Beauty

Ihonhoitotutkimus: POD:in hoito luonnonkosmetiikalla

Beauty | 4.1.2016 | Katja Kokko

DSC_0006

Yksi viime vuoden eniten toivotuista postauksista oli perioraalidermatiitin eli suunympärysihottuman hoito. Päätin ottaa asian käsittelyyn, kunhan löytäisin sopivan mallin ihonhoitotutkimukselle, sillä tutustuttuani syvällisesti etelä-afrikkalaiseen Esseen ja erinomaisiin hoitotuloksiin erityisesti aknen ja POD:in hoidossa, sain ajatuksen toteuttaa aiheesta ihonhoitotutkimuksen.

Sopiva malli tupsahti eteeni ennen, kuin olin ehtinyt sanoa ajatusta edes ääneen. Hän on blogini uskollinen lukija ja asiakkaani Minna, jolle puhkesi POD täysin yllättäen viime syksynä. Ensi alkuun sydämellinen kiitos Minnalle, että hän antaa kasvonsa ja ihonsa tutkimukseni kohteeksi ja vieläpä luvan julkaista kuvat blogissani! Tämä auttaa taatusti kanssasisaria, jotka kamppailevat tämän mystisen iho-ongelman kanssa.

Jos POD on jotain, niin mystinen. Sitä ei ole tutkittu vielä kovin syvällisesti, jonka vuoksi aiheuttajaa on vaikeaa tietää tarkalleen. Mutta toisaalta, näin on usein esimerkiksi rosaceankin kohdalla. POD on rosacean ohella yhä yleisempi iho-ongelma ja sen hoito on melkolailla samantyylistä. Haasteeksi olen kuitenkin oman työni kautta huomannut, että POD reagoi todella helposti kosmetiikkatuotteisiin, jopa niihin, jotka rauhoittavat rosacea-ihoa.

POD:in aiheuttajana voivat olla liian voimakkaat kosmetiikkatuotteet, joka tarkoittaa erityisesti voimakkaita pesuaineita sekä synteettisiä voimakkaita kemikaaleja mukaan lukien ihon-, vartalon- ja hiustenhoitotuotteet, mutta myös hammastahnat sekä ihan kodin kemikaalitkin. POD:in puhkeaminen voi liittyä myös hormonitoiminnan häiriöihin, huonokuntoiseen suolistoon sekä voimakkaaseen stressiin.

POD:in oireet ovat suun ympärille ilmestyvä punoitus, kuivuus ja kutina, johon nousee pienen pientä näppyä vieri viereen ja näpyt voivat myös tulehtua. Ihottuma saattaa levitä myös silmäkulmiin saakka.

DSC_0012

POD:in hoidossa kaikki sulfaatteja sisältävät pesuaineet hammastahna mukaan lukien kannattaa eliminoida pois käytöstä. Kodin pesuaineet on myös hyvä vaihtaa luonnollisiin. Sisäisesti tulisi käyttää monipuolisia probiootteja (mahdollisimman monta eri probioottilajia sisältävä valmiste), entsyymejä, D3-vitamiinia ja sinkkiä. Ruokavalioon kannattaa lisätä hapankaalia, jota nautitaan jokaisella aterialla ja valkoiset sokerit sekä viljatuotteet on suositeltavaa jättää pois kokonaan.

Ihonhoitotuotteet kannattaa pitää mahdollisimman yksinkertaisina ja vähäisinä. Avainsanat ovat hydrolipidikalvon tukeminen ja vahvistaminen sekä runsas kosteutus. Ihon puhdistukseen sopii kaikista parhaiten vesiliukoinen puhdistusmaito, jota käytetään ainoastaan iltaisin. Kasvoveden tulee olla rauhoittava ja kosteuttava, samoin seerumin, jonka käyttöä suosittelen, mikäli iho ei mene huonompaan siitä, jotta iho ei pääsisi kuivumaan. Kosteusvoide ei saa olla liian täyteläinen, mutta liian ohut fluidi ei puolestaan riitä sitomaan kosteutta iholle riittävästi, joten sopivan voiteen kanssa saa olla tarkkana. Kuorintoja ja naamioita en suosittele lainkaan, jos iholla on paljon näppyjä. Korkeintaan viilentävä ja hyvin rauhoittava naamio pari kertaa kuukaudessa. Kun näpyt alkavat rauhoittua ja tulehdus helpottaa, käyttöön voi ottaa myös ihoa uudistavan ja rauhoittavan öljyn.

