Beauty

Kulttituoteinspiraatio: wannabe Blue Cocoon

Beauty | 9.1.2018 | Katja Kokko

Instastoorejani seuraavat muistavat varmasti jo viime vuonna alkaneen videosarjani ”Making of wannabe Blue Cocoon”. Tarkoituksenani oli siis valmistaa DIY balsami, jonka inspiraationa toimi May Lindstromin kulttituote Blue Cocoon. Balmien valmistaminen ei sinänsä ole mitään rakettitiedettä, jos perusjutut ovat hallinnassa ja on tutkinut käyttämänsä raaka-aineet tarkasti. Balmithan ovat oikeasti öljyä, mutta ne sisältävät kasvivahoja, jotka ovat huoneenlämmössä kiinteää, mutta sulavat iholla öljyksi. Niiden ansiosta koostumuksesta saadaan siis kiinteää.

Minulla oli todella tarkka visio siitä, millaisen koostumuksen halusin balmiin – täydellisen tietenkin. Se onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty, jos on tarkka visio koostumuksen tuntumasta, mutta ei täysin varma millaisilla kiinteiden vahojen pitoisuuksilla siihen päästään. Pienilläkin määrien muutoksilla on iso vaikutus ja jokaisella kasvivahalla on tietenkin oma yksilöllinen rasvahappokoostumuksensa, joten homma ei ole aivan suoraviivaista peliä.

Loppuviimein valmistin neljä balmia, joista vasta viimeinen onnistui täydellisesti. Sekoilua aiheutti tosin myös raaka-ainevaakani, jonka mittayksikön olin onnistunut jossain kohtaa huomaamattani muuttamaan grammoista unsseiksi. Tässä hommassa virheistä on kuitenkin pelkkää hyötyä ja epäonnistuessaan kannattaa aina kirjata ylös pitoisuudet, jolla kokeilun oli tehnyt (niin, tosin siitä ei ole hyötyä, jos grammat ja unssit menevät sekaisin kesken valmistamisen). Valmis balmi ei ole väriltään yhtä voimakasta kuin alkuperäinen Blue Cocoon, koska halusin pitää eteeristen öljyjen pitoisuuden 1 %:ssa, joka on kasvoille jätettävissä tuotteissa suositeltava määrä. Blue Cocoonin väristä voikin päätellä, että siinä pitoisuus on huomattavasti korkeampi. Sininen väri on peräisin blue tansyn eteerisen öljyn sisältämästä atsuleenista, jonka vuoksi blue tansy on lähes sinimustaa.

Sinnikkäiden kokeilujen jälkeen balmista tuli kyllä niin loistava, että resepti täytyisi melkein pitää liikesalaisuutena! Mutta laitetaan se teidän iloksenne jakoon, sillä inspiraatio lähti alunperinkin siitä, että halusin luoda Blue Cocoonista kotitekoisen ja edullisen version, sillä tällä kulttibalmilla on melkoisesti hintaa. Ilmaiseksi se ei toki tule DIY-versionakaan, sillä raaka-aineet maksavat jonkun verran. Lisäksi valmistamisen eteen pitää nähdä sen verran vaivaa, että hankkii raaka-aineet, joista moni täytyy tilata ulkomailta. Itse tilaan suurimman osan raaka-aineistani ranskalaisesta Aroma-Zonesta, jota oppii käyttämään myös ilman ranskankielentaitoa Google Translatorin ja päättelykyvyn avulla.

Tällä reseptillä koostumuksesta tulee juuri sopivan kiinteä, mutta helposti levittyvä ja iholle sulava. Täydellinen balmi on mielestäni selkeästi kiinteä, mutta ei kuitenkaan liian kova ja sen pitää sulaa iholle salamannopeasti.

