Yhteistyössä Eco Beauty Wellness, sisältää tarjouksen
Hiustenvärjäys luonnollisesti on aihe, josta tiedustellaan tasaiseen tahtiin, kuten myös hyvistä ekokampaamoista. Tähän saakka en ole voinut antaa kunnon ekokampaamosuosituksia, sillä oman kuontaloni värjäyksen on suorittanut kampaajaystäväni, jolle olen kiikuttanut omat kasvivärit mukana (kyseessä on erikoisdiili, sillä hän ei ole ekokampaaja).
Hiustenvärjäys on kuitenkin asia, jossa olen absoluuttisen ehdoton ja kehotan myös kaikkia teitä olemaan. Ja nyt puhun siis nimenomaan värjäyksestä, en vaalennuksesta. Synteettiset hiusvärit ovat myrkkyä, jota en päähäni laita enää mistään hinnasta. Kahdesti olen viimeisen kuuden vuoden aikana antanut kampaajan hätätapauksessa värjätä hiukseni synteettisellä värillä ja se on tuntunut siltä, kuin päänahkani palaisi ja kaikki aineet imeytyisivät aivoihini (näin ei tietenkään ole, mutta se todella tuntuu siltä). Lisäksi väri on haalistunut aina nopeasti pois ja menettänyt kiiltonsa hetkessä.
Kasviväreillä hiustenvärjäys on puolestaan hiusten ja hiuspohjan hoitoa sen lisäksi, että niillä saa upean värin, joka pysyy niin hyvin, että väristä kasvaa jopa tyvikasvu ilman vaalennustakin.
Hiusvärejä (tai kulma- ja ripsivärejä) ei ole mahdollista valmistaa ilman PPD-johdannaisia (parafenyleenidiamiini, josta on monia eri johdannaisia) muuten kuin 100 % kasvivärinä. PPD-johdannaiset ovat aine, jota itse välttäisin kuin ruttoa, sillä aine voi olla jopa hengenvaarallinen (Googlesta löydät helposti lisätietoa). Mitä tummempi hiusväri on, sitä enemmän se sisältää PPD:tä tai sen johdannaisia. Tämän vuoksi en itse laita kuontalooni, kuin aitoa kasviväriä, joka ei sisällä yhtäkään synteettistä kemikaalia. Koulutettu ja ammattitaitoinen ekokampaaja osaa käyttää ja sekoittaa kasvivärejä oikein, jolloin lopputulos on halutunlainen. Värejä löytyy kullanvaaleista eri sävyisiin ruskeisiin, punaisiin ja mustaan ja väriseos keitetään itse, johon voidaan lisätä erilaisia mausteita ja yrttejä tuomaan erilaisia sävyvivahteita. Pohjana väreille käytetään hennaa, cassiaa ja indigoa.
Hiuksia ei kuitenkaan ole mahdollista vaalentaa luonnollisesti eivätkä kasvivärit vaalenna hiusta. Et siis saa tummanruskeasta tukastasi vaaleaa tai porkkananpunaista ilman vaalennusta etkä voi raidoittaa hiuksiasi. Vaalennus on kuitenkin täysin erilainen käsittely hiuksille kuin tummennus. Vetyperoksidi on synteettinen kemikaali, joka voi aiheuttaa ihoärsytystä sekä lisäksi kuivattaa ja haurastuttaa hiusta. Mutta sen käyttöön ei liity samanlaista riskiä, kuin PPD-johdannaisiin. Koska kuluttajat itseni mukaan lukien usein toivovat raitoja tai omaa hiusta vaaleampaa lopputulosta, jotkut ekokampaajat käyttävät tämmöisessä tapauksessa vaalennusainetta. Oma porkkananvärinen tukkani värjätään juuri näin: tyvi vaalennetaan ja sen päälle tehdään värjäys kasvivärillä. Pari vuotta hiuksiani värjättiin punaiseksi ilman vaalennusta, jolloin sävy oli tummemman punainen ja siitäkin näki, miten hyvin hennaväri pysyy, sillä sain aivan normaalin tyvikasvun.
