Body & Mind

High-end ravintolisät

Body & Mind | 29.5.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Shift

Hyvinvointini kulmakivet ovat jooga, meditaatio ja liikunta, puhdas ja luonnollinen, kehotyypilleni sopiva ruokavalio, riittävä uni ja palautuminen sekä tasapaino työn ja muun elämän välillä.

Hyvinvoinnin optimoiminen on minulle paitsi intohimo, myös elämäntapa ja työ. En syty mistään muusta yhtä paljon kuin siitä, että saan opiskella jatkuvasti lisää hyvinvoinnin työkaluja ja jakaa oppimaani eteenpäin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana työkaluja onkin kertynyt melkoinen pakillinen, mutta opittavaa riittää vielä yllin kyllin.

Puhdas ja luonnollinen ruokavalio on sairauksien ehkäisyssä minulle avainasemassa. Ruokavaliolla on lisäksi tärkeä merkitys sille, että pääsen flow-tilaan ja ajatukseni pysyy kirkkaana, muuten en jaksa keskittyä mihinkään pitkäjänteisesti.

Miellän ruoaksi myös erilaiset yrtit ja mausteet, joko tuoreena, kuivattuina tai uutettuina. Yrtit ja mausteet sisältävät runsaasti fytoravinteita, joilla on erilaisia terveysvaikutuksia. Itse pidän yrtttejä ja mausteita luonnon omina lääkkeinä, joilla voin tuoda lisäboostia hyvinvointiini sekä tukea terveyttäni.

Tarvitaanko ravintolisiä?

Periaatteeni on, että mikroravinteet tulee saada aidossa muodossa eli ruoasta, ja jos käytän lisäravinteita, ne tulee olla luonnollisia ja mahdollisimman laadukkaita. Käytän säännöllisesti sellaisia ravintolisiä, joita on mahdotonta saada tarpeeksi ruoasta. Lisäksi käytän joitakin ravintolisiä kuureina tarpeen mukaan. On hyvä tiedostaa, että maaperän köyhtymisen vuoksi ruoka ei ole nykyisin ravintoarvoiltaan samanlaista kuin ennen ja nopea elämänrytmimme, stressi sekä erilaisille älylaitteille ja säteilyille altistuminen on tuonut mukanaan aivan uudenlaisia terveyshaasteita, jotka häiritsevät ravintoaineiden imeytymistä. Siksi ravintolisien järkevällä käytöllä on paikkansa.

Monia yrttejä ja mausteita käytetään nykyään ravintolisiksi luokitelluissa tuotteissa, koska ne ovat esimerkiksi kapseleina helppokäyttöisiä. Jotkin yrtit myös maistuvat niin karmaisevalle ettei niistä mielellään valmista omia keitoksia. Toisaalta kurkumalatet, adaptogeeneillä höystetyt kuumat juomat ja erilaiset noitaliemet ovat hyvinvointipiireissä suosittuja, mutta aina sellaiseen ei ole aikaa. Yrttivalmisteiden lisäksi nykyisin on saatavilla myös synergisiä ravintolisä-komboja, joissa on käytetty sekä yrttejä että mikroravinteita eli vitamiineja ja mineraaleja.

Shift – high-end ravintolisämerkki Norjasta

Uusin tuttavuus synergisten ja laadukkaiden ravintolisien saralla on norjalainen Shift, jonka ravintolisät ovat korkealaatuisia, hyvin imeytyviä, tehokkaita ja täysin luonnollisia. Entsyymejä lukuun ottamatta ne ovat myös vegaanisia. Tuotteet suunnitellaan ja kehitellään yhdessä alan johtavien asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa Norjassa. Shift ostaa raaka-aineet suoraan tuottajilta, koska se haluaa varmistua niiden korkeasta laadusta. Shift on Norjassa yksi myydyimmistä ravintolisämerkeistä.