Wannabe Blue Cocoon

Vahat 

20 % kaakaovoi

20 % cupuacuvoi

10 % sheavoi

Öljyt

12 % kalaharin meloniöljy

12 % baobaböljy

12 % yanguöljy

8 % marulaöljy

5 % cameliaöljy

Eteeriset öljyt

6 tippaa blue tansya

3 tippaa nerolia

2 tippaa jasmiinia

3 tippaa frankinsensia

2 tippaa laventelia

Aloita punnitsemalla aineet (eteerisiä öljyjä lukuunottamatta) tarkasti ja mittaamalla öljyt valmiiksi kulhoon. Annostele vahat omaan kulhoonsa. Sulata vahat kuumassa vesihauteessa nestemäiseksi koko ajan sekoittaen. Itse käytän sulattamiseen höyrytyskattilaa ja kun vahat alkavat sulamaan, otan sen pois liedeltä. Kun vahat ovat sulaneet nestemäiseksi, ota kulho pois vesihauteesta, kaada joukkoon öljyt samalla sekoittaen. Voit myös sekoittaa öljyt vahoihin vesihauteessa, mutta älä jatka raaka-aineiden lämmittämistä. Lisää lopuksi joukkoon eteeriset öljyt ja sekoita huolellisesti.

Kaada valmis seos puhtaaseen ja steriiliin lasipurkkiin. Siirrä seos jähmettymään huoneenlämpöön. Jähmettymisen aikana seosta on hyvä sekoittaa välillä, etenkin jos käyttää valmistamisessa runsaasti sheavoita. Tämä estää rakeisen koostumuksen, sillä sheavoi sisältää 45 % steariinihappoa ja 43 % oleiinihappoa. Steariinihappo sulaa 70 asteessa, mutta oleiinihappo on puolestaan huoneenlämmössä nestemäistä. Balmin jähmetyttyä koostumus jatkaa vielä tekeytymistään ja todellisen lopputuloksen näkee yleensä vasta kahden viikon kuluttua.

Tätä kauneusbalsamia voi käyttää ihoöljyn tavoin. Jos kosteusvoiteesi on ohut, levitä balmi vasta sen jälkeen. Balmin sisältämät vahat ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta ja suojaavat ihoa. Balmi pehmittää ihoa, siloittaa ja tasoittaa ihon pintaa, tekee ihosta joustavan sekä rauhoittaa ihoa ja ehkäisee ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä ja suojaa vapailta radikaaleilta.

Koskaan ei voi olla liian hyvä, joten omat balmikehittelyni jatkuvat edelleen.

Kokkaamisen iloa!

Kuva Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,

Beauty

15 kommenttia artikkeliin “Kulttituoteinspiraatio: wannabe Blue Cocoon”

 1. Ulpu

  Olisi ihana päästä tuoksuttamaan/kokeilemaan tätä! Tosi mielenkiintoista, tästä se oma tuotesarja lähtee. 🙂

  • Tjaa-a, niin moni kyselee, että enkö haaveile omasta sarjasta ja koska teen oman sarjan 😀 Sanotaan, että jos tulee vastaan yhteistyötaho, joka on valmis luottamaan näkemyksiini ja jakaa samat arvot, niin olen avoin yhteistyölle 🙂

 2. Heili

  Hei Katja!

  Kiitos kaikista hyvistä neuvoistasi!
  Kävin Liinu’n myymälässä enkä voinut mitenkään vastustaa De Mamielin öljypuhdistusta, kasvovettä ja SPF30 päivävoidetta. Ostin myös RMS beautyn meikkejä. DeMamiel on kyllä ihan omaa luokkaansa!!! Tänään ostin myös musliimiliinat. Tajusin että olen vuosia toiminut sikäli oikein etten ole pessyt kasvojani vedellä kuin ani harvoin, ja olen lotrannut misellivedellä mutta oikea kasvovesi on puuttunut. Nyt lisäsin sen ja luin kaikki kasvovesipostauksesi.
  Muuten kaikki on sujunut hyvin, vain yksi ongelma, herättyäni yläluomeni ovat järkyttävän turvonneet. Sama juttu vaikka nukkuisin puolen tunnin päiväunet. Se on tosi kamalan näköistä. Kumma kyllä silmien alapuolen iho ei turpoa juuri ollenkaan. En löytänyt vielä blogistasi tähän syitä tai ratkaisuja. Osaatko neuvoa mitä mun täytyy tehdä jotta pääsisin tästä ongelmasta? Nyt menee melkein iltaan asti ennen kuin näytän normaalilta.

  Kiitos vastauksestasi!

  • Tulee kyllä mieleen jotenkin huono asento tms.. tietysti kosmetiikasta löytyy silmänympärysgeelejä, jotka auttavat turvotukseen ja ihan pelkkä kevyt lymfapainelu silmien ympärillä saa nesteet liikkeelle. Hyvä kikka on myös jääkaapissa viilennetty ”parantava kivi”, itse käydän jaderolleria, josta löytyy juttua blogista, mutta tähän sopii mitkä vaan kristallit tai yksinkertaisesti myös jokin muu esine, jolla voi sivellä silmien ympäriltä hellävaraisesti. Ja siis ensin viilennys jääkaapissa/pakastimessa.

 3. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Tuli mieleen hieman asiankin vierestä, että onko sinulla tietoa, minkä verran tehdään tutkimuksia myytävien tuotteiden sisällöistä? Siis että sisältävätkö ne todella kutakin öljyä kuten tuoteselosteessa lukee? Joskus skeptisenä vaan pohdin, että ottavatko kosmetiikkaa valmistavat yritykset riskejä mahdollisen täsmätestin varalta vai sujautetaanko niihin luottamuksemme arvoisesti se mitä sinne on kerrottu kuuluvan?

  • Ainakin kaikki EU:ssa myytävät tuotteet sisältävät sen, mitä INCI:ssä sanotaan. Jenkeissä on erilainen lainsäädäntö, jonka vuoksi INCI-listasta ei löydy aina kaikkia aineita eikä heidän tarvitse merkitä esim. eteeristen öljyjen sisältämiä komponentteja, jotka EU:ssa luetaan 26:n yleisimmin allergiaa aiheuttaviin hajustekomponentteihin. Mutta jokainen EU:ssa myytävä tuote pitää EU-rekisteröidä, jolloin maahantuojan pitäisi huolehtia, että INCI-lista on sen mukainen kuin EU:ssa vaaditaan. Kaikki täällä valmistettavat tuotteet käyvät läpi mm. toksikologin testit eikä kosmetiikkaa noin vain voi alkaa valmistamaan ja myymään, ja joka ikisestä valmistuserästä tulee olla dokumentaatiot raaka-aineista, kaikki pitää voida jäljittää. Jotta tuotetta voi edes myydä, pitää sen läpäistä myös mm. toksikologin testit. Olisi aivan tuhoton riski tämän jälkeen suoranaisesti huijata tuotteen valmistamisessa ja jättääkin osa aineista pois. Viimeistään siinä vaiheessa kiinni jäämisen riski olisi suuri, jos tuotteita myydään pois Suomesta, koska ne voidaan tutkia tarkasti tullissa. Tehtaat myös itse tekevät laadunvalvontaa valmistuserille. Sertifioitu luonnonkosmetiikka käy tämän kaiken lisäksi läpi tiukan valvonnan koko valmistusprosessin osalta, jonka ulkopuolinen sertifioijataho suorittaa, joten sen kohdalla valvonta on vieläkin tiukempaa.

 4. Hurraa! Ihanaa kun balmipostaus on raaka-ainelinkkeineen vihdoin blogissa. 🙂 Himoan päästä testaamaan, Instagrammissa Hidden Harmony World on toinen suuri balmi-inspiraationi – etenkin vartalobalmit ja kurkumabalmin teko kiinnostaa. Kiitos Katja ja ihanaa loppuviikkoa!

  xx Laura / Laurantaina Beauty Blog

 5. foreveryoung

  Hei Katja! Asiani ei liity tähän postaukseen, mutta voisitko auttaa ja avata minulle asiaa koskien hyaluronihappoa? Luin ystäväni suosituksesta tämän artikkelin: https://yle.fi/uutiset/3-8018810 ja nyt olen ihan kummissaan, että mitä tästä pitäisi ajatella! Minulla on suht. hyväkuntoinen, kimmoisa, rypytön kolmikymppinen iho, ja käytän muiden luonnonkosmetiikkatuotteiden ohella Evolven hyaluronihapposeerumia. Onko tämä nyt suuri virhe ja pilaan nuorekkaat kasvoni ko. tuotteella? 😀 En tiedä kosmetiikasta juuri mitään, joten kysymykseni saattaa kuulostaa hassulta. Toivottavasti saan sinulta vastauksia ja selkeyttä tähän!

  P.s. Kiitos mahtavasta blogista ja ihanista instastoryista! Olen neuvoillasi ja vinkeilläsi siirtynyt kovaa vauhtia luonnonkosmetiikan maailmaan ♡ Olet myös aivan super kaunis!

  • Kuten tosiaan Päivikin sanoi tuossa jutussa, ei hyaluronihappo iholle levitettynä kykene venyttämään ihoa, jonka seurauksena iho veltostuisi, kun lopettaa tuotteen käytön. Tuo ns. rupsahdusefektihän on ihan normaalia. Siis jos alat hoitamaan ihoa, niin on luonnollista, että se menee parempaan kuntoon. Jos lopetat hoidon, on normaalia, että iho palaa takaisin huonompaan suuntaan. Mutta väite, että laadukas kosmetiikka aiheuttaisi ihon ennenaikaisen vanhenemisen on täysin höpöä, eikä sitä ks. artikkelissa ole tarkoitettu, vaikka kirjoitusasusta voi sellaista aistiakin. Jos alat syömään parempaa ravintoa, alat voimaan paremmin, mutta jos lopetat sen, olo muuttuu huonoksi. Yksinkertaista 🙂

   Kiitos, tosi ihana kuulla, että olet pitänyt myös instastooreista ja kiitos myös kauneuskehuista <3

 6. Heili

  Hei vielä Katja,
  Yksi akuutti kysymys. Poikani 9v on jo vuosia raapinut päänahkansa verille. Olen kokeillut kaikkia mahdollisia shampoita. Viimeksi kampaajani suositteli Cutrinin Bio+ Originalin Balance shampoota. Ei auta, kylmän tullen raapiminen jatkuu. Luonnonkosmetiikkaa en ole hänelle vielä kokeillut. Osaatko suositella lapselle sopivaa shampoota? Ja testattu on monet kerrat, täit eivät ole kyseessä.
  Kiitos tuhannesti vastauksestasi!

 7. Johanna

  Tää on Katja kyllä niin vertaansa vailla etten voi sitä kylliksi ylistää! Kuten muutkin öljyreseptisi! Diy kentän ehdotonta parhaimmistoa josta kolmas versio tekeillä ❤️ Usein tulee hieman varioitua – tänään päätin että nyt on ihan riittävän kevät tehdä uusi satsi kirkastavaa öljyeliksiiriä kun tilauskin sopivasti saapunut…korvasin osan pohjasta papajan-, appelsiinin- ja sitruunan siemenöljyillä sekä kehäkukan co2-uutteella – so sweet!

  • Hei ihan mahtavaa! Tosi kiva kuulla kun olet resepteistä noin innoissasi! Olin juuri tänään Laponien labrassa kokkaamassa kosmetiikkaa ja oh my mitä ihanuuksia tuli tehtyä! Mm. suihkutettavaa kosteusvoidetta!!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>