Ihon pigmenttihäiriöissä voi esiintyä liikapigmentaatiota, joista häiritsevin muoto ilmenee usein maksaläisinä. Pigmentin määrän vähentyminen esiintyy usemmiten vitiligon muodossa.

Pigmenttihäiriöistä yleisin on maksaläiskät. Suurin sisäinen syy maksaläiskiin piilee hormoonitoiminnassa, kuten e-pillereissä tai niiden lopettamisessa, vaihdevuosissa tai niihin liittyvässä hormonihoidossa. Myös raskaus voi aiheuttaa maksaläiskiä. Jotkin sairaudet, lääkkeet sekä häiriöt maksan toiminnassa voivat myös aiheuttaa maksaläiskiä. Stressi on yleinen syy melkein mihin tahansa iho-ongelmiin ja se pätee myös maksaläiskiin. Yksipuolinen ja liian ankara ruokavalio, samoin kuin anemia voivat myös aiheuttaa häiriöitä ihon pigmentinmuodostuksessa.

Ulkoisia aiheuttajia maksaläiskille ovat palovammojen ja ihon tulehdusten, kuten aknen jälkitilat, sädehoito, liiallinen mekaaninen ärsytys iholla ja voimakkaat alkoholipitoiset parfyymit.

Maksaläiskien hoito vaatii kärsivällisyyttä ja sen tulee olla jatkuvaa. Tehokkainta on ennaltaehkäisevä hoito: mikäli on perinnöllinen taipumus pigmenttihäiriöihin ja on ottanut paljon aurinkoa, kannattaa ennaltaehkäisevä hoito aloittaa viimeistään 30-vuotiaana.

Maksaläiskien hoidossa käytetään melaniinintuotantoa ehkäiseviä aineita sekä ihosolujen uusiutumista vilkastuttavia ja ihon sävyä kirkastavia kuorintoja – parhaita ovat AHA- eli hedelmähapot. Ne korjaavat tehokkaasti auringossa vaurioitunutta ihoa. Lisäksi ihon runsas kosteuttaminen on tärkeää, jotta ihon hydrolipidikalvo olisi mahdollisimman tasapainoinen ja vaikuttavat aineet saadaan imeytymään ihoon. Jotta hydrolipidikalvo ei vaurioidu, myös puhdistusaineen tulee olla hellävarainen; puhdistusvoide, -maito ja -öljy. Vaalentavia ja melaniinisynteesiä ehkäiseviä aineita ja runsaasti vapaiden radikaalien toimintaa estaviä antioksidanttipitoisia seerumeita käytetään aamuin illoin. Lisäksi iho tulee suojata hyvin UV-säteilyltä fysikaalisen aurinkosuojan sisältävällä päivävoiteella, aurinkovoiteella, meikki- tai BB/CC-voiteella.

Löydät kattavan artikkelin ihoa vaalentavista aineista kosmetiikassa tästä linkistä.

TUOTEVINKIT PÄIVITTYVÄT PIAN!