Beauty

Ihonhoitotutkimus: POD:in hoito luonnonkosmetiikalla osa 2

Beauty | 21.9.2016 | Katja Kokko

dsc_004217-2

Aloitimme vuodenvaihteessa ihonhoitotutkimuksen suunympärysihottuman eli perioraalidermatiitin hoidosta luonnonkosmetiikalla Natural Goods Companyn Minna Oeyn kanssa. Hoidettavana oli blogini lukijan ja asiakkaani, Minnan iho, jolle puhkesi POD viime syksynä.

Natural Goods Company tarjosi tuotteet ja ihoa hoidettiin Essellä. Aluksi käytössämme oli Essen peruslinjan tuotteet sekä Probiotic Plus -linjan seerumi, mutta siirryimme Sensitive-tuotteisiin heti, kun ne oli lanseerattu ja saapuivat Suomeen.

POD:in puhkeamisen taustalla vaikuttavat monet syyt. Olen kuitenkin itse entistä vakuuttuneempi, että yksi yleisimmistä on liiallinen voimakkaiden kosmetiikkatuotteiden käyttö. Moni sortuu ajattelemaan, että luonnonkosmetiikka on automaattisesti hellävaraisempi valinta iholle, kuin synteettinen. Asia ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, sillä luonnonkosmetiikan tehoaineet ovat hyvin aktivoivia ja jotkin niistä voivat olla herkälle iholle liikaa tai saada myös hyvinvoivan ihon epätasapainoon, erityisesti, jos yhdistellään liikaa aktivoivia tuotteita, käytetään niitä päällekkäin tai jopa sekoitellaan keskenään. Iho ei välttämättä kestä tämmöistä ja tiedän muutamia tapauksia, joissa iholle on puhjennut POD samaan aikaan, kun luonnonkosmetiikkaa on ns. liikakäytetty, eli ihoa on selkeästi ylihoidettu. Kannattaa siis miettiä, millaisilla tuotteilla ihoaan hoitaa ja miten tuotteita yhdistelee keskenään. Tehotuotteita ei tarvitse hylätä, mutta on hyvä miettiä, mitä iho aidosti tarvitsee sekä tunnistaa oman ihon sen hetkinen kunto. Tässä hyvä kosmetologi on kullanarvoinen apu.

POD:in taustalla olevat syyt viittaavat usein myös suoliston kuntoon ja suun ympärillä oleva iho heijasteleekin suoliston aluetta. POD:ista kärsivillä voi olla usein taustalla myös allergioita tai astmaa, vaikka ei suinkaan aina.

Minnan kanssa POD:in hoito oli vuoristorataa. Ihon reaktiivisuus oli  voimakasta ja ihon kunto vaihteli jatkuvasti, joka on tyypillistä POD:ille. Iho saattoi yhtenä aamuna olla hyvä ja seuraavana ihottuma oli jälleen levinnyt. Hoidossa oli ja on tärkeintä lempeys: hellävarainen puhdistusaine, probiootti-seerumi parantamaan ihon mikrobitasapainoa ja vastustuskykyä sekä suojaava kosteusvoide.

essesensitive

Vaikka iho ei ärtynyt tuotteista ja Minnasta ne tuntuivat hyvältä, POD ei vain tuntunut hellittävän ja luonnollisesti se stressasi Minnaa. Olisi ollut tärkeää, että kotihoitoon olisi yhdistetty hoitolahoito ja kasvojen lymfahieronta sarjahoitona, mutta meillä ei valitettavasti ollut siihen mahdollisuutta. Hermoston rauhoittamisella on suuri rooli iho-ongelmien hoidossa ja lisäksi lymfahieronnalla esimerkiksi Ihohoitola Lupauksen Tarja on saanut aikaan uskomattomia tuloksia POD:in ja monien muiden iho-ongelmien hoidossa. Taannoin mm. Pupulandia-blogin Jenni kertoi, kuinka hänen POD saatiin hoidettua kokonaan Tarjan avulla ja hoidoissa lymfahieronta oli erittäin keskeisessä roolissa.

Itse en vastusta länsimaisen lääketieteen keinoja ihonhoidossa, jos ongelmat eivät helpota noin puolessa vuodessa. Iho-ongelmat vaikuttavat meihin väistämättä henkisesti, joten niiden hoito ei ole pelkästään ulkoista. Olen sitä mieltä, että lääkehoito on paikallaan, mikäli ihon kunto ei muutu mihinkään, ongelma on selkeä ja se vaikuttaa henkilöön myös henkisesti. Jokaista lääkehoitoa on syytä pohtia tarkkaan ja varsinkaan antibioottien käyttöä sisäisesti en kannata. Minna kävi lopulta uudelleen ihotautilääkärillä kevään lopussa, joka määräsi hänelle kolmea eri lääkettä. Näistä Minna hankki vain yhden ja miedoimman: 1% Rosazol-voiteen, joka paransi ihottuman viikossa paikallisesti ihottumakohtiin käytettynä. Minna jatkoi voiteen käyttöä tuubin loppuun noin kuukauden ajan. Samaan aikaan hän hoiti ihoaan Essen tuotteilla ja Rosazolin jälkeen ihon bakteerikantaa korjattiin Probiotic Plus -linjan probioottiseerumilla. Vähän niin kuin antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen korjataan suoliston kuntoa probiootein.

