Lifestyle

Joulun kauneimmat kukat

Lifestyle | 10.12.2015 | Katja Kokko

DSC_0044

Kaupallinen yhteistyö: Kauppapuutarhaliitto

Tänä vuonna minusta on kuoriutunut jouluihminen, joka laittaa kotinsa joulukuntoon joulukoristein – tämä on todella uutta minulle. Nyt joulukarahkani saa seuraa myös joulukukista. Niistä innostuin ensimmäistä kertaa elämässäni viime vuonna, kun ystäväni Inke oli irrottanut hyasintin ruukustaan ja laittanut sen korkeaan lasipurkkiin niin, että kukka jäi kokonaan purkin sisälle. Päätin ottaa mallia Inkestä, mutta onnistuin tuhoamaan kukkasen muistaakseni parissa viikossa tarjoamalla sille liikaa vettä.

DSC_0012

Tänä vuonna olen viisastunut ja selvittänyt perinpohjaisesti, kuinka joulukukkia kuuluu hoitaa. Tiesittekö muuten, että perinteisistä joulukukista, joista omiin suosikkeihini kuuluvat ritarinkukka (mitä kutsutaan myös amaryllikseksi, vaikka ne ovatkin kaksi eri lajiketta) sekä hyasintti, on saatavilla todella helposti kotimaisia lajikkeita aivan lähituotantona? Joten tänä jouluna haastankin sinut hankkimaan kaikki joulukukkasi kotimaisina. Niitä ei tarvitse metsästää lähikauppaa pidemmältä, mutta tarkista silti kukan alkuperä ja suosi suomalaista. Lisää tietoa kotimaisista lähikukista löydät Kauniisti kotimainen -sivustolta.

En ole koskaan innostunut perinteisestä joulukukkastailauksesta, joka on varmasti syynä siihen, miksei niitä ole kodissani näkynyt. Koreihin istutetut ja muovisin koristein kuorrutetut joulukukka-asetelmat saavat minut lähinnä irvistämään. Sama koskee muitakin joulukoristeita. Löydettyäni oman tyylini sekä koristeluun, että kukkien stailaamiseen, voin todellakin sanoa fiilisteleväni joulua juuri itseni näköisesti.

DSC_0004

Ritarinkukasta on saatavilla sekä ruukkuun istutettua versiota, että leikkokukkaa. Itse pidän enemmän leikkokukasta. Kotimaisena leikkokukkaa on saatavilla huonommin, mutta ruukkukasvista saa myös helposti leikon leikkaamalla varren läheltä sipulia. Väreissä löytyy mm. valkoista, vaaleanpunaista sekä joulunpunaista. Ritarinkukka aukeaa aivan mielettömän upeaan loistoon ja kukka kannattaa ehdottomasti ostaa nuppuisena, sillä se aukeaa nopeasti ja kestää viikkokausia. Kukka viihtyy valoisalla paikalla ja leikkokukalle on suotavaa vaihtaa vesi päivittäin sekä leikata varteen uudet imupinnat. Lue lisää hoito-ohjeita täältä. Minun ritarinkukkani on oikein perinteinen joulunpunainen versio, joka sai seuraa parista eucalyptuksen oksasta. Maljakkona toimii iso lasipurkki. Mielestäni ritarinkukka näyttää kauneimmalta juuri isossa ja ilmavassa lasimaljakossa, mieluiten läpinäkyvässä. Oma ritarinkukkani koristaa keittiönikkunaa joulukarahkani kanssa.

DSC_0053

Hyasintista hankin vaaleanpunaisen ja sinisen, koska en osannut päättää kumpi olisi kivempi. Valkoinenkin olisi ollut todella kaunis, mutta kaipasin nyt väriä. Irrotin molemmat mukulat ruukuistaan ja asetin ne kauniisiin juomalaseihin, joissa ne pysyvät napakasti pystyssä. Varistin mullat kokonaan pois, lorautin lasin pohjalle aavistuksen vettä ja sitten vain kukka lasiin. Kastelua ei nyt tarvita lainkaan, sillä mukula ei tarvitse lainkaan vettä, ainoastaan juuret. Hyasinttiin voi kasvaa pitkätkin varret ja ne voi myös leikata mahdollisimman läheltä sipulia leikkokukaksi maljakkoon. Lue lisää hyasintin hoito-ohjeita täältä. Hyasintit pääsivät makuuhuonen ikkunalle, mistä ne levittävät huumaavaa tuoksuaan koko kotiini.

Mitäs mieltä olette näistä simppeleistä kukkastailauksista? Onko itsellänne hyviä vinkkejä, miten joulukukista saa aivan uuden näköisiä? Jos jollain on joku mieletön vinkki joulutähden stailaukseen, niin laittakaahan jakoon, sillä mielestäni se on joulukukista haastavin saada näyttämään uudelta ja freesiltä!

