Beauty

Tärkeää asiaa ihonhoidosta ja alekoodi Naturelleen

Beauty | 16.1.2015 | Katja Kokko

DSC_0234

Kävin eilen kasvohoidossa ja samalla tuli vaihdettua ajatuksia ihonhoidosta minua hoitaneen kosmetologin kanssa. Tuntui kuin olisin tavannut sielunsiskoni ihonhoidon suhteen. Oli mahtavaa tavata ammattilainen, jolla oli samanlainen logiikka ihonhoidossa kuin minulla.

Olen viime aikoina kirjoittanut ihon puhdistamisesta ainaisen kasvovesisaarnani sijaan. Yleisimmät virheet, mitä ihonhoidossa tehdään ovatkin a) riittämätön kosteutus ja b) liian voimakas puhdistus. Ajatellaan, että ihoa pitää pestä hyvin, jotta saadaan rasva ja tali irtoamaan ja huokoset putipuhtaaksi. Ja tähän käytetään lähes aina aivan liian emäksistä ja voimakkaasti pesevää puhdistusvaahtoa tai -geeliä, joka käytännössä pesee ihon suojakelmun pois. Kun tämän jälkeen vielä skipataan suojakelmun palauttava kasvovesi, lopputuloksena on kiristävä iho, jossa rypyt näkyvät selkeämmin, ihoon alkaa tulla miliumeja ja tukkeumia, ihon pinta voi hilseillä, tuntua karhealta, punoittaa ja sen väri on kauttaaltaan sameahko.

DSC_0032

Jos minulta kysytään miten ihoa hoidetaan optimaalisesti, niin:

 • puhdistus on hellävaraisesti pesevä mieto geeli, puhdistusvoide tai -balmi ja iho pestään sillä vain iltaisin
 • kasvovettä käytetään aamuin illoin reilusti
 • iholle käytetään ohutta, kosteuttavaa seerumia aamuin illoin
 • kosteusvoide tulee olla mahdollisimman laadukas eikä sisältää liikaa sakeuttajia ja koostumusta muokkaavia aineita
 • kuoritaan iho säännöllisesti AHA-happoja sisältävällä kuorinnalla ihotyypin mukaan
 • käytetään iholle päivittäin hyvin mietoja luonnollisia hedelmähappoja sisältäviä hoitonesteitä
 • käytetään runsaasti rasvahappoja ja antioksidantteja sisältäviä ihoöljyjä iltaisin
 • vältetään emäksisiä tuotteita (ei koskaan saippuaa kasvoille, ei voimakkaasti vaahtoavia tuotteita, jotka pesevät ihon narskuvan puhtaaksi ja jätetään merisuola vartalon iholle)

DSC_0401

Olen nähnyt viidentoista vuoden aikana satoja ihoja. Yleisimmät virheet on useimmiten hyvin helppo tunnistaa terveeltä iholta.

Uskallan väittää, että kun teet pienen korjausliikkeen ihonhoitorutiineihisi, ihossa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Siispä haastan teidät ihonhoidosta kiinnostuneet lukijani kokeilemaan seuraavia asioita, mikäli ette vielä täytä näitä kaikkia kohtia:

 1. Vaihda puhdistusaine miedompaan versioon
 2. Ota käyttöön kasvovesi ja seerumi aamuin illoin
 3. Levitä seerumin päälle iltaisin öljyä
 4. Kuori iho kerran viikossa hedelmähapoilla

DSC_0151

Naturelle.fi tarjoaa koko valikoimastaan -10 % alennuksen koodilla KATJA10 tammikuun loppuun saakka, joten päätin koota edellä mainittuihin kohtiin mahdollisimman hyvät tuotevinkit.

Puhdistusaine

Kuiva iho: Kokeile Tata Harper Refreshing Cleanser tai Neal’s Yard Remedies Rejuvenating Frankincense Cleanser

Normaali/sekaiho: Kokeile Tata Harper Regenerating Cleanser tai Juice Beauty Stem Cellular Cleansing Oil

Rasvainen iho: Kokeile Therapi Lemon Myrtle & Honey Gel Cleanser tai Juice Beauty Green Apple Cleansing Gel

Kasvovesi

Kuiva iho: Kokeile Tata Harper Hydrating Floral Essence tai Therapi Rose Otto Hydrating Toner

Normaali/sekaiho: Kokeile Tata Harper Hydrating Floral Essence tai Juice Beauty Hydrating Mist

Rasvainen iho: Kokeile Therapi Lemon Myrtle Anti-Bacterial Toner tai Suki Concentrated Clarifying Toner

Seerumi

Kuiva iho: Kokeile Tata Harper Rejuvenating Kollageeniseerumi tai Juice Beauty Stem Cellular Booster Serum

Normaali/sekaiho: Kokeile Juice Beauty Antioxidant Serum tai Suki Healthy Aging Serum + Vitamin Peptide Complex

Rasvainen iho: Kokeile Juice Beauty Blemish Clearing Serum tai Juice Beauty Green Apple Age Defy Serum

Öljy

Kuiva iho: Kokeile Juice Beauty USDA ORganic Treatment Oil tai Tata Harper Replenishing Nutrient Complex

Normaali/sekaiho: Kokeile Neal’s Yard Remedies Frankincense Facial Oil tai Tata Harper Replenishing Nutrient Complex

Rasvainen iho: Kokeile Suki Balancing Oil tai Tata Harper Replenishing Nutrient Complex

Hedelmähappokuorinta

Kuiva iho: Kokeile Juice Beauty Green Apple Peel Sensitive

Normaali/sekaiho: Kokeile Juice Beauty Green Apple Peel Full Strength tai Suki Renewal Bio-Resurfacing Facial Peel

Rasvainen iho: Kokeile Juice Beauty Green Apple Peel Full Strength

Nautinnollisia ihonhoitohetkiä!

Ps. Jos tarvitset henkilökohtaista neuvontaa ihonhoitoon liittyvässä kysymyksissä, tilaa Personal Beauty Guideni.

DSC_0088

Linkit ovat affiliate-linkkejä

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , ,

Beauty

58 kommenttia artikkeliin “Tärkeää asiaa ihonhoidosta ja alekoodi Naturelleen”

 1. Heleää

  Aika kiva oli huomata että teen jo kaiken tuon. Ei tosin käy pienessä mielessäkään että se olisi työlästä/velvollisuus. Johtunee siitä että olen kärsinyt hurjista ihottumista kasvoissa, jotka varmasti (ainakin osittain) olen selättänyt ihonhoitorutiinien avulla. (kasvovesi, öljy!)

  • Jes, ihanaa että saat ruksata kaikki kohdat 🙂 Ja tosiaan, ihonhoito kuuluisi mielestäni olla etuoikeus, nautinto, hemmottelua ja inspiroiva asia, ei missään nimessä työlästä tai pakollista. Ihanaa että olet saanut hyvällä hoidolla ihottumasti selätettyä – ulkoisella hoidolla on mahdollista saavuttaa todella hyviä tuloksia.

 2. Eve

  Minulla oli aiemmin juuri näin, että putsasin ihon liian kovin menetelmin ja ihon kunto parantui huomattavasti, kun vaihtoi miedompiin puhdistusaineisiin vaikka aluksi pelkäsin juuri päin vastaista! Iho on ollut superhyvässä kunnossa luonnollisista ja ravitsevammista tuotteista jo yli vuoden, mutta nyt sain kosketusallergiatestistä kuulla, että olen allerginen hajusteille. Aluksi ajattelin, että eipä tässä mitään, mutta tajusin kuitenkin että nyt ilmeistyi melkoisen suuri aukko itsensä hemmottelemiseen kosmetiikalla. 😀 tuoksut taitaa olla siinä aika suuri osa kokemusta. Olen tässä yrittänyt googlettaa luonnonkosmetiikasta hajusteettomia tuotteita, joihin siirtyä kun vanhat putelit loppuvat, mutta tuntuu että valikoima on HYVIN suppea. Olisiko sinulla mitään vinkkejä hajustamattomiin tuotteisiin?

  • Saman virheen olen tehnyt aikoinaan itsekin, pessyt kasvoja aivan liian tuhdeilla synteettisillä aineilla. Ei mikään ihme, että iho kärsi tuohon aikaan melkoisista paukamista.

   Minulla on ystävä, jolla on todettu tuoksuallergia. Ei siis herkkyyttä, vaan ihan allergia. Hän pystyy käyttämään siitä huolimatta hajustettua luonnonkosmetiikkaa, ainoa tuote, joka on aiheuttanut reaktion on Madaran Pihlaja-tuotteet. Kannattaa siis kokeilla varovasti tuotteita ensin vaikka käteen ja pyytää aina näyte ennen ostopäätöstä. Hajusteettomia ovat tietenkin kaikki kylmäpuristetut kasviöljyt ja -rasvat. Täysin hajusteettomia tuotteita ovat Estelle & Thildin Bio Calming -tuotteet sekä Neal’s Yard Remediesin Soothing Starflower-tuotteet.

  • Anna

   Hajusteettomista tuotteista vinkkaisin vielä John Masters Organics Bare Unscented -tuotesarja (shampoo, hoitoaine, vartalovoide ja -pesu) sekä Urtekram No Perfume – ja Lavera Neutral -tuotesarjat.

 3. Jenni

  Kiitos hyvästä yhteenvedosta 🙂 Pientä parannettavaa löytyy.

  ”puhdistus on hellävaraisesti pesevä mieto geeli, puhdistusvoide tai -balmi ja iho pestään sillä vain iltaisin”

  Tästä olisin kysynyt, että miksi iltaisin. Aamulla iho on kuitenkin rasvaisimmillaan. Voiko siis tehdä vesipesun yhtä hyvin aamulla ja illalla käyttää vain kasvovettä, jos päivän aikana ei käytä meikkiä? Eli onko meikin puhdistaminen ainoa syy tuon ohjeen taustalla vai onko tuossa illassa joku muu pointti?

  • Aamulla iho vain pyyhitään kasvovedellä, vesipesu ei ole tarpeen, ihosi ei ole likainen aamulla. Pese iho puhdistusaineella iltaisin vaikka et käyttäisikään meikkiä, sillä ihoon on kertynyt päivän aikana melkoinen määrä ulkoisia epäpuhtauksia, joita kasvovesi ei poista ellet käytä sitten misellivettä.

  • Jenni

   Ok, kiitos selvennyksestä 🙂 Mulla taitaa tällä hetkellä olla misellivesi käytössä (Absolutionin aamu&ilta ja matkakäyttöön Iroisien kallisarvoinen). Enpä tiennyt tuota eroa misellivedestä, täytyykin perehtyä tarkemmin.

 4. Armi

  Olipa valaiseva koonti, suurkiitos! Öljyjen käyttö tuntuu nyt olevan pinnalla, mutta en vielä ihan ymmärrä, mihin niiden menestys perustuu, mikä niiden funktio on? Öljyt seerumien kanssa tuntuvat syrjäyttäneen tyystin tuhdimpien yövoiteiden käytön.

  Toinen kysymykseni liittyykin seerumiin: onko Juice Beautyn Blemish Clearing Serum kyllin kosteuttava pintakuivalle sekaiholle vai onko sen funktio enemmänkin puhdistava? Olen ihastunut hyaluronihapposeerumiin, mutta nykyiseni ei ole luonnonmukainen. Mitä ajattelet hyaluronihaposta ja olisiko sinulla kenties vinkata jotain hyvää luonnonmukaista seerumia, jossa olisi paljon hyaluronihappoa?

  • Öljyt ovat kosteuden lisäksi hyvinvoivan ihon perusta. Iho tarvitsee kosteutta ja rasvaa. Vrt. kehosi tarvitsee vettä ja hyviä rasvoja. Sama asia ihonhoidossa. Kylmäpuristetut kasviöljyt ja -rasvat ovat ihonhoidossa perusasia. Ne sisältävät huikean paljon ihoa korjaavia rasvahappoja sekä vitamiineja, eli käytönnössä silottavat ihoa, ryppyjä, auttavat korjaamaan ihon väriä, arpia jne. riippuen mistä öljystä on kyse. Öljyt tarvitsevat imeytyäkseen kosteutta, tämän vuoksi ne on hyvä levittää kasvovedellä ja seerumilla kosteutetulle iholle. Öljyt ovat ns. 100 % ravintoa iholle. Tuhti yövoide puolestaan sisältää öljyjä, kosteutta (esim. veden, kukkaisvesien ja glyseriinin muodossa), mutta tämän lisäksi myös emulgaattorin, jolla vesi ja rasva saadaan liukenemaan toisiinsa sekä ns. sakeuttajia, jotka tekevät voiteesta täyteläisen. Voide myös auttaa sitomaan kosteuden sekä esim. seerumin vaikuttavat aineet ihoon, mutta mielestäni ne voivat olla komedogeenisiä ja tukkia hieman ihoa. Tämä riippuu kuitenkin täysin tuotteen reseptistä, asia ei siis ole ihan noin mustavalkoinen, mutta summasummarum, kannatan mieluummin öljyjä ilman mitään turhakkeita, tulokset ovat mielestäni paremmat näin.

   JB:n Blemish Clearing tuotteet ovat myös kosteuttavia sen lisäksi, että kevyesti kuorivat, kirkastavat ja puhdistavat ihoa. Samalla kuitenkin rauhoittaa ja kosteuttaa. Jos etsit hyvää kosteuttavaa seerumia niin kokeile jutussa mainitsemiani seerumeita normaalille/sekaiholle tai kuivalle iholle, niistä löytyy runsaasti hyaluronihappoa.

  • Armi

   Kiitos taas tosi paljon, olen niin paljon viisaampi. 🙂 Innostuin kokeilemaan hedelmähappokuorintaa ja aloin käyttää seesaminsiemenöljyä iltaisin iholle. Juttutoive: entä vartalon ihon hoito? Mitkä ovat perusjutut – mitkä ovat parhaimmat ainekset vartalon ihon kosteuttamiseen? Kuivaharjaus on jo laiskasti käytössä.

 5. Miila

  Aamen. Tuntuu, että vähintään joka toinen suomalainen on diagnosoinut itsellään aknen, ja diagnoosiinhan riittää yksi pieni hormoninäppy kuukaudessa. Sitä sitten hätyytellään toinen toistaan tujummilla putsareilla ja kevyillä geelivoiteilla, ettei iholle vain joutuisi yhtään enempää rasvaa… Hienoa, että tietoisuus ja tiedottaminen tästä asiasta lisääntyvät – eihän sen oman ihotyypin määritteleminen ja oikeiden tuotteiden valinta ihan helppoa ole ilman apuja.

  Jenni, minä pesisin meikittömänkin ihon puhdistusaineella nimenomaan iltaisin, että saisin huuhdeltua siitä kunnolla kaikki päivän aikana kertyneet ilmansaasteet sun muut pois. Jos kasvovesi on omalle iholle sopiva, sen pitäisi kyllä riittää yksistään virkistämään kasvot aamulla.

  Kaikki muutkin kohdat allekirjoitan, etenkin sen, että kosteusvoiteen laadussa ei kannata pihistellä.

  • Jenni

   ”Jenni, minä pesisin meikittömänkin ihon puhdistusaineella nimenomaan iltaisin, että saisin huuhdeltua siitä kunnolla kaikki päivän aikana kertyneet ilmansaasteet sun muut pois.”

   Ok kiitos, tuota en tullutkaan ajatelleeksi. Tuo neuvo kun aina annetaan, mutta ei kerrota miksi 🙂

   Minä kuuluin näihin kuvailemiisi (vaikka aknea en ole koskaan väittänyt minulla olevan) ja tosiaan, neuvot oli ennen aina sitä rasvan puhdistusta. Mutta toinen puoli näissä väärissä tottumuksissa on minusta se, että ennen ei rasvaiselle iholle ehkä ollut tarjolla niin hyvin vaihtoehtoisia, kevyempiä tuotteita. Minä ainakin aikanaan kokeilin ja kokeilin ja lopulta päädyin ohueen apteekin perusvoiteeseen, koska se ei tukkinut ihoa. Mutta eihän se talvisin riittänyt. Siihen maailman aikaan luonnonkosmetiikan tarjonta oli lähinnä superrasvaisia tököttejä.

   Toinen on shampoot: jos muilla paitsi natisevaksi pesevillä kokeilemillasi shampoilla hiukset näyttää ja tuntuu rasvaisilta jo ensimmäisenä päivänä, niin kyllä silloin todennäköisesti valitset sen natisevan. Nyt olen onneksi löytänyt suht hyviä päänahkaa tasapainottavia shampoita (NYR, JMO, Less is more), mutta kaksi päivää on maksimi pesuväli eikä ne ihan ”puhtailta” toisena päivänä näytä. Ihan täysin tyytyväinen en ole, mutta voi olla ettei rasvaisen pään kanssa tätä parempaa saa vaan on muutettava suhtautumistaan siihen, mikä on ”puhdas”.

  • No sanoppa muuta, juuri näin! Näppyjä kun ilmestyy silloin tällöin normaalillekin iholle, esimerkiksi usein jos on syönyt paljon vaikka juustoja ja leipää (kröhöm, allekirjoittanut) tai kuukautiskierron mukaan. Tämä ei missään nimessä tee ihosta epäpuhdasta, kertoo vain kehon epäbalanssista.

   Hyvin vastasitkin jo Jennillä, just näin 🙂

 6. Minulla kesti ainakin aika pitkään tajuta, että kuivan ihoni satunnaiset näpyt johtuvat todennäköisesti liiasta kuivuudesta. Olen yrittänytkin säännöllistää ihonhoitorutiinini ja onnistunutkin tässä aika hyvin. Kasvoveden käyttö on kyllä ihan ehdoton, vaikka olen aiemminkin suosinut hellävaraisia putsareita, ei niiden käyttö yksin kuivalle iholle riitä. Enemmänkin voisi kasvovettä kyllä tuhlata! Minä ja ihoni tykätään paljon käyttää iltaisin öljyjä, joiden lisäksi vielä kunnon kasvovoide päälle. Suosikkini ovat Absolutionin Addiction ja Patykan kasvoöljy. Seerumeita käytän silloin tällöin (lähinnä talvikaudella), Patykan ihana seerumi pelastaa kyllä ihon pahimpina hetkinä. Sen verran voisin kyllä kommentoida tuohon kuorintaan, että ainakaan minun herkkä ihoni ei kyllä kestä ainakaan voimakkaampaa hedelmähappokuorintaa yhtään – tuntuu, että näin talvella hellävaraisinkin kuorinta on liikaa. Eli varauksella kannattaa testata noita kuorintoja, jos iho on herkkä, vaikka jonkinlainen kuorinta tietysti hyvää tekeekin. Paras kokeilemani on Patykan kuorintanaamio, joka tuntuu tosi hellävaraiselta.

