Rosacea eli ruusufinni on useimmiten naisilla esiintyvä ihotulehdus, joka puhkeaa tyypillisesti 30-60 ikävuoden tienoilla. Oireina ovat ihon punoitus otsan, nenän, poskien ja leuan alueella, johon puhkeaa märkäpäitä ja pieniä näppyjä. Samaan aikaan iho on kuitenkin pintakuiva ja herkkä. Kasvoilla voi tuntua myös kuumotusta, jota pahentavat voimakas aurinko, mausteinen ruoka, alkoholi, hikoilu sekä voimakas stressi.

Rosacea puhkeaa tyypillisesti pitkään jatkuneen stressin tai henkisen paineen seurauksena ja puhkeamisella on yleensä yhteys suoliston kuntoon ja immuniteettiin. Pitkään jatkunut stressi vaikuttaa hormonitoimintaan, suoliston hyvinvointiin sekä alentaa immuniteettia, joten rosacean taustalla olevat syyt ovat usein kokonaisvaltaisia ja sairautta tulisikin hoitaa kaikilla tasoilla: sisäisesti, ulkoisesti ja henkisesti.

Ihon ulkoisella hoitamisella pyritään kosteuttamaan, rauhoittamaan ja viilentämään rosacea-ihoa. Hoidolla vahvistetaan ja tasapainotetaan ihon pinnalla olevaa suojakelmua eli hydrolipidikalvoa. Jotta suojakelmua ei vahingoitettaisi, rosacea-ihoa ei saa pestä liian voimakkailla ja vahvasti emäksisillä pesuaineilla, kuten puhdistusvaahdoilla, -geeleillä, saippualla tai suolalla. Oikeanlainen puhdistusaine, kosteuttava kasvovesi, rauhoittava seerumi ja kevyt ihoöljy sekä kosteusvoide ovat avaintuotteet rosacean hoidossa.

Kasvot pestään iltaisin puhdistusmaidolla, jonka jälkeen käytetään reilusti kosteuttavaa ja rauhoittavaa kasvovettä. Kasvoille levitetään viilentävä, punoitusta rauhoittava ja kosteuttava seerumi, pari tippaa talieritystä tasapainottavaa ja kosteustasapainoa ylläpitävää ihoöljyä sekä lopuksi kosteusemulsio, joka sisältää runsaasti kosteutta, mutta vain vähän rasvaa. Kahdesta kolmeen kertaan viikossa hoitoa voi tehostaa viilentävällä ja punoitusta vähentävällä naamiolla, mutta ihoa ei saa kuoria mekaanisesti eikä märkäpäitä puristella. En suosittele rosacealle lainkaan kuorintaa.

Aamuisin kasvoja ei pestä lainkaan puhdistusaineella, vaan ne pyyhitään kevyesti kasvovedellä, jonka jälkeen iholle levitetään seerumi, pari tippaa ihoöljyä ja kosteuttava fluidi. Rosacea-iho on erittäin tärkeä suojata auringolta fysikaalisella aurinkosuojalla, tähän paras tuote on esimerkiksi aurinkosuojakertoimen sisältävä BB-voide.

TUOTEVINKIT PÄIVITTYVÄT PIAN!