Beauty Guide – Pigmenttihäiriot

Oman ihotyypin ja ihon kunnon tunnistaminen on toimivan kauneusrituaalin lähtökohta. Tältä palstalta löydät täsmäoppaita, joissa käsittelen yleisimpiä ihon epätasapainotiloja, jaan parhaat vinkkini ja tehokkaimmat tuotesuositukset.

Akne
Rypyt ja veltostunut iho
Atopia
Perioraalidermatiitti
Pigmenttihäiriöt
Rosacea

Pigmenttihäiriöt

Pigmenttiläiskät ovat tyypillisesti aikuisen ihon ongelma. Niitä voi esiintyä millä tahansa ihotyypillä ja ne liittyvät hormonitoiminnan epätasapainoon. Taustalla voi olla myös sairaus, lääkitys, tulehduksen jälkitila tai maksan toimintahäiriö.

Pigmenttihäiriöistä yleisimmät ovat lentigot ja melasma. Melasmaa aiheuttavat hormonitoiminnan häiriöt. Sitä voi esiintyä isoina läiskinä, tyypillisesti huulten ympärillä, otsassa ja poskipäillä. Melasma liittyy lisääntyneeseen melanosyyttejä stimuloivien hormonien tuotantoon, mitä voi esiintyä useammin hormonaalista ehkäisyä käyttävillä, raskauden aikana tai vaihdevuosina. Raskauden aikana muodostunut melasma voi kadota ajan myötä aivan itsestään. Myös krooninen stressi voi aiheuttaa melasmaa, sillä ihosolujen lisäksi myös hypotalamus ja aivolisäke tuottavat melanosyyttejä stimuloivia hormoneja.

Lentigot ovat melasmaa pienempiä täplämäisempiä läiskiä, joita esiintyy yleensä ikääntymisen myötä runsaasti aurinkoa saaneilla ihoalueilla, kuten kämmenselissä ja dekolteella. Englanniksi lentigoita kutsutaan yleensä nimellä sun spots.

Liikapigmentaatiota voi esiintyä myös ihovaurioiden jälkeen, tyypillisin esimerkki tästä ovat aknearvet.

Liikapigmentaation hoito on haastavaa. Ihon suojaaminen korkealla aurinkosuojakertoimella on tehokkain tapa läiskien ehkäisyyn, kun oleskelee auringonpaisteessa. Jos läiskille on altis, suojakerrointa voi käyttää keväästä loppukesään varsinkin aurinkoisella säällä ulkoillessa. Ihoa hoidetaan muuten oman ihotyypin mukaisesti, mutta tuotteet valitaan niin, että ne sisältävät pigmenttiläiskiä ehkäiseviä ja vaalentavia aineita. Ulkoisten tuotteiden lisäksi on tärkeää yhdistää hoitoon manuaalinen hoito eli kasvohieronta, joka parantaa ihon aineenvaihduntaa ja vilkastuttaa lymfanesteiden virtausta. Hermoston rentouttaminen on myös tärkeää, koska se tasapainottaa hormonitoimintaa.

Pigmenttiläiskiä hoidetaan aineilla, jotka hillitsevät melaniinin eli pigmentin muodostumista ehkäisemällä melanosyyttejä stimuloivien hormonien tuotantoa. Lisäksi on aineita, jotka hillitsevät melaniinin tuotantoon osallistuvan tyrosinaasientsyymin toimintaa. Pigmentin tuotantoa voidaan ehkäistä myös aineilla, jotka estävät melaniinilla täyttyneiden melanosomien kulkeutumisen ihon ylempiin kerroksiin niin ettei pigmentti pääse muodostumaan. Lisäksi on aineita, jotka hajottavat melaniinia. Pigmenttiläiskien hoidon vaikutukset näkyvät yleensä vasta 2-4 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta ja on ehdottoman tärkeää, että hoito on kokonaisvaltaista parhaiden tulosten saamiseksi.

Pigmenttiläiskille hyviä vaikuttavia aineita ovat hedelmähapot, bisabolol, açaímarjaöljy, reishi eli lakkakääpä, kurkku, lakritsinjuuri, mulperi, liljat, narsissit, probiootit, amla, C-vitamiini, E-vitamiini ja arbutiini. Lisäksi kaikki antioksidantit ovat hyödyllisiä pigmenttiläiskien hoidossa. AHA-happoihin kuuluva glykolihappo sekä auttaa pigmenttiläiskien hoidossa, että altistaa ihoa niille, siksi AHA-happojen kanssa iho tulee aina suojata aurinkosuojan sisältävällä tuotteella.

Ihonhoitotuotteilla voidaan vaikuttaa ainoastaan ihon pintaan, mutta pigmenttiläiskien hoidossa on tärkeää vaikuttaa myös syvemmälle dermikseen ja parantaa ihon aineenvaihduntaa sekä kuona-aineiden poistumista lymfakiertoa aktivoimalla. Siksi säännöllinen, muutaman kerran viikossa tehty kosmeettinen gua sha hoito on tärkeä osa hoitoa. Alussa hoito kannattaa tehdä iholle päivittäin 3-4 viikon ajan ja tämän jälkeen noin kolme kertaa viikossa. Kosmeettisen gua shan tekniikka on tärkeää oppia oikein parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Yin Your Skin® verkkokurssilla opit kosmeettisen gua shan parhaat tekniikat.

Kiinalainen lääketiede näkee pigmenttihäiriöiden liittyvän maksaan, joten hoitoa voi tukea kuureittain yrttivalmisteilla. Hyviä yrttejä maksalle ovat esimerkiksi takiainen, nokkonen, voikukka, kurkuma ja latva-artisokka.

Kaipaatko henkilökohtaista ohjausta ihonhoitoon? Tervetuloa akupunktiovastaanotolleni tai kosmeettiseen gua sha hoitoon. Lisätietoja hoidoistani löydät täältä.

Tuotelinkit ovat affiliate-linkkejä, joka tarkoittaa, että ostaessasi tuotteesi niiden kautta, tuet työtäni, sillä minä saan ostoksista pienen komission.

Tuotevinkit pigmenttihäiriöiden hoitoon

Djusie Acid Bloom Blancing Essence 39 €
Yin Your Skin IHME Botanical Wonder Essence 65 €
Novexpert Vitamin C Booster
Novexpert Vitamin C Booster 49,90 €
Esse Sensitive Resurrect Serum 112 €
Esse Probiotic Serum
Esse Probiotic Serum 118 €
Esse Ageless Serum
Esse Ageless Serum 184 €
Esse Defence Moisturiser 112 €
Whamisa Water Cream 41 €
Bybi Beauty Bakuchiol Booster 17,90 €
Yin Your Skin SILEÄ Silky Facial Oil 68 €
Djusie Fruit Glaze Vitalizing & Brightening Facial Oil 49 €
Esse Cream Mask 59 €
Esse Sunscreen SPF50 72 €
Esse Foundation SPF30 66 €
De Mamiel Exhale Daily Hydrating Nectar SPF30 110 €
Yin Your Skin® NIVA Gua Sha Lusikka 55 €
2024 Katja Kokko
Info
WordPress Video Lightbox