Minnan ihoa hoidamme Essen tuotteilla, sillä niiden sisältämät probiootit parantavat ihon bakteerikantaa ja prebiootit ruokkivat hyödyllisiä bakteereja. Tuotteet vahvistavat ihon omaa vastustuskykyä ja lisäksi pitävät ihon pH:n happamana, sillä terveen ihon pH on hapan, noin 3-5,5. Kaikki Essen tuotteet on pH-tasapainotettu välille 4-5, jotta hydrolipidikalvon pH ja ihon mikrobiomin monimuotoisuus eivät kärsisi. Essen tuotteita käytettäessä on tärkeää, että kaikki tuotteet ovat juuri Essen, erityisesti kasvovesi, seerumi sekä kosteusvoide, jotta ne toimivat oikealla tavalla synergiassa.

Puhdistusmaitona käytämme Essen Cream Cleanseria, joka on koostumukseltaan on hyvin ohutta ja huuhtoutuu helposti pois iholta. Kasvovetenä on Toner Plus, joka ei sisällä Essen tuotteiden tavoin lainkaan puhdistettua vettä, vaan koostuu pääasiassa aloe verasta sekä prebiooteista (a-glucan oligosakkaridit ja inuliini) että probiooteista (kolme eri lactobacillus-bakteeria). Prebiootit luovat ihanteellisen kasvuympäristön hyödyllisille mikrobeille yhdessä maitohapon, yacon-juuren ja baobab-hedelmän malton kanssa. Probiootit stimuloivat antimikrobisten peptidien eritystä, lahottavien mikrobien lisääntymistä sekä ihon immuunivastetta.

DSC_0018

Seerumina on Esse Plus Probiotic Serumjoka on maailman ainoa eläviä probiootteja sisältävä kosmetiikkatuote. Probioottien säilyminen elävänä on kosmetiikassa erittäin haastavaa, eikä edes yleisesti ottaen mahdollista, sillä useimmat tuotteet sisältävät vettä ja säilöntäaineita, jotka tuhoavat probiootit. Esse on omistautunut tämän asian tutkimukseen ja probioottien valmistustekniikkaan.

Probiootit voidaan jakaa neljään eri tasoon, joista 1 taso on elävät probiootit ja taso 4 ovat mikrobikeiton ”lientä”. Tason 4 teknologiaa Esse ei pidä probioottisena ja juuri tämän tason probiootteja suurin osa maailman muista probioottisena itseään mainostavista ihonhoitosarjoista käyttävät ja osa käyttää myös tasoa 3. Tason 3 ja 2 raaka-aineet ovat jo probioottisia ja myös Esse hyödyntää näitä tuotteissaan. Taso 1 on elävät probiootit. Essen Probiotic Serum sisältää kolmea erilaista Lactobacillus-lajia miljardin yhtä millilitraa kohti. Tuote on patogeenivapaa ja jäljellä olevilla mikrobeilla on kyky kasvaa kahden vuoden ajan tuotteen valmistuksesta.

Probiotic Serum on koostumukseltaan erittäin ohutta öljyä, sillä probiootit eivät säily elävänä vedessä. Jotta ne aktivoituvat iholla, tarvitaan kuitenkin kosteutta ja tämän vuoksi seerumin päälle tulee levittää vielä kosteusvoide tai suihkauttaa kasvovettä.

Kosteusvoiteeksi valitsimme Deep Moisturizerin, sillä se on koostumukseltaan ohut, mutta erittäin kosteuttava. Liian täyteläinen voide pahentaa tulehdusta. Lisäksi käytössämme on Eye & Lip Serum silmänympärysvoide. Putsaria lukuun ottamatta kaikkia tuotteita käytetään aamuin illoin.

Sananen vielä Essen käyttämistä säilöntäaineista. Pääsääntöisesti tuotteissa käytetään kahden säilöntäaineen yhdistelmää: Dehydroacetic Acid sekä Benzyl Alcohol. Näistä ensimmäinen ei tuhoa iholta hyviä mikrobeja, mutta toimiakseen se tarvitsee Benzyl Alcoholia, joka puolestaan haihtuu pois iholta.

Minna on ehtinyt nyt käyttää tuotteita muutaman viikon ja kokemukset ovat olleet positiivisia, kuten kuvista näkyy. Kaksi ylintä kuvaa on lähtötilanteesta, kolmas kuva vain viikon käytön jälkeen ja kolme alinta kuvaa tämän hetkisestä tilanteesta.