Tähän päivään mennessä POD ei ole tullut takaisin ja Minnan iho on kaunis ja heleä, kuten ennen ja jälkeen -kuvista näkyy. Alla olevissa kuvissa vasemmalla puolella on ennen-tilanne ja oikealla jälkeen. Aivan alimmaisessa kuvassa postauksen lopussa molemmat kuvat ovat jälkeen-kuvia.

pod-2pod2-2

Minna on ollut todella tyytyväinen Esseen ja hän hoitaa edelleen ihoaan Essellä kasvovettä lukuun ottamatta, sillä Essen molemmat kasvovedet herkistävät ihoa jostain syystä. Käytössä ovat Sensitive putsari (josta Minna omien sanojensa mukaan luopuu tuskin koskaan), Sensitive-linjan probioottiseerumi pääasiassa iltaisin, Sensitive kosteusvoiteet Nourish Moisturiser ja Hydro Moisturiser aamuin illoin, Essen silmänympärysvoide sekä Microderm kuorinta, joka ei sisällä ihoa mekaanisesti kuorivia rakeita. Kasvovesi Minnalla on Pain Lotus & Orange Toner ja välillä hän käyttää Pain rauhoittavaa Sea Aster & Wild Oat seerumia.

Näin syksyllä hoitorutiiniin on hyvä lisätä vielä Essen uusi Repair Oil, joka tuo iholle suojaa sekä vahvistaa myös ihon omaa suojabarriääriä, sillä öljyn sisältämät omega-rasvahapot ovat ihon hyvien bakteerien ravintoa. Essen Cream Mask kosteuttaa ja pehmittää ihoa sekä tuo iholle myös lisäsuojaa, jota iho tarvitsee ilmojen kylmetessä ja muuttuessa haastavammiksi.

Lempeä ihonhoito on Minnalle loppuelämän juttu ja uusien tuotteiden kokeilemisen kanssa tulee olla varovainen, eikä liian monia uusia tuotteita tule kokeilla kerrallaan. Myöskään rakeita sisältäviä mekaanisia kuorintoja ja hedelmähappokuorintoja ei Minnan iholle tule käyttää.

Olen todella iloinen, että Minnan iho saatiin vihdoin ja viimein kuntoon ja hän löysi tutkimuksen myötä timanttiset ihonhoitotuotteet itselleen. Sydämelliset kiitokset Minnalle, että hän tuli koehenkilöksemme tutkimukseen ja antoi luvan julkaista kuvat blogissani!

pod3-2

Kuvat Katja Kokko, paitsi Minnan kuvat hänen omiaan. Kuvien lainaaminen on kielletty.

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Avainsanat: , , , ,

Beauty

17 kommenttia artikkeliin “Ihonhoitotutkimus: POD:in hoito luonnonkosmetiikalla osa 2”

 1. Jennie

  Olen niin onnellinen Minnan puolesta, aivan mielettömät onnittelut kaikille teille. Tämän ihmeen haluaisi kokea omalla ihollaan. Innostuin luonnonkosmetiikasta valtavasti tämän blogin myös, hankin tuotteita kasapäin ja uskon, että tuo ylihoitaminen ja väärät tuotteet saivat ihoni flippaamaan. Ihosta on tullut tukkoinen ja epäpuhdas. Oma päämääräni on käyttää loppuun tämän hetkiset ja siirtyä Esseen. Kerron sitten joskus miten kävi!

  • Minna

   Kiitos Jennie! <3 Taival oli kyllä välillä tuskainen, mutta voin todella lämpimästi suositella Esseä ja kokeilla pidempää ajanjaksoa pelkästään Essen tuotteilla.

  • Epäpuhtauksien taustalla olevat syyt heijastelevat yleensä suoliston ongelmia, stressiä ja voi olla kyse myös hormonitoimintaan liittyvistä seikoista, ruoka-aineallergioista tai imeytymishäiriöistä. Tällöin voi hyvinkin olla, ettei kosmetiikasta löydy ratkaisevaa apua, vaan se toimii tukena ulkoisessa hoidossa.

