7

Raaka-aineiden kiehtova maailma: ginkgo biloba

Katja Kokko | 5.4.2016

DSC_0002

Tällä kertaa matkaamme raaka-aineiden kiehtovassa maailmassa 270 miljoonaa vuotta ajassa taaksepäin – aikaan, jolloin dinosaurukset asuivat maapallolla. Kyseessä on maailman vanhin puu, ginkgo biloba, jota kutsutaan myös neidonhiuspuuksi, hopeiseksi aprikoosipuuksi, nuoruuden puuksi ja temppelipuuksi.

Ginkgo biloban historia

Ginkgo biloba voi kasvaa 40 metriä korkeaksi ja olla jopa tuhat vuotta vanha. Nimitys neidonhiuspuu on tullut siitä, että sen viuhkamaiset muistuttavat valtoimenaan hulmuavia neidon hiuksia. Tämän pyhänä pidetyn puun siemeniä käytettiin jo 2500 vuotta sitten ennen ajanlaskun alkua muinaisessa Kiinassa lääkinnällisiin tarkoituksiin mm. astmaan, rakkovaivoihin, edistämään ruuansulatusta sekä yskänlääkkeenä.

Nimi ”ginkgo” tulee japanilaisesta sanasta ”ginkyo”, joka tarkoittaa hopeista aprikoosia (gin=hopea, kyo=aprikoosi). Se viittaa ginkgo biloban hopeisiin kukkiin ja siemeniin, jotka muistuttavat kypsinä pieniä aprikooseja. Biloba tarkoittaa kaksi-liuskaista, joka tulee viuhkamaisesta kahtia jakautuneesta lehdestä.

Puu kasvaa luonnonvaraisena vain Kaukoidässä. Se katosi Pohjois-Amerikasta noin 7 miljoonaa vuotta sitten ja Euroopasta noin 2,5 miljoonaa vuotta sitten. Puuta pidettiin sukupuuttoon kuolleena lajina, mutta saksalainen botanisti Engelbert Kämpfer löysi neidonhiuspuun Japanista vuonna 1691. Kiinassa se oli selviytynyt muuttumattomana, jossa se kasvoi luostareiden ja palatsien puutarhoissa. Sieltä puun siemenet levisivät Japaniin ja Koreaan.

Ginkgo biloban siemenet saapuivat Eurooppaan 1700-luvun alussa botanisti Kämpferin mukana. Jotain puun ominaisuuksista kertoo sekin, että neljä puuta selviytyi Hiroshiman atomipommista, jossa ne kasvavat vieläkin ja siksi niitä kutsutaan toivonpuiksi.

Ginkgo biloban käyttö ja vaikutukset

Ginkgo biloba on ensimmäinen fytoterapeuttinen tuote, josta myös lääketiede on ollut kiinnostunut. Sen lehdissä on 40 ainesosaa, mm. flavonoideja, diterpeenejä, steroleja sekä aineita, mitä ei ole missään muussa kasvissa, kuten ginkgohappoa, bilobalidia sekä ginkgolidia.

Lehdistä tehdyllä uutteella on monia aktiivisia vaikutuksia ihoon. Se parantaa mikroverenkiertoa, elvyttää, poistaa kuona-aineita ja turvotusta sekä kosteuttaa ja suojaa ihoa, sillä se toimii antioksidanttina. Siksi se auttaa suojaamaan ihoa rypyiltä, veltostumiselta, pigmenttihäiriöiltä sekä auringon aiheuttamilta vaurioilta. Uute olisikin erinomainen lisä auringonsuojatuotteisiin. Ginkgo biloballa on myös tulehduksia ehkäisevä vaikutus, jonka vuoksi se on erinomainen raaka-aine aknen, atopian ja rosacean hoidossa. Se auttaa myös parantamaan ihon kollageenin tuotantoa, eli se säilyttää ihon kimmoisuutta ja elastisuutta. Lisäksi ginkgo biloba on antibakteerinen.

