Beauty

Näin ehkäiset aurinkovauriot ihossa

Beauty | 10.7.2017 | Katja Kokko

Yhteistyössä Esse

Tässä vaiheessa kesää on hyvä puhua aurinkovaurioista ihossa ja niiden ehkäisystä, mikä koskee ikääntyvän ihon lisäksi myös nuorempaa ihoa 25-vuotiaasta ylöspäin.

Aurinko tekee iholle hyvää maltillisesti ja tasaisesti nautittuna, mutta UV-säteily voi aiheuttaa myös aurinkovaurioiden syntymistä, kuten pigmenttiläiskiä, ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä ja ihon palamista. Syyt pigmenttiläiskiin voivat olla perinnöllisiä, hormonaalisia (hormonaalista ehkäisyä käyttävillä, raskaana olevilla tai vaihdevuosien aikana) tai joidenkin sairauksien, lääkkeiden, stressin tai ihon tulehdusten jälkitilojen aiheuttamia.

Liiallinen auringonotto yhdistettynä puutteellisiin ihonhoitorutiineihin aiheuttaa puolestaan ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä iholla, jotka näkyvät vuosien päästä takautuvasti ihon veltostumisena ja rypistymisenä. Ihon palaminen altistaa puolestaan melanooman syntymiselle ja pigmenttihäiriöille sekä aiheuttaa ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä.

Nyt onkin kreivinaika tehdä tilannekatsaus omiin ihonhoitorutiineihin ja huolehtia, että hoidosta ei tule lintsattua kesällä, vaikka muuten tulisi vietettyä huoletonta elämää.

Aurinkovaurioiden ehkäisyssä tärkeimmässä roolissa ovat antioksidantit, omega-rasvahapot ja aurinkosuojan käyttö. Jos ihoon on jo syntynyt pigmenttiläiskiä tai niille tietää olevansa altis, ihoa hoidetaan aineilla, jotka hillitsevät melaniinin eli pigmentin tuotantoa. Tällaiset aineet vaikuttavat joko melaniinin tuotannosta vastaavan tyrosinaasientsyymin toimintaan tai melaniinia hajottamalla. Pigmentaatiota voidaan ehkäistä myös aineilla, jotka ehkäisevät melanogeneesiä eli ruskettumisen muodostumista estämällä melaniinilla täyttyneiden melanosomien kulkemisen epidermiksen alimmasta kerroksesta, tyvisolukerroksesta, ylöspäin okasolukerroksessa sijaitseviin keratinosyytteihin.

Etelä-Afrikkalaisen Essen valikoimasta löytyy todella tehokkaat tuotteet aurinkovaurioiden ehkäisemiseen, sillä niissä on käytetty suuri määrä voimakkaita antioksidantteja, runsaasti omega-rasvahappoja sisältäviä luomulaatuisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä, joiden säilyminen tehokkaana on varmistettu, sekä pigmenttiläiskien syntymistä ehkäiseviä aineita.

Tässä täsmäohjeet aurinkovaurioiden syntymisen ehkäisyyn:

Ikääntyvälle iholle 45+

Ageless Serum

Tämä seerumi on Essen ykköstuote ikääntyvälle iholle ja käytän tuotetta myös itse kuureittain – tehon huomaa selkeästi kirkastuneena ja napakampana ihona. Seerumin tärkeimmät ovat aktiiviaineet ovat tiivistetty yhdistelmä sumajuuren, muira puama -kuoren ja madonnanliljan uutteita, joilla on ihoa vaalentava ja siloittava vaikutus noin 25 päivän jälkeen. Kigeliauute kiinteyttää ihoa ja parantaa ihon elastisuutta sekä kimmoisuutta. Korkea pitoisuus devil’s claw -kasvin uutetta suojaa tehokkaasti kollageenia ja elastiinia. Matalamolekyylinen hyalurinohappo parantaa ihon kosteuspitoisuutta ja siloittaa juonteita. Lisäksi tuote sisältää korkean pitoisuuden prebiootteja (inuliinia ja alfaglukaanioligosakkarideja), jotka ruokkivat ihon hyödyllisiä bakteereja sekä probioottista uutosta, joka edesauttaa hyödyllisten bakteerilajien lisääntymiseen. Seerumissa on myös runsaasti antioksidantteja mm. rooibosuutteen ja oliivinlehtiuutteen ansiosta, jotka suojaavat ihoa soluvaurioilta. Ageless seerumissa yhdistyvät pigmenttiläiskiä hoitavat ja niiltä ennaltaehkäisevät sekä ihoa kiinteyttävät ja ikääntymisen merkeiltä suojaavat vaikutukset. Käytä seerumia aamuin illoin kasvoille ja kaulalle kasvoveden jälkeen.

Nuoremmalle iholle 25+

Serum

Seerumissa on runsas määrä rooibosuutetta, joka on erittäin tehokas antioksidantti. Tätä seerumia kannattaa käyttää kesän ajan kuurina nuorellekin iholle 25-vuotiaasta ylösäpäin, vaikka seerumi ei muuten kuuluisi ihonhoitorutiineihin. Rooibosuutteen lisäksi seerumi sisältää antioksidanttipitoista viinirypäleensiemenuutetta ja honeybush-uutetta, jotka auttavat suojaamaan ihoa auringon, ilmansaasteiden ja stressin aiheuttamilta soluvaurioilta ja ennenaikaisen ikääntymisen merkeiltä. Kigeliauute kirkastaa ihoa ja siloittaa pieniä ryppyjä. Prebiootit, probioottinen uutos ja hyaluronihappo vahvistavat ihon suojabarriääriä ja parantavat ihon kosteustasapainoa. Käytä seerumia aamuin illoin kasvoille ja kaulalle kasvoveden jälkeen.

Kaiken ikäisille lisäksi

Toner kasvovesi

Kesän ehdoton kasvovesi kaiken ikäisille ja kaikille ihotyypeille on Toner, jonka pohjan muodostaa rooibosuute. Rooiboksessa on kymmenen kertaa enemmän antioksidantteja kuin vihreässä teessä ja se auttaa vähentämään UV-säteilyn aiheuttamia vaurioita, liikapigmentaatiota, hidastaa ryppyjen muodostumista ja madaltaa jo olemassa olevia ryppyjä, koska antioksidantit suojaavat kollageenia ja elastiinia rappeutumiselta. Lisäksi kasvovesi sisältää rauhoittavaa ruusuvettä ja antioksidanttipitoista oliivinlehtiuutetta. Käytä kasvovettä reilusti kasvoille ja kaulalle aamuin illoin. Voit suihkuttaa sen iholle ja taputella kasvoveden tämän jälkeen ihoon sormin. Kun kasvoveden levittää sormin taputtelemalla, se imeytyy kunnolla, toisin kuin pumpulilla, jolloin sen pyyhkii helposti pois iholta, jollei pumpuli ole kasvovedestä todella märkä.

Omega Light tai Deep Moisturiser

Omega Light Moisturiser sopii loistavasti kesäkosteusvoiteeksi ohuen ja tehokkaasti kosteuttavan vaikutuksensa ansiosta. Hyvin kuivalle iholle sopii myös Deep Moisturiser. Omega kosteusvoiteet on pakattu pieniin 10 ml purkkeihin, joita löytyy pakkauksesta yhteensä viisi. Pieni purnukka on siis kätevä napata mukaan reissuille – yksi purkki kestää aamuin illoin käytettynä kaksi viikkoa. Voide on pakattu pieniin purkkeihin omega-rasvahappojen säilymisen takaamiseksi. Omega-rasvahapot edistävät ihosolujen uusiutumisrytmiä, uudistavat ihoa ja korjaavat UV-säteiden aiheuttamia vaurioita. Essen Omega kosteusvoiteet ovat tehovoiteita, jotka tukevat ihoa esimerkiksi ulkoisten olosuhteiden asettamilta haasteilta, kuten auringolta. Voiteet sisältävät runsaasti antioksidantteja oliivinlehdestä ja viinirypäleensiemenuutteesta ja omega-rasvahappojen lähteinä toimivat marulaöljy sekä kalaharin melonin siemenöljy. Sivele voidetta aamuin illoin kasvoille ja kaulalle seerumin jälkeen.

Repair Oil

Repair Oil on yksi Essen best sellereistä. Tämä huippulaatuinen kasvoöljy sisältää runsaasti omega-rasvahappoja ja antioksidantteja ja se on ykköstuote korjaamaan aurinkovaurioita. Omega-rasvahappojen cocktailin muodostaa luomulaatuiset pellavansiemenöljy, ruusunmarjaöljy, marulaöljy ja kalaharin meloniöljy. Käytä öljyä iltaisin joko kosteusvoiteeseen sekoitettuna tai ohuen kosteusvoiteen päälle levitettynä. Imeytä 3-5 tippaa öljyä ihoon sivellen ja painellen. Omassa ihonhoitorutiinissani kasvoöljyllä on yhtä tärkeä rooli kuin kasvovedellä ja käytän sitä aina aamuin illoin.

