Beauty

Herkän ihon talvihoito

Beauty | 5.11.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse, sisältää tarjouksen

Talvi on monelle kuiva- ja herkkäihoiselle sekä atoopikoille haastavaa aikaa, kun kylmä ilma ja pakkanen vievät viimeisetkin kosteuden rippeet ihosta, josta jo lähtökohtaisesti puuttuu kosteutta ja rasvaa. Talven ei kuitenkaan tarvitse olla kärsimystä herkkä hipiäisellekään, sillä oikeanlaisella kokonaisvaltaisella hoidolla myös herkkä iho pysyy hyvässä kunnossa läpi talven.

Essen Sensitive-tuotelinja lanseerattiin reilu 1,5 vuotta sitten ja se on sarjan myydyin tuotelinja Suomessa. Olen päässyt tutustumaan Esseen ja sen takana vaikuttavaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvaan ihonhoitofilosofiaan ja tuotteiden vaikutuksiin niin syvällisesti, että Esse on nykyisin itselleni sarja, jota lähden ensimmäisenä suosittelemaan iho-ongelmien ja ihon epätasapainotilojen hoitoon.

Mielestäni on tärkeää ymmärtää ihon fysiologiasta muutama perusasia, olipa ihotyyppi mikä tahansa. Tällöin on helpompi välttää sivuraiteille ajautuminen ihonhoitotuotteita valitessa. Siispä ennen varsinaisia ihonhoitovinkkejä otetaan haltuun pari perusasiaa.

Mistä ihon suojamekanismi muodostuu?

Kuivasta ja atooppisesta ihosta puuttuu sekä kosteutta että lipidejä (eli rasva-aineita), jotka muodostavat perustan ihon suojabarriäärille yhdessä ihon mikrobien kanssa. Ihon sarveissolukerroksen solut (korneosyytit) ja soluväliaine (solujen välinen ”sementti”) ovat avainasemassa ehkäisemässä kosteuden haihtumista ihosta. Korneosyytit sisältävät ihon luonnollisen kosteustekijän (NMF), jonka tärkein tehtävä on sitoa kosteutta ihoon. Sarveissolukerroksen pinnalla on lisäksi mikroskooppisen ohut kosteudesta (kuten hiestä) ja lipideistä (mm. ihotalista eli sebumista) koostuva hydrolipidikalvo, jonka pH on hapan. Happamuus johtuu mm. NMF:n sisältämästä ja sebumiin sekoittuneesta maitohaposta. Hapan pH luo suotuisan kasvuympäristön ihon mikrobeille sekä tukee ihon kosteustasapainoa ja lipidibarriääriä eli se on avainasemassa hyvinvoivassa ihossa ja koko ihon ekosysteemissä.

Kosteuden haihtumista ihosta lisäävät voimakkaat pesuaineet, emäksiset aineet (nostavat ihon pH:ta ja vaurioittavat iholle tärkeitä lipidejä) ja ääripäiden sääolosuhteet kuten kova tuuli, kylmä ilma, kuiva ilma sekä voimakas aurinko. Vaurioituneella iholla kosteuden haihtuminen on myös lisääntynyt.

Kun ihosta puuttuu kosteutta, sen suojamekanismi ei toimi kunnolla, mutta tämä ei vielä tarkoita, että iho olisi kuiva. Iho voi yhtä aikaa olla rasvainen (talineritys on lisääntynyt), mutta siitä voi puuttua silti kosteutta. Kosteuden puute tarkoittaa pintakuivuutta, joka johtuu usein väärin kosteutetusta ihosta, liian voimakkaista pesuaineista tai äkillisistä sääolosuhteiden muutoksista. Iho voi siis olla pintakuiva ja samalla rasvainen. Pitkittynyt pintakuivuus voi johtaa ihon herkistymiseen ja iho-ongelmiin.

