Nyt on luvassa todella kuumia uutisia kotimaisen luonnonkosmetiikan rintamalla! Kehotan todellakin pitämään silmät ja korvat auki sekä pistämään tämän hetki sitten lanseeratun sarjan seurantaan, nimittäin vannon, että tämä sarja tulee valloittamaan Suomen vielä rytinällä ja kansainvälinen menestys odottaa nurkan takana, kunhan muutamat palikat saadaan kohdalleen.
Kysessä on Laponie of Scandinavia, jonka motto kuuluu ”No-nonsense skincare that works”. Odottakaahan kun kerron lisää.
Laponien perustaja on Kia Pentti, jolla on takanaan melkoinen ihohistoria – ei nimittäin taida olla montaakaan iho-ongelmaa, mistä tämä nainen ei olisi kärsinyt. Rosacea, akne, POD, you name it, kaikki on koettu ja Roaccutanet syöty, turhaan. Iho-ongelmat eivät ole koskaan noudattaneet Kian iholla mitään kaavaa tai logiikkaa eikä hän ole koskaan voinut ajatella ihoaan minään ihotyyppinä. Hänelle on aina ollut olemassa vain ihopäiviä; hyviä, huonoja, keskinkertaisia ja katastrofaalisia. Kun soppaan vielä lisätään läjäpäin allergioita niin kasassa alkaa olla niin kryptinen yhtälö, että se saa ammattilaisenkin irvistämään kauhusta. Eihän tämän naisen iholle voi käyttää mitään! Voit lukea Kian ihotarinan täältä.
”Tavalliset” herkkäihoiset ovat yleensä yliherkkiä tietyille säilöntäaineille, tensideille ja eteeristen öljyjen komponenteille, mutta Kia joutuu niiden lisäksi penkomaan mm. käyttämiensä tuotteiden sisältämän E-vitamiininkin alkuperän (jota ei incissä mainita), koska soijapohjainen on pois suljettu vaihtoehto.
Tämä kaikki johti lopulta jo vuosia sitten siihen, että Kia alkoi valmistamaan käyttämänsä kosmetiikan itse. Tietoa hän on ahminut aiheesta kymmeniätuhansia sivuja ja lopulta löytänyt itselleen toimivat aineet ja reseptit. Nykyisin hänen ihonsa on terve ja hyvinvoiva, vaikka ei täydellinen ja huonoja ihopäiviä mahtuu edelleen joukkoon.
Ihohistoriastaan johtuen Kia on haaveillut vuosia omasta ihonhoitosarjasta, joka sopisi herkkä- ja ongelmaihoisille eikä sisältäisi tyhjiä lupauksia tai iholle turhia raaka-aineita. Nainen päätti toteuttaa unelmansa vajaa kolmisen vuotta sitten ja alkoi kokoamaan ympärilleen parasta mahdollista tiimiä ja niin Laponie sai alkunsa. Laponiehan on 80-luvulta tuttu suomalainen ihonhoitosarja, jota ei ole ollut olemassa enää pariin vuosikymmeneen. Kia rakasti nimeä ja koska se ei ollut enää käytössä, hän päätti nimetä sarjansa Laponie of Scandinaviaksi.
Minä törmäsin sarjaan Instagramissa noin vuosi sitten. Kiinnitin heti huomiota sarjan kauniiseen visuaaliseen brändi-ilmeeseen, jonka takaa löytyy kuvittaja Aino-Maija Metsola. Ensimmäiset tuotteet piti lanseerata jo vuosi sitten, mutta kun kompromisseihin ei tyydytä, tuotekehitys on kestänyt tuskallisen pitkään, koska oman haasteensa asettavat myös raaka-ainetoimittajat sekä tehtaiden valmistusmenetelmät: vasta aloittavan ja pienen brändin on hyvin usein vaikea saada vaatimuksiaan läpi, koska tuotantomäärät ovat aluksi pieniä. Kia on kuitenkin halunnut rakentaa sarjan tuotteet pieteetillä ja tulette kyllä vielä ymmärtämään miksi.
