Beauty

Lumene Harmonia luonnonkosmetiikan lähteillä

Beauty | 24.10.2017 | Katja Kokko

En olisi kuuna päivänä uskonut, että vielä koittaa sekin päivä, kun kirjoitan blogissani Lumenesta, mutta se päivä koitti tänään, nyt. Tämän täytyy merkitä sitä, että jokin pyörä maailmankaikkeudessa on pyörähtänyt uuteen suuntaan.

Vuosikausien ajan minua on kaunistelematta ottanut päähän Lumenen tapa markkinoida tuotteitaan puhtailla suomalaisilla raaka-aineilla, kun niiden sisältö on ollut pääosin jotain ihan muuta. Tämä on ärsyttänyt erityisesti sen vuoksi, että Lumene on vanha yritys, jolla on vahva asema Suomessa ja se tunnetaan hyvin myös ulkomailla. Lisäksi yrityksellä on oma tehdas Suomessa ja valta päättää millä purnukat täytetään. Olen nähnyt vuosien ajan valtavan potentiaalin massiiviseen maailmanvalloitukseen: Lumenella on ollut koko ajan kaikki mahdollisuudet tehdä Nokiat kosmetiikkamarkkinoilla. Itse toivon, että luonnonkosmetiikka tekisi mittavan vallankumouksen maailmanlaajuisesti. Siihen tarvitaan avuksi isompia voimia kuin pelkästään tiedostavien kuluttajien vaatimukset: myös isojen yritysten tulee olla suunnannäyttäjiä.

Itselläni on kuitenkin ollut mielikuva, että Lumenella ollaan luonnonkosmetiikkavastaisia. Olen saanut lehtijuttujen perusteella yrityksen innovaatio- ja tuotekehitysjohtajasta Tiina Isohannista kuvan, että luonnonkosmetiikka ei kiinnosta häntä vaikka pohjoisen marjat ovatkin olleet useita vuosia tuotteiden tehoaineina. Siispä olen seurannut sivusta Lumenen parin vuoden takaista brändiuudistustusta ja aina välillä avautunut harmittelemaan aihetta ystäväpiirissäni.

Pari viikkoa sitten sähköpostiini tupsahti kutsu Lumenen uuden tuotelinjan lanseeraukseen. Deletoin sen avaamatta koko kutsua, koska miksikäs minä mihinkään Lumenen tapahtumaan osallistuisin? Lanseerauksesta tuli muistutus lähempänä tapahtumaa, sekin meni suoraan roskakoriin. Viimeinen muistutus vaikutti jo sen verran henkilökohtaiselta, että päädyin klikkaamaan auki meilissä olleen videokutsun. Video oli todella kaunis. No ainakin brändäys on napakymppi, ajattelin. Jokin syvempi mielenkiinto minussa kuitenkin heräsi ja surffasin Lumenen sivuille katsomaan joko uudet tuotteet löytyvät sieltä. Ja siellä ne olivat, raaka-aineluetteloineen. Vetäisin päiväkahvit väärään kurkkuun incejä lukiessani. Tavasin niitä epäuskoisena ja varovaisen toiveikkaana: nehän näyttivät ensi vilkaisulta täyttävän luonnonkosmetiikan kriteerit tai ainakin ripoivat himaa. Olin pakahtua uteliaisuudesta ja ilmoittauduin välittömästi tuotteiden lanseeraukseen vaikka tapahtuma oli kaiken lisäksi heti I Love Me -messujen jälkeisenä maanantaina. Minun oli kuitenkin päästävä paikan päälle ottamaan selvää voiko tämä todella olla totta.

Kysymysmerkit koskivat lähinnä hajusteita sekä paria emollienttia ja yhtä säilöntäainetta, joita en tunnistanut. Ja hajustehan on incissä aina nimellä parfum, olipa kyseessä sitten luonnollinen tai synteettinen, joten hajusteiden kohdalla ei voi ikinä tietää kummasta on kyse, ellei kysy valmistajalta (tai valitse luonnonkosmetiikkaa). Joka tapauksessa tajusin inciä lukiessa, että vaikka listalta löytyisikin pari sertifioidussa luonnonkosmetiikassa kiellettyä ainetta, tuotteet hipovat 100 % luonnollista. Seuraavaksi syynäsin kaikkien muidenkin tuotelinjojen incit ja olin aivan hämilläni mitä niille oli tapahtunut sitten viime näkemän: tuotteissa oli tapahtunut ihan huikea upgreidaus, vaikka muita tuotelinjoja en blogiin enkä omaan kylppäriin kelpuutakaan. Parin vuoden takainen brändiuudistus ei siis koskenut vain Lumenen ulkoasua, vaan myös tuotteiden sisältöä.

Uusi tuotelinja on nimeltään Lumene Harmonia. Lanseeraustilaisuudessa oli paikalla Lumenen innovaatio- ja tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni, joka kertoi tuotteiden raaka-aineista. Nykäisin häntä välittömästi hihasta virallisen osuuden jälkeen ja esitin hänelle liudan kysymyksiä. Ensinnäkin: kaikki Lumenen ihonhoitotuotteet ovat nykyään 80-98 % luonnollisia. Uusi tuotelinja Harmonia on 95-99 % luonnollinen. Toiseksi: Harmonian tuoksukomponentit ovat luonnollisia. Kolmanneksi: Harmonian emulgaattorit ovat luonnollisia. Neljänneksi: säilöntäaineissa ei ole ns. pahiksia.

Kysyin Tiinalta suoraan, mitkä aineet ovat synteettisiä ja säilöntäaineethan ne ovat, mutta listalta löytyy ne ihan samat potassium sorbatet, mitä käytetään myös sertifioidussa luonnonkosmetiikassa (esim. potassium sorbate on luontaisen kaltaisen aine, eli molekyylikoostumukseltaan luonnollinen, mutta se valmistetaan synteettisesti.)

