Perioraalidermatiitti (POD) eli suunympärysihottuma on yksi yleisimpiä iho-ongelmia. Sitä ei ole tutkittu vielä kovin syvällisesti, jonka vuoksi aiheuttajaa on vaikeaa tietää tarkalleen. POD on rosacean ohella yhä yleisempi iho-ongelma ja sen hoito on osittain samantyylistä. .

POD:in aiheuttajana voivat olla liian voimakkaat kosmetiikkatuotteet, joka tarkoittaa erityisesti voimakkaita pesuaineita sekä synteettisiä voimakkaita kemikaaleja mukaan lukien ihon-, vartalon- ja hiustenhoitotuotteet, mutta myös hammastahnat sekä ihan kodin kemikaalitkin. POD:in puhkeaminen voi liittyä myös hormonitoiminnan häiriöihin, huonokuntoiseen suolistoon sekä voimakkaaseen stressiin.

POD:in oireet ovat suun ympärille ilmestyvä punoitus, kuivuus ja kutina, johon nousee pienen pientä näppyä vieri viereen ja näpyt voivat myös tulehtua. Ihottuma saattaa levitä myös silmäkulmiin saakka.

POD:in hoidossa kaikki sulfaatteja sisältävät pesuaineet hammastahna mukaan lukien kannattaa eliminoida pois käytöstä. Kodin pesuaineet on myös hyvä vaihtaa luonnollisiin. Sisäisesti tulisi käyttää monipuolisia probiootteja (mahdollisimman monta eri probioottilajia sisältävä valmiste), entsyymejä, D3-vitamiinia ja sinkkiä. Ruokavalioon kannattaa lisätä hapankaalia, jota nautitaan jokaisella aterialla ja valkoiset sokerit sekä viljatuotteet on suositeltavaa jättää pois kokonaan.

Ihonhoitotuotteet kannattaa pitää mahdollisimman yksinkertaisina ja vähäisinä. Avainsanat ovat hydrolipidikalvon tukeminen ja vahvistaminen sekä runsas kosteutus. Ihon puhdistukseen sopii kaikista parhaiten vesiliukoinen puhdistusmaito, jota käytetään ainoastaan iltaisin. Kasvoveden tulee olla rauhoittava ja kosteuttava, samoin seerumin, jonka käyttöä suosittelen, mikäli iho ei mene huonompaan siitä, jotta iho ei pääsisi kuivumaan. Kosteusvoide ei saa olla liian täyteläinen, mutta liian ohut fluidi ei puolestaan riitä sitomaan kosteutta iholle riittävästi, joten sopivan voiteen kanssa saa olla tarkkana. Kuorintoja ja naamioita en suosittele lainkaan, jos iholla on paljon näppyjä. Korkeintaan viilentävä ja hyvin rauhoittava naamio pari kertaa kuukaudessa. Kun näpyt alkavat rauhoittua ja tulehdus helpottaa, käyttöön voi ottaa myös ihoa uudistavan ja rauhoittavan öljyn.

TUOTEVINKIT PÄIVITTYVÄT PIAN!