  • Sama, kasvovettä voisi lotrata aivan loputtomiin! Siksi rakastan japanilaisen Chizu Saekin ”3 minute lotion mask” -naamiota! Harmi että siihen käytettäviä puuvillan ja kasvopaperin sekoituksesta valmistettavaa ”cottonia” ei saa Suomesta, paitsi Make Up Storen Pastilles-naamiot ovat semmoisia, mutta niidenkin saatavuus on huono. Eli idea juurikin käyttää kasvovettä ihan naamiona päivittäin ennen muita hoitotuotteita. Minäkin käytän joskus iltaisin seerumin ja öljyn päälle vielä voiteen, mutta en läheskään aina, ehkä vain kovimmilla pakkasilla, ihoa kuunnellen siis.

   AHA-kuorinnassa pitää huomioida ihotyyppi, ehdottomasti. Herkälle ja ohuelle iholle se ei sovi kuin korkeintaan todella mietona hoitonesteenä. Mutta ihoa kuunnellen tässäkin, kuorinnan voi antaa vaikuttaa ihan vaikka vain minuutin. Patykan kuorintanaamion uutteissa on niin pieni määrä hedelmähappoja, että sen voi käyttää huolettaa herkällekin iholle, kunhan ei hiero rakeita ihoon voimakkaasti. Tässä mielessä Tatan Regenerating puhdistusaine olisi hyvä kuorinta herkälle iholle 🙂

 7. Sanna

  Ostin tänään vihdoin Madaran kirkastavan AHA-kuorintanaamion. Oli mukavantuntuinen naamassa (:

  Olin syksyn tosi laiska ihonhoidon suhteen. Kasvovettä (Madara) ja seerumia (Terre D’oc) oon läiskinyt välillä naamaan. No, melkein päivittäin. Olen lukenut monta kertaa ihoöljyistä, mutta on jäänyt. Joskus laitan kookosöljyä, jos ihoa kiristää. Aion ryhdistäytyä öljyn kanssa. Muuten menee ihan okei kaiketi, kun ihoa ei kiristä, enkä näytä Frankensteinin morsiamelta. Välillä suihkautan naamaan kamomillavettä, kun tiedän, että talvella iho voi kuivua pinnasta. Tää kamomillavesi oli jokin heräteostos Ruohiksesta. Talven ja syksyn oon käyttänyt myös aiempien talvien pintakuivuuden vuoksi Patykan puhdistusmaitoa, jota suositellaan kuivalle iholle. Ehkä sekin on syynä, että naamaa ei kiristä tänä talvena.

  Mitä mieltä olet Madaran puhdistusvaahdosta? Onko se liian kovaa tavaraa?

  Mutta seuraavaksi hankintalistalla on se öljy. Ehkäpä Madaraa kun sen sarjan kanssa vaan nyt homma toimii (:

  • No nyt näiden taannoisten ahaa-elämyksien puitteissa suosittelen kaikille mieluummin puhdistusmaitoa kuin -vaahtoa. Hyvä jos käytössäsi on tuon AHA-kuorinta. Auttaa hoitotuotteita imeytymään paremmin, kirkastaa ihoa ja tekee siitä kauttaaltaan tasaisemman – kunhan muistaa kasvoveden, seerumin ja öljyn. Niin ja kookosöljy ei ole iholle paras öljy sellaisenaan ainakaan paitsi puhdistukseen. Öljyseoksen osana toimii, mutta ei yksinään.

 8. Sanna II :)

  Kiitos kertaavasta yhteenvedosta!
  Sekaihoni ongelma talvella on lähinnä pintakuiva nenäni. Tasapainoittelen sen kanssa pintakuivuuden ja mustapäiden välillä… Olen ilmeisesti virheellisesti kuvitellet, että ihoöljy tukkii huokosia ja lintsannut välillä sen käytöstä (mulla Absolution Addiction), mutta ehkä tukkija voikin sitten olla kosteusvoiteeni (Absolution uudistava yövoide/Patyka korjaava päivävoide)? Kuitenkin puhdistustuotteeni ovat helliä (Iroisie puhdistusgeeli ja kasvovesi/aamulla Absolution misellivesi). Kuorintani on Suki. Ja käytän aamuin illoin Absolution Le Sérum Anti-Soifia, mutta ehkä se onkin liian kevyt ilman ihoöljyä. Minulle on vain iskostunut jostain päähän, ettei öljy edes imeytyisi pintakuivalle iholle kovin hyvin?

  • Öljyt ja sen sisältämät ravinteet imeytyvät hyvin ja ravitsevat ihon pintaa. En usko, että mikään tukkii ihoasi, jos käytät seerumia ja kasvovettä aamuin illoin. Mustapäät ovat ominaisia iholle, jotka eivät täysin poistu millään aineella ja ihmeellä. Ihon perusrakennetta ja ominaisuuksia kun ei voi muuttaa – mustapäitä voi kuitenkin hillitä sekä poistaa käymällä ihonpuhdistuksessa. Öljyt imeytyvät kosteuden avulla, eli levitä ne kasvovedestä kostealle iholle.

 9. Ilona P

  Jotenkin olen aiemmin arastellut öljyjen käyttöä, ajatellut ehkä, että naama vain alkaa kiiltää T-alueelta entistä enemmän. Mutta nyt kun olen pari päivää käyttänyt öljyä iltaisin kosteusvoiteen päällä, huomaan, että iho on oikeastaan paljon eloisemman värinen ja pintakin on jokseenkin tasoittunut. Eikä sitä kiiltoa ole T-alueella yhtään enempää. Hassua, miten sitä jumittuu tiettyihin ajattelumalleihin, vaikka niille ei olisikaan mitään kosmetologisia tai tieteellisiä perusteluja. Kiitos tästä postauksesta!

  • Niinpä! Ihonhoidossa näkee aivan jatkuvasti hassuja ajatusmalleja, jotka eivät pohjaudu muuhun kuin kuvitelmiin 🙂 Hienoa, että postauksesta oli siis hyötyä 🙂

 10. merikukka

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Minä teen just väärin, pesen kasvoni liian voimakkailla aineilla. Koska iho rasvoittuu herkäsi, sitä haluaa päästää eroon pesemällä rasva pois, että saa edes pesun jälkeen ihon normaalioloiseksi. Minulla on ruusunmarjaöljyä ja tykkään käyttää sitä iltaisin. Vaikutukset kyllä huomaa heti. Luin myös sinun aikaisemman artikkelisi epäpuhtaan ihon hoidosta ja AHA-kuorinta olisi varmaan minulle tosi hyvä; minulle tulee sellaisia aika pahoja ihonalaisia patteja, jotka eivät lähde millään ”finnikuivatusaineilla”. Nyt aion hyödyntää sinun tuotevinkkisi ja allennuksesi 🙂 ja menen shoppailemaan.

  • Tämä on juuri se karhunpalvelus iholle ja aiheuttaa vain epäpuhtauksien kierteen. Näppyjen nitistäminen ei tosiaan perustu niiden kuivatukseen, vaan ihon toimintojen normalisoimiseen, sekä esim. tulehdusta hillitseviin raaka-aineisiin ja hedelmähappojen keratolyyttiseen vaikutukseen.

 11. Anna

  Minäkin saan ruksata kaikki neljää kohtaa listaltasi. 🙂 Luulen, että ihoni tämänhetkinen hyvä kunto on pitkälti juuri noiden neljän asian ansiota.

  Öljyt ja seerumit ovat itselleni aivan ehdoton must! Itse asiassa en käytä tällä hetkellä yhtäkään voidetta, enkä ole edes kaivannut niitä. Itselläni voiteiden sisältämät emulgaattorit jne. tuntuvat olevan potentiaalisia tukkijoita, koska nyt olen päässyt lähes kokonaan eroon mustapäistä, joita aiemmin oli runsaasti varsinkin kasvojen t-alueella. Yhden voiteen ostaisin jos raaskisin (Kahinan upea yövoide), mutta yli 100 euroa voiteesta on minulle liikaa, varsinkin kun iho tuntuu tällä hetkellä pärjäävän hyvin ilmankin.

  Öljyjen kanssa (esim. Absolution Addiction) ei suotta kannata pelätä huonoa imeytymistä. Öljy kyllä imeytyy kasvovesikostealle iholle. Aamulla nopeutan imeytymistä sekoittamalla muutaman tipan öljyä kasvoveteen ja taputtelen seoksen kevyesti kasvoille. Öljyn levittämisen jälkeen iholle voi myös suihkia kevyesti kasvovettä, tämäkin nopeuttaa imeytymistä.

  Balmit ovat itselleni tämän talven uutuus ihonhoidossa. Suhtauduin niihin alkuun hieman skeptisesti, ja pelkäsin että paksumpi koostumus saattaisi tukkia ihon. One Love Organicsin Skin Savior Beauty Balmia on käyttänyt joulusta lähtien lähinnä ihon puhdistamiseen sekä kuivien ihoalueiden ja huulten kosteuttamiseen. Se tuoksuu ihanasti appelsiinille ja vaniljalle ja koostumus on sekin ihana. Viikonloppuna hankin ihon tehokosteuttamiseen NYR:n Wild Rose Beauty Balmin, ja jo parin päivän jälkeen olen aivan rakastunut siihen. Kaikki mitä täälläkin blogissa tuotteesta on kerrottu on täyttä totta! Illalla reilu kerros balmia iholle ja aamulla kaikki on imeytynyt ja iho on poikkeuksellisen pehmeä, kirkas ja tasaisen värinen. Tuoksu ei ole lempparini, mutta muuten tuote on täyden kympin arvoinen! 🙂

 12. Sanni

  Kiitos hyvistä neuvoista ja muutenkin ihanasta blogistasi! Tähän aiheeseen liittyen minua kiinnostaisi kuulla mielipiteitäsi Dr Hauschkan tuotteista ja hoitofilosofiasta. Sen mukaanhan iholle ei pitäisi laittaa yön ajaksi oikein muuta kuin nesteitä tai ei ainakaan mitään öljyä tai rasvaa. Mikä on sun näkemys tästä? Itse teen näin aika usein ja olen kokenut, että iho on tosiaan aamulla usein levänneempi ja jotenkin virkeämpi kuin jos olen laittanut sille jotain voidetta tms. Mulla on pintakuiva sekaiho. Käytän kuitenkin iltaisin kosteuttavaa kasvovettä.

  Hyvää talven jatkoa!

  • Mielestäni Dr. Hauschkan ideologia sopii vain joillekin – melko harvoille. Tuloksellisen ihonhoidon kannattajana en allekirjoita heidän filosofiaansa. On puolestaan hyvä silloin tällöin antaa ihon olla vapaasti iltaisin ilman sen kummempia aineita, mutta sanoisin, että vain noin kerran pari kuukaudessa.

 13. Sanni

  Kiitos! Oli mukavaa tietää tämä, sarjaahan hehkutettiin aikaisemmin todella paljon. Nykyisin sen suosio lienee laskeneen kaikkien uusien (ja parempien) tuotteiden rinnalla. Itsekään en ole tullut koskaan sinuiksi heidän ”samaa samalle” periaatteen kanssa, mutta olen silti jäänyt pohtimaan tuota yövoideasiaa.

