Lifestyle

Luurankoja kaapissa

Lifestyle | 6.11.2017 | Katja Kokko

Asioita, joissa olen tavattoman huono: kaappien ja laatikoiden pitäminen järjestyksessä. Kotini on lähestulkoon aina siistin näköinen päällepäin (keittiössä ei ole koskaan tiskivuorta enkä voisi ikinä jättää sänkyä petaamatta), mutta moni kakku päältä kaunis – kaapeissani lymyää nimittäin luurankoja!

Lähes jokainen kaappi ja laatikko ovat täydessä kaaoksessa ja esimerkiksi siivouskomeroani on mahdoton avata ilman, että jotain lentää alas (viime viikolla kaapista putosi huuhteluainepullo, jonka korkki meni rikki ja huuhteluaineet vuotivat eteisen kokolattiamatolle). Laatikoista mystisesti vain kahdessa vallitsee aina järjestys: liinavaatelaatikossa ja sukkalaatikossa (tosin viimeksi kun kuvittelin jonkun ystävistäni lainanneen Marimekon mustan pooloni ja ehdin huudella sen perään Facebookia myöten, se löytyi kappasta vaan: sukkalaatikosta). Voin kertoa, että KonMari ei ole auttanut minua järjestämään kuin sukkalaatikkoni (viikkaan myös pikkuhousut KonMarin ohjeella, mutta laitan ne laatikkoon, joka on sekaisin muista alusvaatteista, eli se on lopulta täydessä kaaoksessa).

Kuluneen vuoden aikana olen tehnyt niin paljon töitä, että imurointi ja pölyjen pyyhkiminen ovat olleet todella hätäistä ja pintapuolista puuhaa. Kunhan päällepäin ei vallitse kaaos, kestän kyllä villakoiria nurkissa (etenkin, kun nykyisen kotini lattia ei ole valkoinen ja on siten armollisempi sotkulle) ja pölyä hyllyillä. En ole kuitenkaan koskaan ollut mikään perusteellinen hammasharjalla nurkkien hinkuttaja, vaan siivoamiseni on aina ollut jollain tapaa suurpiirteistä. Tästä kaikesta johtuen olen tavattoman onnellinen, että minulla käy Freskan siivooja kerran kuukaudessa kaksi ja puoli tuntia kerrallaan.

En koskaan saa aikaiseksi käyttää siivoamiseen kahta ja puolta tuntia ja hinkuttaa paikkoja niin perusteellisen puhtaaksi. Tämän kaiken lisäksi siivoojani järjestää joka ikinen kerta kylpyhuoneen kosmetiikkapurnukat jokaista laatikkoa ja hyllyä myöten. En ymmärrä miten saankin neljässä viikossa kylppärin laatikoihin aikaan täyden kaaoksen. Lasihyllyjen puhtaana pitäminen puolestaan vie aikaa, kun kaikki purnukat pitää ottaa pois hyllyltä ja asetella takaisin yksitellen.

Kaikista järkyttävin kaaos lienee kuitenkin tiskialtaan alapuolella olevassa kaapissa, eli roskakaapissa, joka on aivan liian pieni kierrätykseen. Sieltä tulee usein vastaan lasipullojen, metallitölkkien ja paperipussien vyöry. Kun biojätettä käyttää monta kertaa päivässä, kaappi on lisäksi täynnä epämääräisen näköisiä tahroja ja kahvinpuruja. Mutta kerran kuukaudessa siivooja kiillottaa senkin putipuhtaaksi ja järjestää kaiken paikoilleen.

Omilla harteillani ovat kuitenkin vaatekaapit sekä mummin lipasto, jossa säilytän työhön liittyviä asioita eli lähinnä erilaisia latureita ja johtoja niin sekaisin ja toisiina kietoutuneina, että kun tarvitsen jotain tiettyä piuhaa, aikaa sen eristämiseen piuhasolmusta menee niin kauan, että siinä ajassa ehtisin imuroida perusteellisesti koko yksiöni. Olen luvannut itselleni, että ennen joulua järjestän kaaoksen ja olen jo ottanutkin konkreettisia askeleita tähän suuntaan.

Tämä syksy on osoittanut, että kotona työskentely näyttää sittenkin toimivan minulla vallan mainiosti. Työergonomiani kaipaa kuitenkin kipeästi parannusta, joka tarkoittaa korkeampaa työpöytää, jotta voin istua istumapallon päällä. Myin mummin vanhan kirjahyllyn viime viikolla ja tilalle on tulossa uusi kirjahylly, jonka myötä osaa kirjoista ei tarvitse enää säilyttää lattialla. Hyllyyn tulee työtaso, jonka voi asentaa niin korkealle, että saan istuimeksi istuinpallon. Samalla aion järjestää työpisteeni siistiksi ja keksiä piuhoille käytännöllisen ja siistin säilytysratkaisun. Onkin taktinen veto, että työpiste on näkyvä eikä piilotettavissa suljettavan kannen taakse (kuten mummin lipastossa), koska tällöin pidän sen sataprosenttisen varmasti siistinä ja järjestyksessä.

Vaatekaappien järjestyksen ylläpitämistä en ole vielä täysin ratkaissut, mutta ainakin tarvitsen pieniä laatikoita, mihin voin järjestää topit, pikkuhousut ja muut pienet vaatteet, sillä sukkalaatikon järjestystä selittänee se, että ne pysyvät nätisti viikattuna pienessä kenkälaatikossa, joka on kätevä nostaa kaapista ulos etsiessä jotain tiettyä sukkaparia sen sijaan, että myllää koko hyllyn ympäri kaaokseen.

Tämä työnjako sopii minulle. Siivoojani tekee kerran kuukaudessa perusteellisen paikkojen kiillottamisen ja pitää kylpyhuoneen laatikot järjestyksessä ja minä huolehdin suurpiirteisemmästä siivouksesta. Tästä on tavattoman suuri apu arjessa ja miten hyvä mieli onkaan, kun saan tulla kerran kuussa perjantai-iltaisin tallilta putipuhtaana kiiltävään kotiin!

Nyt kun joulu lähestyy niin annan teille kullanarvoisen vinkin: varaa Freska tekemään perusteellinen joulusiivous! Se on joululahja itsellesi ja koko perheelle.

Freskan palvelut saatu osana blogiyhteistyötä

Avainsanat: