Lifestyle

Maaginen mustasaippua

Lifestyle | 8.5.2017 | Katja Kokko

Nyt seuraa timanttinen siivousainevinkki, jota olen vilautellut jo Instagraminkin puolella ja olen tästä aivan täpinöissäni. Hauska sattuma oli, että juuri viime viikolla sain uutta kotia esitellessäni kommentteihin kyselyn kodin pesuaineista ja samaan aikaan to do -listallani olikin omistaa tälle tuotteelle oma postaus.

Itselleni kävi aikoinaan niin, että vaihdettuani ihonhoitotuotteet luonnonkosmetiikkaan, vaihtuivat kodin siivousaineet siinä sivussa täysin automaattisesti. Miksi lorotella viemäristä alas myrkkyjä myöskään kotia siivotessa? Lisäksi en ole koskaan ollut mikään siivoushanskojen käyttäjä, jonka vuoksi iho joutuu väkisinkin kosketuksiin aineiden kanssa, joilla puunaan kotiani, tiskaan tiskejäni tai pyykkään vaatteitani. Ei tulisi mieleenkään ostaa enää mitään tavanomaisia tököttejä. Tämä seikka olisi myös erittäin tärkeää huomioida, mikäli iho on herkkä tai kärsii allergioista tai ihottumista, kuten POD:sta, atopiasta tai rosaceasta.

Vuosikaudet olen käyttänyt tiskeihin, pyykkiin ja siivoukseen pääasiassa Ecoverin ja Attituden aineita. Luonnonkosmetiikkamessuilla vastaan tuli kuitenkin ihan mieletön uusi tuttavuus Ranskasta, Marius Fabre, jonka valikoimasta löytyy aito marseille-saippua, mustasaippua, nestemäinen pyykinpesuneste sekä pyykinpesuhiutaleet. Minä sain testiin merkin hittituotteen, perinteisen oliiviöljystä valmistetun mustasaippuan.

Marius Fabre on todella vanha merkki, joka on valmistanut mustaa saippuaa Ranskan Provencessa jo 115 vuoden ajan. Kyseisellä saippualla voi pestä ihan mitä vaan: kodin pinnat, lattiat, kaakelit, tiskit, hopeaa, kuparia, vaatteita, tahroja, nahkaa, ihoa, lemmikkieläimiä, auton, ulkogrillin… you name it!

Marius Fabren mustaa saippuaa myydään litran pullossa sekä 250 ml tuubissa Ruohonjuuressa. Tämä minun testikappaleeni on hieman kauniimpaan pakkaukseen pakattu versio, joka on kivempi pitää esillä tiskipöydällä. Valitettavasti tätä ei ole Ruohonjuuressa, mutta edullisemmaksi tulee ostaa iso litran pullo, josta voi täyttää kauniin lasisen pumppupullon kylpyhuoneeseen ja tiskipöydälle.

Musta saippua on biohajoava ja hellävarainen iholle, mutta puhdistusteholtaan loistava. Se on myös ihon bakteerikannalle lempeämpi, kuin voimakkaasti pesevät pesuaineet, eikä sisällä sulfaatteja. Monissa ekologisissa pesuaineissa on sulfaatteja, joita suosittelen välttämään ihonhoidossa, vaikka ne olisivat luonnollista alkuperää. Jos kärsii em. iho-ongelmista, sulfaatit kannattaa eliminoida myös kodin pesuaineista.

Itse käytän mustaa saippuaa käsien pesuun ennen ruoanlaittoa sekä käsitiskille (astianpesukoneessa käytän Attituden pesuainetabletteja). Lisäksi tämä on paras puhdistusaine ikinä nahalle ja käytänkin sitä joka viikko ratsastussaappaiden puhdistamiseen. Tällä hetkellä minulta löytyy täysi varasto Attiuden ja Ecoverin pesuaineita, mutta niiden loputtua aion korvata ainakin lattianpesuaineen mustalla saippualla, sillä mitä vähemmän muoviroskaa pakkauksista syntyy, sitä parempi. Lasipinnoille ja peileille Attituden ikkunasuihke on kuitenkin must have. Seuraavaksi aion kokeilla Marius Fabren pyykinpesuaineita, jotka vaikuttavat olevan super hellävaraisia ja sopivat herkille materiaaleille kuten villalle ja silkille sekä lastenvaatteille.

Marius Fabren maahantuoja kertoi, että musta saippua irrottaa tehokkaasti tahrat esim. matosta ja viimeksi hän oli lorauttanut ainetta tiskikoneeseen konetiskiaineen ollessa loppu. Musta saippuahan ei muodosta vaahtoa, kuten perinteiset käsitiskiaineet.

Jos et ole vielä vaihtanut kodin pesuaineita luonnollisiin ja aidosti ekologisiin, tee päivitys nyt, sillä näinkin yksinkertaisella asialla teet ison palveluksen luonnolle, jota me joka tapauksessa tuhoamme ja kuormitamme enemmän, kuin se kestää.

Jos olet kiinnostunut Marius Fabren jälleenmyynnistä, ota yhteyttä maahantuojaan. Haastan kaikki luonnonkosmetiikkaverkkokaupat panostamaan myös kodin siivousaineisiin, sillä nekin vaikuttavat ihoon. Lisäksi haastan kaikki teidät lukijat vaihtamaan siivousaineet luonnollisiin vaihtoehtoihin. Jos lähikauppasi siivousainevalikoimasta ei löydy luonnollisia tuotteita, haastan teidät esittämään toiveen kauppiaalle valikoiman parantamisesta! Oletko mukana?

Kuvat Katja Kokko

Tuote saatu testiin maahantuojalta

Avainsanat: , ,