tuo kaakaon, kofeiinin, banaanin, tomaatin, avokadon jne jne pois jättäminen, kun muutenkin noudattaa maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota. Muutkin joilla on kokemuksia saavat vastata!

   • Toinen postaus on tehty: https://katjakokko.com/tutkimus-rosacea-ihon-hoito-luonnonkosmetiikalla-osa-2/

    Sukin puhdistusemulsio ei emulgoidu vedellä parhaiten, mutta kyllä meikin pitäisi lähteä, kun kuiville kasvoille putsarin hieroo, huuhtoo vedellä tai pyyhkii hyvin sileällä puhdistusliinalla putsarin pois (esim. Patykan liina). Musliiniliina voi olla liian kuoriva rosacealle. Pain putsari emulgoituu hyvin vedellä, samoin Absolution. Rosacealle ei missään nimessä kannata käyttää geelejä tai vaahtoja, sillä pesevät ihan liikaa. Jos käytässö on synteettinen meikkivoide, niin sitten öljypuhdistus on tarpeen. Tata Harperilla on parhaat putsarit.

 21. Elisa P.

  Olen lukenut näitä postauksia yrittäessäni selvittää itselleni parhaat keinot rosacean oireiden helpottamiseksi. Itselläni ei ole kuin satunnaisesti pieniä märkäpäitä, mutta iho on herkkä, punoittava, sitä kuumottaa ja etenkin suun ja nenän ympärillä iho on todella kuiva ja pienen kuivan karstan peitossa.

  Ostin Sukilta Brightening Serumin, Nourising Day Creamin, Clarifying Tonerin ja Balancing Oilin. Pidän kaikista tuotteista todella paljon, mutta nyt viikon käytön jälkeen iho on entistä kuivempi ja etenkin aamulla iho hilseilee vaikka illalla laitan öljyä.

  En halua tuotteista luopua, sillä huomaan punoituksen ja kuumotuksen tasoittuneen 🙂 Ja näin laadukkaita (ja hintavia) tuotteita en halua jättää kaapin pohjalle!

  Mutta miten voisin estää ihoa kuivumasta noin paljoa? Talvella sitä ei silti voi täysin estää. Olisiko kosteuttava naamio? Mitä sanoisit Madaran SOS HYDRA Maskista herkälle iholle?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>