Beauty

Raaka-aineiden kiehtova maailma: hunaja

Beauty | 4.2.2016 | Katja Kokko

DSC_0085

Tämän kuukauden matka raaka-aineiden kiehtovassa maailmassa suuntautuu meille kaikille ihmisolennoille elintärkeiden pikku pölyttäjien luomaan elämän eliksiiriin eli hunajaan.

Hunajan historia kauneudenhoidossa

Hunajalla on tiedetty olevan ihoa parantavia vaikutuksia tuhansien vuosien ajan. Jo muinaisessa Egyptissä ihoa hoidettiin hunajalla: siitä sekoitettiin ihoa kuoriva pasta alabasterjauheen, quebukasvin uutteen, viljanjyvien ja äidinmaidon kanssa. Muinaisessa Roomassa puolestaan hoidettiin silmäkulmien ryppyjä hunajavoiteella, joka oli peräisin Rhodokselta. Renessanssiaikaan hunaja oli yleisesti käytetty raaka-aine kauneusvesissä ja tuohon aikaan kun ihannoitiin vaaleita hiuksia, oli hunaja yksi kutrien vaalennusta edistävistä aineista.

Vuonna 1805 imestynyt D. Bartholin kirjoittama teos Kallopistria, elegantin maailman kauneudenhoito, sisälsi tietoa ihonhoitoon käytettävistä aineista sekä reseptejä kosmetiikan valmistamiseen, joilla hoidettiin ryppyjä, näppyjä ja kesakoita. Yksi yleisimmistä raaka-aineista oli hunaja. Ja onpa hunajalla hoidettu ihoa Suomessakin ainakin 1900-luvun alusta lähtien.

Ja vielä tänäkin päivänä hunaja tunnetaan erittäin tehokkaana kosmetiikan raaka-aineena.

Hunajan käyttö ja vaikutukset ihonhoidossa

Hunajaa käytetään ihonhoidossa hyvin monipuolisesti voiteista naamioihin, kuorintoihin ja tehohoitoihin. Se on antibakteerinen, antiseptinen ja ehkäisee sienitulehduksia. Hunaja onkin tehokas raaka-aine tulehtuneen aknen hoidossa. Lisäksi hunaja sisältää entsyymiä, joka tuottaa vetyperoksidia, millä on esimerkiksi arpia hoitavia sekä ihoa vaalentavia ja kirkastavia vaikutuksia. Hunaja on myös humektantti, joten se kosteuttaa ihoa ja sopii erittäin hyvin kuivan ja herkän ihon tuotteisiin.

Jos haluaa hunajasta parhaat mahdolliset tehot irti esimerkiksi erilaisten iho-ongelmien hoidossa, kannattaa valita käyttämänsä hunaja kuumentamattomana tai mikä parempi: Uudesta-Seelannista kotoisin oleva manuka-hunaja, jolla tiedetään olevan lääkinnällisiä vaikutuksia. Manuka-hunaja on kallista, mutta ihan joka päivä sitä ei tarvitsekaan käyttää. Se on tehokas raaka-aine lukuisten eri iho-ongelmien hoitoon, kuten rosacealle, aknelle, couperosalle, psoriasikselle, maksaläiskiin, atopialle ja muihin ihoärsytyksiin sekä pikakaunistavana tuhkimoraaka-aineena. Myös Aidosti kaunis -kirjastani löytyy manuka-hunajaa sisältävä, kirkastavan tuhkimonaamion resepti.

Hunajaa sisältäviä lempituotteitani

Tiesitkö, että hunajaa valmistavat mehiläiset vastaavat noin 85 prosentista koko maailman kasvien pölyttämisestä? Siis hyvin suuresta osasta lautastemme sisällöstä. Emme pysty edes käsittämään, kuinka suuri merkitys mehiläisillä on elämäämme, mutta ne ovat todellisessa vaarassa tuhoutua maapallolta kokonaan ja huoli on ajankohtainen. Parhaiten voi itse auttaa suosimalla luomua ja yksi ihana tapa tukea mehiläisten pelastamista ovat Neal’s Yard Remediesin Bee Lovely tuotteet, jotka sopivat koko perheen ihonhoitoon. Oma luottotuotteeni on Bee Lovely käsisaippua ja Bee Lovely Body Butterin valitsin puolestaan viime vuoden parhaaksi vartalovoiteeksi. Sarjan käsivoide on kulttituotteen maineessa ja syystäkin: voide on ainakin talvella kuivien käsien ja karheiden kynsinauhojen pelastus. Jokaisesta myydystä Bee Lovely -tuotteesta lahjoitetaan mehiläisteen suojeluun osa. Summa ja kohde vaihtelee hieman maittain. Bee Lovely -kampanjasta voi lukea lisää Neal’s Yard Remediesin sivuilta.

Yksi ihanimmista hunajaa sisältävistä kasvojenhoitotuotteista on Neal’s Yard Remediesin Honey & Orange kasvokuorinta. Tämä on todella autenttinen tuote, johon ei voi kuin rakastua ja täydellinen esimerkiksi saunaan. Kuorinta näyttää purkissaan sementiltä, mutta paksua pastaa sekoitetaan veden kanssa, jolloin se notkistuu sopivasti. Tahna sisältää niin paljon hunajaa, että sen voi maistaa huuliltaan. Lisäksi siinä on puhdistavaa kaoliinia, propolista (mehiläisten tuottamaa sekin), appelsiiniöljyä sekä auringonkukkaöljyä.

Ehdoton kuningatar hunajaa sisältävistä tuotteista on May Lindstromin The Honey MudTuotteen ihanuutta on melkein mahdoton kuvailla, se pitää kokea itse. Hunajainen puhdistussilkki näyttää ja tuoksuu kinuskikastikkeelle ja tuotetta voi käyttää putsarina tai naamiona. Syödäkin sitä haluaisi, mutta parhaiten se toimittaa ihojälkiruoan virkaa.

Käytätkö sinä hunajaa kotitekoisessa kosmetiikassa ja mikä on hunajaa sisältävä lempituotteesi?

Kuva Essi Markku

Linkit ovat affiliate-linkkejä

Lähde Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin

Avainsanat: , , ,