Lifestyle

Maaginen mustasaippua

Lifestyle | 8.5.2017 | Katja Kokko

Nyt seuraa timanttinen siivousainevinkki, jota olen vilautellut jo Instagraminkin puolella ja olen tästä aivan täpinöissäni. Hauska sattuma oli, että juuri viime viikolla sain uutta kotia esitellessäni kommentteihin kyselyn kodin pesuaineista ja samaan aikaan to do -listallani olikin omistaa tälle tuotteelle oma postaus.

Itselleni kävi aikoinaan niin, että vaihdettuani ihonhoitotuotteet luonnonkosmetiikkaan, vaihtuivat kodin siivousaineet siinä sivussa täysin automaattisesti. Miksi lorotella viemäristä alas myrkkyjä myöskään kotia siivotessa? Lisäksi en ole koskaan ollut mikään siivoushanskojen käyttäjä, jonka vuoksi iho joutuu väkisinkin kosketuksiin aineiden kanssa, joilla puunaan kotiani, tiskaan tiskejäni tai pyykkään vaatteitani. Ei tulisi mieleenkään ostaa enää mitään tavanomaisia tököttejä. Tämä seikka olisi myös erittäin tärkeää huomioida, mikäli iho on herkkä tai kärsii allergioista tai ihottumista, kuten POD:sta, atopiasta tai rosaceasta.

Vuosikaudet olen käyttänyt tiskeihin, pyykkiin ja siivoukseen pääasiassa Ecoverin ja Attituden aineita. Luonnonkosmetiikkamessuilla vastaan tuli kuitenkin ihan mieletön uusi tuttavuus Ranskasta, Marius Fabre, jonka valikoimasta löytyy aito marseille-saippua, mustasaippua, nestemäinen pyykinpesuneste sekä pyykinpesuhiutaleet. Minä sain testiin merkin hittituotteen, perinteisen oliiviöljystä valmistetun mustasaippuan.

Marius Fabre on todella vanha merkki, joka on valmistanut mustaa saippuaa Ranskan Provencessa jo 115 vuoden ajan. Kyseisellä saippualla voi pestä ihan mitä vaan: kodin pinnat, lattiat, kaakelit, tiskit, hopeaa, kuparia, vaatteita, tahroja, nahkaa, ihoa, lemmikkieläimiä, auton, ulkogrillin… you name it!

Marius Fabren mustaa saippuaa myydään litran pullossa sekä 250 ml tuubissa Ruohonjuuressa. Tämä minun testikappaleeni on hieman kauniimpaan pakkaukseen pakattu versio, joka on kivempi pitää esillä tiskipöydällä. Valitettavasti tätä ei ole Ruohonjuuressa, mutta edullisemmaksi tulee ostaa iso litran pullo, josta voi täyttää kauniin lasisen pumppupullon kylpyhuoneeseen ja tiskipöydälle.

Musta saippua on biohajoava ja hellävarainen iholle, mutta puhdistusteholtaan loistava. Se on myös ihon bakteerikannalle lempeämpi, kuin voimakkaasti pesevät pesuaineet, eikä sisällä sulfaatteja. Monissa ekologisissa pesuaineissa on sulfaatteja, joita suosittelen välttämään ihonhoidossa, vaikka ne olisivat luonnollista alkuperää. Jos kärsii em. iho-ongelmista, sulfaatit kannattaa eliminoida myös kodin pesuaineista.

Itse käytän mustaa saippuaa käsien pesuun ennen ruoanlaittoa sekä käsitiskille (astianpesukoneessa käytän Attituden pesuainetabletteja). Lisäksi tämä on paras puhdistusaine ikinä nahalle ja käytänkin sitä joka viikko ratsastussaappaiden puhdistamiseen. Tällä hetkellä minulta löytyy täysi varasto Attiuden ja Ecoverin pesuaineita, mutta niiden loputtua aion korvata ainakin lattianpesuaineen mustalla saippualla, sillä mitä vähemmän muoviroskaa pakkauksista syntyy, sitä parempi. Lasipinnoille ja peileille Attituden ikkunasuihke on kuitenkin must have. Seuraavaksi aion kokeilla Marius Fabren pyykinpesuaineita, jotka vaikuttavat olevan super hellävaraisia ja sopivat herkille materiaaleille kuten villalle ja silkille sekä lastenvaatteille.

Marius Fabren maahantuoja kertoi, että musta saippua irrottaa tehokkaasti tahrat esim. matosta ja viimeksi hän oli lorauttanut ainetta tiskikoneeseen konetiskiaineen ollessa loppu. Musta saippuahan ei muodosta vaahtoa, kuten perinteiset käsitiskiaineet.

