Beauty Guide – Atopia

Oman ihotyypin ja ihon kunnon tunnistaminen on toimivan kauneusrituaalin lähtökohta. Tältä palstalta löydät täsmäoppaita, joissa käsittelen yleisimpiä ihon epätasapainotiloja, jaan parhaat vinkkini ja tehokkaimmat tuotesuositukset.

Akne
Rypyt ja veltostunut iho
Atopia
Perioraalidermatiitti
Pigmenttihäiriöt
Rosacea

Atopia

Atooppisessa ihottumassa ihon suojabarriääri on vaurioitunut, siinä on ikään kuin aukkoja ja ihon mikrobiomi on epätasapainossa. Iholta haihtuu runsaasti kosteutta ja siitä puuttuu myös suojaavia rasva-aineita. Atopiasta kärsivän iho on usein herkkä, ohut ja kuiva. Atopia oireilee kuivana ihottumana, joka hilseilee, voi kutista, punoittaa ja jopa halkeilla. Tulehtuneista kohdista voi tihkua kudosnestettä.

Atopia on usein perinnöllistä, mutta sen taustalla voi olla myös huonokuntoinen suolisto. Oireet pahenevat usein jo loppusyksyllä ja helpottavat vasta loppukeväästä. Kesällä atopia voi olla oireetonkin. Kostea ja lämmin ilma sekä aurinko helpottavat oireita, mutta kuiva ilma, tuuli ja kylmyys pahentavat niitä.

Jotta atopian hoidossa päästään parhaisiin tuloksiin, hoidoin tulee olla kokonaisvaltaista. Ei riitä, että hoidetaan pelkästään ulkoisia oireita, vaan yhtä tärkeää on suoliston mikrobiomin korjaaminen omalle kehotyypille sopivalle ravinnolla ja hermoston rentouttamisella. Laadukkaiden ihonhoitotuotteiden lisäksi tärkeä osa hoitoa on iholle tehtävät hieronnat, joilla voidaan vaikuttaa ihon toimintaan ja rauhoittaa herkkyyttä, vähentää punoitusta sekä rentouttaa hermostoa. Kosmeettinen gua sha sopii erinomaisesti atopian hoitoon, koska se vilkastuttaa lymfanesteiden virtaamista ja parantaa solujen hapen ja ravinnon saantia. Ihottuman päältä ei kuitenkaan saa käsitellä ihoa ja hoito tulee suunnitella yksilöllisesti oireet huomioiden.

Atopian hoidossa tulee hoitaa myös suolistoa ja siksi on suositeltavaa suunnitella ruokavalio yhdessä esimerkiksi Kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan tai funktionaalisen lääketieteen ravintoterapeutin kanssa.

Atooppisen ihon pH on yleensä kohonnut, eli emäksinen. Terveen ihon pH on välillä 4,5-5,5. Tutkimusten mukaan atopiassa hallitseva bakteeri Staphylococcus aureus viihtyy erityisen hyvin emäksisessä ympäristössä. Siksi atopian hoidossa kannattaa suosia miedosti happamia tuotteita ja hyvä nyrkkisääntö on välttää vaahtoavia tuotteita, jotka sisältävät runsaasti pinta-aktiivisia aineita ja pesevät ihoa suojaavan hydrolipidikalvon pois, joka on muutenkin atopiassa heikentynyt.

Atopian ulkoisessa hoidossa on tärkeintä saada lisättyä kosteuden ja rasvan määrää ihossa. Paras valinta puhdistusaineeksi on puhdistusöljy, mutta myös puhdistusmaito käy. Jos ihottuma on erittäin ärtynyt, kannattaa puhdistukseen valita savijauhe. Puhdistuksen jälkeen iholle levitetään useita kerroksia kosteuttavaa hoitonestettä käsin taputellen. Seerumia käytetään ihon tarpeiden mukaan ja herkkyys huomioiden. Rauhoittava, esimerkiksi gotu kolaa tai siitä saatavaa madecassocidea sisältävä seerumi on erinomainen valinta. Ihon bakteerikantaa voi tasapainottaa kuuriluontoisesti prebiootteja ja probiootteja sisältävällä seerumilla. Prebiootit ja probiootit auttavat korjaamaan ihon bakteerikantaa, jonka diversiteetti eli monimuotoisuus on kärsinyt.

