Beauty Guide – Pigmenttihäiriot

Oman ihotyypin ja ihon kunnon tunnistaminen on toimivan kauneusrituaalin lähtökohta. Tältä palstalta löydät täsmäoppaita, joissa käsittelen yleisimpiä ihon epätasapainotiloja, jaan parhaat vinkkini ja tehokkaimmat tuotesuositukset.

Akne
Rypyt ja veltostunut iho
Atopia
Perioraalidermatiitti
Pigmenttihäiriöt
Rosacea

Pigmenttihäiriöt

Pigmenttiläiskät ovat tyypillisesti aikuisen ihon ongelma. Niitä voi esiintyä millä tahansa ihotyypillä ja ne liittyvät usein hormonitoiminnan epätasapainoon. Yleensä pigmenttiläiskiä esiintyy kuitenkin naisilla.

Pigmenttihäiriöistä yleisimmät ovat lentigot ja melasma. Melasma voi esiintyä isoina läiskinä, tyypillisesti huulten ympärillä, otsassa ja poskipäillä. Melasma liittyy hormonitoimintaan ja sitä voi esiintyä useammin hormonaalista ehkäisyä käyttävillä, raskauden aikana tai vaihdevuosina. Raskauden aikana muodostunut melasma voi kadota ajan myötä aivan itsestään.

Lentigot ovat pienempiä täplämäisempiä läiskiä, joita esiintyy yleensä ikääntymisen myötä runsaasti aurinkoa saaneilla ihoalueilla, kuten kämmenselissä ja dekolteella.

Liikapigmentaation hoito on haastavaa, joten jos tietää olevansa niille herkkä esimerkiksi perinnöllisesti tai on ottanut nuorena runsaasti aurinkoa, hoito kannattaa olla ennaltaehkäisevää. Ihon suojaaminen korkealla aurinkosuojakertoimella on tehokkain tapa läiskien ehkäisyyn. Suojakerrointa kannattaa käyttää ulkoillessa päivittäin keväästä alkusyksyyn. Ihoa hoidetaan muuten oman ihotyypin mukaisesti, mutta tehotuotteet (kuten hoitoneste, seerumi, kuorinta ja naamio) valitaan niin, että ne on suunniteltu pigmenttiläiskien hoitoon.

Pigmenttiläiskiä hoidetaan aineilla, jotka hillitsevät melaniinin eli pigmentin tuotantoa. Ne vaikuttavat tyrosinaasientsyymin toimintaa hillitsevästi, joka vastaa pääasiallisesti melaniinin tuotannosta. Lisäksi pigmentin tuotantoa voidaan ehkäistä aineilla, jotka estävät melaniinilla täyttyneiden melanosimien kulkeutumisen ihon ylempiin kerroksiin, jolloin voidaan ehkäistä pigmentin muodostumista. Tällaiset aineet eivät kuitenkaan pysty vaalentamaan jo syntyneitä läiskiä, vaan vanhoihin läiskiin käytetään melaniinia hajoittavia aineita. Vaikutukset näkyvät yleensä vasta 2-4 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta.

Pigmenttiläiskille hyviä vaikuttavia aineita ovat mm. glykolihappo, bakuchiol, retinoli, probiootit, C-vitamiini, amla, mulperi, lakrtitsinjuuri, kurkku, liljat, niasiiniamidi, narsissit ja arbutin. Kaikki antioksidantit ovat myös hyödyllisiä pigmenttiläiskien hoidossa. AHA-happoihin kuuluvat glykolihappo sekä auttaa pigmenttiläiskien hoidossa, että altistaa ihoa niille, siksi AHA-happojen kanssa iho tulee aina suojata aurinkosuojan sisältävällä tuotteella.

Ulkoisen hoidon lisäksi ihon lymfakiertoa aktivoiva kosmeettinen gua sha voi olla tehokasta pigmenttiläiskien hoidossa, kun hoito on säännöllistä. Alussa hoito kannattaa tehdä iholle päivittäin 3-4 viikon ajan ja tämän jälkeen noin kolme kertaa viikossa. Kosmeettisen gua shan tekniikka on tärkeää oppia oikein parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Yin Your Skin® verkkokurssilla opit kosmeettisen gua shan parhaat tekniikat.

Kiinalainen lääketiede näkee pigmenttihäiriöiden liittyvän maksaan, joten hoitoa voi tukea kuureittain runsaasti lehtivihreää sisältävillä ruoka-aineilla ja esimerkiksi vihermehuilla.

Kaipaatko henkilökohtaista valmennusta ihonhoitoon? Tutustu Yin Your Skin® Face to Face ihonhoidon yksilövalmennukseen.

Tuotelinkit ovat affiliate-linkkejä, joka tarkoittaa, että ostaessasi tuotteesi niiden kautta, tuet työtäni, sillä minä saan ostoksista pienen komission.

Tuotevinkit pigmenttihäiriöiden hoitoon

Vintner’s daughter Active Treatment Essence 245 €
Whamisa Original Toner 50,40 €
Suki Resurfacing Enzyme Peel 69 €
Whamisa Organic Fruits Peeling Finger Mitt 39,90 €
Novexpert Peeling Night Cream
Novexpert Peeling Night Cream 39 €
Novexpert Vitamin C Booster
Novexpert Vitamin C Booster 49,90 €
Esse Sensitive Resurrect Serum 112 €
Esse Probiotic Serum
Esse Probiotic Serum 118 €
Esse Ageless Serum
Esse Ageless Serum 184 €
Esse Defence Moisturiser 112 €
Whamisa Water Cream 41 €
Bybi Beauty Bakuchiol Booster 17,90 €
Evolve Bio-Retinol + C Booster 32 €
Esse Repair Oil 47 €
Esse Cream Mask 59 €
Esse Sunscreen SPF50 72 €
Esse Foundation SPF30 66 €
De Mamiel Exhale Daily Hydrating Nectar SPF30 110 €
Bybi Beauty Day Defence SPF30 29,90 €
Yin Your Skin® NIVA Gua Sha Lusikka 49,90 €
2021 Katja Kokko
Info
WordPress Video Lightbox