Henna- ja kasvivärit vahvistavat hiusta, tekevät siitä todella kiiltävän ja väri pysyy loistavana värjäyskertojen välissä. Väri haalistuu erittäin kauniisti menettämättä kiiltoaan toisin kuin synteettisillä väreillä, jolloin värjäysvälikin on lyhyempi. En yksinkertaisesti suosittele muuta kuin kasvivärjäystä mahdollisella vaalennuksella tai sitten olemaan värjäämättä hiuksia kokonaan, sillä kasviväreillä lopputulos on upea ja hius pysyy terveenä sekä kiiltävänä.
Värjäsin vuosia sitten kuontaloni ensimmäisen kerran ekokampaajalla. Käynti jäi todella mieleeni, sillä väri oli aivan mielettömän upea ja kampaaja nimeltä Aila päästi minut kampaamon takahuoneeseen pieneen keittiöön seuraamaan väriseoksen valmistumista. Olisin jatkanut Ailalla käyntiä mielelläni, mutta tuolloin säästin rahaa ja jatkoin hiusteni hennaamista itse kotona, josta olen myöhemmin luopunut, sillä projekti on melko uuvuttava, enkä pysty vaalentamaan hiusta itse. Aila on pysynyt mielessäni kaikki nämä vuodet ja nyt tiemme kohtasivat uudelleen, sillä nainen on avannut oman ekokampaamon Iso Roballe ja kutsui minut sinne valitsemaani käsittelyyn.
Eco Beauty Wellness Clean Air Salon & Beauty Galleryn valikoimaan kuuluvat kasvivärjäykset (tarvittaessa vaalennuksellakin), energialeikkaukset, hiuspohjan hoidot sekä intialainen päähieronta. Muistatte varmaan kuinka paljon olen kaivannut suosituksia hyvästä ja aidosta intialaisesta päähieronnasta? Koska kuontaloni oli juuri värjätty, valitsin listalta intialaisen päähieronnan sekä hiuspohjan hoidon, jollaisessa en ole koskaan ollut – vaan tästä tästä lähtienpä aion kyllä käydä, sillä kokemus oli todella vakuuttava.
Hiuspohjan hoitoja löytyy Eco Beauty Wellnessin valikoimasta kolme erilaista: puhdistava vihreä savi -hoito, joka kannattaa tehdä mikäli ei ole koskaan värjännyt hiuksiaan kasviväreillä. Savinaamio sopii myös rasvoittuvan, kutisevan ja hilseilevän päänahan hoitoon. Merilevähoito on puolestaan erittäin kosteuttava ja sopii hyvin kuivalle ja ärtyneelle päänahalle. Kumpaankin hoitoon yhdistetään aina intialainen päähieronta, jonka voi toki ottaa myös erikseen. Kuiville hiuksille ja vaurioituneille latvoille on saatavilla mantelihoito.
Minulle Aila teki intialaisen päähieronnan jälkeen savihoidon, sillä en ollut käynyt hiuspohjan hoidossa aikaisemmin. Naamion alle hän levitti John Masters Organicsin (jonka maahantuojana Eco Beauty Wellness toimii) Scalp hiusseerumin. En ollut aiemmin kokeillut kyseistä seerumia, mutta tästä lähtien se saa olla säännöllisessä käytössä. Seerumi nimittäin viilensi ja rauhoitti päänahkaani, joka minulla kutisee helposti varsinkin, jos käytän sille sopimatonta shampoota. John Mastersin Scalp tuotelinja on pelastus kutisevalle, ärtyneelle, rasvaiselle ja hilseilevälle hiuspohjalle. Naamio sai vaikuttaa kostean pyyhkeen alla, jonka jälkeen hiukseni pestiin viilentävällä Scalp Piparminttu & Mesiangervo shampoolla. Hoitoaineena Aila käytti Laventeli & Avokado intensiivi hoitoainetta, jota en ollut myöskään aiemmin kokeillut. Hoitoaine tuoksui ja tuntui todella hyvältä ja jäi kiinnostamaan lisätä se hiustuotteideni repertuaariin tehohoidoksi. Kotihoitoon Aila pakkasi minulle kuitenkin Piparminttu & Rosmariini hoitoaineen, joka onkin suosikkini John Mastersilta.