Iholla elävät mikrobit ovat kosteuden ja rasva-aineiden lisäksi merkittävässä roolissa ihon suojabarriäärille. Ihmisen mikrobeista noin 21 % sijaitsee ihossa, joka kertoo, että ne ovat avainasemassa muodostamassa suojaa haitallisia (patogeenisiä) mikrobeja vastaan. Jos ihon mikrobiomi on heikko ja siitä puuttuu terveyttä ja tasapainoa ylläpitäviä mikrobeja, yksittäiset mikrobilajit pääsevät valloilleen eikä iho kykene suojautumaan haitallisilta patogeeneiltä. Ihon äärimmäinen kuivuus, voimakas herkkyys, atopia, POD, rosacea ja akne ovat esimerkkejä mikrobiomin epätasapainosta.

Essen ihonhoitofilosofian mukaan erittäin kuivan ja herkän ihon hoidossa pyritään:

– Kosteuttamaan ihoa (lisäämään ihon vesipitoisuutta)

– Ehkäisemään kosteudenhaihtumista iholta kosteusvoiteilla, jotka sisältävät okklusiiveja, eli kosteuden haihtumista ehkäiseviä kasvivahoja ja -öljyjä

– Ravitsemaan ihoa hyödyllisillä kasviöljyillä, joiden sisältämät rasvahapot alentavat tulehdusta, ruokkivat ihon mikrobeja sekä suojaavat ihoa

– Ravitsemaan ihon hyödyllisiä mikrobikantoja prebiooteilla ja tuomaan iholle mikrobiomia tasapainottavia probiootteja.

Esse Sensitive -ihonhoitorutiini 

Essen Sensitive-tuotteet on riisuttu ihoa ”aktivoivista” raaka-aineista. Sen sijaan tuotteet keskittyvät alentamaan ihon reaktiivisuutta ja palauttamaan ihon mikrobiomin sekä suojabarriäärin tasapainon. Sensitive-tuotteet on tarkoitettu rauhoittamaan herkkää ihoa esimerkiksi siirryttäessä vuodenajasta toiseen, ”kosmetiikkadetoxiin” sekä aloittamaan iho-ongelmien ja ihon epätasapainotilojen hoito. Tarkoitus olisi hoitaa ihoa 2-3 kuukautta Sensitive-tuotteilla ja siirtyä sitten Essen muiden tuotelinjojen käyttöön. Tuotteiden tuoksu tulee vaniljasta ja tuoksukomponenttien määrä on maksimissaan 0,03 %. Hoitavat aineet ovat mm. aloe vera -uutetta, kasviöljyjä, skvalaania, hyaluronihappoa, maitohappoa, prebiootteja ja probiootteja. Essen tuotteet eivät sisällä lainkaan puhdistettua vettä. Sensitive-tuotteissa puhdistettu vesi on korvattu aloe vera -uutteella.

Sensitive-tuotteet sopivat erinomaisesti talven ajaksi herkän ihon hoitoon. Niitä ei kannata yhdistää muiden ihonhoitotuotteiden kanssa, koska muut tuotteet voivat häiritä Sensitive-tuotteiden toimintamekanisimia.

Sensitive Cleanser on lempeä ja mieto perusputsari, joka sopii kaikille ihotyypeille ja on erittäin hyvä valinta myös teini-ikäiselle, joka kärsii iho-ongelmista. Putsari poistaa meikin ja epäpuhtaudet vaurioittamatta ihon omaa suojakalvoa. Se soveltuu myös silmämeikille. Jos käytät tuhdimpaa meikkivoidetta, puhdistuksen voi hyvin tehdä kaksi kertaa. Levitä puhdistusaine kuivalle iholle ja hiero sitä huolellisesti kasvoille ja kaulalle noin minuutin ajan. Poista putsari joko lämpimään veteen kastetulla musliiniliinalla tai kosteilla sormilla vähitellen emulgoiden. Sensitive Cleanser sisältää tasapainottavia Lactobacillus-bakteereja, kosteuttavaa ja rauhoittavaa aloe veraa, talineristystä hillitsevää jojobaöljyä sekä ravitsevaa marulaöljyä.