Kosteusvoide voi olla ohut ja runsaasti kosteuttava etenkin kesäkuukausina, mutta iholle käytetään lisäksi aina ihoöljyä, joka vahvistaa sarveiskerroksen solujen välistä sementtiä ehkäisten kosteuden haihtumista ihosta, suojaa ihoa sekä auttaa alentamaan tulehdusta. Syksyllä kannattaa ottaa käyttöön täyteläisempi kosteusvoide jota käytetään kevään lopulle saakka. Kovilla pakkasilla kannattaa käyttää erityisen täyteläistä ja suojaavaa voidetta. Lisäksi iho on hyvä suojata kylmyydeltä meikkivoiteella, BB- tai CC-voiteella tai vedettömällä balmilla.

Atooppiselle iholle ei tule käyttää lainkaan mekaanista kuorintaa. Hyvin mietoa hedelmähappo- tai entsyymikuorintaa voi käyttää silloin tällöin tasapainottamaan ihon pH:ta ja parantamaan ihon kosteuspitoisuutta, jos ihon pinta on kuiva ja karhea, mikäli ihon herkkyys sen sallii ja ihottuma ei ole aktviinen. Hapoista parhaita valintoja atopialle ovat kosteuttava maitohappo ja mieto glukonolaktoni. Herkkyystiloissa on tärkeää tiedostaa, että ihoa aktivoivat tuotteet voivat myös pahentaa oireita.

Koska suoliston hoitaminen ja ruoansulatuksen tukeminen on tärkeää atopian hoidossa, kannattaa käydä esimerkiksi Kiinalaisen lääketieteen asiantuntijan tai funktionaalisen lääketieteen ravintovalmentajan vastaanotolla, joka voi auttaa sopivan ruokavalion löytymisessä. Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta voi sanoa, että kannattaa rajoittaa kuumentavian ruoka-aineiden nauttimista, kuten kuten kahvia, suklaata, sipulia, chiliä, pippureita, kanelia ja inkivääriä. Ruokavaliossa kannattaa puolestaan suosia kosteuttavia ruokia, joita ovat yleisesti kasvikset (ei kuitenkaan kylmänä ja raakana).

Hermoston rentouttaminen on hyödyllistä minkä tahansa ihon epätasapainotilan, myös atopian hoidossa. Meditaatio, yin-jooga ja hengitysharjoitukset aktivoivat vagus-hermoa, joka laskee sympaattisen hermoston ylivirittyneisyyttä. Tämä rauhoittaa myös ihoa.

Atopiaa on eri asteista ja on muistettava, ettei atopia ole ihotyyppi vaan iho-ongelma, joka oireilee joillakin jatkuvasti ja joillakin vain silloin tällöin – yhtä ainoaa oikeaa tapaa ja tuotteita sen hoitoon ei siis ole.

Yin Your Skin® verkkokurssi sisältää meditaatio-, syvärentoutus- ja yin-joogaharjoituksia rauhoittavalla sound healingilla. Jos kaipaat henkilökohtaisia vinkkejä atopian hoitoon, suosittelen käyntiä akupunktiovastaanotollani.

Tuotelinkit ovat affiliate-linkkejä, joka tarkoittaa, että ostaessasi tuotteesi niiden kautta, tuet työtäni, sillä minä saan ostoksista pienen komission.

Tuotevinkit atopian hoitoon

Laponie of Scandinavia Milk Cleanser
Laponie of Scandinavia Milk Cleanser 18 €
Esse Sensitive Cleanser
Esse Sensitive Cleanser 53,50 €
Yin Your Skin SALVA Cleansing Potion 78 €
Logona Rhasoul-savi 20,69 €
Djusie Liquid Silk Perfect Cleansing Oil 35 €
Laponie of Scandinavia Toner Spray
Laponie of Scandinavia Toner Spray 28 €
Esse Sensitive Toner 44 €
Yin Your Skin IHME Botanical Wonder Essence 65 €
Djusie Acid Bloom Balancing Essence 39 €
Laponie of Scandinavia Calming Treatment 39 €
Esse Sensitive Serum 78 €
Neal's Yard Remedies Sensitive Restore + Smooth Serum 62 €
Laponie of Scandinavia Face Cream
Laponie of Scandinavia Face Cream 25 €
Esse Sensitive Hydro Moisturiser 62 €
Neal’s Yard Remedies Sensitive Replenish + Balance Moisturiser 54 €
Laponie of Scandinavia Face Oil 44 €
Fruit Glaze Vitalizing & Brightening Facial Oil 49 €
Yin Your Skin SILEÄ Silky Facial Oil 68 €
Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm 51 €
Yin Your Skin® NIVA Gua Sha Lusikka 55 €
2024 Katja Kokko
Info
WordPress Video Lightbox