DSC_0075DSC_0058

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,

Lifestyle

11 kommenttia artikkeliin “Joulun kauneimmat kukat”

 1. Ulpu

  Kauniit stailaukset! Mun lemppari on hyasintti ja samaan tapaan oon sen laittanut esille. Mulla on ollut kukkien hoidon kans ongelmia ja hyasintti joko kuivuu/kasvattaa tosi nopsaa pitkän varren. Suurin osa kaikista valmiista joulukukkahässäköistä on kyllä aika kauheita. Täksi jouluksi ajattelin ostaa myös ruukussa olevan jouluruusun, aika kiva minusta. Voisin viedä äidille samanlaisen.

 2. saaraa

  Hei Katja. Tänään löysin viimein kirjasi kirjakaupasta. Olen sitä varttunut julkaisemisesta lähtien. Voi kuinka haukoin henkeäni siellä. Ihanan tuntuinen ja tuoksuinen. Aijon syventyä siihen koko Joulun ajan. Se oli joululahja itselleni. Niin kaunis, aidosti. Ihanaa Joulun aikaa sinulle, voi hyvin!

 3. Jenni

  Sama juttu, en ollenkaan lämpene superkoristelluille ja kimalteleville asetelmille. Amaryllis ihan sellaisenaan ilman härpäkkeitä on yksi mun lemppari. Tulppaanit myös, mutten oikein siedä edes niiden tuoksua.

  Tuo asetelmasi on kaunis eucalyptuksen kanssa. Amarylliksen varteen kannattaa muuten kietoa kumilenkki aivan leikkauskohdan yläpuolelle, jos ei halua, että varsi kohta halkeaa ja lähtee rullautumaan. En tosin tiedä vaikuttaako se kukan kestoon mitenkään.

  • Jenni

   En täysin osaa hyasintista sanoa, kun tuoksun vuoksi sillä on meille ehdoton porttikielto.

   Mutta monille sipulikukille ja leikkokukille meidän nykyinen huoneenlämpö on aivan liian lämmin. Kuvassa sun hyasintit on jo ihan täydessä kukassa, joten ne voi huoneenlämmössä mennä siitä sitten aika nopeaan. Kannattaa siis pitää niitä kämpän kylmimmässä paikassa (vanhoissa kerrostaloissa toi patteri ikkunalaudan alla on tältä kantilta kurja, kun ikkunan edessä olisi viileämpi, mutta patterin päällä taas ei). Ja ostaa mahdollisimman nupullisena, niin kestävät kauemmin. Jotkut laittavat kukkia jopa yöksi jääkaappiin 🙂 Meillä oli yhdessä asunnossa sellainen vanhanajan keittiökomero ja nostin kukkia aina sinne yöksi viileään.

   Täytyy varmaan käydä tänään vihdoin hakemassa amaryllis, niin tulee joulu kotiin 🙂 Jospa minäkin vihdoin kokeilisin leikkoversiota. Olen usein kasvattanut sen itse sipulista, se on mukavaa seurata kasvua ja kukinta osuu aina sinne minne kasvia itse huvittaa.

   • Mulla kans sermoenen fiilis, että tuo patteri on koitunut kukkasten tuhoksi, sillä muuten olen hoitanut tismalleen ohjeiden mukaan. Eipä varmaan auta muu kuin hankkia vielä uudet kukat ja kokeilla viileämpää paikkaa niille!

 4. sonsaa

  Tämä ihana postauksesi jäi pyörimään mieleeni ja tänäänpä kävelin kukkakaupan kautta kotiin. Niin ihanaa väriä ja joulutunnelmaa sieltä tarttui mukaan! Tai no ”väriä”, kun ostin valkoisia kukkia, mutta kauneutta ainakin! 😉

 5. Mona

  Hiih, niin se jouluihmisyys -ja/tai fiilistely vain iskee ja tarttuu! Kivaa, että olet löytänyt nyt tästä ajasta sen sisältävän nautinnon 🙂

  Laitoit juuri ne kauneimmat joulukukat (mulle se joulun paras puoli, jota seuraavat varsin pian jumalaisen kauniit koristeet) juuri niin kuin itsekin niistä pidän: riisutusti ja enemmän tai vähemmän leikkona.

  Itselläni ainoa ruukkuun jäävä on jouluruusu, joka on kenties kukista se kaikkein ihanin* (huom: perusmarketeissa myytävässä on tuhottomasti vihreää lehteä ja pari hassua valkoista kukkaa, mutta lähituotettu pienestä kukkakaupasta haettu on yksi valkoinen jouluhattara koko kasvi! Suosittelen 😉 )

  Joulutähti on itselleni vaikea…aijai…se on kauneimmillaan laajoina puskina Pitkin Afrikan mannerta, mine se kuuluukin. Tästä kirjoituksestasi innostuneena mietin, että yrittäisinkö kuitenkin tänä jouluna pitkästä aikaa kanssaan? Jos ostaisin niitä pari, ja karusti vain leikkaisin kukat irti ite kasvista, laittaisin matalaan pitkänmalliseen maljakkoon jonoon niitä ja tekisin siten joulupöydän kattaukseen keskikoristeen… hmmm.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>