Sensitive-tuotelinja täydentyi tänä syksynä Sensitive Toner -kasvovedellä, joka oli pitkään ja hartaasti odotettu täydennys, sillä meidän sääolosuhteiden vuoksi iho kuin iho huutaa kosteutta lähes ympäri vuoden. Kasvovesi sisältää kosteuttavaa ja rauhoittavaa aloe veraa, kosteuttavaa maitohappoa, yacon-juurta ja baobabhedelmän maltoa, jotka toimivat prebioottina, varsinaisia prebiootteja; alfaglukaanioligosakkarideja ja inuliinia sekä kolmea eri Lactobacillus-bakteerilajia, jotka vahvistavat ihon suojamekanismia. Suihkuta kasvovettä kasvoille ja kaulalle ja imeytä se ihoon rauhallisesti painellen ja taputellen.

Sensitive seerumi on herkän ihon hoidossa avaintuote, sillä se sisältää 50 miljoonaa elävää probioottia yhdessä pisarassa. Lactobacillus-bakteerit tutkitusti tasapainottavat ihon toimintoja ja vahvistavat samalla sen suojamekanismeja. Jos ihoa on hoidettu on hoidettu väärin ja ihon mikrobiomi on heikentynyt, probioottiseerumi auttaa korjaamaan tilanteen. Seerumi on vedetön, jotta probiootit säilyvät elävänä, mutta päästessään kosketuksiin veden kanssa iholla, ne aktivoituvat. Levitä seerumia 1-2 pientä painallusta aamuin illoin Sensitive Tonerin jälkeen, kun iho on kasvovedestä vielä aavistuksen kostea. Imeytä seerumi ihoon kevyesti hieroen.

Lopuksi iholle levitetään kosteusvoide. Essen Sensitive-tuotelinja sisältää kaksi kosteusvoidetta: Hydro Moisturiserin ja Nourish Moisturiserin.

Hydro Moisturiser sopii atooppiselle sekä herkälle normaalille ja sekaiholle päivä- ja yökäyttöön. Voide sisältää kosteuttavaa ja rauhoittavaa aloe vera -uutetta, talineritystä tasapainottavia jojobaöljyä ja skvalaania, kosteuttavaa hyaluronihappoa, rauhoittavaa bisabololia sekä ihon hyviä mikrobikantoja ruokkivia prebiootteja, inuliinia ja alfaglukaanioligosakkarideja ja mikrobikantaa tasapainottavia Lactobacillus-bakteereja. Prebioottien on todettu paitsi edistävän Lactobacillus-kantojen kasvua, myös haittaavan opportunististen mikrobien, kuten esimerkiksi Staphylococcus aureuksen, lisääntymistä. Tämän myötä tulehdukset ihossa rauhoittuvat ja ihon suojabarriääri vahvistuu.

Nourish Moisturiser sopii atooppiselle sekä herkälle kuivalle iholle päivä- ja yökäyttöön. Sen vaikuttavat aineet ovat tismalleen samanlaiset kuin Hydro Moisturiserissa, mutta siihen on lisätty sheavoita ja voiteen koostumus on täyteläisempi, mikä ehkäisee tehokkaammin kosteuden haihtumista kuivasta ihosta.

Jos ihosi on herkkä, kuiva tai atooppinen ja talvi on vaikeaa aikaa ihollesi, suosittelen lämpimästi kokeilemaan Essen Sensitive -tuotteita. Muista olla hoidossa kärsivällinen, sillä pitkään jatkuneet iho-ongelmat vaativat aina pitkäkestoista hoitoa. Ihon uusiutuminen vie 28 päivää, joten merkittävimmät tulokset tapahtuvat yleensä vasta tämän jälkeen ja ihon kunnon ylläpitäminen vaatii tottakai jatkuvaa hoitoa. Lisäksi suosittelen säännöllisiä kasvohoitoja kosmetologilla, sillä kokonaisvaltaiseen ihonhoitoon perehtyneen kosmetologin kanssa saadaan parempia tuloksia ja hän toimii tukena ihonhoidossa.