Tutkailin muutaman (huom. en joka ikisen) raaka-aineen kohdalla, salliiko COSMOS (eurooppalaisten luonnonkosmetiikkasertifikaattien kattojärjestö ja yhdessä perustama sertifikaatti, joka pyrkii yhteinäistämään luonnonkosmetiikan standardeja) niitä. Lähes kaikissa uusissa tuotteissa on Ethylhexylglyceriniä (säilöntäaine ja ihoa hoitava aine), jota ei sallittujen aineiden listalta löytynyt. Muistin kuitenkin satavarmasti, että jossain luonnonkosmetiikkatuotteessa olen siihen törmännyt. Epäilin, että jossain jenkkituotteessa, koska Jenkeissä ei ole varsinaisia luonnonkosmetiikan sertifikaatteja ja sen vuoksi raaka-aineissa on usein hienoisia eroja eurooppalaisiin luonnonkosmetiikkatuotteisiin verrattuna. Aikani kaiveltuani löysin kyseistä raaka-ainetta Juice Beautyn Stem Cellular -tuotteista. Summasummarum, Harmonia-tuotteista ei löydy mitään sellaista mitä pitäisi mielestäni erityisesti vältellä, mutta eri asia on sitten se, kuinka aidosti hoitavia tuotteet ovat. Puhutaan siitä kohta.

Huomautettakoon vielä, että tuotteet sisältävät myös fenoksietanolia, joka on säilöntäaine. Sitä eivät kaikki luonnonkosmetiikan sertifikaatit salli, koska aineen ärsyttävyydestä löytyy kiisteltyä tietoa puolesta ja vastaan (ja voin vakuuttaa, että tietolähteitä on tullut aikoinaan koluttua aamun pikkutunneille asti). Kyseistä ainetta käyttää kuitenkin useat ei sertifioidut luonnonkosmetiikkamerkit. Myös Soil Associationin sertifioimista tuotteista sitä löytyy, jonka kriteerit puolestaan luomupitoisuuksille ovat tiukemmat kuin muilla sertifikaateilla. Soil Association on osa uudistunutta COSMOS-sertifikaattia, joten uskon, että fenoksietanoli tulee häviämään myös Soilin tuotteista. Aikoinaan myös Ecocert salli fenoksitanolin. Itse en tätä ainetta välttele ja perustan näkemykseni usealle eri lähteelle sekä aina tuotteen muodostamalle kokonaisuudelle. Toki jos voisin itse päättää, heivaisin aineen tuotteesta, koska vaihtoehtoja ei kiistellyistä aineistakin löytyy.

Erittäin positiivinen yllätys oli se, että tuotekehitysjohtaja Tiina ei vaikuttanut millään tavalla luonnonkosmetiikkavastaiselta vaan päinvastoin: hän nimenomaan puhui siitä, että luonnolliseen suuntaan ollaan menossa. Brändiuudistuksen kohdalla vaatimus oli jo, että 80 % Lumenen raaka-aineista tulee olla luonnollisia ja Harmonian kanssa mentiin vielä pidemmälle. Tiedustelin ovatko he harkinneet tehdä tuotelinjaa, jolle haettaisiin luonnonkosmetiikan sertifikaatti ja Tiina kertoi, että siitä on käyty keskustelua. Anteeksi, mutta nyt minä huudan täältä suureen ääneen, että alkakaa nyt ihmeessä kehittämään tätä seuraavaksi! Luonnonkosmetiikan sertifikaatilla varustettu Lumene tuoteperhe olisi sellainen hitti, että päätäni huimaa pelkkä ajatuskin. Tunnen sen luissa ja ytimissäni! Viimeksi tänään huokailin taas ihastuksesta ruotsalaisia kohtaan, kun lähetti toi ovelleni ruotsalaisen Estelle & Thildin kesällä lanseeratut meikit. Olisipa ollut hienoa, jos purnukat olisi olleet Lumenen.

Suhtaudun melko tunteella Lumeneen, koska olen miettinyt monta vuotta yrityksen mahdollisuuksia supermenestykseen luonnonkosmetiikkamaailmassa. Aina puhutaan siitä, miten meillä on Suomessa osaamista ja potentiaalia, mutta sitä ei uskalleta käyttää. Tai että kovasti yritetään, mutta hommat menee sitten kuitenkin vain vähän sinne päin (kuten esimerkiksi siinä, että mielikuva Suomesta on puhdas luontomme vuoksi, mutta sitten kosmetiikka, jota markkinoidaan meidän luonnolla onkin oikeasti synteettistä. Eihän se nyt ihan nappiin mene silloin.) Lumenella on olemassa ihan kaikki palikat ja huippuosaaminen, kunhan oikeasti uskoo siihen, että tämä on se suunta, johon maailma menee ja johon sen pitäisi mennä. Sehän olisi mieletön kunnia ja etuoikeus olla toteuttamassa tällaista muutosta ja viedä suomalainen osaaminen maailmankartalle ihan uudella tavalla.

Teitä ihan varmasti kiinnostaa itse tuotteetkin, joten puhutaan niistä seuraavaksi. Marjoista ei tarvitse puhua, niistä Lumene on puhunut jo monta vuotta ja kyllä Harmonia-tuotteistakin suomalaisia marjoja löytyy, mutta avain raaka-aineet ovat kuitenkin jotain muuta: pakurikääpää, turvetta ja lähdevettä.

Pakurikääpä on superfoodia iholle. Se sisältää huikean määrän antioksidantteja. Vertailun vuoksi: ORAC-indeksi, jolla mitataan antioksidanttitehoa on mustikalla 4670 ja pakurikäävällä 96 800. Lisäksi pakurikääpä sisältää yli 200 iholle hyödyllistä komponenttia, kuten superoksidaasidismutaasia (joka on huikean tehokas antioksidanttinen entsyymi), rauhoittavaa ja punoitusta vähentävää beetaglukaania sekä B-ryhmän vitamiineja ja mineraaleja, kuten kalsiumia ja magnesiumia.

Turve on puolestaan iholle tärkeiden rasvahappojen ja mineraalien lähde. Sinkki rauhoittaa tulehduksia, kupari tehostaa kollageenin muodostumista ja magnesium tukee ihon kosteustasapainoa. Lisäksi turve sisältää humushappoja, jotka kirkastavat ihoa samalla tavalla kuin AHA-hapot. Turvenaamion kirkastavan vaikutuksen huomaakin välittömästi.

