Body & Mind

Miten yhdistää hyvinvointirutiinit ja lapsiperhearki?

Body & Mind | 16.12.2020 | Katja Kokko

Postaus sisältää arvonnan

Hyvinvointi ja ruuhkavuodet, mahdoton yhtälö – vai onko sittenkään? Osalle hyvinvointirutiinit ovat yhtä luonnollinen osa arkea kuin hampaiden pesu, osalle ne aiheuttavat stressiä. Miten tehdä arkeen lisää tilaa hyvinvoinnille?

Jokin aika sitten sain blogin kommenttiboksiin kysymyksen seuraajalta, joka haluaisi aloittaa kosmeettisen gua shan rutiinin, mutta ei tiedä miten lähteä liikkeelle. Jäin pohtimaan, että mahtaakohan moni pohtia samaa.

Kysyin Instagram-seuraajiltani mikä gua shan aloittamisessa mietityttää ja yllättävän moni vastasi ajankäytön olevan suurin haaste. Postasin jatkokysymyksen ja pyysin ruuhkavuosia tai muuten vain kiireistä arkea eläviä kertomaan omat vinkkinsä, miten he järjestävät aikaa hyvinvointirutiineille ja esimerkiksi gua shalle. Kyse on kuitenkin loppujen lopuksi omasta päättäväisyydestä järjestää ajankäyttö niin, että itselleen jää aikaa sekä kriittisestä tarkastelusta, mihin aikaa tulee käytettyä. Hyviä vinkkejä tuli paljon, kun kiireiset perheenäidit jakoivat omia kokemuksiaan – ei se niin vaikeaa olekaan, mutta päättäväisyyttä se kyllä vaatii.

Aiheesta hyvinvointi ja kootut selitykset voisi tehdä kokonaisen blogipostauksen, lähinnä huumorimielessä herätellä pohtimaan, että mille asioille arjessaan antaa huomiota, aikaa ja energiaa. Veikkaan, että aika monelta löytyy päivistä turhaa höttöä, jota voisi hyvin karsia pois ja suunnata energiat johonkin hyödyllisempään.

Aihetta pohtiessani ja erityisesti koittaessani kuvitella, miltä tuntuu elää lapsiperhearkea, muistin erään henkilön, jonka haluan esitellä teille. Hänet löytää Instagramista nimellä Jennajuulia. Jenna on kolmen pienen lapsen äiti, joista uusin tulokas on vasta noin kolmen viikon ikäinen. Ajattelin, että Jennan vinkit lapsiperhearjen ja hyvinvoinnin yhdistämiseen ovat kenties uskottavampia, kuin minun, koska hänellä on siitä ihan käytännön kokemusta. Siispä otin Jennaan yhteyttä ja kysyin, suostuisiko hän jakamaan omat vinkkinsä blogissani.

Toivon, että Jenna voi olla kanssasisarille inspiraatioksi ja samalla kutsun jokaisen jakamaan kommentteihin omat konkreettiset vinkit, miten järjestät aikaa hyvinvointirutiineille. Tämän postauksen tarkoitus on todellakin innostaa laittamaan omat rutiinit uusiksi ja ravistella tarkastelemaan omaan ajankäyttöä – olisiko siinä mahdollisesti tilaa pienelle hienosäädölle? Postauksen lopusta löydät myös arvonnan, jonka palkinto taatusti inspiroi hyvinvointirutiineihin.

Instagramisi perusteella panostat paljon itsehoitoon, vaikka sinulla on kolme lasta ja heistä yksi on ihan vastasyntynyt. Kerro kaikille kiireisille perheenäideille miten oikein teet sen? Miten aikasi riittää mm. gua shaan niin säännöllisesti?

Omaan hyvinvointiin panostaminen on ollut minulle aina tärkeää ja oli jo itsestäänselvää, kun esikoiseni syntyi etten tule siitä tavasta luopumaan. Panostaminen omaan hyvinvointiin auttaa minua jaksamaan arjessa ja se myös tekee minusta paremman äidin sillä iloinen ja hyvinvoiva äiti on parasta mitä voin lapsilleni tarjota. 