Uuden asiakkaan etu

Jos probioottinen ihonhoito ei ole sinulle tuttua, nyt sinulla on mainio tilaisuus tutustua siihen. Kun varaat marraskuun aikana ajan tunnin mittaiseen Essen tutustumishoitoon, saat hoidosta 20 % alennuksen. Mainitse varauksen yhteydessä ”uusi asiakas”. Etu on voimassa loppuvuoden tai niin kauan kuin vapaita aikoja riittää. Löydät lähimmän Esse-kosmetologisi täältä.

Oletko jo kokeillut Essen Sensitive Toneria? Millaisia kokemuksia sinulla on Sensitive-tuotteista?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

Beauty

19 kommenttia artikkeliin “Herkän ihon talvihoito”

 1. Näpsy

  Millä tapaa Sensitive Toner eroaa Toner plus kasvovedestä? Toner plus on ollut täydellinen minulla,mutta tekisi mieli kokeilla välillä muuta.
  Ja toinen asia,hölmö kysymys,mutta olen tässä peiliin katsoessani välillä hämmästellyt,onko minulla todella silmäpussit,vaikka nuori olenkin.. Sinä näytät aina niin freesiltä, mutta kun laitat leaun kohti rintaa ja katsot suoraan peiliin, niin näyttääkö,että olisi silmäpussit? Idiootti juttu,mutta tuli vaan mieleen

  • Sensitive Tonerissa ei ole yhtä paljon tuoksukomponentteja eikä lainkaan salisyylihappoa. Tehoaineiden määrät saattavat myös olla eri. Silmäpussit kertovat munuaisten seudun epätasapainosta. Helpoiten sen huomaa suolaisen ruoan kanssa (=syöt runsaasti suolattua ruokaa -> silmäpussit aamulla). Itselläni on silmäpussit takuuvarmasti aamulla, jos syön illalla runsaasti suolaa. Jos ongelma on jatkuva niin mieti kuinka paljon nukut ja kuinka SÄÄNNÖLLINEN on unirytmi, oletko ylikuormittunut/stressaantunut/huolestunut sekä millainen on ruokavaliosi. Pelkkä liika suola ei tietenkään ole ainoa syy. Munuaiset tarvitsevat lämmintä ruokaa ja niitä rasittaa myös esim. keskellä talvea kylmä/kypsentämätön ruoka. Tässä nyt joitain seikkoja.

 2. Meri

  Minulla on hilseilevä ja kuiva atooppinen iho. Olen ottanut nyt syksyllä uudestaa käyttöön Essen sentisive cleanser, kasvoveden ja nourish kasvovoiteen. Muuten iho on taas selvästu rauhoittunut ja parempi MUTTA en voi levittää iholle oikein mitään meikkivoidetta, bb-voidetta jne. koska iho imaisee ne samantien jättäen inhottavia kuivia/hilseileviä kohtia. Iho on siis ilmeisesti edelleen liian kuiva? Lisäksi suurimman kriisin aiheuttaa kiiltelevä/ rasvoittuvan näköinen otsa johon ilmestyy lähes päivittäin uusia näppyjä.

  • Etenkin Nourish voide sisältää okklusiiveja, jotka tekevät kosteudenhaihtumista ehkäisevän ja suojaavan kalvon ihon pinnalle. Monet meikkivoiteet rullaavat sen päällä. Suosittelen kokeilemaan joko jauhemaista mineraalimeikkivoidetta tai RMS Beautyn meikkivoidetta, joka on kiinteässä muodossa oleva voidemainen pohja. Nourish voide ei toimi yhteen monenkaan nestemäisen meikkivoiteen kanssa. Myös tilkka esim. jojobaöljyä kosteusvoiteen päälle ennen meikkivoiteen levittämistä voi auttaa. Suosittelen myös varaaman ajan kosmetologille, jonka kanssa voidaan perehtyä epäpuhtaus-asiaan.