Shiftin valikoimasta löytyy tällä hetkellä kahdeksan tuotetta. Sain testiin koko tuoterepertuaarin, joista otin käyttöön itselleni tällä hetkellä oleellisimmat tuotteet, jotka ovat: SuperNatural-C, SuperZym ja SuperSleep.

SuperNatural-C:n valitsin sen vuoksi, että C-vitamiinia tarvitaan mm. raudan kuljettamiseen. C-vitamiinia ei kuitenkaan kannata koskaan syödä synteettisenä ja Shiftin SuperC onkin amlamarjajauhetta.

SuperZym on puolestaan laajakirjoinen ruoansulatusentsyymi. Entsyymit ovat itselläni käytössä oikeastaan jatkuvasti, sillä ne auttavat ehkäisemään refluksi- ja närästysoireita sekä pilkkomaan rasvaa, jota syön ketogeenisellä ruokavaliolla paljon.

SuperSleepiä halusin puolestaan kokeilla sen vuoksi, että keväisin lisääntynyt valon määrä aiheuttaa minulle helposti haasteita nukahtamisen kanssa ja lisäksi tämä kevät on ollut monelta osin niin haastava, että haluan tukea kaikin mahdollisin keinoin hyvää unta.

SuperNatural-C

SuperNatural-C:n sisältämä amla-marja näyttää aivan karviaismarjalle ja sille se onkin sukua. Amla on erityisesti ayurvedassa käytetty kasvi niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Olen luottanut amlaan C-vitamiinin lähteenä jo vuosia, sillä se sisältää ylivoimaisen määrän C-vitamiinia luonnollisessa muodossa. Yksi tabletti sisältää 200 mg C-vitamiinia, joten yksi tabletti päivässä riittää mainiosti.

Vaikka C-vitamiinia saa helposti myös ruoasta, käytän sitä säännöllisesti ravintolisänä, koska se edistää kalsiumin ja raudan imeytymistä. Olen lukenut jonkun verran raudanpuuteanemiasta ja yksi mielenkiintoinen näkökulma matalille rauta-arvoille onkin se, ettei rauta pääse kulkemaan elimistössä vapaasti. C-vitamiini on myös välttämätön B12-vitamiinin ja foolihapon imeytymiselle ja lisäksi kudokset tarvitsevat C-vitamiinia kollageenin muodostamiseen, jota tarvitaan verisuonten, luiden, hampaiden ja sidekudosten ylläpitämiseen vahvana.

SuperZym laajakirjoinen entsyymi

Entsyymit ovat Shiftin valikoimasta ainoita tuotteita, jotka eivät ole vegaanisia, sillä niiden perustana on ravintohiivasta saadut entsyymit sekä maidon ja gluteenin pilkontaan erikoistuneessa SuperZym Milk & Glutenissa maitoproteiinista saadut entsyymit. Minä valitsin laajakirjoisen entsyymivalmisteen, koska en syö gluteenia ja maidon pilkkomisessa minulla on ei ole ongelmia.

Itse en edes koe entsyymejä varsinaiseksi ravintolisäksi, vaan kehon välttämättömiksi pikkuapureiksi, joita ilman mistään ei tule mitään. Entsyymejäkin saa toki ruoasta, mutta valitettavasti ne tuhoutuvat kuumentamisessa. Entsyymit parantavat ruoansulatusta ja normalisoivat vatsan sekä suoliston toimintaa – kaikkien, jotka kärsivät vatsan turvotuksesta ja ruoansulatusoireista syömisen jälkeen kannattaisikin ottaa käyttöön entsyymit. Lisäksi entsyymit edistävät ravintoaineiden imeytymistä suoraan ruoasta ja vaikuttavat vatsaongelmien syihin, eivät pelkästään oireisiin.

Miksi entsyymejä tarvitaan?

