Beauty

Herkän ihon talvihoito

Beauty | 5.11.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse, sisältää tarjouksen

Talvi on monelle kuiva- ja herkkäihoiselle sekä atoopikoille haastavaa aikaa, kun kylmä ilma ja pakkanen vievät viimeisetkin kosteuden rippeet ihosta, josta jo lähtökohtaisesti puuttuu kosteutta ja rasvaa. Talven ei kuitenkaan tarvitse olla kärsimystä herkkä hipiäisellekään, sillä oikeanlaisella kokonaisvaltaisella hoidolla myös herkkä iho pysyy hyvässä kunnossa läpi talven.

Essen Sensitive-tuotelinja lanseerattiin reilu 1,5 vuotta sitten ja se on sarjan myydyin tuotelinja Suomessa. Olen päässyt tutustumaan Esseen ja sen takana vaikuttavaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvaan ihonhoitofilosofiaan ja tuotteiden vaikutuksiin niin syvällisesti, että Esse on nykyisin itselleni sarja, jota lähden ensimmäisenä suosittelemaan iho-ongelmien ja ihon epätasapainotilojen hoitoon.

Mielestäni on tärkeää ymmärtää ihon fysiologiasta muutama perusasia, olipa ihotyyppi mikä tahansa. Tällöin on helpompi välttää sivuraiteille ajautuminen ihonhoitotuotteita valitessa. Siispä ennen varsinaisia ihonhoitovinkkejä otetaan haltuun pari perusasiaa.

Mistä ihon suojamekanismi muodostuu?

Kuivasta ja atooppisesta ihosta puuttuu sekä kosteutta että lipidejä (eli rasva-aineita), jotka muodostavat perustan ihon suojabarriäärille yhdessä ihon mikrobien kanssa. Ihon sarveissolukerroksen solut (korneosyytit) ja soluväliaine (solujen välinen ”sementti”) ovat avainasemassa ehkäisemässä kosteuden haihtumista ihosta. Korneosyytit sisältävät ihon luonnollisen kosteustekijän (NMF), jonka tärkein tehtävä on sitoa kosteutta ihoon. Sarveissolukerroksen pinnalla on lisäksi mikroskooppisen ohut kosteudesta (kuten hiestä) ja lipideistä (mm. ihotalista eli sebumista) koostuva hydrolipidikalvo, jonka pH on hapan. Happamuus johtuu mm. NMF:n sisältämästä ja sebumiin sekoittuneesta maitohaposta. Hapan pH luo suotuisan kasvuympäristön ihon mikrobeille sekä tukee ihon kosteustasapainoa ja lipidibarriääriä eli se on avainasemassa hyvinvoivassa ihossa ja koko ihon ekosysteemissä.

Kosteuden haihtumista ihosta lisäävät voimakkaat pesuaineet, emäksiset aineet (nostavat ihon pH:ta ja vaurioittavat iholle tärkeitä lipidejä) ja ääripäiden sääolosuhteet kuten kova tuuli, kylmä ilma, kuiva ilma sekä voimakas aurinko. Vaurioituneella iholla kosteuden haihtuminen on myös lisääntynyt.

Kun ihosta puuttuu kosteutta, sen suojamekanismi ei toimi kunnolla, mutta tämä ei vielä tarkoita, että iho olisi kuiva. Iho voi yhtä aikaa olla rasvainen (talineritys on lisääntynyt), mutta siitä voi puuttua silti kosteutta. Kosteuden puute tarkoittaa pintakuivuutta, joka johtuu usein väärin kosteutetusta ihosta, liian voimakkaista pesuaineista tai äkillisistä sääolosuhteiden muutoksista. Iho voi siis olla pintakuiva ja samalla rasvainen. Pitkittynyt pintakuivuus voi johtaa ihon herkistymiseen ja iho-ongelmiin.

Iholla elävät mikrobit ovat kosteuden ja rasva-aineiden lisäksi merkittävässä roolissa ihon suojabarriäärille. Ihmisen mikrobeista noin 21 % sijaitsee ihossa, joka kertoo, että ne ovat avainasemassa muodostamassa suojaa haitallisia (patogeenisiä) mikrobeja vastaan. Jos ihon mikrobiomi on heikko ja siitä puuttuu terveyttä ja tasapainoa ylläpitäviä mikrobeja, yksittäiset mikrobilajit pääsevät valloilleen eikä iho kykene suojautumaan haitallisilta patogeeneiltä. Ihon äärimmäinen kuivuus, voimakas herkkyys, atopia, POD, rosacea ja akne ovat esimerkkejä mikrobiomin epätasapainosta.

Essen ihonhoitofilosofian mukaan erittäin kuivan ja herkän ihon hoidossa pyritään:

– Kosteuttamaan ihoa (lisäämään ihon vesipitoisuutta)

– Ehkäisemään kosteudenhaihtumista iholta kosteusvoiteilla, jotka sisältävät okklusiiveja, eli kosteuden haihtumista ehkäiseviä kasvivahoja ja -öljyjä

– Ravitsemaan ihoa hyödyllisillä kasviöljyillä, joiden sisältämät rasvahapot alentavat tulehdusta, ruokkivat ihon mikrobeja sekä suojaavat ihoa

– Ravitsemaan ihon hyödyllisiä mikrobikantoja prebiooteilla ja tuomaan iholle mikrobiomia tasapainottavia probiootteja.

Esse Sensitive -ihonhoitorutiini 

Essen Sensitive-tuotteet on riisuttu ihoa ”aktivoivista” raaka-aineista. Sen sijaan tuotteet keskittyvät alentamaan ihon reaktiivisuutta ja palauttamaan ihon mikrobiomin sekä suojabarriäärin tasapainon. Sensitive-tuotteet on tarkoitettu rauhoittamaan herkkää ihoa esimerkiksi siirryttäessä vuodenajasta toiseen, ”kosmetiikkadetoxiin” sekä aloittamaan iho-ongelmien ja ihon epätasapainotilojen hoito. Tarkoitus olisi hoitaa ihoa 2-3 kuukautta Sensitive-tuotteilla ja siirtyä sitten Essen muiden tuotelinjojen käyttöön. Tuotteiden tuoksu tulee vaniljasta ja tuoksukomponenttien määrä on maksimissaan 0,03 %. Hoitavat aineet ovat mm. aloe vera -uutetta, kasviöljyjä, skvalaania, hyaluronihappoa, maitohappoa, prebiootteja ja probiootteja. Essen tuotteet eivät sisällä lainkaan puhdistettua vettä. Sensitive-tuotteissa puhdistettu vesi on korvattu aloe vera -uutteella.

Sensitive-tuotteet sopivat erinomaisesti talven ajaksi herkän ihon hoitoon. Niitä ei kannata yhdistää muiden ihonhoitotuotteiden kanssa, koska muut tuotteet voivat häiritä Sensitive-tuotteiden toimintamekanisimia.

Sensitive Cleanser on lempeä ja mieto perusputsari, joka sopii kaikille ihotyypeille ja on erittäin hyvä valinta myös teini-ikäiselle, joka kärsii iho-ongelmista. Putsari poistaa meikin ja epäpuhtaudet vaurioittamatta ihon omaa suojakalvoa. Se soveltuu myös silmämeikille. Jos käytät tuhdimpaa meikkivoidetta, puhdistuksen voi hyvin tehdä kaksi kertaa. Levitä puhdistusaine kuivalle iholle ja hiero sitä huolellisesti kasvoille ja kaulalle noin minuutin ajan. Poista putsari joko lämpimään veteen kastetulla musliiniliinalla tai kosteilla sormilla vähitellen emulgoiden. Sensitive Cleanser sisältää tasapainottavia Lactobacillus-bakteereja, kosteuttavaa ja rauhoittavaa aloe veraa, talineristystä hillitsevää jojobaöljyä sekä ravitsevaa marulaöljyä.

Sensitive-tuotelinja täydentyi tänä syksynä Sensitive Toner -kasvovedellä, joka oli pitkään ja hartaasti odotettu täydennys, sillä meidän sääolosuhteiden vuoksi iho kuin iho huutaa kosteutta lähes ympäri vuoden. Kasvovesi sisältää kosteuttavaa ja rauhoittavaa aloe veraa, kosteuttavaa maitohappoa, yacon-juurta ja baobabhedelmän maltoa, jotka toimivat prebioottina, varsinaisia prebiootteja; alfaglukaanioligosakkarideja ja inuliinia sekä kolmea eri Lactobacillus-bakteerilajia, jotka vahvistavat ihon suojamekanismia. Suihkuta kasvovettä kasvoille ja kaulalle ja imeytä se ihoon rauhallisesti painellen ja taputellen.

Sensitive seerumi on herkän ihon hoidossa avaintuote, sillä se sisältää 50 miljoonaa elävää probioottia yhdessä pisarassa. Lactobacillus-bakteerit tutkitusti tasapainottavat ihon toimintoja ja vahvistavat samalla sen suojamekanismeja. Jos ihoa on hoidettu on hoidettu väärin ja ihon mikrobiomi on heikentynyt, probioottiseerumi auttaa korjaamaan tilanteen. Seerumi on vedetön, jotta probiootit säilyvät elävänä, mutta päästessään kosketuksiin veden kanssa iholla, ne aktivoituvat. Levitä seerumia 1-2 pientä painallusta aamuin illoin Sensitive Tonerin jälkeen, kun iho on kasvovedestä vielä aavistuksen kostea. Imeytä seerumi ihoon kevyesti hieroen.

Lopuksi iholle levitetään kosteusvoide. Essen Sensitive-tuotelinja sisältää kaksi kosteusvoidetta: Hydro Moisturiserin ja Nourish Moisturiserin.

Hydro Moisturiser sopii atooppiselle sekä herkälle normaalille ja sekaiholle päivä- ja yökäyttöön. Voide sisältää kosteuttavaa ja rauhoittavaa aloe vera -uutetta, talineritystä tasapainottavia jojobaöljyä ja skvalaania, kosteuttavaa hyaluronihappoa, rauhoittavaa bisabololia sekä ihon hyviä mikrobikantoja ruokkivia prebiootteja, inuliinia ja alfaglukaanioligosakkarideja ja mikrobikantaa tasapainottavia Lactobacillus-bakteereja. Prebioottien on todettu paitsi edistävän Lactobacillus-kantojen kasvua, myös haittaavan opportunististen mikrobien, kuten esimerkiksi Staphylococcus aureuksen, lisääntymistä. Tämän myötä tulehdukset ihossa rauhoittuvat ja ihon suojabarriääri vahvistuu.

Nourish Moisturiser sopii atooppiselle sekä herkälle kuivalle iholle päivä- ja yökäyttöön. Sen vaikuttavat aineet ovat tismalleen samanlaiset kuin Hydro Moisturiserissa, mutta siihen on lisätty sheavoita ja voiteen koostumus on täyteläisempi, mikä ehkäisee tehokkaammin kosteuden haihtumista kuivasta ihosta.

Jos ihosi on herkkä, kuiva tai atooppinen ja talvi on vaikeaa aikaa ihollesi, suosittelen lämpimästi kokeilemaan Essen Sensitive -tuotteita. Muista olla hoidossa kärsivällinen, sillä pitkään jatkuneet iho-ongelmat vaativat aina pitkäkestoista hoitoa. Ihon uusiutuminen vie 28 päivää, joten merkittävimmät tulokset tapahtuvat yleensä vasta tämän jälkeen ja ihon kunnon ylläpitäminen vaatii tottakai jatkuvaa hoitoa. Lisäksi suosittelen säännöllisiä kasvohoitoja kosmetologilla, sillä kokonaisvaltaiseen ihonhoitoon perehtyneen kosmetologin kanssa saadaan parempia tuloksia ja hän toimii tukena ihonhoidossa.

Uuden asiakkaan etu

Jos probioottinen ihonhoito ei ole sinulle tuttua, nyt sinulla on mainio tilaisuus tutustua siihen. Kun varaat marraskuun aikana ajan tunnin mittaiseen Essen tutustumishoitoon, saat hoidosta 20 % alennuksen. Mainitse varauksen yhteydessä ”uusi asiakas”. Etu on voimassa loppuvuoden tai niin kauan kuin vapaita aikoja riittää. Löydät lähimmän Esse-kosmetologisi täältä.

Oletko jo kokeillut Essen Sensitive Toneria? Millaisia kokemuksia sinulla on Sensitive-tuotteista?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,