IMG_5440 IMG_5473

Minna kuvailee kokemuksiaan tuotteista seuraavasti:

”Mitään varsinaista ihmeparantumista ei ole tapahtunut vähän yli viikossa, mutta POD on kyllä selkeästi lähtenyt parempaan suuntaan. Toki käyttöä on takana vasta tosi vähän aikaa. Suupielistä alaspäin ihottuma on oikeastaan kokonaan parantunut. Nenänpielet vielä punoittavat. Mulla on ollut nyt kyllä vähän flunssaakin, nenän niistäminen vähän ärsyttää tuota aluetta muutenkin. Tuotteista tykkään todella paljon.

Puhdistusvoide on ensimmäinen kokeilemani, joka oikeasti putsaa meikin vain vedellä huuhdeltuna ja yhdellä pesukerralla. Kasvovesi on myös ihana. 

Silmänympärysvoide on täyttä rakkautta. Taaskin, eka silmänympärysvoide jonka pumppu annostelee voidetta just sen verran kun haluan. Seerumi on ihana, ja mikä tuoksu! Yksi pumppaus on sopiva määrä tuotetta kasvoille. 

Voiteesta tykkään myös tosi paljon, ja yllättävää kyllä sen kosteutusteho on ollut tähän asti ihan täydellinen. Toki talvikin on ollut tosi leuto tähän mennessä. Mahtavaa, että pakkauksessa on mukana spaatteli.”

Jatkamme tutkimustamme noin puolen vuoden ajan, joten lisää tuloksia on luvassa perusteellisemman tuotteiden käytön jälkeen.

Onko teidän joukossanne POD:ista kärsiviä? 

IMG_5478_2012IMG_5485 IMG_5483 IMG_5481

Tuotekuvat Katja Kokko

Linkit ovat affiliate-linkkejä

Avainsanat: , , , ,

Beauty

10 kommenttia artikkeliin “Ihonhoitotutkimus: POD:in hoito luonnonkosmetiikalla”

 1. Jennie

  Hienoa Minna! Toivottavasti saat apua ihollesi <3 Minulla oli POD, joka on suureksi onneksi häipynyt. Akuuttivaiheessa minua auttoi metronidatsoli voide, samalla jätin maidon pois ja kuukasien aikana olen onnistunut häätämään sen kokonaan pois.

  • Minna

   Kiitos paljon Jennie! <3 Hyvältä ainakin näyttää. Onneksi sinä olet jo päässyt tästä kenkusta vaivasta eroon.

 2. Reetta L.

  Onpa hieno päästä lukemaan POD:sta enemmän. Tietoa löytyy hyvin vähäisesti netistö ja hoito-ohjeita ja tuotevinkkejä vielä vähemmän 🙁

  Minulla POD puhkesi nyt syksyllä hiemän häittemme jälkeen. Töissä on myös ollut kovasti stressiä. Kohdallani varman siis stressin laukeaminen häiden jälkeen ja toisaalta työstressin koko ajan päällä oleminen, vaikuttivat POD:n puhkeamiseen.

  Ihoni on ollut aina todella hyvässä kunnossa, vain yksittäisiä näppyjä on ollut. Kävin viikko sitten ihotautilääkärin vastaanotolla ja hän diagnisoi minulle heti minut nähtyään ko. Vaivan. Kosmetologiystäväni (Jolien Miia <3) tosin teki saman diagnoosin jo aikaisemmin. Ihotautilääkäri määräsi minulle Rosazol-emulsiovoiteen, Doximycin antibioottikuurin ja Humektanin emulsiovoidetta. Näpyt ovat hieman parempana mutta en ole viikon kuluessa vielä kokenut kovinkaan suurta apua 🙁

  Ihotautilääkärin määräämät konstit nyt siis käytössä ja toivottavasti auttavat.

  • Mulle puhkesi POD yliopistossa (varmaan stressistä, kehitin myös atooppisen ihottuman ja kosmetiikka-allergian myöhemmin) ja sain tuon saman Doximycin kuurin. En nyt ole ihan varma jouduinko syömään vielä toisenkin kuurin (tästä on kohta kymmenen vuotta), mutta mulla se parani kokonaan sillä, eikä ole toista kertaa tullut. Ymmärrän kyllä, jos joku ei halua antibiootteja syödä.

 3. Aivan järjetön ero jo viikossa ainakin omaan silmään! Vaikka punoitusta on, niin iho näyttää selkeästi rauhalliselta eikä ärtyneeltä. Hurjaa! 🙂

 4. saaraa

  Huikea ero! Mulla tuli samannäköinen ihottuma, kun käytin Madaran puhdistavaa kasvovettä. Voisiko se laukaista tuollaisen? Se taisi olla aika vahvaa… Nyt vuoden jälkeen lempeällä hoidolla iho on hyvä.

 5. piu

  Hyvät tulokset ja vain viikossa. Sopivatko nämä tuotteet myös teini-ikäisen käyttöön? Suositteletko seerumia myös nuoren iholle (13 v.)?

 6. Nina

  Minulla on POD. Se oli vähäistä punoitusta silloin tällöin kunnes viime tammikuussa se äityi pahaksi. Varsinkin silmäkulmien ympärillä. Se kutisi, oli kipeä ja iho kuoriutui. Tutkin netistä että mikä se on mutta kävin varmistamassa läääkärillä. Hän antoi antibiootit mutta en hakenut reseptiä. Netti tietojen mukaan poistin sulfaattia sisältävät tuotteet vaikka kaikki käyttämäni oli muuten jo eco sert kosmetiikkaa. Pesin varoen, en kuorinut tai käyttänyt naamioita. Pumpulilla painoin laimennettua omenaviinietikkaa ja päälle franntsilan yrttivoidetta mutta myöhemmin huomasin että perus kookosöljy toimi parhaiten. Huomaan oireita heti jos olen vahingossa käyttänyt sulffaattisia tuotteita. Pari kk meni ja iho parani päivä päivältä, enää sitä ei ole. Isoin muutos ihossa on sen jälkeen että iho on todella herkkaä reagoimaan kosmetiikkaan. Nytkin ihmettelen kasvojani jotka on iltapesun kälkeen kirkuvan punaiset ja polttaa ja kuumottaa. Jokin tuote jota olen jonkun aikaan käyttänyt aiheuttanut reaktion – käytössä juicy beauty ja neils yard tuotteita vaan. Sain juuri kirjasi ja toivon sieltä löytyvän apua nykyiseen herkkäihoisuuteen kun olen aina ollut isoista huokosista kärsivä sekaihoinen.

 7. Linda

  Ihana nähdä, miten iho on rauhoittunut 🙂 kuvista huomaa selkeän eron! Ihoni pysyi todella hyvänä 4-5 kuukautta ja aloin jo tottumaan siihen, että on taas hyvä iho, kunnes kuukausi sitten iho tulehtui taas pahasti (hormonaalisia ongelmia). Kehoni reagoi stressiin todella herkästi, ja ihossa se näkyy. Hyvät aineet on käytössä, mutta tällä kertaa rupean myös työstämään tätä ’stressi puolta’ 🙂

 8. Anna

  POD on kyllä tosi inhottava vaiva. Mulla se puhkesi ihan yllättäen viime kesänä. Sopivien ihonhoitotuotteiden löytäminen oli tosi hankalaa. Välillä iho oli parempi ja välillä taas pahempi, ja oli mahdotonta yrittää arvailla, mikä tuote milloinkin aiheutti ihottuman pahenemisen. Hedelmähappoja/ hedelmämehuja sekä ruusua sisältävät tuotteet jätin kokonaan pois, koska ne ärsyttivät ihoa selvästi. Kamomillavesi tuntui alkuun sopivan ja rauhoittavan ihoa, mutta lopulta sekin alkoi aiheuttaa kuumotusta ja punoituksen pahenemista. Kun POD alkoi levitä silmäkulmaan olin jo melko epätoivonen, sillä olin jo karsinut ihonhoitotuotteet minimiin. Onneksi kotimaisen EkoPharman Mustaherukka- sarjan tuotteet osoittautuivat nappivalinnaksi mulle, ja niillä POD hävisi (eikä ole tullut takaisin).

  Huomaan kyllä selkeästi, että iho on kaiken kaikkiaan paljon herkempi nykyään kuin ennen POD:in sairastamista. Esim. Mia Höydön Lumous-seerumi oli kauan käytössä eikä aiheuttanut pienintäkään ärsytystä, mutta talven mittaan jouduin jättämään sen pois, koska iho alkoi punottaa/kuumottaa sen käytön jälkeen. Olen nykyään tosi varovainen uusien tuotekokeilujen kanssa.

  Minnan iho näyttää viimeisissä kuvissa jo tosi hyvältä, hienoa! 🙂

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>