 14. Mari Vee

  Aiemminkin tästä ollutkin, mutta varmistan vielä… Eli voihan Tata Harperin Regenerating putsarilla pestä säännöllisesti silmämeikin eli siis joka ilta? Mulla käytössä monesti aikaisemmin mainitsemani Patykan puhdistustrio (sarjan Hamamelis tai Sukin kasvovedellä), jota rakastan eikä ole jättänyt ihoa mitenkään kuivaksi vaan iho ollut ihanan pehmoinen ja kasvovesivanulappuun ei tule mitään likaa tai meikkiä vaikka olisi ollut vahvempikin meikki. Olen pitänyt Patykasta vielä siitäkin syystä, että en ole tarvinnut erikseen silmämeikin puhdistusainetta, joista silmäni eivät pidä yhtään (ns vanulapulla hierottavat) vaan olen saanut öljyllä ja vaahdolla kaiken pois. Lisäksi Patykan öljy ja vaahto kestävät ikuisuuden (noin puoli vuotta, öljy hieman vähemmän) eli on kukkarolle erittäin ystävällinen myös. Ainut miinus tulee siitä, että mökkireissuille ja muillekin matkoille on hankala kuljettaa koska pelkään, että öljyputeli aukeaa. Olenkin ottanut mökille vain Patykan minttuputsarin ja pessyt sillä kasvoni ja silmämeikin, koska harvassa käytössä ei ole kuivattanut ihoa. Mutta nyt siis kiinnostaisi tuo Tatan putsari ja nimenomaan sekaihon putsari. Eihän rakeet ja paju rasita silmien herkkää ihoa ja ripsiä? Ilmeisesti joulukuussa e-pillereiden lopettamisen vuoksi nyt on erityinen rasvoittuva kausi meneillään ja pikkunäppyä/mustapäitä pukkaa koko ajan. Aina ihoni on ollut pitakuivuudestakin johtuen päivän aikana helposti rasvoittuva, mutta nyt selkeästi rasvoittuu helpommin, mutta uskon, että on väliaikaista. Kamalan kipeitä finnejä ja paukamia ei ole tullut onneksi vielä, mutta osaan odottaa niitäkin. Ja on minulle hormonipaukamia ollut kausittain ennen pillereiden lopettamistakin. Nyt vaan tiedän peremmin miten ihoani hoidan näiden kausien yllättäessä ja se on helpottanut huomattavasti näppyjen paranemista. Ja kun taannoin nähtiin hyvinvointikaupassa Kampissa ja kerroin, että perinteisesti pakkaskaudella mulle on puhjennut ruusufinni kun kovat lämpötilavaihtaihtelut ovat iholle myrkkyä, niin nyt ei ole tullut ainakaan vielä, koska olen viime vuoden alkupuolelta käyttänyt vain laadukkaita luonnonkosmetiikkatuotteita ja oppinut hoitamaan ihoani myös öljyillä. Mutta vaikka nyt on siis rasvainen kausi meneillään niin en ole kuitenkaan mennyt siihen lankaan että olisin luopunut yöksi öljystä ja olen Absolution addictionin alle laittanut myös uutta tuttavuutta eli NYR Wild Rose Beauty Elixiriä, joka on aika ihana tuote ja iho rauhoittuu näillä tasaisemman väriseksi. Näiden alle olen laittanut lisäksi JB:n puhdistavaa seerumia ja/tai Sukin kirkastavaa seerumia (ei siis puhdistavaa vaan nimenomaan kirkastavaa seerumia, koska rauhoittaa näppyjä ja vaalentaa tummia) laikkuja. Eli öljyt kuuluvat yöllä ihonhoitooni ikuisesti. Mutta siis tuosta Tatan putsarista, onko se jatkuvaan silmämeikin poistoon hyvä tuote?

  • Patykan trio on tosiaan hyvä eikä hyväksi havaittua luottotuotetta tarvitsekaan vaihtaa, vaikka välillä onkin kiva kokeilla jotain uutta. Itse olen erittäin rakastunut Tatan putsariin ja en koe, että pikkuiset rakeet yhtään vahingoittaisi luomia, sillä ovat niin pieniä ja harvassa, vaikka toki parempi olisi, jos niihin ei kohdistuisi mekaanista rasitusta. Putsaan kuitenkin itse millä tahansa putsarilla esim. maskaran niin, että hieron ripsiä yhteen enkä hankaa ihoa. Oikein tunnustelin vielä viimeksi putsatessani, että ei ne rakeet kyllä luomilla tuntuneet lainkaan. Eniten rakastan pehmeää tunnetta iholla, jonka putsari jättää.

   Kokeilin muuten näytteet kahdesta kalleimmasta Tatan seerumista. Pakko sanoa etten ole koskaan testannut yhtä ihania seerumeita. Koostumukset olivat täydelliset ja iho oli aamulla upean värinen ja tasainen.

  • Anna

   Onko tuo Tatan putsari (Regenerating) helppo poistaa pelkällä vedellä, ts. emulgoituuko se veden kanssa? Oletko käyttänyt sitä pelkästään, vai yhdessä muiden putsareiden/ öjyjen kanssa? Hyödynsin Biodellyn ja Jolien tammialet ja investoin vihdoin Patykan trioon. Nyt talvella öljyn ja vaahdon kombo tuntuu kuitenkin yllättäen jopa liian pesevältä, ja mietin, että olisko tuo Tatan putsari vielä hellävaraisempi?

   Nyt olen käyttänyt trion kanssa vuoroilloin puhdistusbalmia konjac-sienen kanssa. Iho jää balmin jälkeen pehmeäksi, mutta balmin poisto sienellä tai liinalla on aikaa vievää, ja välillä haluaisin nopean puhdistuksen yhdellä tuotteella, joka onnistuu helposti myös salilla, uimahallissa tms. (montaa purkkia ja purnukkaa en haluaisi kantaa mukanani). Seuraavan Naturisimon tilauksen mukana on tulossa testerit putsarista ja Resurfacing naamiosta, enkä millään malttaisi odottaa paketin saapumista 🙂

   • Tatan putsari emulgoituu vedellä ja on hellävaraisempi, koska siinä ei ole surfaktantteja. Patykan vaahdossa puolestaan on (sulfaattien muodossa), joten se pesee enemmän, vaikka öljy suojaakin ihoa alla. Ero on kuitenkin selkeä. 🙂

 15. Mari

  Minäkin voin osaltani allekirjoittaa näiden ihonhoito-ohjeiden toimivuuden ja ihoni onkin paremmassa kunnossa kuin moneen kymmeneen vuoteen. Nuorena ihoni oli hyvässä kunnossa, muutamia satunnaisia näppyjä ja mustapäitä lukuunottamatta. Aikuisiällä alkanut akne ja ihon jatkuva rasvoittuminen saivat minut hoitamaan ihoani aivan liian voimakkailla puhdistuaineilla sekä ilmeisestikin myös liian vähällä kosteutuksella (silloinhan en sitä älynnyt). Olin jo jotenkin luopunut toivosta ja ajattelin, että varmaan vielä viisikymppisenäkin näppyjä ja mustapäitä riittää.

  Joitakin vuosia sitten löysin luonnonkosmetiikan, Jolien ja nykyisen ihonhoitoidolini Katjan 🙂 Vaihdoin tuotteita luonnonkosmetiikkaan ja aloin pikkuhiljaa muuttaa vuosikausia jatkuneita, hyviksi luulemiani ihonhoitorutiineja. Ensimmäisenä vaihdoin aamun kasvopesun miselliveteen, vaikka olinkin aivan varma, että tämä puhdistus ei tule riittäämään ja tästähän niitä näppylöitä vasta tuleekin. Kuorin kasvoni kaksi kertaa viikossa ja rakeiset kuorinnat vaihtuivat AHA kuorintoihin. Vihdoin ja viimein uskaltauduin käyttämään myös kasvoöljyjä, vaikka talia erittävän ihon omistajana en todellakaan uskonut sen olevan iholleni hyvä ratkaisu.

  Vaan niin kuitenkin kävi, että kaikki edellä mainitut konstit toimivat ja nyt 41-vuotiaana ihoni on elämänsä kunnossa! Nyt vaan pitäisi saada kaikki vanhojen näppyjen jättämät jäljet pois kasvoista, mutta siihenkin on täältä blogista saanut hyviä vinkkejä.

  • Jenni

   ”nykyisen ihonhoitoidolini Katjan 🙂 ”

   Hihi, mullakin meni ihonhoitoajatukset aika lailla uusiksi, kun kävin Joliessa ja Katja neuvoi oikeita tuotteita (yritin kyllä ensin kysyä olisiko kuitenkin vähän rajumpaa putsaria ja kasvovettä…). Ja täältä blogista oppii paljon lisää. Kiitos 🙂

   Oudointa oli tajuta se, että kun rasvoittuvalle iholle laittaa yöksi öljyä (mitä ensin juurikin kauhistelin), niin iho onkin aamulla vähemmän rasvainen!

   Mulla on edelleen Patykan minttupuhdistusgeeli (se on riittoisa), onko se riittävän hellävarainen?

   • Moikka Jenni, meinasi mennä kommenttisi ohitse, kun näitä on tullut niin hurjasti: Patykan piparminttupuhdistus lukeutuu näihin liian peseviin, joten suosittelen päivittämistä puhdistusvoiteeseen tai -balmiin. Ja muista hedelmähapot kerran viikossa ainakin, jos iho on rasvainen, sekä hyvä seerumi 🙂

 16. Jennie

  Terveisiä reissun päältä ja ihokatastrofin ääreltä, mä en tiedä mitä tapahtuu ja mikä sai ihon menemään näin karmeaan kuntoon parissa päivässä.. todennäköisesti joku ulkoinen ärsyke/allerginen reaktio. Näppylöitä ja ihan hurjat ihottumaläntit poskissa. Ihonhoitorutiinit on suosituksesi mukaiset, joten yritän nyt vaan olla ahdistumatta. Hyviä tarinoita ihmisillä, minäkin sitten joku päivä kerron elämäni parhaasta ihosta, kunhan alkaa nämä tuotteet potkia 🙂
  NYR wild rose beauty balm on nyt testastattu muutamana yönä, miksiköhän seerumi kanssa tulee rullausefekti, kun yritän kevyesti hieroa balmia ihoon? Vai eikö mun kasvovesi vaan toimi?

  • Seerumi ei ilmeisesti toimi balmin kanssa, eli jättää jonkinlaista kalvoa, joka sitten alkaa rullaamaan. Reissussa rähjääntyy pätee kyllä hyvin ihoon! Varsinkin lentokonematkustaminen on killeriä iholle, mutta toiset kehotyypit ovat myös herkkiä matkustamiselle, lukeudun itse heihin. Kroppa menee sekaisin ja sehän näkyy heti myös ihossa. Asia korjaantuu kyllä, älä huoli 🙂

 17. Inkaliina

  Kiitos kokoavasta postauksesta! Mitä mieltä olet esim. ruusuvedestä kasvoveden korvikkeena? Ja miksi ei merisuolaa kasvojen iholle? Itse olen ollut huomaavinani, että vedellä illalla pestyn ihon pinta neutralisoituu, kun siihen hieroo hieman mineraalisuolakiveä ja huuhtelee vedellä. Seerumia en ole vielä kokeillut, pitäisiköhän… Mikä iholle kehitellyistä öljyistä tekee kylmäpuristettuja ruokaöljyjä toimivampia? Ihoni on hyvässä kunnossa, mutta viime aikoina ongelmana ovat olleet nenän tukkeutuvat ihohuokoset. Ihoni on myös todella herkkä mekaanisille ärsykkeille. Olisiko sinulla vinkkiä ongelman ratkaisuun? Kaunis kiitos neuvoista!

  • Ruusuvesi on ihan ok, mutta suosittelisin kyllä jotain tehokkaampaa/happamampaa. Suola raapii ihoa mekaanisesti ja on emäksistä -> epätasapainottaa ihoa suojaavan hydrolipidikalvon, jonka pH on hapan. Ruokaöljyt on ei ole useinkaan ensimmäisen puristuksen tulos, joten eivät niin laadukkaita ja ravinteikkaita kuin kasvoille ja kosmetiikkaan käytettävät kylmäpuristetut kasviöljyt.

 18. Julia

  Tosi ihania tuotteita oheiset! Täällä kuitenkin vieläkin odotan blogi postausta Kahina- sarjasta (*epätoivoinen*). Olisi mielenkiintoista kuulla Katja- ekspertin mielipiteitä sarjan tuotteista.

  • Mulla on ollut Kahinalta nyt testissä pari tuotetta aiemmin kokeilemieni lisäksi, mutta täytyy sanoa etten ole kovin vakuuttunut niistä, joten ainakin tältä osin kattavampi postaus jää tekemättä.

  • Anna

   Julia: taisin jo jossain aiemmassa kommentissa kertoa omia myönteisiä kokemuksiani Kahinan tuotteista.