Biosolis Melt In Cream tai aurinkosuojaöljy SPF 20

Kun oleskelet pidempiä aikoja suorassa auringossa, suojaa ihosi aurinkovoiteella. Jos ihollasi esiintyy pigmenttihäiriöitä (tai se on altis niille), käytä aurinkovoidetta kesällä päivittäin (pilvisellä säällä ei tarpeen). Biosoliksen Melt In Cream on aurinkovoide, joka sisältää fysikaalisen UV-filtterin lisäksi karanjaöljyä, jossa on luonnostaan korkea aurinkosuoja ja se toimii kemiallisten UV-filttereiden tavoin imemällä auringonsäteet itseensä ja muuttamalla ne sitten lämmöksi. Voide ei tahmaa ihoa eikä jätä lainkaan valkoista pintaa iholle karanjaöljyn ansiosta. Karanjaöljyn käytöllä on vuosituhansien perinteet ayurvedassa ja aurinkosuojan lisäksi se kosteuttaa ja uudistaa ihon uloimpia kerroksia. Melt In Cream sisältää lisäksi rapsiöljyä, jonka omega-rasvahapot ylläpitävät ihon elastisuutta.

Biosolikselta löytyy myös täysin öljymäinen aurinkosuojaöljy, jonka pääasiallisen UV-suojan muodostaa karanjaöljy. Tuote sisältää myös aavistuksen fysikaalista UV-filtteriä tukemaan auringolta suojaavia vaikutuksia. Öljy on erittäin kätevä tuote kasvojen suojaamiseen auringolta eikä se tuki ihoa. Ihoa hoitavat lisäksi rapsiöljy, aprikoosinkiviöljy ja oliiviöljy.

Aurinkovoiteen poistoon

Aurinkovoide tulee poistaa joka ilta huolellisesti iholta syväpuhdistavalla, mutta hellävaraisella tuotteella.

Normaalille, seka- ja rasvaiselle iholle

Refining Cleanser

Detoxvaikutteinen savipuhdistusvoide syväpuhdistaa huokoset ja kuorii ihoa erittäin hellävaraisesti ilman hankaavia rakeita savihiukkasten ansiosta. Aloe vera uudistaa, rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa, kalaharin meloniöljy pitää ihon pehmeänä ja joustavana. Hiero savipuhdistusta kuivalle iholle noin minuutin ajan ja huuhtele haalealla vedellä. Käytä putsaria aina, kun olet käyttänyt aurinkovoidetta.

Kuivalle ja herkälle iholle

Microderm Exfoliator

Kuivalle ja herkälle kannattaa valita saviputsarin sijasta Microderm Exfoliator, joka ei sisällä lainkaan peseviä ainesosia. Savihiukkaset syväpuhdistavat huokosia, rooibosuute kirkastaa ihoa ja rauhoittaa tehokkaasti tulehduksia ja marulaöljy pehmittää ihoa. Hiero savikuorintaa kuivalle iholle noin minuutin ajan ja huuhtele pois haalealla vedellä. Käytä tuotetta aina, kun olet käyttänyt aurinkovoidetta.

Matkalle mukaan

Esseltä löytyy erinomaiset matkapakkaukset normaalille, kuivalle, seka- ja rasvaiselle iholle sekä herkälle iholle, jotka riittävät lyhyille, noin viikon mittaisille reissuille mainiosti. Matkapakkauksen lisäksi mukaan ei tarvitse ottaa erikseen kuin kasvovesi, ihoöljy ja aurinkovoide.

Kerrottakoon vielä lopuksi, että talvella aloittamamme Essen ihonhoitotutkimukset on saatu päätökseen aivan loistavin tuloksin. Pigmenttiläiskiä on saatu vaalennettua, ihoja kiinteytettyä, ryppyjä siloitettua ja akneja parannettua. En malta odottaa, että pääsen julkaisemaan huikeita tuloksia alkusyksystä blogissa. Sen verran tuloksista voi kuitenkin sanoa, että laadukkailla ihonhoitotuotteilla yhdistettynä hoitolahoitoon voi saada aikaan todellisia muutoksia.

Onko teidän ihoon tullut tänä kesänä aurinkovaurioita?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , ,