Beauty

Mistä rypyt johtuvat?

Beauty | 5.10.2020 | Katja Kokko

Rypyt johtuvat kahdesta asiasta: kollageenin määrän vähenemisestä ja emootioista. Näillä vinkeillä voit hoitaa ryppyjä.

Kirjoitin pari viikkoa sitten postauksen ikääntyvän ihon hoidosta holistisesta näkökulmasta. Jatketaan hieman tämän saman teeman äärellä, nimittäin puhutaan rypyistä, ihon veltostumisesta, solujen aineenvaihdunnasta ja emootioista.

Kirjoitin tuossa jutussa, että iho on sanattoman kommunikaation tärkein viestinvälittäjä, joten rypyt kertovat siitä, että meillä on tunne-elämä, osaamme ilmaista tunteitamme ja todennäköisesti elämästä on jäänyt jotain oppiakin käteen. Iho on siitä mielenkiintoinen elin, että sen pinnalle heijastuu jos jonkinlaisia merkkejä eletystä elämästä ja hyvinvointimme tilasta juuri nyt. Sidekudoshierontaopettajani Anne Bramham kutsuukin ihoa osuvasti tarinankertojaksi.

Minulle iho, silmät ja kasvojen yleisilme ovat olleet oman hyvinvointini mittari niin kauan kuin muistan, enkä oikein osaa enää laittaa itseäni offlineen ihmisiä tavatessani. Huomio kiinnittyy automaattisesti moniin eri merkkeihin mitä kasvot kertovat (joskin huomioin merkkejä täysin neutraalisti sen sijaan, että alkaisin analysoida ketään). Olen jo vuosien ajan halunnut oppia lisää kasvodiagnostiikasta ja se onkin yksi syy, miksi päädyin opiskelemaan Kiinalaista lääketiedettä, sillä kasvojen merkkien tarkastelu on osa diagnostikkaa. Vielä muutama vuosi sitten face mapping oli asia, josta olin tavattoman kiinnostunut, mutta opiskeltuani sitä lisää kasvorefleksologian sekä nyt Kiinalaisen lääketieteen kautta, pelkkä kartta-ajattelu ei niinkään enää resonoi, sillä se tarjoaa lopulta aika minimaalisen määrän informaatiota ja lisäksi karttoja on lukuisia erilaisia. Takaraivossani muhii tällä hetkellä Yin Your Skin® kurssilaisille saatavilla oleviin palveluihin kasvodiagnostiikkaan perustuva henkilökohtainen holistinen ihonhoitovalmennus, mutta katsotaan missä vaiheessa saan paketoitua sen toimivaksi kokonaisuudeksi.

Mutta palatakseni niihin ryppyihin: mistä rypyt johtuvat? Tarkastellaan asiaa kahdesta näkökulmasta.

Rypyt johtuvat kollageenin määrän vähentymisestä

Rypyt johtuvat suurelta osin kollageenin määrän vähentymisestä ihossa. Kollageeni on ihon tärkein tukiproteiini, joka pitää ihon lujana ja kimmoisana. Kollageenisäikeet ovat kuin joustinpatjan jousia, jotka tuovat iholle ”bounssia”. Kollageenia tuottavien fibroblastisolujen aktiivisuus vähenee iän myötä. Lisäksi niiden toimintaa hidastavat mm. stressi ja kehon hiljainen tulehdus. Kollageenin lisäksi fibroblastit tuottavat soluväliainetta (sekä iholle jäntevyyden ja joustavuuden tuovaa elastiinia), jonka kautta tapahtuu solujen aineenvaihdunta ja kuona-aineiden poistuminen. Soluväliaine on ihon tärkein osa, jonka kautta solut saavat ravintoa ja happea, tarpeettomat ainekset kulkeutuvat pois soluista ja tilalle voi muodostua uusia soluja. Solujen aineenvaihdunnan ylläpitäminen on ryppyjen ja veltostuneen ihon hoidon ydin.

Kronologisen ikääntymisen myötä kollageenin määrän vähentymistä ei voida tietenkään estää, mutta fibroblastisolujen aktiivisuuteen voidaan vaikuttaa elintavoilla ja siten hidastaa ihon rypistymistä ja veltostumista. Autofagia on tehokas tapa aktivoida solujen aineenvaihduntaa. Käytännössä autofagia käynnistyy paaston myötä. Aihetta tutkinut japanilainen solubiologi Yoshinori Ohsumi palkittiin tutkimuksistaan Nobelin palkinnolla vuonna 2016. Suosittelen lämpimästi tutustumaan aiheeseen tarkemmin, jos pitkäikäisyys ja elinvoimaisuus kiinnostavat (kiinteän ihon lisäksi). Hyviä tutkimuksia löytyy kootusti esim. täältä.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan patogeeneistä kosteus ilmenee mm. alaspäin valuvana, raskaana tunteena, sameutena, aivosumuna, tukkoisuutena ja turvotuksena. Itse olen huomannut, että juuri nämä ovat niitä ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä kasvoilla ja jokainen, joka on myös gua shannut pitkään, kertoo lähipiirin kommentoivan heidän näyttävän nuoremmalta, sillä kosmeettinen gua sha vähentää juurikin näitä merkkejä. Sokeri, maito, valkoinen vilja ja hiilihydraatit lisäävät kosteutta, joten ihon nuorekkuutta voi tukea vähentämällä näitä ruokavaliostaan. Lisään vielä sen, että myös raaka ja kylmä ruoka lisäävät kosteutta Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Ruoansulatusta kannattaakin tukea kevyesti kypsennetyllä ruoalla.

Rypyt johtuvat emootioista

Kollageenin vähenemisen lisäksi rypyt johtuvat emootioista. Kuten jutun alussa kirjoitin, iho on sanattoman kommunikaation väline, jonka kautta ilmaisemme tunnetilojamme. Periaatteessa voisi sanoa, että jos ei halua ryppyjä, pitäisi olla ilmaisematta itseään ilmeiden kautta. Mitä elämää se sellainen olisi (kysyy henkilö, joka on tunnettu ilmeikkyydestään)? Osa puolestaan pistää ihonsa alle ruiskeita, jotka lamauttavat ilmeryppyjä aiheuttavat lihakset, mutta olisipa mielenkiintoista nähdä tutkimuksia, millaisia sivuvaikutuksia sillä on ja miten se vaikuttaa mm. solujen aineenvaihduntaan.

Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin teoriassa on viisi pääasiallista tunnetilaa: viha, ilo, huoli, suru ja pelko. Saatat kenties ajatella, että onhan niitä muitakin tunnetiloja, kuten vaikkapa kärsimättömyys, turhautuminen, hämmästyminen, ahdistus, inho, kateus, innostus jne. Nämä kuitenkin kuuluvat energeettisesti viiden pääasiallisen tunnetilan alle, sillä niissä on ikään kuin samanlainen ”pohjavire”.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan jokainen näistä tunnetilasta on yhtä tärkeä. Viha on liikkeelle paneva ja aikaansaava voima, jolla on kyky kiertää esteet. Ilo tuo sosiaalisuutta, antamista ja vastaanottamista sekä rakkautta. Huoli liittyy toisista välittämiseen ja sympatiaan, suru opettaa puolestaan luopumaan ja hyväksymään. Pelkoa tarvitaan paitsi selviytymiseen, se liittyy myös luottamukseen, sisäiseen viisauteen ja pitkäjänteisyyteen.

Länsimaissa on pitkään vallinnut ajattelu, että osaa näistä tunnetiloista ei ole soveliasta ilmaista, esimerkkinä tyypillisesti viha. Luojan kiitos nykyään tunnetaidoista ja tunteiden tarpeellisuudesta puhutaan jo enemmän, joten tämäkin ajattelu kehittyy parempaan suuntaan. Kiinalaisen lääketieteen mukaan jokainen tunne tulisi ilmaista ja niiden pitäisi antaa virrata vapaasti. Ilmaisemattomien tunteiden nähdään varastoituvan kehoon, jolloin ne häiritsevät normaalia energian virtaamista, joka voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa tunteita vastaavia sisäelimiä (viiden elementin teoriassa jokainen tunnetila vastaa yhtä elementtiä ja tunteilla on myös niitä vastaava sisäelin. Tätä kaiketi selventää sellaiset sanonnat kuin ”sappi kiehahtaa” tai ”iloitsee niin, että sydän pakahtuu” tai ”pelästyy niin, että pissaa housuun”.) (Kirjoitan joskus Kiinalaisen lääketieteen teoriasta, joka selittää mekanismin, kuinka tunteet varastoituvat kehoon, se on todella kiehtovaa.) Yhtä lailla myös ylitsepursuava tunteiden ilmaisu voi olla patogeenistä, kuten räjähtävä raivo ja väkivaltaisuus tai hysteriaksi muuttuva ilo. Oleellista on siis se, että tunteiden ilmaisuun löytää tasapainon. Ja se vaatiikin vastuun ottamista omista tunteistaan ja niiden tietoisesta käsittelystä.

Jokaiseen tunnetilaan liittyy sille ominainen ilme ja kyseistä ilmettä aiheuttavat kasvojen lihakset. On tyypillistä, että ilmaisemme itseämme tietynlaisten ilmeiden kautta, jotka ovat ohjelmoituneet hermostoon kaavana, mistä on haastavaa opetella pois. Tehokkain tapa pinttyneiden kaavojen purkamiseen on luoda tila, jossa on mahdollisuus on uudistua. Se tila muodostuu rentoutumisen kautta.

Kosmeettisessa gua shassa ryppyjä hoidetaan rentouttamalla niitä lihaksia, jotka kyseistä ryppyä aiheuttavat. Toki gua sha käsittely ylipäätään stimuloi kasvojen hermopäätteitä rentouttaen koko hermostoa, mutta lisäksi hoitoa voidaan tehostaa halutuissa lihaksissa.

Säännöllisen hoidon myötä rypyt madaltuvat hieman, mutta syvälle pinttyneitä ryppyjä on tietenkin mahdoton saada katoamaan täysin. Omalla kohdallani huomaan kuitenkin, että syvään iskostunut otsaryppyni hälvenee säännöllisen gua shan, joogan ja meditaation myötä. Siis kun olen tasapainossa itseni ja tunne-elämäni kanssa. Yhtä lailla se pamahtaa takaisin, kun elämässäni on stressiä tai ajatukseni kiertävät kehää. Onko lopulta edes oleellista kuinka syviä ryppyjä kasvoissa on, jos edellä mainittujen hoitojen sivuvaikutuksena näyttää ja tuntuu elinvoimaisemmalta, tietoisuus omasta ihosta, kehosta ja tunne-elämästä lisääntyy ja elämästä tulee rennompaa?

Lanseeraan marraskuun alussa Yin Your Skin® level 2 – Advanced Facial Gua Sha verkkokurssin, joka sisältää kosmeettisen gua shan edistyneempiä tekniikoita. Kurssilla perehdytään mm. kasvojen anatomiaan tunnetilojen ja ilmeryppyjen myötä.

Millaisia ryppyjä sinulla esiintyy ja huomaatko onko niillä yhteys johonkin sinulle tyypilliseen emootioon?

Kuvat Riikka Kantinkoski

Avainsanat: , , , , , , , , ,