Beauty

Ihonhoitotutkimus: POD:in hoito luonnonkosmetiikalla osa 2

Beauty | 21.9.2016 | Katja Kokko

dsc_004217-2

Aloitimme vuodenvaihteessa ihonhoitotutkimuksen suunympärysihottuman eli perioraalidermatiitin hoidosta luonnonkosmetiikalla Natural Goods Companyn Minna Oeyn kanssa. Hoidettavana oli blogini lukijan ja asiakkaani, Minnan iho, jolle puhkesi POD viime syksynä.

Natural Goods Company tarjosi tuotteet ja ihoa hoidettiin Essellä. Aluksi käytössämme oli Essen peruslinjan tuotteet sekä Probiotic Plus -linjan seerumi, mutta siirryimme Sensitive-tuotteisiin heti, kun ne oli lanseerattu ja saapuivat Suomeen.

POD:in puhkeamisen taustalla vaikuttavat monet syyt. Olen kuitenkin itse entistä vakuuttuneempi, että yksi yleisimmistä on liiallinen voimakkaiden kosmetiikkatuotteiden käyttö. Moni sortuu ajattelemaan, että luonnonkosmetiikka on automaattisesti hellävaraisempi valinta iholle, kuin synteettinen. Asia ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, sillä luonnonkosmetiikan tehoaineet ovat hyvin aktivoivia ja jotkin niistä voivat olla herkälle iholle liikaa tai saada myös hyvinvoivan ihon epätasapainoon, erityisesti, jos yhdistellään liikaa aktivoivia tuotteita, käytetään niitä päällekkäin tai jopa sekoitellaan keskenään. Iho ei välttämättä kestä tämmöistä ja tiedän muutamia tapauksia, joissa iholle on puhjennut POD samaan aikaan, kun luonnonkosmetiikkaa on ns. liikakäytetty, eli ihoa on selkeästi ylihoidettu. Kannattaa siis miettiä, millaisilla tuotteilla ihoaan hoitaa ja miten tuotteita yhdistelee keskenään. Tehotuotteita ei tarvitse hylätä, mutta on hyvä miettiä, mitä iho aidosti tarvitsee sekä tunnistaa oman ihon sen hetkinen kunto. Tässä hyvä kosmetologi on kullanarvoinen apu.

POD:in taustalla olevat syyt viittaavat usein myös suoliston kuntoon ja suun ympärillä oleva iho heijasteleekin suoliston aluetta. POD:ista kärsivillä voi olla usein taustalla myös allergioita tai astmaa, vaikka ei suinkaan aina.

Minnan kanssa POD:in hoito oli vuoristorataa. Ihon reaktiivisuus oli  voimakasta ja ihon kunto vaihteli jatkuvasti, joka on tyypillistä POD:ille. Iho saattoi yhtenä aamuna olla hyvä ja seuraavana ihottuma oli jälleen levinnyt. Hoidossa oli ja on tärkeintä lempeys: hellävarainen puhdistusaine, probiootti-seerumi parantamaan ihon mikrobitasapainoa ja vastustuskykyä sekä suojaava kosteusvoide.

essesensitive

Vaikka iho ei ärtynyt tuotteista ja Minnasta ne tuntuivat hyvältä, POD ei vain tuntunut hellittävän ja luonnollisesti se stressasi Minnaa. Olisi ollut tärkeää, että kotihoitoon olisi yhdistetty hoitolahoito ja kasvojen lymfahieronta sarjahoitona, mutta meillä ei valitettavasti ollut siihen mahdollisuutta. Hermoston rauhoittamisella on suuri rooli iho-ongelmien hoidossa ja lisäksi lymfahieronnalla esimerkiksi Ihohoitola Lupauksen Tarja on saanut aikaan uskomattomia tuloksia POD:in ja monien muiden iho-ongelmien hoidossa. Taannoin mm. Pupulandia-blogin Jenni kertoi, kuinka hänen POD saatiin hoidettua kokonaan Tarjan avulla ja hoidoissa lymfahieronta oli erittäin keskeisessä roolissa.

