Beauty Guide – Akne

Oman ihotyypin ja ihon kunnon tunnistaminen on toimivan kauneusrituaalin lähtökohta. Tältä palstalta löydät täsmäoppaita, joissa käsittelen yleisimpiä ihon epätasapainotiloja, jaan parhaat vinkkini ja tehokkaimmat tuotesuositukset.


Akne
Rypyt ja veltostunut iho
Atopia
Perioraalidermatiitti
Pigmenttihäiriöt
Rosacea

Akne

Akne on yleinen iho-ongelma, jonka pohjalla voi olla mikä tahansa ihotyyppi. Aknen taustalta löytyy usein hormonitoimintaan liittyvä epätasapainotila, suoliston huono kunto ja häiriöt maksan toiminnassa. Hoidon tulee olla kokonaisvaltaista eikä pelkkä ulkoinen hoito riitä parantamaan oireiden aiheuttajaa, jotka ovat sisäisiä. Aknen hoidossa kulmakivet ovat ihon pH-tasapainon tukeminen, ihon mikrobiomin ja suojabarriäärin vahvistaminen, ihon verenkierron ja lymfakierron parantaminen, suoliston kunnon hoitaminen ja hermoston rentouttaminen.

Aknen ulkoisessa hoidossa on hyvä olla tukena holistiseen ihonhoitoon erikoistunut kosmetologi sen lisäksi, että itse sitoutuu hoitamaan ihoa kotona ohjeiden mukaan ja toteuttaa hoitoa myös muilla osa-alueilla, joista tärkeimmät ovat hermoston rentouttaminen, ravinto ja kosmeettinen gua sha, jolla parannetaan ihon verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Aknea esiintyy eri asteisina ja eri herkkyyksillä. Jotkin akneihot ovat hyvin herkkiä, tulehduksellisia ja punoittavia, kun taas toiset kestävät hieman vahvempiakin tuotteita. Akneiho voi olla pintakuiva tai öljyrasvainen. Ei siis ole olemassa yhtä ainoaa ohjetta, joka toimii aknen hoidossa kaikille, vaan on pyrittävä löytämään yhdessä kosmetologin kanssa omalle iholle toimivat tuotteet sekä kehon ja mielen tasapainoa parantavat hoitomuodot.

Aknen hoito aloitetaan hellävaraisesti ja pikkuhiljaa ihoa vahvistamalla. Tavoitteena on rauhoittaa aluksi tulehdusta ja pyrkiä ehkäisemään uusien finnien muodostuminen sekä huokosten tukkeutuminen. Tämä voi viedä noin puoli vuotta riippuen aknen asteesta ja herkkyydestä. Lopuksi keskitytään hoitamaan arpia, joka vie yleensä toiset puoli vuotta ja jatkuu vielä sen jälkeenkin. Kosmeettinen gua sha on tehokasta arpien hoidossa.

Tutkimusten mukaan akneihon pH on yleensä kohonnut, eli emäksinen. Terveen ihon pH on välillä 4,5-5,5. Aknessa hallitseva bakteerilaji Propionibacterium acnes viihtyy erityisen hyvin emäksisessä ympäristössä. Siksi akneihon hoidossa kannattaa suosia miedosti happamia tuotteita ja hyvä nyrkkisääntö on välttää vaahtoavia tuotteita, jotka sisältävät runsaasti pinta-aktiivisia aineita ja pesevät ihoa suojaavan hydrolipidikalvon pois, joka on muutenkin aknessa heikentynyt. Aknelle ei tule myöskään käyttää saippuaa, ruokasoodaa tai suolaa.

Aknelle paras puhdistusaine on puhdistusöljy tai -maito ja sen lisäksi mahdollisesti erittäin mieto ja hellävarainen, vaahtoamaton geeli, jos iho on öljyrasvainen eikä se ole tulehtunut. Tulehtunutta akneihoa ei tule rasittaa millään mekaanisella käsittelyllä eli ihon hankaamista ja voimakasta sivelyä on vältettävä. Tuotteet levitetään iholle hellästi painellen ja taputellen ja sivelyn tulee olla hyvin kevyttä. Akneiho kannattaa puhdistaa myös aamuisin. Kasvopyyhe vaihdetaan puhtaaseen jokaisen käytön jälkeen. Myös tyynyliina vaihdetaan puhtaaseen 2-3 kertaa viikossa.

Akneihon seerumi valitaan ihon herkkyyden mukaan. Jos iho ei ole herkkä, seerumi voi sisältää esimerkiksi paju-uutetta, sillä sen sisältämä salisyylihappo auttaa liuottamaan talia huokosista. Herkälle ja tulehtuneelle aknelle valitaan puolestaan tulehdusta rauhoittava seerumi, joka voi sisältää esimerkiksi gotu kolaa tai siitä saatavaa madecassosidea.

Paju-uutetta, hedelmähappoja (kuten maitohappoa, glykolihappoa ja mantelihappoa) tai polyhydroksihappoa (glukonolaktoni) sisältävät rakeettomat kuorinnat voivat myös sopia aknelle hyvin, mutta toisinaan iho on niin herkkä että ne saavat ihon vain ärtymään ja oireet pahenemaan. Happopitoisuuden tulee olla matala ja varsinaisia kuorintoja parempia tuotteita ovatkin miedon happopitoisuuden sisältävät iholle jätettävät hoitonesteet tai kuorintalaput. Akneiholle ei tule käyttää mekaanista kuorintaa.

Savijauheesta sekoitettua naamiota voi käyttää rauhoittamaan tulehdusta, sillä savet sisältävät runsaasti mineraaleja, jotka rauhoittavat ja tasapainottavat ihoa. Prebiootit ja probiootit voivat olla myös hyödyllisiä aknen hoidossa, koska ne auttavat rakentamaan ihon bakteerikannasta monipuolisen sen sijaan, että yksittäiset bakteerilajit pääsevät jylläämään iholla.

Akneihon kosteusvoide on hyvä olla ohut ja sen päälle levitetään aina kasvoöljy, joka on yksi tärkeimmistä tuotteista aknen hoidossa. Lisäksi ihon voi suojata kevyellä meikkipohjalla. Jauhemainen mineraalimeikkivoide on suositeltavin akneiholle, koska se auttaa peittämään epätasainen ihon värin, mutta antaa silti ihon hengittää.

Aknea on hyvä hoitaa säännöllisesti kosmeettisella gua shalla sekä koti- että hoitolahoidossa. Kosmeettisella gua shalla pystytään vaikuttamaan pintaa syvemmälle ihon toimintoihin, kuten parantamaan ihon lymfakiertoa ja aineenvaihduntaa. Akneihon gua sha hoito tulee suunnitella yksilöllisesti, sillä väärä tekniikka voi pahentaa oireita ja vahingoittaa ihoa. Yin Your Skin® verkkokurssilla opit kosmeettisen gua shan perustekniikat myös aknen hoitoon.

Koska suoliston kunnon hoitaminen on tärkeää aknen hoidossa, kannattaa käydä esimerkiksi Kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan tai funktionaalisen lääketieteen ravintovalmentajan vastaanotolla, joka voi auttaa sopivan ruokavalion löytymisessä. Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta voi sanoa yleisesti, että jos ihon ongelmana on kosteus, eli valkopäiset finnit ja rasvaisuus, kannattaa rajoittaa kosteutta lisääviä ruoka-aineita, kuten runsasta määrää hiilihydraatteja, sokeria ja maitotuotteita. Jos oireena on puolestaan kuumuus, eli iho on punoittava ja herkkä, kannattaa rajoittaa kuumentavia ruoka-aineita, kuten kahvia, suklaata, sipulia, chiliä, pippureita, kanelia ja inkivääriä.

Hermoston rentouttaminen on hyödyllistä minkä tahansa ihon epätasapainotilan, myös aknen hoidossa. Meditaatio, yin-jooga ja hengitysharjoitukset aktivoivat vagus-hermoa, joka laskee sympaattisen hermoston ylivirittyneisyyttä. Tällöin myös iho rauhoittuu.

Yin Your Skin® verkkokurssi sisältää meditaatio-, syvärentoutus- ja yin-joogaharjoituksia rauhoittavalla sound healingilla. Jos kaipaat henkilökohtaisia vinkkejä myös aknen hoitoon, suosittelen ajan varaamista akupunktiovastaanotolleni.

Tuotelinkit ovat affiliate-linkkejä, joka tarkoittaa, että ostaessasi tuotteesi niiden kautta, tuet työtäni, sillä minä saan ostoksista pienen komission.

Tuotevinkit aknen hoitoon

Esse Sensitive Cleanser 53,50 €
Yin Your Skin SALVA Cleansing Potion 78 €
Esse Refining Cleanser 29 €
Djusie Liquid Silk Perfect Cleansing Oil 35 €
Laponie of Scandinavia Milk Cleanser
Laponie of Scandinavia Milk Cleanser 18 €
Laponie of Scandinavia Gel Cleanser
Laponie of Scandinavia Gel Cleanser 18 €
Neal's Yard Remedies Sensitive Micellar Cleanser 32,50 €
Esse Sensitive Toner 44 €
Djusie Acid Bloom Balancing Essence 39 €
Laponie of Scandinavia Toner Spray
Laponie of Scandinavia Toner Spray 28 €
Yin Your Skin IHME Botanical Wonder Essence
Novexpert Night Peeling Lotion 25 €
Esse Probiotic Serum 118 €
Esse Sensitive Resurrect Serum 112 €
Neal's Yard Remedies Sensitive Serum 69,50 €
Laponie of Scandinavia Clarifying Treatment 39 €
Laponie of Scandinavia Calming Treatment 39 €
Whamisa Water Cream 41 €
Esse Omega Light Moisturiser 65 €
Neal's Yard Remedies Sensitive Moisturiser 59,50 €
Laponie of Scandinavia Face Cream
Laponie of Scandinavia Face Cream 32 €
Esse Clay Mask 41 €
Urang Clarifying Blue Mask 44 €
Logona Lavaerde Rhassoul Clay 20,69 €
Djusie Fruit Glaze Vitalizing & Brightening Facial Oil 49 €
Yin Your Skin SILEÄ Silky Facial Oil 68 €
Laponie of Scandinavia Face Oil 44 €
Yin Your Skin® Niva Gua Sha Lusikka 55 €
2024 Katja Kokko
Info
WordPress Video Lightbox