   Kasvosuihketta olen käyttänyt pullon verran, ja siitä tuli kertaheitolla lemppari, tehokas ja ihanan tuoksuinen! Kallis pieneen pulloon nähden ja siihen, että kasvosuihkeen kanssa ei haluaisi säästellä, joten välillä kokeilen muutakin. Kirkastavaa seerumia kokeilin parin testaripussukan verran, ja se on ihanan kevyttä ja tekee ihon silkkiseksi. Tätä hankin ehdottomasti kesäksi, jolloin iho rasvoittuu enemmän. Silmänympärysseerumi on sekin ihanan kevyttä ja viilentävää ja poistaa turvotusta. Myös tämän aion hankkia kunhan edellinen silmänymärysvoide loppuu. Molemmat seerumit ovat kevyitä, joten talvella yhdistäisin näihin öljyn, esim. Kahinan upean arganöljyn (silkkinen, imeytyy nopeasti, tekee ihosta pehmeän ja hehkeän). Testasin näitä seerumeja muistaakseni alkusyksystä ja silloin nämä riittivät omalle sekaiholleni mainiosti sellaisenaan päiväkäytössä. Yövoidetta olen myös testannut testerin verran ja ihastuin siihen todella. Yövoiteeksi poikkeuksellinen koostumus, täyteläinen mutta kevyt. Hinta on päälle 100 euron, joten tähän en raaski investoida ainakaan tällä hetkellä, mutta kaikin puolin ihana tuote kyseessä. Kahinan putsaria kokeilin myös, mutta siitä en pitänyt. Tuoksu oli nenääni vähän outo (tosin olen supertarkka tuoksujen kanssa!) eikä koostumuskaan ollut oikein mieleeni.

 19. Kirsi

  Mikä on näkemyksesi miselliveden käytöstä ainoana puhdistusaineena? Vanulappujen kanssa vai sienen? Minulla oli hetken aikaa käytössä Sukin vaahtoava puhdistusgeeli, mutta ihoni jäi ihan liian kiristäväksi ja punoittuvaksi kasvovedestä ja seerumeista huolimatta. Nyt ostin Absolutionin miselliveden ihan mielenkiinnosta, mutta kovasti epäilyttää voiko se yksittäisenä puhdistusaineena olla riittävä. Tuntuma iholla on kyllä ihana.

  • Jos käytät meikkiä, ei misellivesi ole mielestäni riittävä puhdistusaine. Toimii hyvin vanulapuilla tai konjac-sienellä. Sukin puhdistusgeeli on saippumainen ja sopii mielestäni vain rasvaiselle ja suurihuokoiselle iholle ja kuten tässä postauksessa kirjoitinkin, en suosittele enää mielelläni semmoista ollenkaan. Itse olen käyttänyt Absolutionin misellivettä kasvovetenä, sekä reissuissa tropiikissa, kun ei käytä meikkiä ja lisäksi se on loistotuote miehille putsariksi.

 20. HannaS

  Kiitti Katja tästä hyvästä selkeästä postauksesta! Omat ihonhoitorutiinit pitäisivät olla kohdillaan, kasvovesi ja seerumikin ovat vakiinnuttaneet paikkanasa jokapiväisessä käytössä jo pari vuotta sitten – kiitos sinun! 🙂 En edelleenkään ole tyytyväinen ihooni mustapäistä ja kummallisesti syvällä olevista finneistä johtuen. Mutta kuten jossakin kommentissa viittasitkin, nämä todennäköisemmin liittyvät kehon muuhun epätasapainoon, ei pelkästään ihoon.

  Mielenkiinnosta kysyn mitä suosittelisit kokeilemaan miehen päänahan ihoon, joka pintakuiva ja finnejä tulee helposti. Vasta tätä postausta lukiessa tajusin, että varmasti käytössä on liian tujut pesuaineet ja huono kosteutus. Hiuksia ei juuri ole, joten shampoon sijasta joku muu pesuneste voisi riittää. Kannattaisiko jotakin öljyä kokeilla? Mietin myös tuota misellivettä.

  • Juu, kyllä vain iho suurimpana elimenä näyttää sen sisällä piilevän epätasapainon, eli kaikkea ei vaan voi hoitaa ulkoisesti.

   Kannattaa pestä pää ihan hellävaraisella puhdistusaineella, esim.puhdistusmaito tai hellävarainen geeli. Ei suihkugeeliä, saippuaa tai shampoota. Misellivesi on ihan loistava vaikka konjac-sienen kanssa käytettynä. Päänahan voi kosteuttaa kevyellä öljyllä, vaikka arganöljy, jojoba tai manteli tai samalla kosteusvoiteella mitä käyttää kasvoillekin 🙂

 21. Rakastan tätä juttua! Löysin blogisi joululoman aikana ja innostuin samalla luonnonkosmetiikasta. Ja nyt tämän rautalangasta väännetty ohjeistus oikeiden tuotteiden ostoon ryhdisti minutkin ostamaan tuotteita. Tätä tarvitsin! Odotan innolla kuinka hormonaallisten finnien ja muiden epäpuhtauksien kukistus onnistuu sinun vinkeillä.

 22. Laura

  Minäkin tykkäsin tästä jutusta, kiitos. Tahtoisin mielipiteesi puhdistustuotteen valintaan. Minulla on atooppinen iho, jossa poskipäillä couperosaa ja meikkaan päivittäin. Kaikki puhdistustuotteet kuivattavat kasvojen ihoa etenkin nyt talviaikaan. Olen kokeillut Patykan kolmosia (kuivattaa pirusti) ja Supermoodin putsaria (kuivattaa vähemmän kuin Patykat), mutta mikä kuivattaisi vielä vähemmän, mutta silti putsaisi meikit (myös silmämeikin)? Tata Harper (jota tässä suositteletkin kuivalle iholle), May Lindstrom vai Supermoodin Oil Ritual Face Wash? Tässä mainitsemistasi ”rituaaleista” multa puuttuu öljy, koska kaikki kokeilemani jäävät killumaan ihon pintaan, eikä ns. imeydy kohtuullisessa ajassa…. Ikää on jo yli 40 vee. ja tuotteet saisi olla sen mukaisia. Kiitos jo etukäteen vastauksestasi ja valoisia talvenpäiviä!

  • Atoppiselle iholle aivan ehdottomasti puhdistusmaito/voide, ei vaahtoa eikä geeliä. Tata Harperin Refreshing Cleanser mielestäni. Öljyt eivät imeydy, mikäli iholla on kosteuden puute (atoopikoilla eritoten), joten tarvitset todella kosteuttavan kasvoveden sekä seerumin ennen öljyä. Suosittelen Personal Beauty Guiden tilaamista, jos tarvitset perusteellisempia vinkkejä!

 23. Heini

  Kiitos kun aiemmin kirjoitit blogissa NYR:n Rose beauty balmista! Rakkautta ensi testauksella. Ihan heräteostoksena tuli hankittua eikä ollut suuria odotuksia mutta nyt ihmettelen mitä turhia odottelin näin pitkään. Toinen rakkaustuote on Sukin vaahtoava puhdistusaine jota käytän pari kertaa viikossa kuorintana sekaiholleni

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>