  • Jennie

   Niin, aina on erilaisia syitä ja niiden yhdistelmiä. Omaa tilannetta näin jälkikäteen ajatellen kyllä ihan selkein ja isoin muutos elintavoissa oli runsas erilaisten kuorintojen, seerumeiden, öljyjen käyttöön otto, sitä ennen käytin suurin piirtein ehkä vain kosteusvoidetta. Ja ihoni oli muuten melko ok, pintakuivuutta vain, mutta epäpuhtaidet olivat muutama hassu hormooninäppy. Ehkä se vaan oli liian iso muutos iholle. Ruokavalio oli erittäin karsittu ja puhdas, samoin kuin hormonaalinen tilanne ei saanut muutoksia ainakaan ulkopuolelta. Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia ja mielipiteitä, onhan se vähän noloa myöntää hullaantuneensa kosmetiikkaan ja siten aiheuttaneen itselleen vaan enemmän ongelmia – jos tästä on siis kysymys edes. Mutta kyllä näiden iho-ongelmien edessä on valmis nöyrtymään, jotta löytyy taas tasapaino.

   • Juurikin, välillä on todella vaikea saada selkoa, mikä johtuu mistäkin ja minkä kaikkien seikkojen yhdistelmästä. Yleensä jälkikäteen hahmottaa tilanteen selkeämmin, niinhän se on vähän kaikessa. Et todellakaan ole ainoa nainen, joka on kosmetiikasta hullaantunut, eikä sitä kannata nolostella. Kylläpä sitä on itsekin tullut oman elämän aikana hurahdettua vaikka mihin. Sehän on tärkeintä, että jälkeenpäin oppii jotain. Nyt vaan lempeyttä ja yksinkertaisuutta tilalle ja tuotteet, joissa pitäytyä. Jos on mahdollisuus Essen hoitolahoitoihin ja kasvolymfaan, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Millaisia ongelmia ihollasi muuten on? Laita minulle vaikka sähköpostia!

 2. Mari Vee

  Hienoa, että iho rauhoittunut. Essen putsareista kiinnostuneena kysyisin vielä, että onko tuo Sensitive putsari suositeltavaa vain Essen sensitive tuotteiden kanssa käytettäväksi? Vai olisiko kohdallani kuitenkin parempi jo käytössäkin olleet (ja jo loppuneet) Essen puhdistusemulsio (joka paras kokeilemani emulsion ikinä!) ja sen kaveriksi hellävarainen puhdistusgeeli (tätä en ole kokeillut) tai Detox-voide (tämä myös lemppari ja tullut kokeiltua)?

 3. Minna

  Näin jälkiviisaana todellakin allekirjoitan tuon, ja uskon ainakin itse, että POD puhkesi mulle nimenomaan luonnonkosmetiikan liikakäytöstä ja liian voimakkaista tuotteista omalle iholle. Silloin alkuhuumassa testailin tosi monia tuotteita ja käytin tosi tiuhaan erilaisia hedelmähappokuorintoja heleän ihon toivossa. Ja lopputulos olikin sitten jotain ihan muuta. Suurin neuvo omien kokemusten pohjalta iho-ongelmien kanssa kamppaileville olisikin ihoa hellivät hellävaraiset tuotteet yhdeltä ja samalta sarjalta, Esse on varmasti moniin ongelmiin täydellinen.

  Suurin oppi itselle tästä vuoden kokemuksesta onkin ollut se, että tiedän nyt vihdoin kuinka hoitaa omaa ihoani. Taival oli välillä tosi tuskainen, mutta lopputulos kuitenkin palkitsee. Kiitos siis Katja ja Minna (ja tietysti Trevor) tuhannesti kaikesta avustanne <3

  • Ja yksi oleellinen tekijä on myös hyvä kosmetologi, jonka kanssa hoitoa suunnitellaan ja ihon kuntoa seurataan säännöllisesti. Purnukkahulluudesta täytyy sitten nauttia toisella tavalla, kuin kokeilemalla itse kaikkea 🙂

   Kiitos itsellesi Minna <3

 4. Jenni

  Moi Katja, mukavaa,että Minnan iho on saatu kuntoon. Iho-ongelmat ovat niin inhottavia..
  Minäkin olen Essen tuotteita kokeillut ja nyt mietin,miten toimisi yhdistelmä Kahinaa ja Esseä? Tiedän,ettei Esseä pitäisi yhdistellä muihin tuotemerkkeihin,mutta Essen kasvovesi ei sopinut iholleni ja cream gleanser oli ihan hyvä,mutta jotain jäi puuttumaan. Siksi ajattelin yhdistää Kahinan puhdistusaineen ja kasvoveden Essen omega deep moisturiserin(tai jossakin vaiheessa jonkin muun Essen voiteen) ja probiotic seerumin (hankintalistalla rahatilanteen salliessa) kanssa,kuullostaako pahalta? Ja tietysti välillä hemmottelen ihoa Rare Indigolla <3 Ihoni alkaa syksyn myötä taas kuivua ja muutenkin muuttua herkemmäksi. Toiseen suupieleen on ilmestynyt punoittava ihottumaläiskäkin