Lumenen käyttämä lähdevesi on kotoisin salaisesta lähteestä Lapista, missä se suodattuu jääkauden muodostaman sorakerroksen läpi. Tämän ansiosta lähdeveden pH on noin luokkaa 7, kun kosmetiikassa yleisesti käytetyn puhdistetun veden pH on korkeampi. Ihon pH on puolestaan hapan (välillä 3,5-5,5) ja sen tulee säilyä happamana, jotta ihon hyvillä bakteereilla on suotuisa kasvuympäristö ja ihon entsyymitoiminta pysyy yllä. Lähdevesi on siten loistava valinta kosmetiikkaan.

Harmonia-tuoteperheestä löytyy tällä hetkellä seitsemän tuotetta: rentouttava tuoksukynttilä, puhdistusvaahto, turvenaamio, kosteusvoide, kosteusbalsami, seerumi ja vartalovoide. Joulun alla tuoteperhe täydentyy vielä vartalokuorinnalla. Sain ihonhoitotuotteet testiin seerumia lukuunottamatta (joka kyllä jäi kaivelemaan, sillä seerumi vaikuttaa naamion ja balmin lisäksi kaikista kiinnostavimmalta tuotteelta). Joukosta löytyi pari suosikkia ja todettakoon yhteisesti, että tuotteissa on todella ihana ja lempeä puhtaan suomalaisen metsän tuoksu.

Puhdistusvaahto sisältää mielestäni liian voimakkaan pesevän (synteettisen) aineen, miedompiakin vaihtoehtoja löytyy luonnollisista pinta-aktiivisista aineista useita. Saven ja turpeen yhdistelmä tekevät kuitenkin puhdistusvaahdsta ihanan käyttää ja se muistuttaa koostumukseltaan hieman Essen savipohjaista Refining Cleanseria (siitä Lumenelle vinkki tuotteen paranteluun).

Turvenaamio oli ehdottomasti ihanin Harmonia-tuote ja tulen taatusti käyttämään sen viimeistä pisaraa myöten loppuun. Naamio sisältää turpeen ja saven lisäksi suomalaista kauraöljyä, pakurikääpää, variksenmarjamehua ja mustaherukansiemenöljyä. Naamio on todella miellyttävä käyttää, koska se ei kuivu iholle kiristäväksi kipsiksi ja se kirkastaa sekä rauhoittaa ihoa todella tehokkaasti. Tälle tuotteelle iso suositus!

Kosteusvoide ei valitettavasti vakuuta minua hoitavuudellaan, koska se on käytännössä hajotetuista kasviöljyistä valmistettu, vaikka hoitavista öljyistä löytyy mm. manteli- ja jojobaöljyjä. Kosteusvoiteessa inci-listan alkupää kuitenkin paljastaa tuotteen aidon hoitavuuden ja yli 90 % tuotteen formulasta. Voiteelle on haluttu silkkinen ihotuntuma, koska kuluttajat kuulemma toivovat sitä. Uskallan olla eri mieltä: ihoa ei hoideta millään ihotuntumalla ja upeita, aidosti hoitavia emulsioita saa kyllä aikaan ilman hajotettuja turhakkeita kokonaisia kasviöljyjä käyttämällä. Tästä on pilvin pimein esimerkkejä luonnonkosmetiikassa. Toisinaan näitä hajotettuja kasviöljyjä (nk. esteriöljyjä) käytetään niiden edullisuuden vuoksi ja siksi niitä näkee paljon edullisessa luonnonkosmetiikassa, mutta syy niiden käytölle voi olla myös ihotuntuma. Vähän niinkuin vaahtoa muodostavat aineet: halutaan vaahtoava putsari, vaikka iho ei hyödy siitä millään tavalla vaan päinvastoin, hydrolipidikalvo vain kärsii siitä. Tässä toivoisin Lumenen vielä parantavan.

Sama koskee balmia, joka on tosi ihanan tuntuinen, mutta ei siihen olisi tarvittu aitojen kasviöljyjen ja -vahojen lisäksi mitään koostumusta muokkaavia aineita vähentämään ravitsevuutta ja hoitavuutta. Valitsemalla rasvahappokoostumukselta kevyitä öljyjä balmista saa myös ohuen ja miellyttävän ilman vettä. Mutta en silti teilaa tuotetta täysin, sillä juuri tämän tuotteen inci oli ensimmäinen, jota rupesin tutkimaan kun olin tukehtua kahviini. Balmi on erinomainen perustuote kuiville ihoalueille, kuten kyynärpäille, huulille ja kantapäille.

Vartalovoiteeseen tykästyin myös kovasti, sillä pidän ohuista vartalovoiteista ja niissä en ole niin tarkka raaka-aineluettelon alkupään suhteen.

Harmi, että seerumi jäi nyt kokeilematta, mutta kenties käyn sen vielä uteliaisuudesta ostamassa, kun tässä kerta innostuttiin. Vaikka Lumene joutui nyt tehosyyniin ja kirjoitan erittäin harvoin tuotteista, joista on paljon ns. kritisoitavaa, niin viestini on silti positiivinen, koska olen todella ilahtunut tästä kehityksen upeasta suunnasta, jota en ollut uskonut ikinä tulevan. Toivon todella, että kehitys entistä parempaan ja vielä hoitavampaan jatkuu ja saamme tulevaisuudessa kauppojen hyllylle sertifikaatilla varustettua Lumene-luonnonkosmetiikkaa.

Kiitos Lumene!

Oletteko kokeilleet uusia Harmonia-tuotteita?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , ,

Beauty

56 kommenttia artikkeliin “Lumene Harmonia luonnonkosmetiikan lähteillä”

 1. Ulpu

  Tosi hieno ja mielenkiintoinen juttu tämä! Itsekin miettinyt joskus, että miksei Lumenen kaltainen iso ja vaikuttava suomalainen kosmebrändi ala panostaa luonnonkosmetiikkaan.

  Tuo turvenaamio muakin alkoi kiinnostaa, täytynee tsekata kaupasta. Seerumi voisi myös olla kokeilemisen arvoinen.

 2. Johanna

  No oho! Täytyy kyllä ehdottomasti käydä kurkkaamassa kaupasssa! Yksi kysymys tuli mieleen, koskeeko tuo ”kaikki Lumenen tuotteet ovat nykyään 80-98 % luonnollisia” myös heidän meikkejään?

 3. Kaisa

  Tuo turvenaamio on ihana! Nappasin sen viikonloppuna ja ihan kymppi tuote <3 Lumenen luonnonkosmetiikka -linja olisi ihana yllätys ja varmasti ihan huippu 🙂 Tämäkin jo ihana uudistus ja pakkaukset hivelevät esteetiikon silmää.

 4. Elluliini

  Näin näitä tuotteita jo viime viikolla Sokoksella. En itsekään meinannut uskoa silmiäni, kun tajusin ettei näiden tuotteiden kohdalla ole kyse mistään viherpesusta tms. Toivon täysin samaa kuin sinä, että Lumene jatkaisi eteenpäin tällä luonnollisella polulla ja valmistaisi luonnonkosmetiikkatuotteita. Itse ainakin ostaisin Lumenen tuotteita, sillä kyseessä on mielestäni kuitenkin hyvä ja vahva suomalainen(!!) brändi. Ja kun vielä synteettisiä tuotteita ostin, niin kyllä usein joku Lumenen tuote löytyi kaapista tai meikkipussukasta. Go Lumene! Nyt vaan lisää tällaisia tuotteita!

 5. Annika

  Eikä! Niin kauniita ja houkuttelevan näköisiä purkkeja, mutta olisipa nyt vieneet uudistuksen kunnolla loppuun asti tämän Lumene Harmonian kanssa. Jos rasvat olisi vielä hoitavampia ja täysin luonnonkosmetiikkaa, niin ehdottomasti ostaisin.

 6. Kiitos hyvästä kirjoituksesta.
  Suunta merkin kohdalla on parempi ja toivottavasti kehitys jatkuisi. Myös niin että linalool ja limonene tippuisivat pois ym. yleisimmät allergeenit.

 7. Emilia

  Kun sertifikaateista puhut, niin mitä mieltä olet Leaping Bunny -sertifikaatista? Facebookin suomalaisessa vegaanikosmetiikkaryhmässä on keskusteltu siitä, että voiko Lumenen eläinkokeettomuuteen luottaa, kun sillä ei ole sertifikaattia. Itsestäni tämä keskustelu tuntuu älyttömältä: EU:han on jo monen vuoden kieltänyt eläinkokeet alueellaan. Ryhmässä kuitenkin moni tuntuu olevan sitä mieltä, että koska EU ei valvo kiellon noudattamista riittävästi, sertifikaatti on ainoa todellinen tae asiasta. Myös Animalialla on tämä kanta asiaan. Lumenea on jo monta vuotta pyydetty hankkimaan sertifikaatti, mutta se vastaa kaikille kyselijöille samalla vastauksella: sille ei ole tarvetta, koska EU kieltää eläinkokeet, ja näin ollen eläinkokeettomuuden mainostaminen olisi muka kiellettyä…

  Kiinnostaisi vain kuulla, mitä ajattelet asiasta!

  • Heli

   Samanlaisia asioita mietin minäkin. Katja, voisitkohan joskus kirjoittaa kattavan blogipostauksen siitä miten voi varmistua siitä ettei kosmetiikassa ole käytetty eläimiä missään vaiheessa? Onko luonnonkosmetiikka aina eläinkokeetonta, alusta loppuun asti?

   Lisäksi toivoisin kovasti postausta siitä miten saisi kerättyä kasaan hajustamattomista luonnonkosmetiikkatuotteista kohtuuhintaisen paletin: puhdistusaine, kasvovesi, rasvat jne. Itse valitettavasti saan luonnonkosmetiikassa niin oleellisista eteerisistä öljyistä ym. migreenin, liki joka kerta (olen vahvasti hajusteyliherkkä).

   Olisi myös mielenkiintoista kuulla miten ratsastustuntisi sujuvat: mitkä ovat vahvuuksiasi, missä olette edistyneet ja miten, mitkä ovat haasteitasi jne.

   Vaikka en ole itse ihan hirvittävän kiinnostunut kosmetiikasta ja meikeistä niin tykkään tosi paljon blogiastasi ja seuraan sitä säännöllisesti koska siellä on ROMPPU THE CAT! ja pidän tavastasi kirjoittaa/toimia sosiaalisessa mediassa. Eihän siellä kaikkea itsestään voi antaa mutta et kuitenkaan yritä liian siloiteltua kuvaakaan antaa ja se tekee sinusta mielenkiintoisen. Edelleenkin pidän joogaan ja henkisyyteen liittyvistä (ja tietysti eläimiin liittyvistä) postauksista kaikista eniten 🙂

   Terkuin,
   Heli

   • Olen samaa mieltä, että hajusteettomalla luonnonkosmetiikalla on todellakin kysyntää, nimenomaan sellaisissa tuotteissa, jotka olisi purkkeineen kaikkineen kauniita ja ihania. Kiitos, ihana kuulla palautetta ja välitän Rompulle terveiset 😀 Mulle tuo Insta-maailma on tosiaan semmonen, että sinne menee kyllä suttukuvia ja fiilistelyä hetken mielijohteesta. Kuratoitu Insta-sisältö ei ole mun mielestä kiinnostavaa tai se ei ole ainakaan yhtään mun juttu 🙂