Minä tapasin Kian ja sarjan oman in house -kemistin Jaana Ailuksen tammikuussa (haloo kuinka monella sarjalla on in house -kemisti?!?). Vieläkin menee kylmät väreet tuosta tapaamisesta, nimittäin hyvin pian pöydän ääreen istuttuamme tajusin, että tässä on nyt kolme raaka-ainenörttiä, jotka puhuvat niin sanotusti samaa kieltä. En voi kuulkaa kertoa miten se sai sisimpäni hyppimään riemusta, nimittäin tämmöisiä ihmisiä ei tule tavattua ihan joka päiväisessä arkielämässä. (Tuossa tapaamisessa muuten tuijotin Kian ihoa, joka oli ainakin juuri sillä hetkellä täydellinen, kiitos Laponien tuotteiden.)
Saanko tässä välissä puhua hetken Jaanasta, jonka voin virallisesti ilmoittaa olevan kosmetiikka- ja raaka-aineguruni? Jaanan kaltaisia kosmetiikan kemistejä ei löydy Suomesta montaa kappaletta (liekö laskettavissa yhden käden sormilla?). Suomessa ei voi edes opiskella kosmetiikan kemistiksi, on ainoastaan mahdollista suorittaa kursseja siitä. Jaana onkin opiskellut yhdessä maailman parhaista yliopistoista: London College of Fashionissa, missä kosmetiikan kemistin opinnot kestävät viisi vuotta. Siis viisi vuotta opiskellaan kosmetiikan kemiaa! Jaanan työhistoria pitää sisällään esimerkiksi Lumenea ja Naviteria (mm. Ekopharman valmistaja), kunnes Kia nappasi hänet Laponien omaksi kemistiksi.
Nörtteilytapaamisemme päätteeksi Jaana kutsui minut Laponien labralle Otaniemeen valmistamaan hänen kanssaan kosmetiikkaa. Ei siis suinkaan mitään Laponien tuotteita (koska niiden reseptit ovat salaisuuksia), vaan luomaan täysin omia reseptejä ja testailemaan koostumuksia. Arvatkaapa oliko tämä meikäläiselle unelmien täyttymys! Sain valita pitkästä raaka-ainelistasta haluamani aktiiviaineet ja päättää itse millaisia tuotteita halusin valmistaa. Valitsin essence-hoitonesteen, seerumin ja kosteusvoiteen. Hääräsimme muutama viikko sitten Jaanan kanssa labrassa koko päivän ja lopputuloksena oli täydellisen koostumuksen teholiemet, joista Jaana totesi, että esimerkiksi kosteusvoiteelle tulisi kuluttajalle hintaa 200 euroa ja rapiat käyttämillämme aktiiviainemäärillä (lienee parasta käyttää putelia säästellen). Kotiin päästyäni rojahdin suoraa päätä sohvalle, en pystynyt muodostamaan yhtään järkevää lausetta ja silmät seisoivat päässäni, päivä oli sen verran intensiivinen ja inspiroiva – ja silti keksin koko ajan uusia kysymyksiä Jaanan piinaksi (joka on asiantuntemuksensa lisäksi myös ihan mahtava tyyppi ja mikä tärkeintä: kissaihminen! Romppu saikin Jaanalta huovutetun lelun lahjaksi!)
No niin tämä oli pieni alustus sille, millaista osaamista Laponien takaa löytyy. Koostumuksia siis hiotaan viimeisen päälle ja Jaana saattaa valmistaa yhdestä tuotteesta 60-80 testiversiota ennen kuin on niin tyytyväinen, että tuotetta voi harkita tuotantoon asti. Sitä ennen sen pitää vielä läpäistä Kian (iho)seula, joka ei – kuten sanottua – ole todellakaan sieltä helpoimmasta päästä.
Tällä hetkellä Laponien valikoimasta löytyy kaksi tuotetta: ihoöljy ja balmi. Jos minulta kysytään, en olisi koskaan lanseerannut tämmöisiä tuotteita ensimmäisenä, koska ne jättävät sarjan etäiseksi ja vähän pliisuksi. Etenkin, kun tuotteet on suunniteltu Kian herkälle iholle, ne ovat omiin mieltymyksiini turhan hajuttomia ja mauttomia. Loistavia kylläkin raaka-aineidensa puolesta, ei siitä ole kyse, ja esimerkiksi balmissa on aivan täydellisen sileä koostumus, joka ei suinkaan ole mikään itsestäänselvyys. Mutta kun omat mieltymykset ovat tuoksuvia ja runsaita, näin riisuttujen ja simppeleiden tuotteiden kanssa ei pääse fiilistelemään ja hifistelemään balmia enempää kiinnostavien koostumusten kanssa.
Mainittakoon, että ongelmaihoisten lisäksi Laponie on erinomainen sarja raskaana oleville, imettäville äideille sekä kaikille, jotka haluvaat tehdä kosmetiikka-detoxin ja minimoida käyttämiensä kemikaalien määrän. Luonnonkosmetiikkahan voi sisältää todella paljon kemikaaleja, sillä kasviuutteet ja eteeriset öljyt ovat täynnä kemiallisia aineita.
Laponien Face Oil kasvoöljy sisältää arganöljyä, kotimaista kauraöljyä (joka valmistetaan muuten Fazerin Myllyssä), ruusunmarjaöljyä ja vadelmansiemenöljyä. Ei muuta. Ja tämän vuoksi tuote ei tuoksu, paitsi lähinnä arganöljylle (jonka tuoksu ei tunnetusti ole sieltä parhaasta päästä), sillä kylmäpuristetuissa kasviöljyissä ei ole tuoksukomponentteja. Jokaisella raaka-aineella on tarkkaan mietitty funktio tuotteessa:
arganöljy korjaa vaurioitunutta ihoa ja on erinomainen esimerkiksi ikääntyvän ihon ja arpien hoidossa. Arganöljy sopii korkeahkosta oleiinihapon määrästä huolimatta yleensä hyvin myös helposti tukkeutuvalle iholle, sillä se sisältää lupeolia, jolla on tulehduksia rauhoittava vaikutus. Arganöljyssä on myös runsaasti kiinteyttävää, vapailta radikaaleilta suojaavaa ja pigmenttiläiskiä ehkäisevää E-vitamiinia. Kauraöljy pehmittää, siloittaa ja rauhoittaa ihoa. Ruusunmarjaöljyn linolihappo ja A-vitamiini uudistavat ihoa, rauhoittavat tulehduksia ja öljy sopii erinomaisesti mm. aknen, rosacean ja pigmenttiläiskien hoitoon. Vadelmansiemenöljyssä on runsaasti linoli- ja alfalinoneelihappoa sekä E-vitamiinia ja se on erinomainen ihon siloittaja ja sopii mm. erilaisten ihottumien ja ärtyneen ihon hoitoon.
Laponien Face Oil on loistava ihoöljy kaikille ihotyypeille ja tokihan sitä voi halutessaan terästää eteerisillä öljyillä, jos tuote on omaan nenään pliisun tuoksuinen. Öljy maksaa 44 euroa ja on pakattu tuotteen säilyvyyttä optimoivaan mironlasiseen pulloon, jonka kaikki osat pipettiä myöten ovat kierrätettäviä.
All-Around Balm on monitoimibalsami, jonka käyttömahdollisuuksille vain mielikuvitus on rajana. Balmi toimii ainakin huulirasvana, kynsinauhavoiteena, tehovoiteena pienille ihovaurioille ja arville, pehmittävänä tuotteena korpuille ihoalueille, meikinalusvoiteena sekä kosteuden haihtumista ehkäisevänä tuotteena kasvovesien, seerumien ja kosteusvoiteiden päällä. Itse olen pitänyt balmista erityisesti huulivoiteena.
