Beauty Guide – Rypyt ja veltostunut iho

Oman ihotyypin ja ihon kunnon tunnistaminen on toimivan kauneusrituaalin lähtökohta. Tältä palstalta löydät täsmäoppaita, joissa käsittelen yleisimpiä ihon epätasapainotiloja, jaan parhaat vinkkini ja tehokkaimmat tuotesuositukset.

Akne
Rypyt ja veltostunut iho
Atopia
Perioraalidermatiitti
Pigmenttihäiriöt
Rosacea

Rypyt ja veltostunut iho

Ikääntyvä iho ei ole ihotyyppi, koska kaikki ihot ikääntyvät koko ajan. Ihmisen fyysinen ikä voi olla myös aivan eri kuin ihon ikä. Iho ikääntyykin kahdella eri tavalla: kronologisesti eli iän mukana sekä ekstrinsisesti eli ulkoisesti, jota kutsutaan ennenaikaiseksi vanhenemiseksi. Suurin osa ihon ikääntymisestä on ekstrinsistä eli ennenaikaista vanhenenemista eikä esimerkiksi geneettistä.

Ennenaikaista vanhenemista aiheuttavat kehon matala-asteinen tulehdus, pitkittynyt stressi, liiallinen auringonotto, runsas sokerin ja hiilihydraattien nauttiminen, ravinneköyhä ruokavalio, runsas alkoholin käyttö, tupakointi, ilmansaasteet, liikunnan ja raittiin ilman puute, liian voimakas fyysinen liikunta josta ei palauduta kunnolla sekä unenpuute. Nämä kaikki lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa eli oksidatiivista stressiä kehossa, joka aiheuttaa soluvaurioita. Oksidatiivinen stressi kiihdyttää myös glykaatiota eli sokeroitumista, joka haurastuttaa ja jäykistää sidekudossäikeitä eli ihon vahvana, kimmoisana ja joustavana pitävää kollageenia ja elastiinia. Tällöin iholle ilmestyy ryppyjä ja kudos veltostuu. Oksidatiiviseen stressiin ja glykaatioon, ja siten myös ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen voi vaikuttaa elintavoilla.

Kronologisen ja ennenaikaisen vanhenemisen merkit ovat saman tyyppiset: iho kuivuu, ohenee (epidermiksen sarveiskerros paksuuntuu, mutta elävät kerrokset ja dermis ohenee), rypistyy ja veltostuu. Tämä johtuu kollageenin, elastiinin ja hyaluronihapon vähentymisestä, jotka pitävät ihon täyteläisenä, kimmoisana ja joustavana. Lisäksi sebumin eli ihotalin määrä ihossa vähenee, joka myös aiheuttaa ihon kuivumista ja ihon suojabarriäärin heikentymistä.

Kronologisen ja ennenaikaisen vanhenemisen erona on ikääntymisen merkkien laatu. Kronologisesti ikääntynyt, ryppyinen ja veltostunut voi olla pehmeä ja kuulas, mutta ennenaikaisesti ikääntynyt iho on puolestaan usein karhea ja samea.

Kiinalainen lääketiede selittää kauniilla tavalla sen, miksi joistakin ihmisistä hehkuu selittämätön kauneus, jota on vaikea pukea sanoiksi. Kiinalaisessa lääketieteessä sana Shen kuvaa ihmisen sielua, joka hohtaa silmistä kirkkautena ja ihosta kuulautena. Vahva shenin loiste eli Shen ming, kertoo kehon, mielen ja sielun tasapainosta. Kun ihminen täyttää elämäntehtäväänsä, shen loistaa kirkkaana. 

Iho on ihmisen suurin elin ja uskomaton ekosysteemi. Iho on sanaton kommunikoija, joka kertoo millaista elämää olemme eläneet ja elämme tällä hetkellä. Se on osallistuu jatkuvasti kehomme aineenvaihduntaan ja toimii viestinvälittäjänä meidän ja ulkomaailman välillä.

