En ole koskaan ollut kiinnostunut kaloreiden laskemisesta tai rasvan polttamisesta liikunnalla, saatika lihasmassan kasvattamisesta ynnä muista asioista mitä kuntosaleilla (ilmeisesti) tapahtuu. Alkukesästä tapahtuikin meikäläisen mittakaavassa megaluokan käänne, kun elämääni astui kapistus nimeltä fitness-ranneke.
Homma lähti oikeasti siitä, että tarvitsin yin jooga -tunneille kellon, josta näen helposti ja tarkasti minuuttien kulun. Silloin muistin, että eräällä joogaoppilaallani on Polarin sykettä mittaava ranneke ja aloin kyselemään häneltä laitteesta hieman lisää. Tuumin että miksikäs ei samalla hankkia kelloa, josta löytyisi muitakin hyödyllisiä ominaisuuksia. Tätä tiedustelua seurasi tapahtumaketju, jonka myötä Polarilta lähetettiin minulle uutukainen A370-fitness-ranneke. Elämää rannekkeen kanssa on nyt takana pari erittäin mielenkiintoista kuukautta, joiden aikana olen seurannut uneni laatua, päivittäisiä askelmääriä, kaloreiden kulutusta ja sykettä eri treeneissä. Ranneketta voi pitää halutessaan vaikka 24/7 ja se on kytköksissä Polar Flow -sovellukseen, jonne kaikki data tallentuu.
Mielenkiintoisimmat havainnot parin kuukauden ajalta pitävät sisällään mm. hämmästelyä, että mitä ihmettä oikein puuhaan öisin? Olen harkinnut vakavasti kameran asentamista sängyn viereen, sillä rannekkeen keräämän tiedon perusteella minulla on bileet pari kertaa yössä. Olen siis ilmeisesti varsin levoton nukkuja.
Suurin mullistus on kuitenkin tapahtunut treenien tason seuraamisessa. Lähtötasoni tähän hommaan oli se, että katsoin Googlesta paljonko on ihmisen normaali leposyke. Minulla ei toden totta ole ollut hajuakaan moisesta, enkä tiedä paljonko kulutan ja syön kaloreita päivässä. Rannekkeen mukaan tehokkainta treeniä on ylivoimaisesti astangajooga. Puolentoista tunnin astangaharjoituksessa kaloreita kuluu noin 550-600. Ja löysinpä harjoitushistoriaani selatessa heinäkuulta myös astangatreenin, jossa olen kuluttanut huikeat 850 kaloria! Uintitreeneissä en sen sijaan kuluta läheskään yhtä paljon, mutta täytyy huomioida, että uin suurin piirtein 1,5 kilometrin matkoja johon kuluu aikaa puoli tuntia. Jos siihen lisättäisiin vielä tunti, olisi kulutus taatusti vähintään samaa luokkaa, mutta toisaalta kroppani olisi myös henkihieverissä. Ratsastus on myös erittäin tehokasta liikuntaa ja kaloreita kuluu lähes sama määrä kuin astangassa. Siihen päälle kun lisätään vielä hevosen kanssa puuhastelu niin hyötyliikunnan määrä on ihan käsittämätön: eräänä tallipäivänä otin yli 28 000 askelta ja päivittäinen aktiivisuustavoitteeni oli 524 % (enkä suinkaan pitänyt ranneketta kädessäni vuorokauden ympäri).
Suhtaudun kalorien kulutukseen ja sykkeen seuraamiseen pilke silmäkulmassa enkä todellakaan vakavasti, sillä tärkein mittari on olo omassa kropassani, joka on parempi kuin koskaan. Pidän ranneketta ainoastaan öisin ja urheillessa, sillä en osaa olla edes kello ranteessa koko päivää. Ranneke on tuonut arkeeni paljon hyvää: parin kuukauden kokeilun seurauksena huomaan, että se on tehnyt liikkumisestani entistäkin säännöllisempää. Haluan huolehtia siitä, että itselleni asettama (erittäin realistinen ja kohtuullinen) aktiivisuustavoite täyttyy, sillä teen pääosin istumatyötä, joka on hyvinvointini vihollinen numero yksi. Kun liikun joka päivä, sekä pääni että kroppani voivat äärettömän hyvin.
Tällä hetkellä harrastukseni muodostavat myös todella ihanteellisen kokonaisuuden ja ovat balanssissa keskenään: 3-4 kertaa viikossa astangajoogaa, 3-4 kertaa viikossa yin joogaa, 1-3 kertaa uintia ja kerran viikossa ratsastusta. Päivinä, jolloin teen astangaharjoituksen, en tee yleensä muuta treeniä, mutta päivinä jolloin uin tai ratsastan, teen aina yin joogaharjoituksen. Yin jooga kuuluu myös niihin päiviin, jolloin en tee muuta liikuntaa. Tämän lisäksi meditoin vähintään 10 minuuttia aamuin ja illoin. Otin avukseni Headspace-aplikaation, jonka ansiosta en luista rutiinista.
Hyvä olo kehossa on yhä tärkeämpi (jollei se kaikista tärkein) asia elämässäni. Olen todella vahvasti kehon kautta aistiva ja tunteva ihminen, ja jos siinä reistaa ja jumittaa, menee koko aivotoimintani takalukkoon ja sen myötä henkinen hyvinvointini kokee notkahduksen. Tämän vuoksi on mielestäni täysin ok suhtautua joogaharjoitukseen urheilusuorituksena. Erityisesti astangajooga poistaa niin paljon ryönää kehosta, että se vaikuttaa väistämättä mieleen ja henkiseen hyvinvointiin. Jotta voi saada kosketuksen omaan sisinpään, on kehon ja mielen tehtävä yhteistyötä ja voitava hyvin. Kaikki lähestymistavat ovat siis täysin sallittuja, mutta verenmaku suussa suorittaminen on puolestaan vahingollista – ja se on asia, josta pois koitan ohjata omia joogaoppilaitani! Liikkumisen pitää olla nautinto, ilo ja siihen on hyvä suhtautua aloittelijan mielellä armollisesti.
Jos mieltä virkistävä kunnon kohotus kiinnostaa, niin ensi viikon viikonloppuna (26.-27.8.) alkaa seuraava astangajoogan alkeiskurssi. Kurssi on molempina päivinä klo 10-12, eli joogailun jälkeen on vielä koko päivä aikaa nauttia viikonlopusta. Kurssi jatkuu seuraavalla viikolla alkavilla alkeistunneilla kahdesti viikossa. Ilmoittautuminen kurssille tapahtuu täältä ja voit maksaa kurssin joko yhdessä tai kahdessa osassa.
Kuvat Katja Kokko
Polar A370-ranneke saatu valmistajalta