– Vatsan hyvinvointiin, koska ne auttavat sulattamaan ruoan proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja
– Ehkäisevät turvotusta ja ilman muodostumista vatsaan, koska ne auttavat sulattamaan ruoan kunnolla ja vähentävät ruoansulatusjärjestelmän kaasujen määrää
– Ehkäisevät närästystä  ja normalisoivat mahan happamuutta, koska aktiivisten entsyymien määrä lisääntyy ruoansulatusjärjestelmässä, mikä tasapainottaa mahan happamuutta
– Ovat hyödyllisiä suolistoflooralle, koska ne ylläpitävät hyvää suolistoflooraa poistamalla suolistosta vahingollisia bakteereja
– Nostavat energiatasoja; entsyymit edistävät ravintoaineiden imeytymistä, ja antavat  lisäenergiaa ja vireyttä, koska ruoka sulaa tehokkaasti pienemmällä energiankulutuksella.

Olen käyttänyt myös entsyymejä säännöllisesti viimeiset kymmenen vuotta ja niistä on ollut itselleni merkittävä apu. Ketogeenisellä ruokavaliolla olen käyttänyt erityisesti lipaasia, jota tarvitaan rasvan pilkkoutumiseen. Shiftin laajakirjoisessa entsyymivalmisteessa on mukana myös lipaasia, mutta se sisältää myös neljän entsyymin yhdistelmän proteiinin pilkkomiseen sekä seitsemän entsyymiä, jotka hajottavat kuitua, tärkkelystä ja hiilihydraatteja. SuperZym on toiminut itselläni loistavasti.

SuperSleep

SuperSleepin kehittämiseen on tehty paljon tutkimustyötä, sillä valmisteeseen haluttiin löytää parhaimmat mahdolliset yrtit, joilla on tutkitusti vaikutuksia hyvään uneen.

Minä kärsin vain harvoin nukahtamisvaikeuksista, mutta valoisuus, meteli ja poikkeuksellisen voimakas stressi vaikuttavat itselläni uneen eniten. Stressin täytyy yleensä olla sitä luokkaa, että menen pois tolaltani ennen kuin se vaikuttaa nukahtamiseeni, mutta valo ja meteli riittävät pienissäkin määrin valvottamaan minua vaikka läpi yön.

Halusin kokeilla SuperSleepiä juuri lisääntyneen valon vuoksi. Ja kuten sanottua, kevät on ollut työntäyteinen ja haluan maksimoida uneni laadun, koska syvä uni ja palautuminen nukkumisen aikana ovat aivan välttämätön asia keskittymiskyvylle, luovuudelle, mielialalle ja jaksamiselle.

SuperSleepin kehittämisessä tavoitteena on ollut tuote, joka auttaa sekä nukahtamaan että antaa syvemmän, pidemmän ja rauhallisemman unen. Tuote sisältää reishi eli lakkakääpä-sientä sekä sahramia ja melissaa, joista jokaisen tiedetään voivan auttaa unettomuuteen eri tavoin, mutta niiden yhteisvaikutus on vieläkin tehokkaampi.

Tässä hieman lisätietoa SuperSleepin sisältämistä yrteistä:

Sahrami

Sahramin teho perustuu sen sisältämiin aktiiviaineisiin, krokiiniin ja safranaaliin. Shiftin käyttämälle sahramiuutteelle on haettu patenttia EU:ssa ja sille on tehty aiemmin kaksoissokkotutkimus. Tutkimukseen osallistujat, jotka saivat aktiiviaineitta saman verran kuin SuperSleep sisältää, kertoivat unen laadun parantuneen merkittävästi, nukahtaneensa nopeammin ja olon olleen aamulla levännyt.

Reishi

Lakkakääpä on erityisesti Kiinassa ja Japanissa lääkinnällisten sienten todellinen kuningatar ja siellä päin maailmaa se onkin yksi kansanlääkinnän arvostetuimmista sienistä, josta on käyttökokemusta yli 4000 vuotta. Reishi on adaptogeeninen sieni, joka tasapainottaa kehon toimintoja: se voi tuoda elinvoimaa tai rauhoittaa, riippuen siitä mitä keho tarvitsee. Reishi on tehokas varsinkin stressiin, unettomuuteen ja hormonitoiminnan tasapainottamiseen.