Itse en vastusta länsimaisen lääketieteen keinoja ihonhoidossa, jos ongelmat eivät helpota noin puolessa vuodessa. Iho-ongelmat vaikuttavat meihin väistämättä henkisesti, joten niiden hoito ei ole pelkästään ulkoista. Olen sitä mieltä, että lääkehoito on paikallaan, mikäli ihon kunto ei muutu mihinkään, ongelma on selkeä ja se vaikuttaa henkilöön myös henkisesti. Jokaista lääkehoitoa on syytä pohtia tarkkaan ja varsinkaan antibioottien käyttöä sisäisesti en kannata. Minna kävi lopulta uudelleen ihotautilääkärillä kevään lopussa, joka määräsi hänelle kolmea eri lääkettä. Näistä Minna hankki vain yhden ja miedoimman: 1% Rosazol-voiteen, joka paransi ihottuman viikossa paikallisesti ihottumakohtiin käytettynä. Minna jatkoi voiteen käyttöä tuubin loppuun noin kuukauden ajan. Samaan aikaan hän hoiti ihoaan Essen tuotteilla ja Rosazolin jälkeen ihon bakteerikantaa korjattiin Probiotic Plus -linjan probioottiseerumilla. Vähän niin kuin antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen korjataan suoliston kuntoa probiootein.

Tähän päivään mennessä POD ei ole tullut takaisin ja Minnan iho on kaunis ja heleä, kuten ennen ja jälkeen -kuvista näkyy. Alla olevissa kuvissa vasemmalla puolella on ennen-tilanne ja oikealla jälkeen. Aivan alimmaisessa kuvassa postauksen lopussa molemmat kuvat ovat jälkeen-kuvia.

pod-2pod2-2

Minna on ollut todella tyytyväinen Esseen ja hän hoitaa edelleen ihoaan Essellä kasvovettä lukuun ottamatta, sillä Essen molemmat kasvovedet herkistävät ihoa jostain syystä. Käytössä ovat Sensitive putsari (josta Minna omien sanojensa mukaan luopuu tuskin koskaan), Sensitive-linjan probioottiseerumi pääasiassa iltaisin, Sensitive kosteusvoiteet Nourish Moisturiser ja Hydro Moisturiser aamuin illoin, Essen silmänympärysvoide sekä Microderm kuorinta, joka ei sisällä ihoa mekaanisesti kuorivia rakeita. Kasvovesi Minnalla on Pain Lotus & Orange Toner ja välillä hän käyttää Pain rauhoittavaa Sea Aster & Wild Oat seerumia.

Näin syksyllä hoitorutiiniin on hyvä lisätä vielä Essen uusi Repair Oil, joka tuo iholle suojaa sekä vahvistaa myös ihon omaa suojabarriääriä, sillä öljyn sisältämät omega-rasvahapot ovat ihon hyvien bakteerien ravintoa. Essen Cream Mask kosteuttaa ja pehmittää ihoa sekä tuo iholle myös lisäsuojaa, jota iho tarvitsee ilmojen kylmetessä ja muuttuessa haastavammiksi.

Lempeä ihonhoito on Minnalle loppuelämän juttu ja uusien tuotteiden kokeilemisen kanssa tulee olla varovainen, eikä liian monia uusia tuotteita tule kokeilla kerrallaan. Myöskään rakeita sisältäviä mekaanisia kuorintoja ja hedelmähappokuorintoja ei Minnan iholle tule käyttää.

Olen todella iloinen, että Minnan iho saatiin vihdoin ja viimein kuntoon ja hän löysi tutkimuksen myötä timanttiset ihonhoitotuotteet itselleen. Sydämelliset kiitokset Minnalle, että hän tuli koehenkilöksemme tutkimukseen ja antoi luvan julkaista kuvat blogissani!

pod3-2

Kuvat Katja Kokko, paitsi Minnan kuvat hänen omiaan. Kuvien lainaaminen on kielletty.

Postaus sisältää mainoslinkkejä

Avainsanat: , , , ,