 3. Salla

  Sensitive-toner onkin loistava lisä sarjaan! En tiennytkään, että tämmöinen on tullut myyntiin.
  Itse sain sarjan tuotteilla karstaisen rosacean rauhoittumaan. Nyt käytössä on jo muut tuotteet, mutta Sensitive-sarjalla on ollut iso rooli ihon kunnon paranemisessa ja käytinkin sarjaa usean kuukauden ajan. Tuo putsari on muuten aivan älyttömän ihana! Ja Nourish-voide on talvi-iholle täydellinen. Sarjan seerumi aiheutti jostain syystä punoitusta ja tuntui nostattavan näppyjä. Sen käytön jätin kuukauden jälkeen. (On muuten riittoisa tuote, vain pieni tippa riittää.)

 4. Ostin keväällä Sensitiveä putsarin, hydro moisturiser:in Luonnonkaunis-messujen myyjän suosituksena näistä kahdesta voiteesta sekä seerumin. Pian joukkoon liittyi toner-kasvovesi. Kuukaudessa suhteellisen pienet iho-ongelmat häipyivät. Kuitenkin kun jatkoin käyttöä, alkoi ihoon ilmestyä kuivia länttejä. Kasvovettä käytin ihan reilusti. Jotenkin näissä ei kosteutusteho riittänyt itselleni vaikka iho ei ole superkuiva, ennemmin pintakuiva.

  • Kasvovettä voi kerrostaa iholle niin, että imeytät aina kerroksen kerrallaan muutamaan otteeseen, näin saat enemmän kosteutta ihoon, jota pintakuiva ihon kaipaa.

 5. Laura

  Aloitin kosmetologin suosituksesta Sensitive-kuurin Sensitive Cleanserilla, Hydro Moisturiserilla ja seerumilla, kun ihoni oli toipumassa perioraalidermatiitista (antibioottikuureineen). Valitettavasti tuotteet eivät toimineet minulla lainkaan. Ihoni on ohut, kuiva ja herkkä, eivätkä POD ja lääkekuuri tietenkään auttaneet asiaa. Putsari oli minulle aivan liian voimakas; iho kuivui ja ärtyi siitä valtavasti, oli aina pesun jälkeen todella punoittava ja kehitti kuivuusnäppyä esim. koko otsan täyteen. Seerumi kaiketi ok, mutta voiteen teho ei riittänyt, vaikka kosmetologi erikseen pohti, että se on varmasti minulle sopivampi kuin Nourish Moisturiser. Jäi harmittamaan, kun tuotteet ovat olleet niin kehuttuja, ja rahallinen panostuskin niihin oli minulle varsin suuri.

  • Harmi kuulla, että iho reagoi näin. Natural Goods Companylla ei suositella tuotteiden yhdistämistä lääkekuurien aikaan, joten sillä on kaiketi ollut osuutensa asiassa. Mutta niinhän se on, että parhaimmatkaan tuotteet eivät kaikille sovi.

  • Hanna

   Osaatko Katja sanoa, miksi ei pitäisi käyttää lääkekuurin aikana? Minulla on menossa lääkekuuri akneen ja käytössä sensitive-linjan putsari ja hydro-voide. Iho tuntuu työntävän ulos valkoista talia tavallista enemmän, mutta olen ymmärtänyt sen jopa kuuluvan asiaan. Tuotteet minulle myynyt henkilö ei maininnut mitään siitä, ettei niitä tulisi käyttää lääkekuurin aikana.

   • Lääkekuurit vaikuttavat myös ihon mikrobiomiin ja voivat herkistää ihoa. Iho on ns. sekaisin, jonka vuoksi ei myöskään voi odottaa samankaltaisia tuloksia. Ei tuotteista mitään haittaa ole, eihän ihoa voi jättää hoitamatta lääkekuurinkaan aikana, mutta on tiedostettava, että lääkkeet vaikuttavat ihoon niin voimakkaasti, että se myös sekoittaa tuloksia.

 6. Elma

  Onko tämän Essen sensitive-sarjan kanssa siis parasta seurata kaikki tai ei mitään-periaatetta? Vai voinko esimerkiksi ottaa pelkästää tonerin käyttöön tai lisätä normirutiiniin ainoastaan Nourish kosteusvoiteen?

 7. ninnii

  Kiitos mahtavasta blogista, olen lukenut tätä säännöllisesti jo pitkään, ja siitä on ollut paljon apua siirtymisessä luonnonkosmetiikkaan!
  Itselläni on ollut kivikkoinen tie Essen parissa, aloitin kesällä Sensitive tuotteiden käytön ja kuivuus ja pienet epäpuhtaudet paranivat selvästi. Pian Hydro moisturiser (tuotteet ostettu kosmetologin opastamana) kuitenkin alkoi rullaamaan heti levityksen jälkeen ja rapisemaan pois ja tukkimaan ihoa, mutta kuurin omaisesti käytössä ollut Omega rich toimi hyvin.
  Ostin Nourish moisturiserin ja asiat olivat taas hyvin. Ajattelin ottaa Omega rich -kuurin, mutta siitä tulikin finnejä tässä välissä. Kokeilin jossain vaiheessa myös Repail oilia, josta myös tuli finnejä.
  Tämän jälkeen iho kuitenkin alkoi kuivumaan, epäpuhtauksia tulemaan ja Nourish alkoi myös rullaamaan levityksen jälkeen. Otin käyttöön taas Omega richin, joka imeytyi paremmin ja teki hyvää iholle.
  Jossain välissä kokeilin Absolutionin kosteuttavaa seerumia, joka myös rullasi ja tuli järkyttävä määrä kunnon finnejä kolmen päivän käytön jälkeen.
  Nyt iho on taas kuivahko ja epäpuhtauksia (pieniä tukkeumia) on paljon, ja aamuisin kasvovoiteen laittaminen on mahdotonta, koska kaikki rullautuu pois iholla. Niinpä en ole aamuisin tehnyt iholleni mitään, olen vain laittanut Juice beautyn cc-voiteen (muut meikkivoiteet tekevät ihosta todella kuivan ja mattaisen näköisen) + muut meikit.
  Kasvovesistä käytössä on ollut Esse toner ja toner plus ja näitä olen kerrostanut iholle. Essen mikrokuorintaa olen käyttänyt harvakseltaa ja Cream maskia säännöllisesti (josta saattaa tulla myös finni pari välillä) Missähän voisi olla vika?

 8. Tii

  Hei, mäkin olen käyttänyt herkälle, punoittavalle ja pintakuivalle ihollleni essen sensitiveä jo reilun puoli vuotta. Ihoni on kuitenkin edelleen pintakuiva eikä punakkuus ole rauhoittunut vaikka ymmärtääkseni olisi ollut jo aika vaihtaa sarjan muihin tuotteisiin. Osaisitko sanoa mikä neuvoksi?

 9. Nina

  Kaipaan neuvoja kosteusvoiteen valintaan. Olen 36- vuotias ja edelleen ihooni tulee herkästi epäpuhtauksia. Käytän ihotautilääkärin määräämää voidetta, joka pitää iho- ongelmat suhteellisen kurissa. Syksyn aikana, ilmojen viilennyttyä, olen huomannut, että tuo voide yksistään kuivattaa ihoa tosi paljon. Osaatko neuvoa voidetta, jota voisi käyttää kosteuttamaan? Herkästi voiteet tuntuvat vain jäävän ihon pinnalle ja iho rasvoittuu entisestään. Esse deep moisturiseria mietin yhtenä vaihtoehtona…

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>