Iho nähdään yleensä erillisenä muusta kehosta. Jos sillä esiintyy jokin ongelma tai ei toivottuja merkkejä, keskitytään usein hoitamaan vain niitä. Iho-ongelmat ja ihon kunto ovat kuitenkin vain oireita ja seurausta siitä, mitä ihon alla tapahtuu. Miten veri ja nesteet virtaavat ihon alla, missä kunnossa sidekudos on, onko eri puolilla kehoa fyysisiä tai psyykkisiä tukoksia, miten energia virtaa, missä kunnossa ovat sisäelimet, entä suolisto? Millaiset tunnetilat hallitsevat meitä ja onko hermostoomme varastoitunut ilmaisemattomia tunteita tai traumoja?

Iho on kehon, mielen ja sielun peili, joka heijastaa pinnalleen, mitä kokonaisuudessa tapahtuu.

Laadukkailla ihonhoitotuotteilla on ehdottomasti paikkansa ja pelkkä kosketuskin vaikuttaa suuresti ihoon. Tuotteet ovat kuitenkin vain kirsikka kakun päällä, yksi osa hoitoa. Todelliset tulokset syntyvät kokonaisuuden hoitamisesta ja se tapahtuu pintaa syvemmällä, eri tasoilla. Kosmeettinen gua sha on esimerkiksi loistava lisä ihonhoitoon, sillä se vaikuttaa ihonhoitotuotteita syvemmälle, ihon toimintoihin.

Kosmeettinen gua sha parantaa verenkiertoa, jonka ansiosta myös lymfakierto vilkastuu ja kuona-aineiden poistuminen kudoksista tehostuu. Solut ja kudokset saavat happea ja ravinteita, jolloin ne uudistuvat nopeammin. Fibroblasti-solujen toiminta paranee, mikä vilkastuttaa ihon omien kosteuttajien sekä kollageenin ja elastiinin tuotantoa, jotka antavat iholle sen rakenteen, lujuuden ja joustavuuden. Kosmeettisen gua shan yksi tärkeimpiä vaikutuksia on kuitenkin hermoston rentoutuminen, joka tapahtuu iholla ja faskioissa olevien hermopäiden kautta, jotka ovat suorassa kommunikaatiossa keskushermostoomme. 

Kosmeettisen gua shan tehokkaimmat tekniinat opit Yin Your Skin® verkkokurssilla. Lue lisää tästä.

Hermoston tasapainolla on suurin merkitys terveydelle, hyvinvoinnille ja kauneudelle. Kun sympaattinen hermosto on yliaktiivinen, hormonitoiminta häiriintyy, ruoansulatus hidastuu, immuniteetti laskee ja kehon kyky korjata itse itseään heikkenee. Stressi saa faskiat kiristymään ja kuivumaan rajoittaen paitsi kehon liikkuvuutta ja aiheuttaen kipuja tai jännityksiä, se heikentää myös veren- ja lymfanesteiden virtausta. Fibroblastisolut eivät toimi ylivirittyneessä tilassa, joten ihokin veltostuu, sille muodostuu ryppyjä ja ihosta voi tulla ”tyhjän” näköinen, koska sen kosteuspitoisuus alenee.

Anti-age -termin sijasta käytän termiä healthy aging. Iho rypistyy ja veltostuu kronologisen ikääntymisen myötä. Kehon, mielen ja sielun tasapaino vaikuttaa kuitenkin ikääntymisen merkkien laatuun, siihen hehkuun ja kuulauteen, joka ei ole sidottu mihinkään ikään. Siksi pitäisi puhua pikemminkin stressin merkeistä kuin ikääntymisen merkeistä, sillä pitkittynyt stressi korreloi ryppyjen, ihon kuulauden ja rakenteen kanssa. 

Laadukkaita luonnonkosmetiikkatuotteita on nautinto käyttää ja ne tukevat kokonaisvaltaisesti ihon hyvinvointia. Ulkoista hoitoa tarvitaan, koska iho on myös ulkoisen rasituksen kohteena. Vaikka iho saa ravintoa myös sisältäpäin, ravintoaineissa voi silti olla puutteita ja niiden imeytymisessä häiriöitä. Ulkoapäin levitetyt tuotteet ovat täsmähoitoa iholle, koska vastaavaa määrää ravintoaineita ei saa sisäisiä reittejä pitkin kulkeutumaan ihon pintaan asti.

