Beauty

Tehokasta kosmetiikkaa herkälle iholle

Beauty | 20.3.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic, postaus sisältää alekoodin

Laponie of Scandinavia valmistaa minimalistista, mutta tehokasta kosmetiikkaa herkälle iholle vastuullisista raaka-aineista.

Kun Laponie of Scandinavia tuli markkinoille ja olin tavannut ihmiset yrityksen takaa, tuntosarveni tiesivät, että tämä sarja singahtaa maailmanmarkkinoille ja siitä tulee hitti myös Suomen jokaisessa pitäjässä. Tuolloin juuri kukaan ei uskonut minua, sillä sarjan valikoimasta löytyi vasta kaksi öljypohjaista tuotetta (kasvoöljy ja balmi), joista ei vielä oikein päässyt kärryille, mistä tässä sarjassa on kyse.

Nyt Laponien valikoimassa on kuusi tuotetta, joista kolme on tällä hetkellä Pure Beauty Global Awardsien finaalissa ja sarjan matkan supersuosioon voi katsoa alkaneeksi – ja tämä on todellakin vasta alkua!

Laponien tuotteet on valmistettu todella herkälle, allergiselle ja ongelmalliselle iholle. Kaikki on saanut alkunsa yrityksen perustajan, Kristina Pentin vaikeista iho-ongelmista, joihin hän on koittanut vuosia löytää ratkaisua. Akne, taliköhnä, perioraalidermatiitti – siinä vain muutama ongelma, joista Kristina on kärsinyt nuoresta lähtien. Vuosien ajan nainen omisti vapaa-aikansa kosmetiikan kemian ja raaka-aineiden opiskelulle ja päätti lopulta perustaa ihonhoitosarjan, joka sopisi hänen ongelmaiholleen.

Laponien tuotteet ovat hyvin pelkistettyjä ja ne sisältävät vain vähän tarkoin valittuja raaka-aineita. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että tuotteet ovat hajuttomia ja mauttomia – pelkästään positiivisessa mielessä! Ne nimittäin todellakin sopivat herkälle ja allergiselle iholle. Tuotteet ovat lisäksi eläinkokeettomia ja vegaanisia.

Vastuullisesti tuotetut raaka-aineet

Laponien tuotekehityksestä vastaa yrityksen in house -kemisti Jaana Ailus ja tuotekehitys tapahtuu yrityksen omassa laboratoriossa Espoossa. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja Ruotsissa. Kaikki raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja ja tästä haluankin kertoa teille enemmän.

Suomessa tapahtuva valmistus on ehdottomasti plussaa sarjan tuotteissa, koska sillä tietenkin tuetaan kotimaista työtä. Pelkästään kotimainen tuotanto ei kuitenkaan tee tuotteista vastuullisia tai kotimaisia, sillä suurin osa kosmetiikan raaka-aineista, kuten emulgaattorit, sakeuttajat ja säilöntäaineet valmistetaan ulkomailla. Ja juuri näiden raaka-aineiden alkuperään on hyvä kiinnittää huomiota, kun arvoi tuotteiden vastuullisuutta, varsinkin, jos sarjalla ei ole virallista luonnonkosmetiikan sertifikaattia. Laponie ei ole hankkinut tuotteilleen sertifikaattia ainakaan vielä, vaikka ne valmistetaan Ecocert-sertifioidulla tehtaalla. Yritys tarjoaa kuitenkin tietoa joka ikisen raaka-aineen valmistustavasta ja alkuperästä – tämän sarjan kohdalla voit taatusti luottaa siihen ettet joudu viherpesun uhriksi. Ja jos jotain tietoa ei ole nettisivuilta saatavilla, niin yritys kyllä vastaa kysymyksiin.

Esimerkiksi kosteuttava glyseriini, useat kasvipohjaiset emulgaattorit ja monien merkkien kosteusvoiteissa täyteaineina toimivat hajotetut kasviöljyt valmistetaan erittäin usein palmuöljystä, mutta tätä ei voi raaka-aineluettelon perusteella tietää – ja jos tuotteilla ei ole sertifikaattia, alkuperä voi olla mitä vain. Vastuullisesti tuotetusta palmuöljystä tai muista kasviöljyistä valmistetut aineet maksavat luonnollisesti aina enemmän.