Balmi sisältää arganöljyä ja kauraöljyä, joiden vaikutuksista mainitsinkin jo edellä. Hydrogenoitu rapsiöljy tuo tuotteelle puolestaan sen loistavan koostumuksen ja auttaa balmia jättämään mattapinnan iholle. Rapsiöljy on rasvahappokoostumukseltaan arganöljyn kaltainen ja herkällä iholla erittäin hyvin siedetty. Auringonkukkavaha tuo myös balmille kiinteää koostumusta ja sisältää runsaasti tulehduksia rauhoittavaa ja ihon suojabarriääriä vahvistavaa linolihappoa. Kamomillasta saatava bisabolol auttaa rauhoittamaan tulehduksia sekä ärsytyksiä ja on tunnettu myös anti-mikrobisista vaikutuksistaan. Balmin sisältämä E-vitamiini on synteettistä, koska Kia ei voi käyttää soijapohjaista, mitä luonnonkosmetiikassa yleensä käytetään.
All-Around Balm maksaa 19 euroa ja on myös pakattu mustaan kierrätettävään mironlasiin.
Niukan tuotevalikoiman vuoksi nyhdin tietoa jatkosuunnitelmista ja seuraavista tuotteista, ja sen verran minulla on lupa kertoa, että Laponie lanseeraa pian puhdistusmaidon, puhdistusgeelin, suihkutettavan kasvoveden sekä kosteusvoiteen. Olen päässyt hiplaamaan puhdistusgeeliä ja kerrottakoon, etten ole ikinä ikinä ikinä elämässäni kokeillut vastaavaa tuotetta! Jaanan huikeiden formulointitaitojen sekä Jaanan ja Kian yhteisen raaka-aineosaamisen ansiosta on lupa odottaa vähintään täydellisyyttä ja tuotteita, jotka tekevät mitä lupaavat. Ihania tuoksuja ei kannata kuitenkaan odottaa, koska niitä ei Kian herkkyyksien vuoksi tule jatkossakaan.
Laponien kilpailuetuna ovat asiantuntemuksen lisäksi valmistusmenetelmät, missä ollaan todella tarkkoja. Tällä hetkellä luonnonkosmetiikkamarkkinoilla vallitseva trendi ovat pienet, hand-made indie-brändit. Siinä missä se kuulostaa sympaattiselta ja autenttiselta, hygieniassa, formulointitaidoissa, raaka-aineosaamisessa ja tuotteiden stabiiliudessa voi olla ja onkin puutteita, mutta toisaalta nämä asiat eivät useinkaan näy tavalliselle kuluttajalle.
Laponien tuotekehitys ei suinkaan pysähdy tähän. Sarjalla on kaikki ainekset ja mahdollisuudet niin sanotusti tehdä vaikka Lumenet, mutta edessä on toki vuosien työ. Uusien tuotteiden lisäksi Laponiella on todella paljon parantamisen varaa some-markkinoinnissa. Se missä brändin visuaalinen ilme on edukseen nettisivuilla ja tuotteiden ulkoasussa, se häviää Instagramissa, joka on tänä päivänä erittäin tärkeä markkinointikanava ja itse asiassa nettisivujen ja pakkausdesignin perusteella sarjalta sopisi odottaa laadukkaampia brändikuvia – nyt toteutus on kaunistelematta sanottuna kotikutoinen. Jos lähdetään tekemään pieteetillä, niin kannattaa viedä hommat ihan maaliin asti viimeistä silausta myöten, sillä luonnonkosmetiikkamarkkinoilla kilpailu on kovaa, kun uusia sarjoja putkahtelee esiin kuin sieniä sateella. Sarja kaipaa siis mielestäni kipeästi lisää visuaalisen markkinointistrategian hiomista.
Miltä Laponie vaikuttaa teidän mielestänne? Oletteko jo kokeilleet tähän mennessä lanseerattuja tuotteita?
Lopuksi teillä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kysymään kosmetiikan kemistiltä kaikkea mitä olet ikinä halunnut tietää kosmetiikasta ja sen valmistamisesta, sillä Jaana on ystävällisesti lupautunut vastaamaan kysymyksiinne! Joten antakaa palaa ja esittäkää kysymyksenne kommenttiboksiin, koostan vastaukset omaan postaukseen, kun Jaana ennättää niihin vastata. Kysymyksiä voi jättää sunnuntaihin 18.3.2018 saakka.
Tuotekuvat Viola Virtamo, kuvat labralta Katja Kokko