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että ikääntymisen merkkeihin kannattaa alkaa kiinnittää huomiota noin 30-35 –vuotiaana, mutta yksittäisiä ryppyjä tärkeämpää on tarkastella ihon kuntoa kokonaisuutena sekä omaa hyvinvointia ja elintapoja. Joskus kolmekymppisen iho voi näyttää kymmenen vuotta vanhemmalta, jos ihoa on hoidettu väärin tai elämäntavat ovat olleet pitkään epäterveelliset ja stressitila on pitkittynyt.

Jos nuorena on ottanut runsaasti aurinkoa, merkit alkavat näkymään takautuvasti, jopa vasta yli kymmenen vuoden kuluttua ja iho voi myöhemmin näyttää paljon vanhemmalta kuin mikä ihmisen fyysinen ikä on. Kohtuudella nautittu aurinko ei kuitenkaan vaurioita ihoa ja on syytä muistaa, että auringonvalo on myös koko elämän ja elinvoiman lähde.

Kaipaatko lisää tietoa tuotteiden raaka-aineista, erilaisista tehoaineista ja ihonhoitorutiinista? Kuulaan kaunis -kirjani sisältää kaiken oleellisen, mitä sinun tarvitsee tietää ihonhoidosta.

Jos iholla on ennenaikaisen vanhenemisen – eli stressin – merkkejä, ihoa voi hoitaa ikääntyvälle iholle tarkoitetuilla tuotteilla kuuriluontoisesti. Lisäksi jos kesällä ottaa paljon aurinkoa tai reissaa talvisin eteläisellä pallonpuoliskolla, on tehokuuri paikallaan alle kolmekymppiselläkin. Laadukkaiden tuotteiden lisäksi vähintään yhtä tärkeä osa hoitoa on esimerkiksi kosmeettinen gua sha, luonnossa liikkuminen, hengitysharjoitukset, hyvä uni ja omalle kehotyypille sopiva ruokavalio, joka koostuu aidoista raaka-aineista.

Tuotteita valitessa on hyvä pitää mielessä, että suuri määrä tuotteita ei välttämättä tarkoita tehokkuutta. Tärkeimmät tuotteet ovat laadukas puhdistusaine, hoitoneste, silmänympärysvoide ja kasvoöljy. Näitä täydennetään ihon kunnon ja tarpeiden mukaan seerumilla, kosteusvoiteella, kuorinnalla ja naamiolla.

Yin Your Skin Pro kosmeettinen gua sha hoito on erittäin tehokas hoitokokonaisuus ryppyjen ja veltostuneen ihon hoitoon. Lue lisää hoidosta täältä.

Tuotelinkit ovat affiliate-linkkejä, joka tarkoittaa, että ostaessasi tuotteesi niiden kautta, tuet työtäni, sillä minä saan ostoksista pienen komission.

Tuotevinkit ikääntyvälle iholle

Esse Cream Cleanser 47 €
Djusie Liquid Silk Perfect Cleansing Oil 35 €
Yin Your Skin SALVA Cleansing Potion 78 €
Yin Your Skin IHME Botanical Wonder Essence 65 €
Whamisa Deep Rich Toner 50,40 €
Acid Bloom Balancing Essence 39 €
Esse Toner Plus 55,50 €
Neal’s Yard Remedies Frankincense Intense Age-Defying Eye Cream 56 €
Esse Probiotic Plus Eye Contour Cream 123 €
Urang True Rose Repair Essence 49 €
Urang Pink Everlasting Ampoule 73 €
Esse Ageless Serum 184 €
Esse Sensitive Resurrect Serum 112 €
Whamisa Water Cream 41 €
Urang Rose Ceramide Cream 54 €
Esse Defence Moisturiser 112 €
Yin Your Skin SILEÄ Silky Facial Oil 68 €
In Fiore Fleur Vibrante Serum Cerate 129 €
Yin Your Skin® Niva Gua Sha Lusikka 55 €
Yin Your Skin® Jalo Advanced Gua Sha Kasvolasta 60 €
2024 Katja Kokko
Info
WordPress Video Lightbox