Kaupallinen yhteistyö: Esse
Haimme viime talvena teidän lukijoiden joukosta testihenkilöitä ikääntyvän ihon sekä aknen ihonhoitotutkimukseen probioottisen ihonhoitosarja Essen tuotteilla. Hakemuksia tuli huikeat kolmesataa, joten voitte kuvitella mikä perkaaminen niissä on ollut. Lopulta päädyimme toteuttamaan alkuperäisen suunnitelman mukaisten testien lisäksi (johon kuului kotihoitotuotteiden lisäksi hoitolahoidot) myös erillisen kotihoitoryhmän, jossa testihenkilöt eivät käyneet hoidoissa, vaan hoitivat ihoaan Essen tuotteilla ohjeiden mukaan kotona.
Seuraavan parin kuukauden ajan raportoin tutkimuksen tuloksista blogissani. Ensin on vuorossa kooste tekemistämme havainnoista yleisellä tasolla ja sen jälkeen ikääntyvän ihon sekä aknen hoitotulokset erikseen, joista näette myös ennen ja jälkeen -kuvamateriaalia.
Molemmissa tutkimusryhmissä (ikääntyvässä ihossa ja aknessa) saavutimme erinomaisia tuloksia, mutta tottakai jokainen tapaus on yksilöllinen, joten tuloksissa on myös vaihtelevuutta. Kaikille hoitolahoidoissa käyneille tehtiin kuusi hoitoa, yksi hoito noin kerran kuukaudessa. Hoidot tehtiin Helsingissä Natural Goods Companyn Salon & Shopissa, Eco Beautyssa Joensuussa sekä Tampereen Kosmetologipalvelussa.
Hoitolahoidoissa käyneiden testitulokset olivat melkein kaikissa aknetapauksissa parempia ja kaikissa ikääntyvän ihon tapauksissa huomattavasti parempia. Aknen hoito on yleensä niin haastavaa ja jokainen tapaus etenee omalla tavallaan, ettei paraneminen suinkaan tapahdu kaikilla samassa aikataulussa. Hoitolahoito- ja kotihoitoryhmien eroista voi kuitenkin nostaa merkittävimmäksi ammattilaisen tuen ja ihon kunnon seuraamisen, jolloin vältytään esimerkiksi epäsopivien tuotteiden valinnalta.
Ihonhoitoa suunnitellessa ihon kunnon tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Vaikka kaikkien kotihoitoryhmäläisten ihotyypit selvitettiin laajalla kyselylomakkeella ja valokuvin, joukosta löytyi silti henkilöitä, joiden ihon kunto ja tarpeet paljastuivat lopulta erilaisiksi kuin miten hoitoa alun perin lähdettiin suunnittelemaan. Eikä näiltä vältytty täysin hoitolaryhmässäkään: usein voi käydä niin, että ensimmäisen tai toisen hoidon jälkeen ihosta paljastuukin jotain, mitä ei aluksi pystytty havaita ja hoitosuunnitelmaa sekä tuotteita joudutaan muuttamaan. Tämän vuoksi on todella tärkeää, että asiakkaalla on ammattilainen tukena seuraamassa ihon kuntoa, jotta hoidon suunnittelusta ei tule arvailua ja useiden väärien tuotteiden sillisalaattia.
Kun ammattilaisen tuki ja ymmärrys ihon toiminnasta puuttuvat, hoidetaan yleensä pelkkää oiretta, eikä niiden syytä. Aknea hoidetaan kotona lähes poikkeuksetta liian rajusti (tyypillisimmin A-vitamiinivoiteilla, vahvoilla hedelmähappokuorinnoilla, suolalla ja kuivattavilla tuotteilla, jotka vain ärsyttävät ihoa ja saavat sen ”auki”) ja toisaalta hyvin usein iho myös tulkitaan virheellisesti akneksi, vaikka kyseessä olisi epäpuhdas ja tukkeutunut sekaiho. Ilman ammattilaisen tukea tapahtuvassa aknen hoidossa ollaan yleensä malttamattomampia, tuloksia odotetaan liian nopeasti tai koetaan ulkoinen hoito hyödyttömäksi, koska tuotteet ovat vääriä. Olisi tärkeää ymmärtää, että kun akne on kestänyt vuosia, se ei parane muutamassa viikossa, vaan paraneminen on aina prosessi johon kuuluu erilaisia vaiheita. Ammattilaisen henkinen tuki on tällöin ensi arvoisen tärkeää.
