Body & Mind

Pieni flunssanhoito-opas gua shalla

Body & Mind | 31.3.2020 | Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Kiinalainen lääketiede jaottelee flunssan tuuli-kylmään ja tuuli-kuumaan. Tunnistamalla oireet voi flunssaa kokeilla hoitaa helpoin kotikonstein.

Tämän oppaan vinkit eivät liity millään tavalla korona-virukseen eivätkä korvaa mitään lääketieteellistä hoitoa

Aloitin tammikuussa 3,5 vuotisen opiskelutaipaleen akupunktiohoitajaksi Suomen Kiinalaisen lääketieteen akatemiassa ja tulen jakamaan blogin puolella silloin tällöin pieniä paloja matkan varrelta aiheista, joiden ajattelen kiinnostavan myös teitä.

Pari viikkoa sitten käsittelimme luennolla flunssatyyppejä. Kiinalaisessa lääketieteessä yksi mielenkiintoisimmista seikoista on se, että diagnoosia tehdessä oireita tarkastellaan ns. kahdeksan periaatteen avulla, joka auttaa lajittelemaan ja ymmärtämään oireiden tyyppiä sekä ohjaa hoitotyötä hoitomenetelmien valinnassa. Kahdeksan periaatteen avulla määritellään ovatko oireet sisäisiä vai ulkoisia, kuumia vai kylmiä, tyhjiä vai täysiä ja yin vai yang. Niissäkin on vielä eri tasoja, joten diagnoosien teossa on monta seikkaa opittavana.

Ajattelin jakaa flunssavinkit teillekin ja yhdistää niihin myös helpot gua sha ohjeet, mitä voi käyttää kotona itsehoitoon.

Flunssatyypit ovat tuuli-kylmä ja tuuli-kuuma:

Tuuli-kylmä

Tuuli-kylmä flunssa alkaa yleensä niskan tai hartioiden jomotuksella tai jäykkyydellä. Se iskee päälle tyypillisesti voimakkaasta ilmastoinnista, viimasta ja vedosta, eli kuin perinteinen vilustuminen. Tuuli-kylmä flunssassa voi esiintyä aivastelua ja nenästä voi vuotaa kirkasta eritettä. Palelu, kolotus ja vilunväreet ovat tyypillisiä oierta. Lisäksi potilas ei hikoile eikä hänellä ole janon tunnetta. Kuumetta ei yleensä ole tai se on hyvin matalaa.

Tuuli-kylmä flunssan hoito

Tuuli-kylmän iskiessä kannattaa toimia mahdollisimman nopeasti, jotta taudin etenemisen saa pysäytettyä eikä se pahentuisi. Paras lääke tuuli-kylmään on lämpö, jotta patogeenin (jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan esimerkiksi kylmää viimaa tai ilmastointia) saa hikoiltua pois kehosta.

Lämmitä koko kehoa saunassa, kuumassa suihkussa tai kuumassa kylvyssä. Pue sen jälkeen lämpimästi ja pujahda vällyjen väliin lepäämään. Kokeile myös höyryhengitystä. Nauti lisäksi runsaasti kuumaa juomaa: kiehauta vettä ja lisää joukkoon tuoretta inkivääriä, kevätsipulia, kanelia ja hieman manuka-hunajaa. Nämä toimenpiteet kannattaa tehdä varsinkin iltaisin, jolloin oireet yleensä pahentuvat.

Jos tuuli-kylmä flunssan etenemistä ei saa pysäytettyä tarpeeksi ajoissa, silloin ei auta muu kuin sairastaa se pois. Tuuli-kylmä voi myös joskus muuttua tuuli-kuumaksi.

Tuuli-kuuma

Tuuli-kuuma flunssassa kurkku on kipeä ja eritteet ovat sakeita ja kellertäviä. Potilaalla on kuumetta, joka voi olla korkea. Suu on kuiva ja saattaa janottaa koko ajan. Lisäksi voi esiintyä päänsärkyä ja hikoilua, mutta ei vilunväreitä, eikä niin paljon kehon särkyä kuin tuuli-kylmässä.

Tuuli-kuuma flunssan hoito

Tuuli-kuuma flunssassa elimistöä viilennetään – tarkoitus ei suinkaan ole mennä ulos viilentymään, mutta inkiväärit ja sauna kannattaa unohtaa tuuli-kuumassa. Tuuli-kuumassa kannattaa nauttia paljon nestettä, etenkin erilaisia keittoja ja suosia kasvispainotteista ruokaa, koska kasvikset ovat viilentäviä. Hyvä flunssajuoma tuuli-kuumassa on piparminttu ja kuivattu krysanteemin kukka (jota saa aasialaisista kaupoista). Ruoista selleri, mansikka ja mulperi poistavat kehosta tuuli-kuumaa.

