Lifestyle

Joulun kauneimmat kukat

Lifestyle | 10.12.2015 | Katja Kokko

DSC_0044

Kaupallinen yhteistyö: Kauppapuutarhaliitto

Tänä vuonna minusta on kuoriutunut jouluihminen, joka laittaa kotinsa joulukuntoon joulukoristein – tämä on todella uutta minulle. Nyt joulukarahkani saa seuraa myös joulukukista. Niistä innostuin ensimmäistä kertaa elämässäni viime vuonna, kun ystäväni Inke oli irrottanut hyasintin ruukustaan ja laittanut sen korkeaan lasipurkkiin niin, että kukka jäi kokonaan purkin sisälle. Päätin ottaa mallia Inkestä, mutta onnistuin tuhoamaan kukkasen muistaakseni parissa viikossa tarjoamalla sille liikaa vettä.

DSC_0012

Tänä vuonna olen viisastunut ja selvittänyt perinpohjaisesti, kuinka joulukukkia kuuluu hoitaa. Tiesittekö muuten, että perinteisistä joulukukista, joista omiin suosikkeihini kuuluvat ritarinkukka (mitä kutsutaan myös amaryllikseksi, vaikka ne ovatkin kaksi eri lajiketta) sekä hyasintti, on saatavilla todella helposti kotimaisia lajikkeita aivan lähituotantona? Joten tänä jouluna haastankin sinut hankkimaan kaikki joulukukkasi kotimaisina. Niitä ei tarvitse metsästää lähikauppaa pidemmältä, mutta tarkista silti kukan alkuperä ja suosi suomalaista. Lisää tietoa kotimaisista lähikukista löydät Kauniisti kotimainen -sivustolta.

En ole koskaan innostunut perinteisestä joulukukkastailauksesta, joka on varmasti syynä siihen, miksei niitä ole kodissani näkynyt. Koreihin istutetut ja muovisin koristein kuorrutetut joulukukka-asetelmat saavat minut lähinnä irvistämään. Sama koskee muitakin joulukoristeita. Löydettyäni oman tyylini sekä koristeluun, että kukkien stailaamiseen, voin todellakin sanoa fiilisteleväni joulua juuri itseni näköisesti.

DSC_0004

Ritarinkukasta on saatavilla sekä ruukkuun istutettua versiota, että leikkokukkaa. Itse pidän enemmän leikkokukasta. Kotimaisena leikkokukkaa on saatavilla huonommin, mutta ruukkukasvista saa myös helposti leikon leikkaamalla varren läheltä sipulia. Väreissä löytyy mm. valkoista, vaaleanpunaista sekä joulunpunaista. Ritarinkukka aukeaa aivan mielettömän upeaan loistoon ja kukka kannattaa ehdottomasti ostaa nuppuisena, sillä se aukeaa nopeasti ja kestää viikkokausia. Kukka viihtyy valoisalla paikalla ja leikkokukalle on suotavaa vaihtaa vesi päivittäin sekä leikata varteen uudet imupinnat. Lue lisää hoito-ohjeita täältä. Minun ritarinkukkani on oikein perinteinen joulunpunainen versio, joka sai seuraa parista eucalyptuksen oksasta. Maljakkona toimii iso lasipurkki. Mielestäni ritarinkukka näyttää kauneimmalta juuri isossa ja ilmavassa lasimaljakossa, mieluiten läpinäkyvässä. Oma ritarinkukkani koristaa keittiönikkunaa joulukarahkani kanssa.

DSC_0053

Hyasintista hankin vaaleanpunaisen ja sinisen, koska en osannut päättää kumpi olisi kivempi. Valkoinenkin olisi ollut todella kaunis, mutta kaipasin nyt väriä. Irrotin molemmat mukulat ruukuistaan ja asetin ne kauniisiin juomalaseihin, joissa ne pysyvät napakasti pystyssä. Varistin mullat kokonaan pois, lorautin lasin pohjalle aavistuksen vettä ja sitten vain kukka lasiin. Kastelua ei nyt tarvita lainkaan, sillä mukula ei tarvitse lainkaan vettä, ainoastaan juuret. Hyasinttiin voi kasvaa pitkätkin varret ja ne voi myös leikata mahdollisimman läheltä sipulia leikkokukaksi maljakkoon. Lue lisää hyasintin hoito-ohjeita täältä. Hyasintit pääsivät makuuhuonen ikkunalle, mistä ne levittävät huumaavaa tuoksuaan koko kotiini.

Mitäs mieltä olette näistä simppeleistä kukkastailauksista? Onko itsellänne hyviä vinkkejä, miten joulukukista saa aivan uuden näköisiä? Jos jollain on joku mieletön vinkki joulutähden stailaukseen, niin laittakaahan jakoon, sillä mielestäni se on joulukukista haastavin saada näyttämään uudelta ja freesiltä!

DSC_0075DSC_0058

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,