Monet hyvinvointirutiineista ovat minulle niin normaali osa arkea, etten osaisi enää edes olla ilman niitä. Lisäksi esim. vartalon kuivaharjaus, pika gua sha, kasvojooga tms. ovat lyhyitä hetkiä joita ripottelen pitkin päivää. Täytyy olla luova mutta myös hitusen itsekäs hyvällä tapaa; on ok ottaa aikaa itselleen ja panostaa itseensä. Lisäksi vanhemmat lapseni (2- ja 4- vuotiaat) ovat tottuneet siihen, että äiti hoitaa kauneuttaan ja monesti matkivat minua, kun teen kasvojoogaa, gua shaan tai jumppaavat vieressä kun on pilates tai joogatreenin vuoro. Uskon, että heille tekee myös hyvää nähdä, että äiti panostaa itseensä ja pitää huolta itsestään. Ja tietysti joskus on päiviä kun tuntuu ettei mikään onnistu ja että mitään ei ehdi tehdä ja sekin on ok!

Rakastan myös esimerkiksi gua shauksen tuomaa oloa joten panostan siihen, että ehdin gua shata säännöllisesti. Gua shata voi vaikka miten väsyneenä illalla sohvalla, kun lapset nukkuvat, se on siinä parasta! Lisäksi kun gua shaan säännöllisesti, voi ihoni niin paljon paremmin ja minulla ei kulu aikaa esim meikkaukseen, koska iho hehkuu ihan itsestään! Ja joskus mun paras vinkki on laittaa pikku kakkosen ajaksi kokkikartanon lohilaatikko uuniin ja tehdä samalla gua sha hoito ja puolen tunnin pilates omassa rauhassa, kun lapset katsovat ohjelmaansa ja ruoka valmistuu itsestään.

Millaisia päivittäisiä hyvinvointirutiineja sinulla on?

Vaihtelee hieman päivästä, mutta aloitan aina aamun kielen putsauksella ja hampaiden harjauksella. Sen jälkeen juon ison lasin lämmintä sitruunavettä, syön vitamiinit ja teen muutamia kehoa herätteleviä liikkeitä joihin kuluu aikaa muutama minuutti. Mielellään mehustan joka aamu, mutta se ei aina toteudu, vihersmoothie niinä aamuina, kun en mehusta. 

Kasvojen putsauksen ja rasvauksen yhteydessä teen muutaman kasvojoogaliikkeen ja hieron kasvot. Lisäksi teen mini gua shauksen joko aamulla tai illalla. Päivän aikana teen myös yleensä noin 30 min. pilatestreenini ja yritän ulkoilla mahdollisimman paljon lasten kanssa. Illalla kasvojen putsaus ja hieronta/guashaus on ihan must. Jokaisen päivän päätän siihen että nostan jalat kohti kattoa 10 minuutiksi.

Kaikki tämä kuulostaa paljolta, mutta oikeasti siihen ei ajallisesti mene kovin paljon aikaa ja nämä rutiinit ovat jo niin tärkeä osa arkeani etten enää edes osaisi olla ilman niitä. 

Kerro esimerkki päiväsi kulusta

Olen tällä hetkellä kotona vastasyntyneen vauvamme ja 2-vuotiaan poikamme kanssa (isompi lapsi on tarhassa), joten päivä sujuu vauhdikkaasti heidän kanssaan. Mieheni on myös nyt alkuun isyyslomalla kotona, joten se helpottaa kovasti ja minä olen voinut keskittyä vauvaan ja imettämiseen, joka näin alkuun vie todella paljon aikaa. Päiviin kuuluu paljon leikkiä, ulkoilua, siivousta, pyykkäystä ja ruoanlaittoa! Vauhdikasta ja meidän perheessä yksikään päivä ei ole samanlainen! Yleensä nähdään myös paljon ystäviä, mutta nyt tämän vuoden takia se tilanne on valitettavasti hieman erilainen. 

Mitä sanoisit niille äideille, jotka haluaisivat panostaa hyvinvointirutiineihin, mutta kokevat ettei heillä ole aikaa tai jaksamista?

