Lifestyle

Menovinkki: superspektaakkeli Kalevalanmaa

Lifestyle | 11.1.2018 | Katja Kokko

Kansallisoopperan ja -baletin yhteinen satsaus Suomi 100-juhlavuoteen on superspektaakkeli Kalevalanmaa, joka on Kansallisbaletin taiteellisena johtajana vuodesta 2008 toimineen tanskalaisen Kenneth Greven viimeinen teos, sillä hänen kautensa baletissa päättyy tänä vuonna.

Pääsin loppuvuodesta vierailemaan Kansallisoopperan kulisseihin Kalevalanmaan tiimoilta ja teoksen pukusuunnittelija Erika Turunen esitteli meille tekemiään luonnoksia upeista puvuista sekä kertoi yli neljä vuotta kestäneestä suunnitteluprosessista. Pelkät pukuluonnokset olivat kuin taideteoksia ja kun Erika kertoi miten ne ovat eläneet teoksen kehittyessä ja miten pukuja valmistetaan, en voi kuin todeta, että melkoinen käsityötehdas toimii oopperamme kulisseissa!

Kalevalanmaa on tarina Suomen historiasta, kulttuurimme merkkipaaluista ja tulevaisuudesta. Se yhdistää rohkeasti eri taidemuotoja keskenään ja lopputuloksena on leikkisä, hullu sekä koskettava teos, joka on saanut osakseen ylistystä kaiken ikäiseltä yleisöltä lapsista vanhuksiin ja näytökset ovatkin olleet loppuunmyytyjä. Supersuosion ansiosta Kalevalanmaasta tuli myyntiin lisänäytös, jonne on vielä saatavilla lippuja. Itse olen menossa katsomaan spektaakkelin lauantaina, mutta vinkkaan teille jo tässä vaiheessa lisänäytöksestä, sillä liput menevät nopeasti. Löydät näytökset ja pääset ostamaan liput täältä. Kerron oman arvioni teoksesta Instagramin puolella lauantain näytöksen jälkeen!

Kalevalanmaa on myös siitä poikkeuksellisen teos, että yleisöllä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kurkistamaan Oopperatalon uumeniin ennen näytöstä. Ohjatulla kierroksella löytyy Kalevalanmaan hahmoja ja monenlaisia yllätyksiä, mutta mielestäni kierroksessa jännittävintä on kuitenkin päästä näkemään Oopperatalon kulisseihin – laitoshan on aivan valtavan kokoinen.

Päivä pidentyy koko ajan ja valoa kohti mennään, mutta itselleni harmaus tuntuu kestävän vielä pienen ikuisuuden. Siksi tarvitsen pieniä irtiottoja arjesta ja piristävää tekemistä säännöllisesti ravitsemaan sisintäni ennen kuin valo sen tekee jälleen. Kulttuurielämykset varsinkin baletin muodossa ovatkin aivan täydellisiä tähän hetkeen. Valtavan kokoinen orkesteri ja pelkkä tunnelma oopperassa saavat ihoni kananlihalle, puhumattakaan itse tanssista ja liikkeen muodostamasta taiteesta.

Oletteko nähneet Kalevalanmaan? Milloin kävit viimeksi baletissa?

Kuvat Suomen kansallisooppera ja -baletti

Avainsanat: