Postaus sisältää affiliate-linkin
Vuoden kuumin trendiraaka-aine on ehdottomasti bakuchiol, jota markkinoidaan ”luonnollisena retinolina”. Mutta onko se oikeasti yhtä tehokasta kuin aito retinoli?
Veikkaanpa, että vuoden myydyin kosmetiikkatuote saattaa hyvinkin olla Bybin Bakuchiol Booster, jota markkinoidaan luonnollisena retinolin korvikkeena, kuten muitakin bakuchiolia sisältäviä tuotteita.
Hype bakuchiolin ympärillä on kasvanut, kun siitä on tehty joitakin tutkimuksia, joiden mukaan se vaalentaa pigmenttiläiskiä ja siloittaa ryppyjä, kuten retinolikin. Lisäksi bakuchiolilla on antimikrobisia vaikutuksia.
Bybin boosteri sisältää 1 % bakuchiolia ja 99 % skvalaania. Skvalaanille sukua olevaa skvaleenia löytyy luonnostaan sebumista eli ihotalista. Kosmetiikassa käytettävä skvalaani valmistetaan yleensä oliiviöljystä. Skvalaani on erittäin ohutta, eikä tuki ihohuokosia. Se edistää solujen uusiutumista, on loistava korjaamaan ihovauriota ja lisäksi se suojaa ihoa valovanhenemiselta.
Bakuchiol on puolestaan bakuchi (tai babchi) -kasvin siemenistä saatava kemiallinen komponentti. Bakuchia on käytetty pitkään perinteisessä ayurvedassa ja kiinalaisessa lääketieteessä eli mistään uudesta keksinnöstä ei ole kyse. Bakuchiol on tehokas aine, joka toimii parhaiten pienillä ja maltillisilla pitoisuuksilla, kuten aktiiviaineet yleensäkin.
Itse olen todennut Bybin boosterin olevan tehokas: se siloittaa sekä heleyttää ihoa jo muutamalla käyttökerralla, mutta parhaat tulokset tulevat pidemmän käytön myötä, noin 4-8 viikossa, kun iho on saanut uusiutua kerran tai pari.
Entäs sitten retinoli? Sitä valmistetaan kosmetiikkaan keinotekoisesti, joka on ekologisempaa, koska sitä varten ei tarvitse viljellä mitään. Luonnostaan retinolia esiintyy mm. maksassa, makrillissa, lohessa, turskassa, kananmunan keltuaisessa ja rasvaisissa juustoissa. Retinoli on yksi vanhimmista kosmetiikassa käytetyissä aktiiviaineista, josta löytyy paljon tutkimustuloksia aknen, pigmenttiläiskien ja ryppyjen hoidossa. Kasviperäistä retinolia ei ole olemassa, on vain A-vitamiinijohdannaisia ja A-vitamiinin esiastetta.
Miksi retinolille sitten etsitään luonnollista korviketta? Retinoli on tehokkuutensa lisäksi tunnettu myös sivuvaikutuksista, joita voivat olla ihon voimakas punoitus, ihon kuivuminen ja jopa kuoriutuminen. Sen vuoksi retinolin käyttöä pitää rajoittaa ja joillekin se ei sovi lainkaan. Retinolia sisältäviä tuotteita ei suositella käytettäväksi raskauden aikana eikä sitä suositella myöskään päiväsaikaan auringonvalossa, koska se saattaa herkistää ihoa aurinkovaurioille. Löysin retinolin vaikutuksia tutkaillessani kiinnostavan artikkelin Paula’s Choicen sivuilta, jossa kumotaan muutamia retinoliin liittyviä myyttejä mm. niiden yhdistämisestä AHA- ja BHA-happoihin.
Retinolin käytössä kohtuus on kaiken a ja o ja sen käyttö pitää aloittaa pikkuhiljaa. Ei toivottuja sivuvaikutuksia ilmenee yleensä, jos ihon on muutenkin herkkä, tuotteen retinolipitoisuus on liian suuri tai sitä käyttää liian usein. Bakuchiolia voi puolestaan käyttää jatkuvasti eikä sen käyttöä tarvitse rajoittaa raskauden aikana.