Gua sha vinkit flunssan hoitoon

Flunssan oireita voi lievittää gua shalla. Se sopii esimerkiksi vilustumisen, poskiontelontulehduksen, nuhan, yskän ja keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Hoidettavat alueet ovat näissä kaikissa oireissa niska, hartiat, yläselkä ja rintakehä.

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukainen gua sha on hyvin erilaista kuin kosmeettinen gua sha, sillä sen intentio on nostaa ihon pintaan sha eli punoittava jälki, petekia. Jälki näyttää todella hurjalta ja kivuliaalta, mutta gua sha on kaikkea muuta kuin kivulias hoitomuoto eikä siinä tarvita voimaa, vaan päinvastoin. Sha pysyy iholla noin 3-4 päivää.

Sha nousee ihon pintaan helposti ja nopeasti niillä alueille, missä patogeeni on. On tyypillistä, että se ilmestyy ihoon vain muutaman gua sha lastalla tehdyn vedon jälkeen. Tämän jälkeen vetoja jatketaan, kunnes jälki ei enää muutu voimakkaammaksi. Vetoja tehdään yhdessä kohdassa 20-30 ja siirrytään sitten seuraavaan. Vetojen määrä riippuu otteen voimakkuudesta. Ote on napakka, mutta ei voimakas – tarkoitus ei ole painaa lihakseen asti.

Välineiksi tarvitset gua sha lastan (Yin Your Skin® gua sha kampa on paras väline) sekä liukasteen iholle. Neal’s Yard Remediesin itsehoitosalvat ovat mielestäni parhaita perinteiseen gua shaan, sillä niissä on hyödynnetty aromaterapiaa ja yrttilääkintää, jotka tukevat oireiden hoitoa.

Tuuli-kylmässä suosittelen käyttämään lämmittävää Warming Salve itsehoitosalvaa, joka sisältää mm. mäkikuismaa, inkivääriä, cayenne-pippuria, salviaa ja rosmariinia.

Tuuli-kuumassa Eucalyptus Salve on puolestaan parempi, sillä se sisältää viilentävää eukalyptusta, mäntyä, teepuuta ja ravensaraa. Tämä salva sopii hyvin myös höyryhengitykseen avaamaan hengitysteitä.

Yleiseen kolotukseen ja esimerkiksi niska-, hartia- ja selkäkipuihin voi käyttää Arnica Salvea, joka sisältää lihaskipuja lievittävää arnikkia, rosmariinia, inkivääriä, laventelia ja rohtoraunioyrttiä.

Ohjeet gua shan tekemiseen:

– Levitä salvaa hoidettavalle alueelle, kuten niskaan, hartioihin, rintakehään ja yläselkään.
– Hoitosuunta on niskassa ja hartioissa alaspäin, rintakehässä ulospäin ja yläselässä alaspäin edeten selkärangan vierestä riveittäin kohti sivuja.
– Pidä gua sha lastaa noin 20 asteen kulmassa ja tee lastalla noin 15-20 cm mittaisia vetoja alaspäin.
– Tee vetoja yhdessä kohdassa noin 20-30 ja siirry sitten seuraavaan kohtaan
– Peitä hoidetut alueet hoidon jälkeen pitkähihaisilla vaatteilla ja suojaa itsesi suoralta auringon paisteelta, kylmältä ja tuulelta.
– Vältä kylmiä, happamia ja voimakassuolaisia ruokia ja juomia hoidon jälkeen.
– Hoidon voi tehdä uudelleen, kun sha on täysin hävinnyt
– Puhdista gua sha lasta saippualla ja vedellä hoidon jälkeen, voit lisäksi desinfioida sen

Kontraindikaatiot

Gua shaa ei tule tehdä:

– Vaurioituneille iho-alueille (mustelmat, ihottumat, auringonpolttamat jne.)
– Koholla olevien luomien tai näppyjen päältä (peitä ne toisella kädellä tai sormella ja kierrä ne lastalla)
– Seuraavissa tapauksissa: veritulppa, valtimon pullistuma ja valtimonkovettumatauti
– Veren hyytymiseen liittyvässä sairaudessa

Oli kiinnostavaa huomata luennon myötä, että itselleni iskee tyypillisesti tuuli-kylmä flunssa ja olen jo useamman vuoden käyttänyt sen hoitoon höyryhengitystä ja inkivääri-juomaa. Jos olen tehnyt nämä toimenpiteet tarpeeksi ajoissa, tauti on tosiaankin tyssännyt siihen. Tuuli-kuuma on puolestaan aina ollut sitkeämpi, mutta siihen sairastunut hyvin harvoin.

Millainen flunssa teille yleensä iskee?

Lähteet:
Kiinalaisen lääketieteen akatemian koulutusmateriaali
Arya Nilsen: Gua sha – A Traditional Technique for Modern Practice

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , ,