6

Öljy ystävälle

Katja Kokko | 10.2.2016

DSC_0004

Ystävänpäivä lähestyy ja mikä olisikaan ihanampi tapa muistaa omaa rakasta tai ystävää, kuin itse valmistettu öljyseerumi? (Oikeastaan tiedän kyllä yhden vielä paremman lahjan, jota on tituleerattu mm. teokseksi, joka mullistaa käsityksen ihonhoidosta.)

Loihdin teille reseptin aisteja hemmottelevaan öljyseerumiin, joka sopii käytettäväksi sekä kasvoille että vartalolle. Ruusun eteerinen öljy olisi sopinut ihanasti ystävänpäiväteemaan, mutta tällä hetkellä kaipaan itse ainakin sisäisesti kaikkea virkistävää ja valoa tuovaa ja siksi mieleeni nousi ensimmäisenä neroli, eli appelsiininkukka, kun lähdin miettimään reseptiä. Neroli uudistaa ihoa ja sopii hyvin kuivan, ikääntyvän ihon sekä couperosan hoitoon. Halusin kuitenkin öljyyn myös tuulahduksen afrodisoivia vaikutuksia ja siksi valitsin nerolin rinnalle jasmiinin, jotka sointuvat ihanasti yhteen. Santelipuu tunnetaan puolestaan hermostoa rauhoittavista vaikutuksistaan ja sitä käytetäänkin usein esimerkiksi meditaation yhteydessä. Santelipuu on erinomainen herkän ja kutisevan ihon hoidossa ja sillä on myös ihoa kirkastava vaikutus tehden sen sopivaksi myös rasvaisen ihon hoitoon.

Pohjaöljyiksi valitsin jojobaöljyn, joka on koostumukseltaan samankaltainen, kuin ihon oma sebum, eli tali, seesamiöljyn, joka luo pohjan ayurvediselle ihonhoidolle ja imeytyy nopeasti sekä runsaasti antioksidantteja ja tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävän arganöljyn, mikä sopii loistavasti ikääntyvän ihon hoitoon ja esimerkiksi arpien hoitoon.

Kaikki pohjaöljyt sekä eteeriset öljyt löydät Taoasikselta, joka on noussut ykkössarjakseni DIY-kosmetiikan valmistamisessa. Kaikki tuotteet ovat luomuviljeltyjä ja osa jopa Demeter-laatua, eli biodynaamisesti viljeltyjä. Nyt kun olen itse käyttänyt eteerisiä öljyjä pidemmän aikaa, on tullut nähtyä monenkirjavaa laatua. Suosittelen todella panostamaan laadukkaisiin eteerisiin öljyihin, johon vaikuttaa myös niiden valmistusmenetelmä viljelyn lisäksi. Parhaat öljyt olen löytänyt Neal’s Yard Remediesiltä sekä Taoasikselta.

DSC_0013

Ystävä öljy

15 ml jojobaöljyä

20 ml seesamiöljyä

15 ml arganöljyä

24 tippaa neroliöljyä (2 % neroliöljy)

15 tippaa jasmiiniöljyä (2 % jasmiiniöljy)

6 tippaa santelipuuöljyä (8 % santelipuuöljy)

Käyttämäni Taoasiksen eteeriset öljyt on jojobaöljyyn valmistettuja laimennoksia, sillä neroli, jasmiini ja santelipuu ovat erittäin kalliita ja voimakkaan tuoksuisia öljyjä ja niitä valmistetaan usein 100 % öljyn sijasta laimennoksina. Laimennoksen vuoksi öljyjä voi annostella reilummin, kuin tässä ohjeessa, joka on melko miedon tuoksuinen. Lisää kuitenkin aina tippa kerrallaan, jotta lopputuloksesta ei tule liian voimakasta. (Jos käytössä olisivat 100 % eteeriset öljyt, nerolin määrä on 8 tippaa, jasmiinin 5 tippaa ja santelipuun 2 tippaa.)

Sekoita pohjaöljyt ensin puhtaassa kulhossa. Lisää joukkoon eteeriset öljyt ja sekoita huolellisesti. Kaada huolellisesti desinfioituun 50 ml lasipulloon. Koristele pullo itse tehdyllä etiketillä, silkkinauhalla tai käytä mielikuvitustasi. Öljy säilyy niin pitkään, kuin käyttämiesi pohjaöljyjen ensimmäisenä vanheneva öljy.

DSC_0019

Kuvat Katja Kokko

Linkit ovat affiliate-linkkejä

/ / / / / /

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää seuraavia HTML-tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. veera sanoo:

  Neroli on mun lemppari tuoksuja. Jasmiinista en niin (yksinään) välitä, mutta taidanpa kokeilla sitä tämän kanssa.

 2. Ulpu sanoo:

  Kuulostaa ihanalta! Harmi, kun en ehdi nyt hankkia raaka-aineita, mutta mikä estää muistamasta ystävää myöhemminkin. 🙂

 3. Kuinka tuttu olet vaniljan suhteen? Käsittääkseni sen mahdollisuuksia hyödynnetään joko Co2:sena tai absoluuttina, eteeriseksi öljyksi se ei sovi. Taoasis ei kuitenkaan kerro, mitä käyttää omaansa- ja kuinka vahvaa myytävä muoto on.
  Kaipaisin jotain Eden Botanicalsin kaltaista Suomeen- tai edes Eurooppaan. Ja etenkin kivijalkapuotia, jossa ois niin eteerisiä kuin muutakin uutoksia laidasta laitaan- se haistelumahdollisuus, tuntumaa mikä sopii omaan käyttöön.

  • Vaniljasta ei voi valmistaa pusertamalla tai tislaamalla eteeristä öljyä, joten se täytyy uuttaa joko hiilidioksiuuttamalla tai liuottimen avulla. Sama koskee monia muita kasveja. Taoasiksen vaniljan eteerinen öljy on alkoholiuutos, vahvuutta ei tosiaan kerrota, mutta purkin kyljessä lukee, että 50 ml:aan 8-10 tippaa, joten todennäköisesti 2 % uutos kyseessä.