Beauty Guide – Perioraalidermatiitti

Oman ihotyypin ja ihon kunnon tunnistaminen on toimivan kauneusrituaalin lähtökohta. Tältä palstalta löydät täsmäoppaita, joissa käsittelen yleisimpiä ihon epätasapainotiloja, jaan parhaat vinkkini ja tehokkaimmat tuotesuositukset.

Akne
Rypyt ja veltostunut iho
Atopia
Perioraalidermatiitti
Pigmenttihäiriöt
Rosacea

Perioraalidermatiitti

Perioraalidermatiitin (POD) eli suunympärysihottuman oireet ovat punoitus, pienet näpyt, kutina ja kuivuus suun ympärillä. Ihottuma voi levitä myös silmäkulmiin saakka.

POD:n tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta sen taustalla voi olla hormonaalinen epätasapainotila ja suoliston mikrobiomin häiriö. Pitkään jatkunut stressi, voimakkaasti pesevät pesuaineet ja ihoa aktivoivien tuotteiden liikakäyttö voivat laukaista POD:n, etenkin, jos ihon bakteerikanta ja suojabarriääri ovat heikentyneet ja taustalta löytyy myös hormonaalinen epätasapaino. POD voi puhjeta yhtä lailla synteettisestä kuin luonnonkosmetiikastakin.

POD:n hoidossa on tärkeintä pitää ihonhoitorutiini mahdollisimman minimaalisena ja yksinkertaisena. Tarvittavat tuotteet ovat puhdistusaine, kasvovesi ja kosteusvoide tai kasvoöljy. Lisäksi käyttöön voi ottaa tulehdusta rauhoittavan seerumin. Ihoa aktivoivia tuotteita ei käytetä, kuten ei myöskään kuorintoja ja naamioita niin pitkään kun oireet ovat aktiivisina.

Tuotteiden tulee mietoja ja rauhoittavia. Kannattaa suosia joko täysin hajusteettomia tai miedosti hajustettuja tuotteita, jotka eivät sisällä allergeenejä. Joillekin rauhoittavat eteeriset öljyt, kuten marokkolainen kamomilla eli blue tansy voivat kuitenkin sopia ja rauhoittaa ihon reaktiivisuutta. Ihoa aktivoivia tuotteita tulee välttää. POD:n hoidossa hyviä vaikuttavia aineita ovat mm. gotu kola -kasvista saatava madecassocide, anti-stressiaine magnesium ja savi.

Iho puhdistetaan joko miedolla puhdistusmaidolla tai savella, jos ihottuma on erittäin ärtynyt. Ihoa ei tule pestä saippualla, puhdistusvaahdolla eikä -geelillä ja lisäksi on hyvä tarkistaa, että mitkään käytössä olevat pesuaineet, kuten hammastahna, vartalon pesuaine, shampoo ja kodin pesuaineet eivät sisällä sulfaatteja.

Hermoston rentouttaminen on hyödyllistä minkä tahansa ihon epätasapainotilan, myös POD:n hoidossa. Meditaatio, yin-jooga ja hengitysharjoitukset aktivoivat vagus-hermoa, joka laskee sympaattisen hermoston ylivirittyneisyyttä. Tällöin myös iho rauhoittuu.

Yin Your Skin® verkkokurssi sisältää meditaatio-, syvärentoutus- ja yin-joogaharjoituksia rauhoittavalla sound healingilla. Jos kaipaat henkilökohtaisia vinkkejä myös POD:n hoitoon, suosittelen käyntiä akupunktiovastaanotollani.

Tuotelinkit ovat affiliate-linkkejä, joka tarkoittaa, että ostaessasi tuotteesi niiden kautta, tuet työtäni, sillä minä saan ostoksista pienen komission.

Tuotevinkit perioraalidermatiitin hoitoon

Laponie of Scandinavia Milk Cleanser
Laponie of Scandinavia Milk Cleanser 18 €
Logona Rhasoul-savi 20,69 €
Esse Sensitive Cleanser 53,50 €
Laponie of Scandinavia Toner Spray
Laponie of Scandinavia Toner Spray 28 €
Esse Sensitive Toner 44 €
Novexpert Magnesium Mist 7,90 €
Laponie of Scandinavia Calming Treatment 39 €
Laponie of Scandinavia Face Cream
Laponie of Scandinavia Face Cream 32 €
Novexpert Velvety Hydro-Biotic Cream 22 €
Laponie of Scandinavia Face Oil 44 €
Esse Protect Oil 62 €
Yin Your Skin SILEÄ Silky Facial Oil 68 €
2024 Katja Kokko
Info
WordPress Video Lightbox