Jos et ole vielä vaihtanut kodin pesuaineita luonnollisiin ja aidosti ekologisiin, tee päivitys nyt, sillä näinkin yksinkertaisella asialla teet ison palveluksen luonnolle, jota me joka tapauksessa tuhoamme ja kuormitamme enemmän, kuin se kestää.

Jos olet kiinnostunut Marius Fabren jälleenmyynnistä, ota yhteyttä maahantuojaan. Haastan kaikki luonnonkosmetiikkaverkkokaupat panostamaan myös kodin siivousaineisiin, sillä nekin vaikuttavat ihoon. Lisäksi haastan kaikki teidät lukijat vaihtamaan siivousaineet luonnollisiin vaihtoehtoihin. Jos lähikauppasi siivousainevalikoimasta ei löydy luonnollisia tuotteita, haastan teidät esittämään toiveen kauppiaalle valikoiman parantamisesta! Oletko mukana?

Kuvat Katja Kokko

Tuote saatu testiin maahantuojalta

Avainsanat: , ,

Lifestyle

16 kommenttia artikkeliin “Maaginen mustasaippua”

 1. Hanna

  Kaikki pesuaineet ovat jo ekoja. Se on ollut itsestään selvä valinta. Saippuaa en osta kun teen itse ja olen keitellyt nestesaippuaakin.

 2. KristaR

  Pyrin käyttämään ekologisempia ja ympäristöystävällisempiä tuotteita, mutta pyylinoesuauneineiden suhteen olen vähän nirso ja Sertoilla mennään. Lisäksi tämän videon jälkeen, en oikein enää tiedä mitä edes uakaltaisi osrsstaa. Joskus on vaikeaa, kun ei itse ole asiaan niin vihkiytynyt että ymmärtää incejä jne.
  http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/mikrobiologi-tyrmää-ekopesuaineet-ja-ilmanraikastajat-myrkyiksi-sehän-on-varsinainen-pommi-1.182440

 3. Ulpu

  Meillä on Attituden ja Methodin pesuaineet käytössä. Tiskikoneen aine on vielä ”normi”, kun ostin joskus ison purkin veljenpojan joukkueen myymää pesuainetta. Tätä voisi ostaa, kun pääsee taas joskus Ruohonjuureen. Tää ei varmaan käy laminaatin pesuun… Kun laminaattia ei kait pitäisi pestä saippualla. Mä ostin just tänne uuteen kotiin Attituden lattianpesuaineen, mut siitä jää jotenkin samea pinta lattiaan. Laminaatille sopivaa olin ostavinani, mutta siinähän lukeekin laatta ja puu. Sullahan on lautalattiat, kerro sit miten niihin sopii? Mökille voisi viedä tämän yleispuhdistusaineeksi.

  Onko sulla Katja tietoa/kokemusta luonnollisemmista wc:n raikastimista? Siis pyttyyn laitettavista?

  Kyselinkin sulta jo joskus aiemmin 1001 Remedies PurAir-ilmanraikastimesta, instasta bongasin kerran, että olet tykännyt? Kävisikö tuo esim. vessaan suihkittavaksi?

 4. Tiina

  Pesen pyykkini Marius Fabren hiutaleilla. Olen erittäin tyytyväinen! Valmistan pullollisen pyykinpesunestettä kerrallaan. Hiutaleet on pakattu kierrätettävää paperipussiin, joten muoviroskaakaan ei tule. Olen alkanut kiinnittää huomiota tähän roskan määrään, joten sekin vaikuttaa valintoihin.

 5. Ninne

  Soveltuuko tämä enemmänkin käsien pesuun kuin vain satunnaisesti? Mulla on käsien iho erittäin herkkä ja kuivumiseen taipuvainen. En ole vielä onnistunut löytämään yhtäkään pesuainetta joka olisi tarpeeksi hellä, enkä yhtäkään käsivoidetta joka kosteuttaisi tarpeeksi, joten kaikki mahdolliset keinot käyttöön! Mikäli tämä ei sovellu tiheään käsien pesuun, niin olisiko sinulla vinkata jotakin toista pesuainetta?

 6. Laura

  Olen miettinyt Ecoverin tuotteita, kuinka ekoja ovat? Näin joskus taannoin asiantuntijan Ylen videolla marketin tiskiainehyllyllä ja ymmärsin ainakin tiskiaineen sisältävän huonoja ainesosia?

  • Sanna

   Katjaaaa?? Onko sulla jotain tietoa tuosta? Mäkin katsoin ton videon ja mietin nyt, että kuinkahan ekoja ne oikein ovat? Minkäänlaista inci-lukutaitoa en omista, siksi kysyn

   • Itse käytän Ecoveria ja Attitudea, jotka ovat ekologisia. Ekopesuaineissakin on tottakai eroja, mutta kyllä perusmarketin kamat siinä kakkoseksi jäävät. Monilla ekopesuaineilla on kyllä esim. sulfaatteja tuotteissaan, mutta ei niistä kaikki ole kielletty luonnonkosmetiikassakaan. Itse jätän ne käyttämättä ihoärsytyksen vuoksi. Pesuaineitahan voi helposti valmistaa myös itse, Outi Pyyltä löytyy tähän hyviä reseptejä. Ja esim. nämä Marius Fabret ovat todella ekologisisia, jos laitetaan rinnakkain vaikkapa mainitsemieni Ecoverin ja Attituden kanssa 🙂

  • Sanna

   Kiitos vastauksesta 🙂

   Tuossa videossa puhuttiin just Ecoverin tuotteista, että sisältää mm. ”Ei vain yhtä vaan kahta desinfioivaa biosidia: bentsoisotiatsolonia ja metyyli-isotiatsolinonia. Ne ovat kaikkein haitallisimpia antibakteerisia kemikaaleja, mitä näissä voi olla”, tuo lause mua jäi hämään, että ovatko ne nyt ecoja :/ Mä kun en tosiaan ymmärrä noista ainesosista mitään Mutta ehkä ne ovat kuitenkin parempia, kuin Arielit yms 😛

   Tässä vielä linkki, jos kiinnostaa etkä ole videoo nähnyt 🙂 http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ympäristö/mikrobiologi-tyrmää-ekopesuaineet-ja-ilmanraikastajat-myrkyiksi-sehän-on-varsinainen-pommi-1.182440

   • Häh, no ei kyllä sisällä! Siis videollahan hän vaihtaa juuri pulloa noiden aineiden kohdalla, eikä kyseessä ole Ecoverin tuote, vaan Lilly’s Eco Clean, jonka yhdestä tuotteesta näyttäisi löytyvän nuo ainesosat. En kyllä ymmärrä miksi.

    Pakko huomauttaa tuosta hajusteesta. Limonene, linalool ym. eteeristen öljyjen komponentit eivät automaattisesti ole synteettisiä, koska niitä voidaan eristää eteerisistä öljyistä. Jos tuote sisältää esim. sitruunankuoriöljyä, komponentit täytyy merkitä inciin.

  • Sanna

   Kiitos taas vastauksesta!

   Ja niin näköjään vaihtaakin pulloa!! Anteeks, oon ihan sokee :DDD Miten en huomannut tota Eli voin siis ostaa Ecoveria ihan turvallisin mielin 🙂

   Kiitos ja anteeks, opettelen jatkossa pitään silmät auki! Ja ehkä myös hieman viisastun, kun eräs tilaamani Aidosti kaunis -kirja saapuu lähipostiin 😉

   • Eipä mitään ja hyvä kun tämä selvisi, jos joku muukin ihmettelee! Mielestäni tuo juttu oli tylsä, koska siinä nyt sitten teilataan kaikki ekopesuaineet, vaikka asia ei suinkaan ole niin kuten jutusta tulee mielikuva 🙂

    Nautinnollisia hetkiä kirjan kanssa 🙂

 7. Emma

  Hämeentielle numero 36(?, Siltasta vastapäätä) on joku kuukausi sitten avannut Maison du Savon -puoti, siellä on myös La Corvette merkkistä ihanaa mustasaippuaa kodin putsaukseen. Muutenkin siellä on panostettu kodin puhtaanapitoon (kuten myös ihan vartalonpesuun) ja oon jonotuslistalla, kun sinne on tulossa kuulemma pyykkietikkaa pyykin huuhtelua varten <3

 8. Heini

  Tuohon Ecoveriin liittyen. On belgialainen merkki ja belgialainen poikaystävä on ollut kemikaalitehtailla belgiassa töissä ja sattuu tietämään että Ecoverin osti joku isompi yritys ja ymmärtääkseni tuote muuttui niin että ei ole enää luonnonmukainen läheskään niinkuin ennen. Rahastaa vaan vieläkin aiemmalla maineellaan. Mutta tarkempia tietoja pitäisi poikaystävältä vielä kysyä kun en kaikkea muista niin en varmuudellla sano mitään 🙂

  • Jahas, mielenkiintoista. Syynään aina tosi tarkkaan incit ja Ecoverilta jäi juuri mm. pyykinpesuaine hyllyyn ja heillä on vain yksi käsitiskiaine, mitä ostan. Ja tiskiainetabletit on järkyttävän huonoja! Menin ostamaan niitä lähikaupasta ja ihan likaista tiskiä tulee koneesta. Niin pinttyneessä liassa astiat, että joutunen pyöräyttämään ne jollain pahemmalla aineella kertaalleen. Attituden tiskiainetabletit puolestaan toimivat hyvin, mutta enpä tiedä riittääkö nekään nyt irrottamaan noita pinttyneitä likoja 🙂

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>