Laponielle raaka-aineiden vastuullisuus on perusarvo ja jokaisen aineen alkuperä selvitetään niin tarkkaan, että raaka-ainetoimittajat ovat olleet ihmeissään kemistin tiukoista kysymyksistä. Esimerkkinä kerrottakoon, että Laponien käyttämä glyseriini on valmistettu eurooppalaisesta rypsiöljystä ja kosteusvoiteen emulgaattori RSPO sertifioidusta palmuöljystä (=Kestävän palmuöljyn yhdistys). Kaikki Laponien käyttämät tekniset raaka-aineet valmistetaan Euroopassa ja voiteissa täyteaineina käytettäviä hajotettuja kasviöljyjä ei Laponien tuotteissa ole lainkaan, eli tuotteiden hoitavuus iholle on maksimoitu. Kotimaisista raaka-aineista yritys käyttää tällä hetkellä kauraöljyä, kolloidista kaurajauhetta, ksylitolia ja betaiinia.

Minimalistista kosmetiikkaa herkkäihoisille, teineille ja raskaana oleville

Laponien ihonhoitorutiini on minimalistinen, mutta silti tehokas. Tuotteet sopivat herkän ihon lisäksi teini-ikäiselle, raskaana oleville, imettäville ja niille, jotka haluavat vähentää päivittäistä kemikaalikuormaa – myös luonnonkosmetiikasta tulevaa, sillä tuotteissa ei ole käytetty runsaasti erilaisia aktiiviaineita eikä eteerisiä öljyjä. On hyvä muistaa, että erilaiset kasviuutteet ja eteeriset öljyt sisältävät kymmeniä kemiallisia aineita.

Valikoimassa on tällä hetkellä kaksi puhdistustuotetta, kasvovesi, kosteusvoide, kasvoöljy ja balmi. Jatkoa on luvassa, mutta Laponien tuotekehitys tapahtuu sen verran pieteetillä, että kovin nopeasti ei seuraavia uutuuksia kannata odottaa. Tehdäänpä katsaus tämän hetkiseen valikoimaan, jossa on kaikki tarvittava minimalistin ihonhoitorutiiniin.

Gel Cleanser lienee erikoisin puhdistusgeeli, mihin olen koskaan törmännyt. Tuote on geelimäinen, mutta hyvin hellävarainen. Se liuottaa meikin ja epäpuhtaudet pois hellävaraisten pinta-aktiivisten aineiden avulla eikä iho jää kiristäväksi kosteuttavien betaiinin ja ksylitolin ansiosta. Geeliputsari sopii myös silmämeikin poistoon.

Gel Cleanser sopii rasvaiselle, epäpuhtaalle ja akneiholle. Jos käyttää tuhtia ja vedenkestävää meikkiä, kannattaa tehdä esipuhdistus Milk Cleanser puhdistusmaidolla.

Oman kokemukseni mukaan geeliputsari ei jätä iholle minkäänlaista tunnetta ja se tekee sen, mikä on putsarin tärkein tehtävä: puhdistaa kuivattamatta.

Milk Cleanser on samettisen kermainen puhdistusmaito, joka sisältää ravitsevaa rapsiöljyä ja kosteuttavaa ksylitolia. Lempeän tehokas puhdistusmaito sopii myös silmämeikille. Jos käyttää tuhtia meikkiä tai kaipaat syväpuhdistavaa vaikutusta, kannattaa puhdistusmaito poistaa kostealla musliiniliinalla tai esimerkiksi kestovanulapuilla.

Milk Cleanser sopii hyvin kaksoispuhdistuksen ensimmäiseksi vaiheeksi eli sen jälkeen ihon voi puhdistaa geeliputsarilla. Puhdistusmaito sopii parhaiten normaalille, kuivalle, ikääntyvälle ja atooppiselle iholle.

Toner Spray kasvovesi on suihkutettava kasvovesi, jonka aktiiviaineet ovat todella mielenkiintoisia. Ihanaa, että herkkäihoisen ei tarvitse automaattisesti tyytyä siihen, etteivät tuotteet voi olla tehokkaita tai ”tehdä iholle jotain”, vaan tehoaineita löytyy myös herkälle iholle. Laponien kasvovedessä on kolme kiinnostavaa aktiiviainetta: ectoin, macrocystis pyrifera makrolevä ja dipotassium glycyrrhizate.

Ectoin on aminohappojohdannainen, joka tutkimusten mukaan antaa iholle pitkäkestoista kosteutta, pehmittää karheaa ihoa, vahvistaa ihon suojabarriääriä ja rauhoittaa tulehduksia sekä ärsytyksiä.

Macrocystis pyrifera makrolevä on vain harvojen valmistajien käytössä, näihin lukeutuu Laponien lisäksi mm. kuuluisa La Mer, jonka kulttituotteesta Crème De La Meristä löytyy juurikin tätä aktiiviainetta. Tämä aine kosteuttaa ja pehmittää ihoa. Aineesta on myös tehty tutkimuksia, joiden mukaan sillä on kyky parantaa ihon kollageenisynteesiä ja elastisuutta.