 5. Anna

  Hienoa, että Minnan iho tuli kuntoon! 🙂

  Itse sain POD:in rauhoittumaan EkoPharman tuotteisiin siirtymällä, ja ihottuma on pysynyt poissa. Mulla POD:in puhkeamiseen vaikutti varmaan useampi seikka; stressi, huono vastustuskyky ja liiallinen kosmetiika käyttö.

  Nyt mun 8-vuotiaalla tytöllä diagnosoitiin POD 🙁 Hän kärsii siitepölyallergiasta ja on joutunut syömään keväästä saakka antihistamiinia. Epäilen, että näiden välillä voi hyvinkin olla yhteys. Lääkäri määräsi Rosazol-voidetta ja nyt mietin kuumeisesti kannattaako sitä käyttää vai ei. Antibioottiresepti on varalla, mutta siihen en kyllä halua turvautua.

  • Juuri näin, syyt voivat olla lopulta monen asian summa. Ei välttämättä pelkästään se, että käyttää paljon kosmetiikkaa tai jokin tietty ainesosa saa ihon reagoimaan, vaan taustalla voi olla muutakin, kuten mainitsemasi stressi, alentunut vastustuskyky, taipumus herkkyyteen/ihon reaktiivisuuteen tai ihon pintakuivuus, ärsyttäminen esim. sulfaatein tai pesuaineilla ja/tai jokin yhteys näihin allergioihin ja esim. astmaan. Ja sitten jos tämmöistä ihoa ylikuormittaa monilla tehotuotteilla, voi lopputulos olla jokin iho-ongelma, kuten POD. Mahtavaa, että löysit avun Ekopharman tuotteista, pitääkin tutkailla, mitä kaikkea mustaherukka-linja sisältää. Toivottavasti tyttäresi ihottuma paranisi! Onneksi Rosazol on kuitenkin paikallinen voide vain ulkoiseen käyttöön.

 6. JohannaK

  Ihana lukea näitä ”the happy end” juttuja! 🙂 Itse aloitin Katja sinun vinkistä Pain tuotteiden käytön tammikuussa ja iho on voinut loistavasti! Couperosaa poskissa ja POD uusiutuu n.1-1,5 vuoden välein ja nyt todella ikävästi nenänalus kuumottaa ikävän tutulla tavalla… :/ Mietin, että mitä olen muuttanut; n.viikko sitten otin Pain ruusunmarjaöljyn tilalle käyttöön Madaran ihoöljyn. Voisiko tämä muutos tosiaan aiheuttaa PODn puhkeamisen? Todella tylsä ihotauti kun puhkeamisen syyt eivät ole selvät 🙁
  Ja tunnistan tuon ”kosmetiikkahullutuksen”; tekisi mieli vaihdella ja testata, mutta täytyisi kai vaan tyytyä hyväksi todettuun 🙂

  • Jep, Madaran öljylle nyt uusi omistaja ja Pain öljy takaisin! Jos on POD taipumusta, en suosittele Madaran enkä Mossan tuotteita. Pai on yksi loistavista sarjoista POD-iholle.

  • Nina

   Moikka, otin noin kk sitten useita Mossan tuotteita käyttöön ja sen jälkeen iho on muuttunut todella oikuttelevaksi paikoitellen. En osannut yhdistää sitä juuri Mossaan, mutta nyt kun luin tämän postauksen ja kommentit aloin miettimään onko Mossa laukaissut minulla nyt POD’n. Nenänpielet punoittavat, suunympärys ja erityisesti leuka on pienellä punoittavalla näppylällä. Näppylät eivät tunnu katoavan millään ja koko ajan on joku isompi kokoinen, kipeä finni aktiivisena. Ja punaisia ihottumalaikkuja ilmaantuu vaihtelevasti näille alueille.. Osaatko sanoa miksi Mossa ei sovellu POD’sta ”kärsiville”?

   • On hyvin mahdollista, että Mossan tuotteet ovat laukaisseet POD:n. En osaa sanoa, mikä toimii ärsyttävänä tekijänä, mutta jos ihossa on jo valmiiksi herkkyyttä, niin tietyt säilöntäaineet ja hajusteet voivat esimerkiksi ärsyttää, samoin alkoholi. On kuitenkin mahdotonta mennä sanomaan varmaksi. Suosittelen tuotteiden vaihtamista pikimmiten.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>