Ginkgo biloba ehkäisee monia ikääntymisen vaivoja ja merkkejä sekä ulkoisesti että sisäisesti ja siksi sen nimi nuoruuden puu onkin hyvin osuva. Saksassa ginkgo biloban käyttö on hyväksytty dementiaan, viherkaihiin sekä vanhusten huimaukseen ja tinnitykseen.

Ginkgo bilobaa sisältäviä tuotteita

Ginkgo bilobaa on vaikea melko vaikea löytää kosmetiikkatuotteista tällä hetkellä, mitä suunnattomasti ihmettelen ottaen huomioon puun historian, ominaisuudet sekä sen sisältämät aineosat, jotka toimivat vahvoina antioksidantteina. Tämän vuoksi se oli yksi tärkeimmistä raaka-aineista, kun suunnittelin Supermoodin Babyface Maskin* vaikuttavia raaka-aineita. Naamio toimii tuhkimonaamiona kaikille ihotyypeille. Se heleyttää, ravitsee ja napakoittaa ikääntyvää ihoa sekä kosteuttaa, viilentää ja rauhoittaa. Naamio onkin ihan omiaan hedelmähappokuorinnan jälkeen käytettynä.

Iroisien Instant Beauty Mask* sisältää myös ginkgo biloban uutetta. Naamio on ihanaa omenanvihreää ja virkistävää geeliä, joka virkistää väsynyttä ihoa, kirkastaa, elvyttää mikroverenkiertoa ja puhdistaa huokosia. Viilentävän ja rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta myös se sopii hyvin herkälle iholle ja erilaisten iho-ongelmien, kuten rosacean hoitoon.

Oletteko te bonganneet muita ginkgo bilobaa sisältäviä tuotteita?

Kuva Essi Markku

Lähteet:

Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin

A. Vogel

*Affiliate-linkki

/ / /

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää seuraavia HTML-tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. Janni sanoo:

  Eikö Laveran puhdistusgeelissä ole myös neidonhiuspuuta? Yksi omista luottotuotteista. Edullinen ja toimiva 🙂

  • Totta! Kyllä on! Ja kyllähän sen tiesinkin, mutten muistanut 🙂 Vielä kun olisi useammissa iholle jätettävissä tai iholla vaikuttavissa tuotteissa.

 2. Lot sanoo:

  Eikö neidonhiuspuu ole erittäin uhanalainen laji? Se voisi selittää, miksi sitä ei käytettä kosmetiikkatuotteiden raaka-aineena aivan holtittomasti.

  • Kyllä sen luultiin kuolleen sukupuuttoon aikoinaan (kunnes 1691 löydettiin uudelleen). Mutta nykyisin viljellään. ”Neidonhiuspuuta viljellään edelleenkin lääkekasvina Kiinassa, Japanissa, Koreassa sekä myös Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ginkgo on helppo viljeltävä, sillä se on erittäin pitkäikäinen ja äärimmäisen kestävä tuholaisia ja ilmansaasteita vastaan. Näiden ominaisuuksiensa ja kauneutensa vuoksi neidonhiuspuusta on tullut suosittu koriste- ja tienvarsipuu suurissakin kaupungeissa.”

   Eli sanoisin ennemminkin, että ei kuulu ehkäpä mihinkään mainstream-raaka-aineisiin tai ole erityisen trendikäs, jonka vuoksi ei kovin yleinen.

 3. Mona sanoo:

  Mun lempiluettavia aina nämä sun raaka-aine jutut! Ja rrrrrrakastan vielä tätä kyseistä kasviakin! ah’ trés trés trés bien!
  p.s. viime frankinsense postauksesi jälkeen päätin tutustua täysillä kyseiseen aineeseen, koska sitä Neals Yardin valikoimista niin hyvin löytyy -ja voi kuinka tykkään! ja se tuoksu…. l’amour!
  – että kiitos <3

 4. Nuppu sanoo:

  Löysin juuri Stockmannilta ranskalaisen ihonhoito sarjan Centifolia jolla on ginkgo bilobaa tuotteissaan.Sarjan kosteusvoide koko perheelle on voittanut viime vuonna palkinnonkin.Sarja on ihan kohtuu hintainen ja sopii ainesosien puolesta ilmeisesti kaikentyyppisille ihoille.