Akneihoja ei ole kahta samanlaista, jonka vuoksi hoitokin täytyy suunnitella yksilöllisesti. Kokonaisvaltaiseen ihonhoitoon perehtynyt kosmetologi tarvitsee asiakkaasta erittäin paljon tietoa elämäntavoista ja mahdollisista lääkityksistä lähtien. Asiakkaan tulee siis olla avoin ja rehellinen sekä luottaa kosmetologiin. Kosmetologin täytyy puolestaan kyetä ymmärtämään hyvin yksilöllisesti asiakkaiden erilaisia elämäntilanteita. Aikaa kaiken tämän pähkäilyyn kuluukin kosmetologilta tuntikausia. Jokaisen tapauksen ollessa erilainen, on pienelläkin hienosäädöllä joskus iso merkitys hoidon etenemisen kannalta. Kaiken tämän lisäksi asiakkaan tulee myös itse ottaa vastuu paranemisestaan olemalla aidosti avoin avulle, motivoitunut ja ymmärtää kokonaisvaltaisuuden merkitys: mitä haastavampi iho-ongelma on kyseessä, sen kokonaisvaltaisempaa hoidon tulee olla.
Ikääntyvän ihon hoidossa haasteita asettaa toisinaan ihon kunto ja sen tulkinta. Vaikka ikää olisi 50 vuotta, ei ihoa voi aina automaattisesti hoitaa ikääntyvän ihon tuotteilla. Erään kotihoitoryhmäläisen ohuelle couperosaiholle anti-age tuotteet olivat liian aktivoivia ja toivat pintaan taustalla piilevän rosacean oireita. Kun tuotteet vaihdettiin Essen Sensitive-linjaan, iho alkoi parantua ja voimaan paremmin välittömästi. Kyseisen asiakkaan kohdalla täytyi todeta tämän olevan hänen anti-age hoitonsa tällä hetkellä. Kenties toki myöhemmin, esimerkiksi vuoden päästä iho on vahvistunut sen verran, että tuotteita voidaan päivittää tehokkaampiin.
Ihoa ei siis voi aina hoitaa iän mukaan, vaan ensi sijaisesti täytyy huomioida ihon kunto, hoitohistoria sekä asiakkaan elämäntavat kokonaisvaltaisesti. Tämä kaikki on asiakkaalle kokonaisuudessaan erittäin haastavaa hallita yksin. Upeimpia muutoksia kotihoito- ja hoitolahoitoryhmien välisissä eroissa olikin juuri kokonaisvaltaisuuden ymmärtäminen. Kun asiakas kävi hoidoissa, piti viikottain ihopäiväkirjaa, raportoi ihon kunnon kehittymisestä säännöllisesti ja alkoi seuraamaan elämäntapojaan tarkemmin, moni alkoi huomata yhteneväisyyksiä ravinnon ja muuttuvien elämäntilanteiden sekä ihon kunnon välillä. Tämä puolestaan motivoi tekemään elämäntapamuutoksia. Kosmetologille asiakkaan pitämä kokonaisvaltainen ihopäiväkirja on aivan kullanarvoista tietoa – näin ihon hoitamisesta tulee yhteistyötä asiakkaan kanssa ja sen vaikutukset todella näkyivät tutkimuksen tuloksissa.
Hoitolassa rentoutuminen ja toisen hoivaan antautuminen koettiin myös äärimmäisen tärkeänä. Täysi rentoutuminen edellyttää toki aina luottamista kosmetologiin ja hänen ammattitaitoonsa. Ikääntyvän ihon hoidossa eräässä tapauksessa asiakas puhkesi kukkaan aivan uudella tavalla ja koki olonsa nuorentuneeksi hyvin merkittävästi – ja häntä hoitanut kosmetologi Johanna sanoi myös ihon nuorentuneen helposti kymmenellä vuodella. Näistä tuloksista tarkemmin ensi kerralla.
Ehdotan pientä konmaritusta peilikaapille, kun vuodenaika alkaa pikkuhiljaa kääntyä syksyn puolelle. Käy purnukkasi oikeasti läpi tiukalla analyysillä ja mieti vastaavatko käyttämäsi tuotteet ihosi tarpeita. Jos et osaa arvioida ihosi kuntoa, varaa aika lähimmälle Esse-kosmetologille, jonka löydät täältä.
Kuvat Katja Kokko