  • Luonnonkosmetiikka on automaattisesti eläinkokeetonta, sanoopa nämä järjestöt mitä hyvänsä. Sen sijaan näillä eläinkokeettomilla listoilla on ihan järkyttäviä synteettisiä tuotteita. Sen vuoksi en itse ole eläinkokeettomien sertifikaattien perään. Eläinkokeista sanotaan BDIH:n sertifikaatissa näin: ”Raaka-aineita, jotka eivät ennen 1.1.1998 olleet markkinoilla, saa käyttää vain siinä tapauksessa, että niitä ei ole testattu eläinkokein. Huomioimatta jätetään sellaisen kolmannen osapuolen tekemät eläinkokeet, joka ei ole toiminut juridisesti yrityksen toimeksiannosta eikä pyynnöstä eikä ole tähän juridisesti eikä sopimuksellisesti sitoutunut.” COSMOS ei erittele tuota päivämäärää erikseen, se vain yksiselitteisesti kieltää eläinkokeet valmiilla tuotteilla sekä raaka-aineilla.
   Sertifikaattitahot (COSMOS, Ecocert, Soil Association, NaTrue, BDIH) puolestaan ovat listanneet, mitä raaka-aineita saa käyttää, tämän vuoksi sertifioitu luonnonkosmetiikka on varmempi valinta kuin ei sertifioitu luonnonkosmetiikka.
   Lukuisat kasviraaka-aineet on testattu eläinkokein. Omasta kirjahyllystäni löytyy eräs kirja, jossa on cosmeceutical raaka-aineita ja niiden vaikutuksia ihoon. Monien kohdalla kerrotaan eläinkokeista, jotka on tehty joskus vuonna nakki. Mitä itse ajattelen Lumenesta ja vaikkapa näistä Harmonia-tuotteista, niin en todellakaan keksi minkä ihmeen takia heitä edes kiinnostaisi testata näitä eläimillä ja toisekseen missä he testit teettäisivät? Kiinassako? Ei kerrassaan mitään järkeä.

  • Hanna

   Viimeksi kun tänä syksynä tarkastin NaTruen niin eivät salli eläinkokeita PAITSI jos ne pitää teettää kohdemaan lainsäädännön vuoksi. Näin siis jos tuotteita veisi Kiinaan, ne voidaan testata sertifikaatin puitteissa

   • Totta. Tosin en tiedä yhtään luonnonkosmetiikkasarjaa, joka olisi myynnissä Kiinassa? Saattaisi olla sellaisella sarjalla melkoinen boikotti edessä siinä tapauksessa.

  • Henna

   Tulin pohtimaan samaa aihetta.

   Vaikka sertifikaatti olisikin EU lakien takia ”turha”, niin sertifikaatti sekin olisi. Se olisi hyvä ylpeydenaihe sekä markkinointiväline! Jos Lumene on eläinkokeeton, niin miksi ihmeessä varma sertifikaatti jätetään hankkimatta? En ymmärrä. Itse ostaisin ilolla Lumenen tuotteita, jos heitä kiinnostaisi hankkia todistus eläinkokeettomuudestaan.

 8. Tiiu

  Tuli melkein kyynel silmään tästä ilosta. Aivan mahtavaa! Tätä samaa olen toivonut kuin sinäkin, että joku jättiyritys lähtisi tekemään luonnonkosmetiikka. Ja mikä parasta, nyt suomalainen yritys teki sen!! Turvenaamiota aion ainakin kokeilla ja seerumi menee harkintaan.

 9. Pauline

  Kiitos tästä postauksesta! Hypisteltiin tyttären kanssa ko. purnukoita Sokoksella viikko takaperin, purkit houkutteli esteettisyydellään ja vaikuttivat kiintoisilta, eli todella kiva että nyt avasit purkkien sisältöä näin laajasti. Lumenea ostaisi kotimaisuuden vuoksi mielellään, ja samaa miettinyt kauan, että miksi se ei tee radikaalia päätöstä puhtaasta luonnonkosmetiikkasarjasta, joka varmasti menisi kuumille kiville. Madara ja muut Baltian merkit ponnistavat upeasti markkinoilla, niin suomalainen varovaisuusko estää viemästä uudistusta loppuun saakka (en tosiaan kaipaa voiteiden feikkiä silkkistä ihotuntumaa, vaan aitoa tehoa/rauhoitusta/kosteutusta. Emilian kommentissa tuli toinen Lumenen ”epäselvyyteen” liittämäni asia esiin; miksi ns. varovainen yleismaailmallinen kanta eläinkokeettomuuteen- miksi ei ylpeästi eläinkokeeton niin että se voidaan ääneen sanoa ja merkitä juuri vaikka Leaping Bunnylla- rahasta se tuskin on kiinni.

  • Jep sanos muuta. Ja Lumenella on niin vankka osaaminen taustalla, että olisi kaikki mahdollisuudet ihan järisyttävän hienoon menestykseen. Ks. vastaukseni yllä liittyen eläinkokeisiin.

 10. Maasi

  Siis ihan huippua, että on taas joku hyvä tapa ujuttaa luonnonkosmetiikkaa perinteisen kosmetiikan ystäville suvun ja ystävien joukossa! 🙂 Ja minä, ketä ei kiinnosta tippaakaan miltä kosmetiikkatuotteen purkki näyttää, olen ihan rakastunut noihin purnukoihin. Vitsi miten kauniita! Sitten kun vielä löisivät hynttyyt yhteen Sulapacin kanssa, niin siinäpä olisi suomalaisuutta maailmalle vietäväksi.

 11. Hanna

  Ohhoh, ihan mahtava juttu! Lumene oli luottomerkkini kun vielä käytin synteettistä kosmetiikkaa, ja olisi kyllä ilo voida hyvillä mielin palata merkin pariin nyt luonnonkosmetiikan nimiin vannoutuneenakin. Nämä Harmonia-sarjan pakkaukset ovat kyllä kauniita, kauas on tultu niistä (vähän liiankin) simppelien sinisten purnukoiden ajoista. Kiitos Katja kun otit selvää mistä tässä Lumenen luonnollistumisessa on kyse, eiköhän turvenaamio ainakin mene testiin!

 12. Vau! Tosi upea juttu! Tuota turvenaamiota on päästävä kokeilemaan (ja seerumia) Ennen luonnonkosmetiikkaan siirtymistäni suurin osa tuotteistani oli Lumenea joten olisi kyllä tosi mahtavaa jos vielä tulevaisuudessa pääsis käyttämään sertifikaatilla varustettua Lumenea! 🙂

 13. Tanja

  Oho! Minua on myös ärsyttänyt, että Lumene on ollut aijemmin ”perus markettibrändi” joka on markkinoitu puhtaaksi ja suomalaiseksi. Olen myös itse ollut kuitenkin tietoinen että lumenen tuotteet sisältävät aineita joita en halua iholleni välttämättä laittaa. Siksi en ole ostanutkaan. Nyt kyllä lähden kokeilemaan ihan uusin mielin uutta sarjaa! Monet vaativat täydellisyyttä incistä, itse en lukeudu niihin. Pääasia on, että on lähdetty kuitenkin jo parempaan suuntaan ja mielestäni tuo prosenttiosuus luonnollisista raaka-aineista on jo huikea!

 14. Janna

  Tuotteet sisältävät Phenoxyethanolia joka kielletty COSMOS:sessa. On myös herkistäjä, eli en voisi käyttää näitä viherpesu mömmöjä…

  • Melko useat luonnonkosmetiikkatuotteet sisältävät fenoksietanolia, kuten Olivia Kleinin ja Herbfarmacyn tuotteet (ja NYR:llä kaksi tuotetta). Fenoksietanoli ei herkistä alle 1% pitoisuudella. COSMOS ei sitä kuitenkaan salli, kuten ei myöskään Ethylhexylglycerinia, jota on myös Juice Beautylla. Parasta on aina katsoa kokonaisuutta ja en kyllä allekirjoita nyt tätä väitettä viherpesusta tämän raaka-aineen vuoksi. Toisekseen, on mielestäni rakentavampaa kannustaa parantamaan kuin teilata 🙂

 15. mari.

  Viime viikolla nämä purnukat kiinnittivät huomioni, mutten jäänyt tutkimaan niitä kauniiden pakkausten ihastelua enempää, sillä oletin niiden kuitenkin olevan sitä tuttua synteettistä Lumenea. Hillitön yllätys! Pidän Lumenen visuaalisesta ilmeestä ja olen tämän vuoden puolella pyöritellyt monia kauniita pakkauksia harmitellen, ettei siihen tuotekavalkadiin ole vieläkään saatu mahdutettua luonnonkosmetiikkaa. Tämä on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. 🙂

 16. Nelli

  Itsekin näistä kiinnostuin, kun näin mainoksessa! Kiva kun avasit tuotteita tarkemmin 🙂

  Asiasta toiseen.. Suosittelisitko itse Mayn tuotteita iholle joka kärsii jonkin verran hormonaalisesta aknesta? Mayn sivuilta luin että kaikki tuotteet kävisi myös akne-iholle, mutta haluaisin vielä kuulla sinunkin mielipiteen.

 17. Tarja

  Voisitko kuitenkin korjata tekstiin, että tuotteet sisältävät myös fenoksietanolia, joka ei ole luonnonkosmetiikassa sallittu aine. On myös turha vedota siihen, että fenoksietanoli ei ole herkistävä alle 1 % pitoisuuksilla – sitä ei saa missään kosmetiikassa eu:ssa käyttää kuin max 1 % – on siis aivan sama onko se synteettisessä vai muuten luonnollisessa tuotepohjassa. Fenoksietanoli on kielletty syystä. Ja tämän takia myöskään esim. Olivia Klein -tuotteet eivät ole luonnonkosmetiikkaa. säilöntäainevaihtoehdot olisivat kyllä löytyneet myös luonnonkosmetiikan raaka-aineista, jos Lumene olisi niin halunnut.

  Myös puhdistusvaahdon pesevät aineet ovat synteettisiä ja luonnonkosmetiikassa kiellettyjä.

  Kaiken kaikkiaan, mielestäni olisi kohtuullista, että vaikka Lumene tietysti maksaakin sinulle näistä sanoistasi, voisit rehellisesti mainita postauksessasi kaikki kielletyt raaka-aineet. En myöskään ymmärrä, miksi puolustelet näitä kiellettyjä aineita kommenteissa. Tuolla logiikalla voisit puolustaa myös muita kiellettyjä aineita. Toivoisin rehellisyyttä ja puolueettomuutta vaikka postauksesi ovatkin yrityksille maksullisia.

  • Riippuu ihan täysin mistä lähteestä etsii tietoa fenoksietanolista, mitä siitä sanotaan. Mikään lähde ei kerro koko totuutta ja olen kaivanut tästä aineesta tuntitolkulla aikoinaan tietoa, koska niin teen aina, kun huomaan tuotteessa aineen, jonka tiedän olevan jollain sertifikaatilla kielletty tai en tunnista jotain raaka-ainetta. Fenoksietanolia esiintyy luontaisesti myös vihreässä teessä ja sikurissa, vaikka se valmistetaankin kosmetiikkaa varten synteettisesti. Olivia Kleinin lisäksi ainetta käyttää Herbfarmacy, joka on Soil Associationin sertifioima (Soil Associationin standarissa mainitaan, että fenoksietanoli on sallittu, mutta tänä vuonna se yhdistyi COSMOS-standardiin, joka ei ilmeisesti ks. ainetta salli, mutta esim. Ecocert on aikoinaan sallinut), kuten myös Indie Lee ja NYR:ltä sitä löytyy kahdesta tuotteesta. Itse en ole niin kapeakatseinen luonnonkosmetiikan määritelmän suhteen, että voin katsoa luonnonkosmetiikaksi vain sertifioidut tuotteet. Kokonaisuus ratkaisee sekä se, mitä ovat käytetyt synteettiset aineet. Se on jännä ilmiö, että tähän tartutaan juuri Lumenen kohdalla, eikä näiden sarjojen, jotka myös käyttävät ks. raaka-ainetta. Tai entäpä sitten Kjaer Weisin tai RMS Beautyn käyttämät synteettiset väripigmentit tai Juice Beautyn käyttämä Ethylhexylglycerin? Jos itse valmistaisin tuotesarjan, ei kyseeseen tulisi käyttää esim. fenoksietanolia tai em. säilöntäainetta, koska on myös vaihtoehtoja, joihin ei kohdistu ristiriitaisia näkemyksiä ja jotka ovat miedompia ja luonnollisempia. En ole missään kohdassa tekstiä väittänyt tuotteiden täyttävän luonnonkosmetiikan vaatimuksia, mutta tiedostin toki, että aina on joku lukija, jota näkemykseni ei miellytä, koska en joka ikistä ainetta avannut pilkuntarkasti (itse asiassa meinasin pyytää jälkikäteen saanko Tiinalta tuotteiden raaka-ainelistan, jota hän näytti minulle lanseeraustilaisuudessa, siihen oli merkitty kaikkien raaka-aineiden alkuperä ja ajattelin ensin, että voisin listata kaikki aineet auki. Mutta en jaksanut alkaa enää kyselemään listan perään, ajattelin, että jospa nyt voin luovuttaa siitä, että joka ikistä pilkkua ei tarvitse avata ja kertoa näkemykseni kokonaisuudesta). Putsarin pesevä aine on synteettinen ja kuten sanoin tekstissä, liian pesevä, vaikka en erikseen alleviivannut, että ks. aine ei ole sallittu luonnonkosmetiikassa. Nämä asiat on nyt lisätty tekstiin. Ja pakko muuten sanoa, että en ota juuri ikinä kantaa yksittäisiin raaka-aineisiin joista käydään keskustelua, koska valitettavasti internetin ihmeellisessä maailmassa asiat lähtevät ihan käsistä ja joku yksipuolinen tieto tai näkemys saattaa saada kohtuuttoman mittakaavan ja kohta sitä pidetään yhtenä ainoana totuutena. En halua olla osana levittämässä sellaisia seikkoja tai edistämässä sellaista keskustelukulttuuria tai vouhotusta. Ainoa mitä tunnetusti kritisoin on tuotteiden ”lantraus” esteriöljyillä, koska siinä kärsii hoitavuus kuten myös yleisesti kaikkia peseviä aineita.

   Minulla ei ole mitään taloudellisia kytköksiä Lumeneen eikä yritys maksa minulle senttiäkään tästä postauksesta eikä minuun ole kohdistunut mitään vaatimuksia tai toiveita kirjoittaa tuotteista. Maksulliset yhteistyöt ja tekstien sisältämät mainoslinkit käyvät kyllä ilmi selkeästi jokaisen postauksen alusta, jos sellaisia on käytetty. Minä uskon Lumenen osaamiseen ja potentiaaliin ja nyt kun muutos on tehty, uskon, että siellä on halu parantaa. Siksi haluan kannustaa heitä. On typerää vetää mutkat suoriksi tavalla, että ”tuolla logiikalla voisit puolustaa myös muita kiellettyjä aineita”. Asia ei todellakaan ole näin, eikä ole tarve puolustella mitään, koska tiedän näkemykseni, mutta selkeästi näkemykseni ei ole sinun mieleesi. Kirjoitukseni on täysin rehellinen, puolueeton (en hyödy tästä kirjoituksesta millään tavalla), täysin omiin näkemyksiini, harkintakykyyni sekä kokonaisuuden huomiointiin ja lukuisiin tietolähteisiin perustuva. Ja vielä alleviivaan, että maailma on täynnä sertifioimattomia luonnonkosmetiikkasarjoja. Niiden kohdalla täytyy olla tarkka incissä, etsiä luotettavista useista eri lähteistä tietoa ja lopulta perustaa oma näkemys ja mielipide johonkin. Mikä on oikea ja mikä väärä? Mitä enemmän asioista kaivaa tietoa ja näkemys muuttuu syvällisemmäksi, sitä laajemmin asioita alkaa näkemään ja ymmärtämään, että asiat ovat kovin harvoin mustavalkoisia.

   • Tessa Gyllenros

    Lumene vie tuotteitaan myös Kiinan markkinoille. Oriflame myös, vaikka julistaa tuotelehtisessään: Me emme ole testanneet tuotteitamme eläimillä, emme testaa nyt, emmekä tule koskaan testaamaan. Sallivat kuitenkin kiinassa eläintestaukset, koska Kiinan lain mukaan kaikki kosmetiikka täytyy ensin testata eläimillä. Olen hyvin kiinnostunut tietämään, millä tavoin suomalainen Lumene on onnistunut puhumaan kiinalaisesta kosmetiikkateollisuudesta vastaavat ympäri. Luulenpa, että eivät ole onnistuneet ja Lumenen kosmetiikka siis testataan eläimillä.

 18. Minna Lindroth

  Hei Katja, kiitos, mahtava tietopaketti. Itsellä juuri käytössä Glow Reveal Moisturizer, ihan heräteostona hankittu ymmärtämättä mistä on kysymys. Tosi iloinen yllätys! Go Lumene, niin kuin joku jo sanoikin 🙂 Voide tosiaan turhan silkkinen, mutta tuoksu on onnistunut tällaisen tuoksuista tykkäävän mielestä – elegantti ja luonteva.
  Kysymys liittyen turvenaamioon: osaatko sanoa millainen tekijä kosmetiikkateollisuus on ”turpeennostajana”? Kysymys liittyy turpeenkäytön ympäristöongelmiin. Ja mikä ettei muihinkin luonnollisiin aineosiin; synteettisesti valmistettu luonnon aine voisi olla jonkinlainen kompromissi, joka vähentää luonnolliseen ympäristöön kohdistuvaa rasitetta, joka jo muutenkin huolta-aiheuttava. En tiedä tästä kuviosta, mutta se kiinnostaa ja mietityttää luonnonkosmetiikan äärellä, siten jo etukäteen kiitos, jos osaat tätä valottaa. -Minna

  • Sen verran tiedän turpeesta, että käytetään pitkään maatunutta turvetta, jotta siinä kasvien osaset on pilkkoutuneet ja hajonneet kunnolla. Muusta en osaa sanoa, mutta tätä olisikin mielenkiintoista tiedustella Lumenelta. Säilöntäaineista ainakin Potassium Sorbate on sellainen, jota luonnossakin esiintyisi, mutta on ekologisempaa valmistaa se synteettisesti. Mutta sitten kaikki kasviöljyt ja uutteet on esim. hyväkin valmistaa luonnollisesti, koska luomuviljely (ja vielä parempi on biodynaaminen tai villi) tukee taaskin pölyttäjien elämää, joiden elo on todella ahtaalla ja niiden katoaminen vaikuttaa myös ihmisiin. Mutta en ole tässä mikään asiantuntija, huomautettakoon! Hyvä vaihtoehto on muuten kasvien kantasolut! Siihen olen tutustunut Neal’s Yard Remediesin kautta! Tämä menetelmä ei kuormita tippaakaan luontoa! Luonnonkosmetiikassa raaka-aineiden prosessointimenetelmät ylipäätään kuormittaa ympäristöä vähemmän, sen vuoksi sallitut menetelmät on tarkoin määritelty.

 19. Heidi

  Kiitos kiinnostavasta postauksesta! Minä ostin tuon balmin, ja tykkään siitä kovasti. Minulla on herkästi reagoivat huulet ja aika harva tökötti niille sopii, mutta tämä balmi ei allergisoinut, kivaa! Näissä on myös tosi nätti ulkoasu, ja se mikä sai minut äimistelemään, oli se, että näiden purkkien kannet on puuta! Oikeaa puuta, eikä mitään typerää muovijäljitelmäkökköä.

 20. MaikkisT

  Kiitos postauksesta! Itse sain muutaman näytepakkauksen Stokmannilta ja kiinnostuin oitis, koska tuoksu oli minusta taivaalinen. Tarkoitus oli ostaa seerumi, mutta koska sitä ei nyt vielä saanut, niin ostin pesuvaahdon ja minusta sekin on täydellinen. Tuoksu on niin huumaava, että kasvoje pesusta tuli oitis nautinnollinen hetki. Innolla odotan sitä seerumia ja oikeastaan olen todella iloinen Lumenen puolesta, vihdoinkin kotimainen merkki ja kunnon luomukosmetiikkaa.

  • Pieni huomautus: Harmonia ei ole luomukosmetiikkaa (ei ole luomuraaka-aineita) eivätkä tuotteet saisi tällaisenaan luonnonkosmetiikan sertifikaattia, koska paria säilöntäainetta ei hyväksytä sertifikaateilla. Mutta melkein ja suunta on huikea!

 21. Laura

  Moikka! Olipa ilo uutinen tämä Lumenen uusi tuotesarja! Pidin myös kovasti tästä postauksestasi, oli mielenkiintoista lukea mielipiteistäsi ja analyysistasi 🙂
  Oletko koskaan tehnyt juttua Lush:in tuotteista? Onko sinulla heidän tuotteistaan käyttökokemuksia?

 22. Tytti Hälli

  Kiitos mielenkiintoisesta jutusta!
  Todella upeaa että Lumene on kokonaisuudessaan ottanut aimo harppauksen oikeaan suuntaan. Uskon että jatkossa meillä on ehtaa luonnonkosmetiikkaa by Lumene! 🙂
  Sillä välin aijon kokeilla tätä uutta sarjaa. Turvenaamio lähti heti kotiin ja se on todella hyvä! Saunan lämmössäkin naamio pysyi hyvin paikallaan ja tuloksena oli sileä ja pehmeä iho.
  Sain näytteet seerumista ja kasvovoiteesta ja ne ovat hyviä kuivallekin iholle. Molemmat menee ostoslistalle!
  Tähän asti siis vain positiivisia kokemuksia näistä uutuuksista, suosittelen kokeilemaan. 🙂

 23. Heta

  Mahtavaa että kirjoitit Lumenesta, sillä Harmonia-sarja on mietityttäny minuakin. Mulla on kans ollu sellanen käsitys että Lumene on viitannu kintaalla kaikelle mikä vähänki haiskahtaa ekologiselta ja keskittyny enemmän tuotteiden viherpesuun. Osaatko sanoa mitään Lumenen tuotteiden ja käytettyjen raaka-aineiden testaustavoista? Feissarin vegaanikosmetiikkaryhmässä asiaa on puitu juurikin viherpesun tiimoilta, sillä runsaista kyselyistä huolimatta Lumene on kuulema vastannut ettei ole kiinnostunut laajentamaan asiakaskuntaansa ns. kettutyttöihin. Käsittämätöntä! Eli kysymys kuuluu, suosiiko Lumene eläintestausta?

  • Ks. vastaukseni aiheeseen aiemmista kommenteista 🙂 En ymmärrä miksi he testaisivat aineita, jotka ovat luonnonkosmetiikassa hyväksyttyjä ja ylipäätään erittäin yleisiä kosmetiikassa.

 24. Viivi

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Lumenella olisi mielettömät mahdollisuudet hyödyntää Suomen mainetta puhtaudesta ja luonnosta purkin sisältöä myöten. Ei tosiaan ole brändäys mennyt ihan nappiin, kun itse tuote ei vastaa mainonnasta syntyvää mielikuvaa. Toivottavasti Lumene jatkaa vauhdilla tähän nyt valitsemaansa suuntaan tuotekehityksen osalta, markkinointi kun alkaa jo olla aika hyvällä tolalla.

 25. Toiveikas

  Pakko kommentoida aihetta.. itse olin Lumenen luottokätttäjä vuosia, kunnes raskauden myötä perehdyin kosmetiikkaan ja havahduin totuuteen. Siirryin siis luonnonkosmetiikkaan ja samalla harmittelin ja mietin, miten ihanaa olisi jos Lumene lanseeraisi luonnonkosmetiikkasarjan. Harmonia sai minussa siis paljon samoja fiiliksiä aikaan kuin sinullakin. Jossei nyt vielä täysin siellä olla niin lähellä tosiaan ja ehkä tämän tuotesarjan myötä voisin jo osittain palata Lumenen tuotteisiin.. pitää testata!

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>