Melissa

Sitruunamelissa on ikivanha lääkekasvi, joka on käytetty perinteisesti kansanlääkinnässä rauhoittavana aineena sekä erilaisiin vatsavaivoihin. Se tunnetaan nykyisin parhaiten rentouttavana ja vahvistavana aineena, joka voi ehkäistä ahdistusta, lievää masennusta, levottomuutta, ärtyneisyyttä ja unettomuutta.

Sitruunamelissasta ja unesta on tehty useita tutkimuksia, mutta pääasiassa sitä on tutkittu yhdessä muiden yrttien kanssa. Oletuksena pidetään, että se vaikuttaa unen laatua parantavasti rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta ja sen vaikutukset ovat parhaimmillaan muiden yrttien kanssa.

SuperSleepiä otetaan 1-2 tablettia 30-60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa yhdessä pienen ruokamäärän kanssa, jolloin vaikuttavat aineet imeytyvät parhaiten. SuperSleepin voi yhdistää loistavasti SuperMagnesiumiin, joka rentouttaa ja ehkäisee kramppeja, sekä esimerkiksi kupilliseen reishi- tai kamomillateetä.

Yrttivalmisteista on hyvä muistaa, että ne eivät toimi kuin nukahtamislääkkeet, vaan ovat tukena siinä. Siksi nukahtamista täytyy tukea muillakin keinoilla, jos nukahtamisessa on ongelmia ja haluaa pysyä erossa lääkkeistä. Älylaitteita ei kannata käyttää ainakaan tuntiin ennen nukkumaanmenoa ja sinisen valon määrää on hyvä rajoittaa muistakin lähteistä. Isot ateriat häiritsevät myös usein nukahtamista sekä tietenkin fyysinen rasitus, josta ei palauduta. Siksi onkin tärkeää rakentaa itselleen toimiva iltarutiini, joka edistää nukahtamista ja laadukasta unta. Minun rutiiniin kuuluu kylvyt, ihonhoito ja vartalonhoito, gua sha ja kupillinen rauhoittavaa yrttiteetä.

Helsingin visiitilläni minulla oli aluksi pahojakin vaikeuksia saada unta, sillä valon määrä iltaisin oli huomattavasti runsaampaa kuin Lontoossa eikä Helsingin kodissani ole pimentäviä verhoja. Pari ensimmäistä yötä menikin aivan harakoille SuperSleepistä huolimatta, mutta pikkuhiljaa aloin tottua valoon ja nukahtamaan nopeammin. Sen sijaan olen nukkunut Ouran mukaan hieman normaalia enemmän syvää unta öinä, jolloin olen ottanut SuperSleepiä sekä herännyt aamulla levänneempänä, joka on tukenut koko päivän hyvää keskittymiskykyä. Jotain vaikutusta sillä siis selkeästi on.

Minun kokemukseni Shiftistä ovat siis tähän mennessä hyviä ja aion kokeilla muitakin saamiani tuotteita, kun niille ilmaantuu tarvetta. Shiftin ravintolisät ovat myynnissä Ruohonjuuressa, Aitokaupassa sekä Life-myymälöissä. Tuotteiden hinnat vaihtelevat 17,95-28,90 €, joten ne ovat varsin kohtuuhintaisia.

Alekoodi

Saat 20 % alennuksen kaikista Shiftin normaalihintaisista tuotteista Ruohonjuuren myymälöistä sekä verkkokaupasta koodilla SHIFTKATJA. Alennus on voimassa 15.6.2019 asti. Jos hyödynnät alennuksen myymälässä, ota kuvakaappaus tästä postauksesta ja näytä se kassalla, jotta myyjä tietää varmasti, mistä kampanjasta on kyse.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , ,