Beauty

Raaka-aineiden kiehtova maailma: ruusu

Beauty | 12.1.2016 | Katja Kokko

DSC_0153

Olen suunnitellut raaka-aineista kertovaa juttusarjaa liki vuoden. Olisinkin aloittanut jo aiemmin, mutta halusin tilata tähän kuvitukset erikseen sen sijaan, että kuvittaisin jutut valokuvin. Ja hyvää kannatti odottaa – kyllä on etuoikeus, että ystävinä on tämmöisiä monitaitureita. Tarkoitus olisi kerran kuukaudessa sukeltaa raaka-aineiden kiehtovaan maailmaan, jossa esittelen kasviraaka-aineita oman inspiraationi mukaan, en suinkaan missään aakkosjärjestyksessä.

Ensimmäiseen juttuun valitsin jo vuosituhansia kauneudenhoidossa käytetyn kasvin, ruusun.

Ruusun historia

Tiesittekö, että ruusu on kasvanut maapallolla yli 40 miljoonaa vuotta? Ruusu on siis ollut vastaanottamassa koko elämän ensimmäistä ihmistä! Ruusu on omaksuttu kaikissa kulttuureissa: se on versonut Adoniksen verestä ja Muhammetin hiestä. Afroditen ja Venuksen kukasta tuli Neitsyt Marian kukka ja kun Jeesus ristiinnaulittiin, muuttuivat veripisarat kukkiviksi ruusuiksi. Muinaisessa Intiassa ja Persiassa ruusua jopa palvottiin ruusukulteissa.

Ruusu on rakkauden, viattomuuden ja puhtauden vertauskuva, mutta myös eroottisuuden symboli. Ruusuun mahtuu koko elämän kirjo: Antiikin Kreikassa ruusu edusti rakkautta ja intohimoa, mutta myös iloa, surua, elämää ja kuolemaa.

Ja arvatkaapa mistä tarina kertoo ruusun eteerisen öljyn valmistamisen saaneen alkunsa? Vanhassa Persiassa prinsessa Noorin ja prinssi Tsihangirin hääjuhlissa puutarhoja ympäröivä kanaali oli täytetty ruusuilla, jolloin aurinko haihdutti kukkien eteerisen öljyn veden pintaan. Häävieraiden saapuessa tuoksuvan  kanaalin yli, öljyn vaikutus alkoi leijailla ympäriinsä.

Kunnia ruusuöljyn tislaamisesta kuuluu kuitenkin Avicennalle, joka alkemististen kokeilujensa myötä tuli valmistaneeksi tislaamalla ruusuvettä 1000-luvulla.

Ruusun käyttö ihonhoidossa

Ruususta käytetään pääsääntöisesti kosmetiikassa kahta lajiketta: Damaskuksen ruusua (Rosa Damascena), joka on yleisimmin peräisin Bulgariasta, Turkista, Pakistanista, Intiasta, Uzbekistanista, Iranista ja Kiinasta sekä Kartanoruusua (Rosa Centifolia), joka tulee Marokosta, Ranskasta sekä Egyptistä. Damaskuksen ruusun tuoksu on syvä ja voimakkaan ruusuinen. Kartanoruusussa on makea, hentoinen tuoksu.

Ruususta käytetään sen terälehdet, jotka poimitaan talteen aamuisin klo 5-7 välillä. Tällöin oikeanlaiset tuoksuainekset irtoavat aromaterapeuttista käyttöä varten. Terälehdistä valmistetaan eteeristä öljyä kahdella eri menetelmällä: ruusu absoluuttia, joka on kellertävää, vihertävää tai oranssia, paksuhkoa, tiivistettyä öljyuutosta, eli eteerinen öljy on saatu talteen ruusun terälehdistä liuottimen avulla. Ruusu absoluutin tuoksu on hentoinen. Sitä tuotetaan Ranskan Grassessa parfyymiteollisuuden käyttöön.

Ruusu otto valmistetaan puolestaan höyrytislaamalla ja se on yksi maailman kalleimmista eteerisistä öljyistä. Ruusu oton tuoksu on erittäin intensiivinen ja ihana. Höyrytislauksen sivutuotteena syntyy ruusuvettä, joka on yksi tärkeimmistä luonnonkosmetiikan raaka-aineista ja sitä voi käyttää sellaisenaan vaikka kasvovetenä, osana kasvovettä tai muuta ihonhoitotuotetta. Maailman kallisarvoisin ja korkealaatuisin ruusu otto tuotetaan pääasiassa Bulgariassa.

Ruususta käytetään myös kuivattuja terälehtiä. Niistä voi valmistaa esimerkiksi kylmää tai lämmintä juomaa liottamalla terälehtiä vedessä tai käyttää niitä yrttihöyrytykseen. Terälehdistä voi tehdä myös vaikkapa siirappia, joka sopii erilaisten jälkiruokien mausteeksi.

Ruusu sopii kaikille ihotyypeille. Se uudistaa, kosteuttaa, suojaa, vahvistaa, pehmittää ja kirkastaa ihoa, on miedosti antiseptinen sekä hoitaa ikääntymisen merkkejä. Ruusuöljyt ja ruusuvesi sopivat erittäin hyvin tulehtuneen, herkän ja couperosaihon hoitoon sekä rosacealle. Ruusu absoluuttia tai ruusu ottoa voi käyttää mihin tahansa ihonhoitotuotteisiin, kuten putsareihin, kasvovesiin, kosteusvoiteisiin, seerumeihin, kuorintoihin ja naamioihin.

Ruusun aromaterapeuttiset vaikutukset

Ruusu on naisellinen kukka ja se soveltuukin hyvin naistenvaivojen hoitoon. Ruusuöljy vaikuttaa seksuaalisuuteen ja hedelmällisyyteen ja sitä voi käyttää oman seksuaalisen viehätysvoimansa luottamuksen vahvistamiseen (esim. vaihdevuosien yhteydessä). On jopa esitetty, että ruusuöljy toimii hormonien esiasteena B-vitamiinien tavoin. Ruusu otolla voidaan hoitaa myös synnytyksen jälkeistä masennusta sekä epäsäännöllisiä kuukautisia. Kaikkia naistenvaivoja voidaan hoitaa hieromalla eteeristä ruusuöljyä alavatsaan ja alaselkään. Ruusuöljyä voi käyttää iholle 1-2 tippaa sekoitettuna ruokalusikalliseen pohjaöljyä (kuten manteli- tai jojobaöljyyn). Ruusun eteeristä öljyä on hyvä välttää viidenteen raskauskuukauteen saakka (osana kosteusvoidetta esim. ruusuvesi on mielestäni täysin ok, sillä eteeristen öljyjen komponenttien pitoisuus on tällöin hyvin pieni).

Ruusulla on voimakas, mutta lempeä vaikutus aromaterapeuttisesti. Erityisherkät ovat vastaanottavaisempia sen värähtelyille. Ruusu otto lievittää tehokkaasti masennusta ja sydänsuruja, kohottaa mielialaa ja auttaa suhtautumaan vastoinkäymisiin kevyemmin. Ruusu oton vaikutus on euforinen ja rauhoittava ja se kuuluu ”juovuttavien” eteeristen öljyjen joukkoon yhdessä jasmiinin, ylang ylangin ja santelipuun kanssa.

Ruusuabsoluutilla voi lievittää puolestaan ahdistusta, kärsimättömyyttä sekä erilaisia tunne-elämän traumoja. Öljyä voi sekoittaa pari tippaa esimerkiksi tuoksulamppuun, jolloin mieliala ja tunnelma saattaa tehdä täyskäännöksen.

Ruusua sisältäviä tuotteita

Tällä hetkellä olen täysin rakastunut Neal’s Yard Remediesin Rose-tuotelinjan tuotteisiin, sillä sarja hyödyntää sekä Damaskuksen ruusua että Kartanoruusua ihastuttavan autenttisella tavalla. Rose-tuotelinja on erityisesti janoisen, eli pintakuivan ihon ystävä ja sopii erittäin hyvin myös kuivalle, couperoottiselle sekä rosacea-iholle.

Tärppituotteita ovat ainakin mietoja luonnollisia hedelmähappoja sisältävä vaaleanpunainen Rose Antoxidant Naamio, silkkisen sileäksi ihon jättävät Rose kasvokuorintaRose Kasvoöljy, tuotelinjan ihanan perinteinen kasvovesi ja uusimpana rakkautena aivan uutukaiset kosteusvoiteet Rose & Mallow Moisturiser ja ehdoton suosikkini Rose & Almond Night Cream. Uudet kosteusvoideet eivät ole tainneet rantautua vielä Suomeen, mutta Pohjoismaiden jakelijan, Miksun, omasta verkkokaupasta Eteritiquesta ne jo löytyvät.

Laadukkaimmat eteeriset ruusuöljyt löytyvät niin ikään Neal’s Yard Remediesiltä. Sarjan Rose Otto on jotain ihan käsittämättömän huumaavaa…

Mitkä ovat teidän suosikkinne ruusua sisältävistä tuotteista?

Kuva Essi Markku

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Lähde Ulla Kivimäki & Maarit Hirvonen: Hoitavat tuoksut aromaterapiaopas

 

Avainsanat: , , , ,