Aloita jostain! Ota joku yksi hyvinvointiasia osaksi arkeasi ja aloita siitä. Vähitellen voit alkaa lisäämään pieniä hyvinvointijuttuja osaksi arkeasi. Älä myöskään koe huonoa omatuntoa siitä, että panostat itseesi, liian usein äidit tekevät sitä. Voit myös selittää puolisollesi miten tärkeää oma aika on sinulle ja hän voi yrittää auttaa löytämään sinulle hengähdystaukoja arjesta. Ja kuten jo sanoin niin joskus lastenohjelmat ja snäckit lapsille ovat hyvä idea ja auttavat äitiä saamaan hetken itselleen! 

Oletko yhdistänyt lapsiarkea ja työntekoa?

Olen ollut pääsääntöisesti lasteni kanssa kotona, tosin tehnyt samalla yrittäjänä erilaisia projekteja enemmän tai vähemmän tilanteesta riippuen. Viimeiset pari vuotta olen pääsääntöisesti ollut kotona mieheni työn takia, joka on vaatinut paljon poissaoloa ja olen halunnut olla läsnä pienille lapsille kotona. Lisäksi kolme alle 4,5 vuotiasta tarkoittaa, että olen käytännössä ollut raskaana viimeiset viisi vuotta, eli sanoisin, että arki on eri tavalla kiireistä kuin työelämässä, mutta kotona ollessa monen pienen lapsen kanssa, on se myös erittäin kiireistä. Erona ehkä se, että ehtii panostamaan itseensä myös esim. keskellä päivää ja saa ulkoilla enemmän. Lasten ollessa vanhempia ehtii itseensä luultavasti panostamaan myös enemmän, kun he eivät vaadi 24/7 huolenpitoa vanhemmilta. 

Onko sinulla kaoottisia päiviä, jolloin rutiinit jäävät välistä, vai onko osa rutiineista sellaisia, jotka ovat kuin hampaiden pesu, ettet luovu niistä vaikka mikä olisi?

Todellakin on! Mutta monet rutiinit ovat niin perusjuttuja, että olen tottunut tekemään ne myös täyden kaaoksen keskellä. Kasvojoogaa voin tehdä missä ja milloin vain, pienen liikuntahetken saa vaikka ulkona puistossa (missä lapset yleensä aina tyytyväisiä) ja jalat nostan joka ilta kattoa kohti vaikka mikä olisi. Suurimman osan aiemmin mainitsemistani rutiineista teen aina vaikka miten kaaos päivä olisikin! 

Suurkiitos Jennalle haastattelusta! Häntä voitte seurata Instagramissa nimellä Jennajuulia.

Arvonta

Nyt haastan teidät pohtimaan aihetta tai jakamaan omat vinkkinne! Vastanneiden joukosta arvon yhden henkilön, joka saa itselleen Yin Your Skin® Complete Experience kurssipaketin. Paketti sisältää Yin Your Skin® Signature Experience ja Yin Your Skin® level 2 – Advanced Facial Gua Sha kurssit.

Osallistut arvontaan seuraavasti:

1) Liity Yin Your Skin® uutiskirjeen tilaajaksi täältä
2) Kerro vinkit siihen, miten sinä yhdistät kiireisen arjen ja hyvinvointirutiinit TAI
3) Pohdi, miten voisit järjestää ajankäyttöäsi uudella tavalla ja jaa mahdolliset oivalluksesi tai asiat, mitä sinun täytyisi laittaa arjessasi uusiksi

Arvontaan osallistuvat kaikki, jotka täyttävät sääntöjen kohdan 1 ja/tai 3. Arvon voittajan maanantaina 21.12.2020 eli osallistua voi sunnuntaihin asti.

Vuosi vaihtuu kahden viikon kuluttua. Nyt on hyvä aika pohtia, millaisena sinä haluat nähdä itsesi ja elämäsi vuonna 2021.

Kuvat Ina Nordbäck ja Jennan arkistot

Avainsanat: , ,