Dipotassium glycyrrhizate on puolestaan dikaliumfosfaatista ja lakritsinjuuresta valmistettu tehoaine, joka kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Tutkimusten mukaan se hillitsee tyrosinaasientsyymin toimintaa eli ihon pigmentin muodostumista, jonka ansiosta se on hyvä aine pigmenttiläiskien ehkäisyssä. Lisäksi aine rauhoittaa rosaceasta, aknesta ja psoriasiksesta kärsivää ihoa. Kiinnostavaa, bongasin myös Shisheidon käyttävän tätä raaka-ainetta, kun etsin siitä lisätietoa.

Kasvosuihketta kannattaa käyttää iholle 7 skin methodin mukaisesti – tai jos ei seitsemää, niin ainakin 3-4 kerrosta, jotta sen kosteuttavat ja ihoa pehmittävät vaikutukset pääsevät oikeuksiinsa.

Face Cream on ratkaisu kaikille, jotka eivät voi käyttää Whamisan Water Creamia, tai jotka kaipaavat sille vaihtelua. Voiteessa on tajuttoman ihana vesimäisen ohut koostumus, jota voi kerrostaa iholle niin paljon kuin haluaa rullaamatta eikä tukkivuudesta ole silti pelkoa. Voide sisältää unikonsiemenöljyä, joka on kuin luonnon omaa silikonia – ihanan ohutta ja nopeasti imeytyvää ja se sisältää runsaasti E-vitamiinia. Laponien käyttämä unikonsiemenöljy on kotoisin täältä Briteistä tilalta, jossa sitä on tuotettu jo viidessä sukupolvessa.

Lisäksi voide sisältää kotimaista kauraöljyä ja kolloidista kaurajauhetta, joka rauhoittaa ihoa ja ehkäisee kosteuden haihtumista iholta. Kiinnostavat lisät voiteeseen tuovat vielä punoitusta ja ärsytyksiä rauhoittavat antioksidantit honokiol ja magnonol, joita saadaan magnolia-puun kuoresta. Ne tehostavat myöskin voiteen sisältämien säilyvyyttä parantavien aineiden toimintaa.

Face Oil kasvoöljy on neljän ravinnerikkaan kylmäpuristetun kasviöljyn cocktail: arganöljyn, kauraöljyn, ruusunmarjaöljyn ja vadelmansiemenöljyn. Kasvoöljy korjaa, pehmittää, rauhoittaa ja uudistaa ihoa sekä lukitsee kosteuden ihoon. Se on koostumukseltaan silkkinen ja imeytyy nopeasti ihoon soveltuen erittäin hyvin myös meikin alle.

Face Oil sopii kaikille ihotyypeille eikä se tuki ihoa, mikä tekee siitä ihanteellisen myös helposti tukketuvalle ja akneiholle. Öljy on loistava myös iholle, joka kärsii rosaceasta, pigmenttiläiskistä, atopiasta ja ihottumista, sillä öljycocktail sisältää runsaasti E-vitamiinia, betakaroteenia ja omega-rasvahappoja, jotka ehkäisevät aurinkovaurioita, rauhoittavat tulehduksia ja uudistavat ihoa.

All-Around Balm on monitoimibalmi, jokaisen minimalistin must have -tuote. Vedetön balmi sisältää ihoa pehmittävää arganöljyä ja kauraöljyä, hydrogenoitua arganöljyä (joka paksuntaa koostumusta), auringonkukkavahaa (jonka ansiosta balmi on kiinteää) ja rauhoittavaa bisabololia.

Balmia voi käyttää huuliin, kynsinauoille, kuiviin kohtiin ja pienille naarmuille. Se toimii hyvin myös meikin alla, sillä vahamaisen koostumuksen ansiosta se jättää iholle mattapinnan.

Balmissa on täydellinen koostumus, jota on muokattu hieman alkuperäisestä ja nykyisin se on aiempaa pehmeämpää – tämän parempaa koostumusta balmille saa hakea, sillä itse olen juuri sellaisten balmien ystävä, joiden koostumus on sopivasti vahamaisen ja pehmeän rasvan välimaastosta.

Lopuksi vielä muutama sana Laponien pakkauksista. Jokaisen tuotteen kohdalla löytyy ohjeet miten pakkauksen kukin pakkauksen osista kierrätetään. Yritys haluaa lisäksi minimoida turhat pakkausmateriaalit ja kartonkisia ulkopakkauksia käytetään vain, jos tuote vaatii sen pysyäkseen ehjänä kuljetuksessa.

Löytyykö sieltä herkkäihoisia, jotka ovat jo löytäneet Laponiesta uuden lempisarjan?

Alekoodi

Saat 15 % alennuksen kaikista Laponien tuotteista koodilla LAPONIE19 House of Organicin verkkokaupasta.

Kuvat Timo Anttonen

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,