Kiinnostavin tuote oli kuitenkin myös erikoisin hiustuote, jota päähäni on koskaan laitettu: Herbal Cider hiushuuhde. Nyt kehotan höristämään korvia, sillä tässä on aivan uskomaton taikatuote! Huuhde koostuu pääasiassa omenasiiderietikasta ja kyllä, se myös tuoksuu erittäin vahvasti sille. Lisäksi se sisältää kamomillaa, kehäkukkaa, vihreää teetä, rosmariinia ja nokkosta. Hiushuuhdetta käytetään 2-3 kertaa viikossa normaalin shampoo ja hoitoaine käsittelyn jälkeen. Yksi korkillinen ainetta sekoitetaan lasilliseen vettä, jonka jälkeen seosta hierotaan ja puristellaan hiuksiin 1-3 minuutin ajan. Tämän jälkeen hiukset huuhdellaan vedellä. Vaikka etikan tuoksu on voimakas, se ei tarraa hiuksiin. Heh, tosin itsehän pidän mahdollisimman oudoista tuotteista eivätkä kummalliset tuoksutkaan minua haittaa. Herbal Cider käsittelyn jälkeen hiukseni tuntuivat uskomattomalta: mielettömän pehmeiltä ja sileiltä, kuin silikonikäsittelyssä käyneiltä. Lisäksi hiukset jäivät ilmaviksi ja tuuheiksi föönauksen jälkeen, joka säilyi jopa yön yli. Hiuksissa on selkeästi eloa ja pitoa enemmän. Aivan mahtava tuote ja innolla odotankin, että pääsen tekemään käsittelyn itse.
Luonnollisten hiustenhoito- ja muotoilutuotteiden valmistaminen tuntuu olevan melkoista ydinfysiikkaa – vain harva tuotemerkki onnistuu siinä täydellisesti. John Masters Organics on alansa pioneeri, joten ei ihme, että merkki huiteleekin ihan omissa sfääreissään. Pakko muuten vihjaista, että sarjalta löytyy myös luonnolliset pesuaineet lemmikeille.
Jos olet vailla todella hyvää ja ammattitaitoista ekokampaajaa tai harkitset kasviväreihin siirtymistä, suosittelen Eco Beauty Wellnessiä suurella lämmöllä. Itse aion palata Ailan tuoliin seuraavaksi merilevähoitoon ja kunhan kutrini kaipaavat taas värikäsittelyn, suuntaan Iso Roballe.
Ja nyt sokerina pohjalla, hemmottelua teille: saat -20 % alennusta kaikista Eco Beauty Wellnessin hoidoista, leikkauksista ja värjäyksistä, kun varaat ajan helmikuun aikana (itse käsittely voi siis tapahtua myöhemminkin). Mikäli teet varauksen puhelimitse, kerro olevasi blogini lukija tai netin kautta varatessasi, kirjoita lisätietokenttään Katja20.
Eikä tässä vielä kaikki, sillä nyt hemmotellaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvia: koodilla Katja20 saat -20 % alennuksen kaikista John Mastersin tuotteista Eco Beauty Wellnessin verkkokaupasta helmikuun loppuun saakka.
Onko sinulla kokemuksia kasvivärjäyksestä tai harkitsetko semmoiseen siirtymistä? Entä onko täällä ketään, joka on saanut vakavaa allergista reaktiota PPD-johdannaisista?
Kuvat Katja Kokko