Jos molemmat aineet ovat tehokkaita, mutta vain toisella voi olla ei toivottuja sivuvaikutuksia, miksi valita aito retinoli?
Minä käytin ensimmäistä kertaa elämässäni retinolia tänä syksynä. Sitä ei hyväksytä luonnonkosmetiikan raaka-aineeksi, joten sen vuoksi aine ei ole tullut vastaan tuotteissa, joita itse käytän. Retinoli, kuten muutkin keinotekoisesti valmistetut vitamiinit eivät kuitenkaan kuulu omalla kohdallani aineisiin, joita katsoisin aiheelliseksi vältellä, vaikka mieluummin suosinkin kokonaisia kasviraaka-aineita. Retinolia sisältävät tuotteet sisältävät kuitenkin lähes aina muita synteettisiä aineita, joita en halua iholleni levittää. Tänä vuonna tuli vastaan ensimmäistä kertaa retinolia sisältävä tuote, joka ei sisällä mitään sellaista, mitä haluaisin vältellä: Mara Beautyn Algae & Retinol kasvoöljy, jonka sain testiin sitä myyvästä Liinu’n Organic Beautysta.
Tuote sisältää maltillisen 1,2 % pitoisuuden retinolia sekä muun muassa sinapinsiemenöljyä, valkohilpansiemenöljyä, hampunsiemenöljyä, cacay-öljyä, fermentoitua vihreää teetä ja merilevää. Raaka-aineluettelo on loistava.
Retinoli vs. bakuchiol, kumpi voitti?
Kuten sanottua, Bybin Bakuchiol Boosterin hypeen yhdyn minäkin, sillä tuote on tehokas ja kohtuuhintainen. Mutta onko se Mara Beautyn retinoliöljyn veroinen?
En tiedä missä asennossa tähdet olivat kokeillessani Maran retinoliöljyä ensimmäistä kertaa, sillä en huomannut sillä mitään vaikutuksia. Jätin pullon hetkeksi hyllylle ja päätin suorittaa sillä pidemmän testin sopivassa välissä.
Kun tartuin pulloon uudelleen, huomasin muutoksen ihossa ja dekolteen juonteissa jo yhdessä yössä. Vaikutus oli silminnähtävä. Veikkaanpa, että juuri tästä innostuneena retinolin kanssa mennään ojasta allikkoon, kun halutaan ahnehtia vielä näkyvämpiä tuloksia. Tuotetta kannattaa aluksi käyttää vain 2-3 kertaa viikossa eikä ole mielestäni huono idea aloittaa käyttö vain kerran viikossa. Käyttökertoja voi lisätä vähitellen niin, että tuotetta käytetään joka ilta. Itse en ole vielä siihen pisteeseen päässyt enkä sitä edes tavoittele. Mielestäni tuote toimii hyvin tällaisena epäsäännöllisen säännöllisenä tuhkimotuotteenakin. Kokeilin mielenkiinnosta öljyä kolmena iltana peräkkäin ja kolmannen käytön jälkeen ihoni meinasi kuivua kasaan seuraavana päivänä. Parilla käyttökerralla ihoon paukahti myös pieni valkopäinen pintanäppy, jonka voi vain rapsauttaa pois. Tämäkin sivuvaikutus on retinolille alussa tyypillistä.
Lopullisen mittelön tehokkuudessa voittaa siis Mara Beautyn retinoliöljy. Kyllä sen teho on kiistaton ja selkeä bakuchioliin verrattuna, mutta toisaalta pidän siitä, että bakuchiolia voi käyttää jatkuvasti. Sanoisin kuitenkin, että on mielestäni kyseenalaista markkinoida bakuchiolia sisältäviä tuotteita ”kasviperäisenä retinolina” tai jopa ”retinolina”, koska se ei ole retinolia eikä edes sukua sille, vaikka samankaltaisia vaikutuksia löytyykin – niistä on toki ok kertoa.
Millaisia kokemuksia teillä on retinolista tai bakuchiolista?
Kuvat Katja Kokko
Tuotteet on saatu blogin kautta