Kaupallinen yhteistyö: Whamisa
Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet kuuluisi levittää? Tämä on kautta aikojen yksi useimmin kysyttyjä kysymyksiä, joka toistuu blogin kommenttiboksissa tasaiseen tahtiin.
Olen käsitellyt aihetta useasti blogissa sekä kirjoittanut siitä myös Aidosti kaunis ja Kuulaan kaunis -kirjoissani, mutta aina joukkoon mahtuu niitäkin lukijoita, jotka ovat vasta hiljattain innostuneet ihonhoidosta eivätkä nämä asiat ole lainkaan itsestäänselvyyksiä. Joten tehdäänpä paluu perusasioihin ja kerrataan vielä, mikä ihonhoitotuotteiden oikea levitysjärjetys on. Otetaan mukaan myös muutama niksi ihonhoitotuotteiden levitystekniikkaan sekä vinkkejä, jotka sopivat tähän vuodenaikaan.
Vinkkaan nyt heti alkuun myös, että jos haluat nähdä yksityiskohtaisesti livenä, miten tuotteiden levitys tapahtuu, olen Helsingin Sokoksella lauantaina 8.2. klo 13.00 demoamassa korealaisen ihonhoitorituaalin, joka sopii talviaikaan. Tervetuloa siis seuraamaan paikan päälle ihonhoitorutiinia ja nappaamaan niksit talteen.
Ihon puhdistus
Ihon puhdistuksessa kannattaa suosia puhdistusöljyä ja harkiten kaksoispuhdistusta silloin kun se on tarpeen. Puhdistusöljy sopii koostumuksesta riippuen kaikille ihotyypeille ja on kaikista hellävaraisin ihoa suojaavalle hydrolipidikalvolle, joka on tärkeää säilyttää tasapainossa ihoa puhdistaessa. Tarkoitan tällä ”koostumuksesta riippuen” sitä, että jos puhdistusöljy on koostumukseltaan ohutta ja huuhtoutuu vedellä helposti pois, se sopii kaikille ihotyypeille. Paksummat puhdistusöljyt ja erityisesti sellaiset, jotka eivät lähde vedellä huuhtomalla, eivät ole parhaita valintoja kosketusherkälle iholle eikä iholle, jolla on mitään tulehduksia tai herkkyyttä.
Whamisan puhdistusöljy on koostumukseltaan ohutta ja se huuhtoutuu iholta helposti – täydellinen puhdistusöljy kaikille ihotyypeille.
Vinkkejä puhdistusöljyn levittämiseen:
Levitä puhdistusöljy aina kuivalle iholle, tasaisesti kasvoille ja kaulalle. Hiero öljyä sormenpäillä pyörivin liikkein iholla noin 1-2 minuutin ajan, myös korvien takaa. Sopiva määrä puhdistusöljyä on noin teelusikallinen. Huuhdo aine iholta pois vedellä tai lämpimään veteen kastetulla musliiniliinalla tai kasvosienellä.
Pitääkö iholle tehdä kaksoispuhditus?
Kaksoispuhdistus kannattaa tehdä harkiten vain silloin, kun se on tarpeen.
Tähän vaikuttaa ihotyyppi, puhdistusaineen tyyppi sekä se, onko syväpuhdistus tarpeellista. Jos iholla on reilummin meikkiä tai se on altistunut runsaalle määrälle ilmansaasteita, kaksoispuhdistus on paikallaan. Jos kaksoispuhdistukseen valittu tuote puhdistusöljyn jälkeen on geeliä, vaahtoa, saippuamaista tai tehokkaasti pesevää, sitä kannattaa käyttää harkiten vain silloin, kun se on oikeasti tarpeen. Jos iho on kuiva ja herkkä, tuhdin meikin voi poistaa tekemällä öljypuhdistuksen kaksi kertaa, eli vesipohjaisen, pesevämmän puhdistustuotteen voi skipata kokonaan. Öljyrasvaisella iholla tilanne on puolestaan aivan toinen ja esimerkiksi puhdistusgeeliä voi hyvin käyttää kaksoispuhdistukseen tuotteen voimakkuudesta riippuen muutaman kerran viikossa tai jopa päivittäin.
Whamisan puhdistusgeeli on miellyttävän paksua, mutta sen pesevyys on kohtuullinen. Tuote on erinomainen ihon syväpuhdistamiseen muutaman kerran viikossa.
Vinkkejä vesipohjaisen puhdistusaineen levittämiseen:
Jos jätät puhdistusöljyn huuhtomatta ja levität kakkosvaiheen puhdistusaineen öljyn päälle, on pesevä vaikutus hellävaraisempi. Tämä on hyvä vinkki varsinkin kosteusköyhälle eli pintakuivalle iholle. Levitä aine iholle ja pyörittele sitä sormenpäillä kauttaaltaan kasvoille ja kaulalle noin 1-2 minuutin ajan. Kostuta sitten sormet ja emulgoi, eli vaahdota tuotetta kevyesti sormenpäillä. Huuhdo lopuksi aine pois vedellä tai pyyhi se lämpimään veteen kastetulla musliiniliinalla tai kasvosienellä. Mitä vähemmän lotraat hanavedellä, sen parempi varsinkin kosteusköyhälle iholle, sillä vedellä lotraus kuivattaa ihoa. Sopiva määrä vesipohjaista puhdistusainetta on noin puoli teelusikallista.
Jos käytät korealaisesta kosmetiikasta tuttuja kuorintalappuja, jotka kuuluvat myös Whamisan valikoimaan, ne levitetään tässä vaiheessa. Whamisan kuorintalappujen aine on niin mietoa, että sitä ei tarvitse huuhtoa pois iholta suurimmalla osalla ihotyypeistä. Kuorintalappuja käytetään vain iltaisin 2-3 kertaa viikossa.
Käytetäänkö puhdistusainetta myös aamuisin?
Kaksoispuhdistus ei ole tarpeen aamuisin.
Poikkeuksena saattaa olla harkitusti akneiho, mutta lähtökohtaisesti en suosittele sitä kenellekään. Iho ei ole aamulla likainen, sen pinnalla on vain yön aikana erittynyttä talia sekä ihonhoitotuotteiden jämät, jotka eivät ole imeytyneet yön aikana. Paras puhdistus aamuisin on hellävarainen misellivesi, jolla kasvot, kaulan ja korvan taustat voi pyyhkiä puhtaaksi. Misellivesikin voi kuivattaa ihoa, joten kannattaa valita sellainen tuote, jossa pinta-aktiivista ainetta ei ole runsaasti. Jos INCI-lukutaito ei riitä arvioimaan asiaa, niin nyrkkisääntönä voi sanoa, että jos misellivesi vaahtoaa, se on liian voimakas ja voi kuivattaa.
Whamisan misellivesi hoitaa ja kosteuttaa, eikä puhdista liian voimakkaasti. Ammattilotraajille on saatavilla myös puolen litran jättikoko.
Kasvovesi
Kasvovesi aloittaa ihon kosteuttamisen. Mitä kuivempi tai kiristävämpi iho on, sitä enemmän kasvovesikerroksia tarvitaan. Jos iho on kosteusköyhä, sen sarveistumisprosessi häiriintyy, jolloin iholle pinnalle muodostuu ikään kuin kilpi, josta mikään ei tahdo mennä sisään, mutta mikään ei tule myöskään ulos – tämä on yksi yleisin syy tukkeumien muodostumiseen sekä ennenaikaisesti rypistyvään ja veltostuvaan ihoon. Lisäksi iho saattaa tuntua paksuhkolta. Jos iho on kosteusköyhä, aluksi tuntuu siltä kuin se hylkisi kasvovettä, mutta kosteuspitoisuuden parantuessa kasvovesikerrosten määrän tarve yleensä laskee.
Vinkit kasvoveden levittämiseen:
Heivaa pumpulit ja levitä kasvovesi ihoon käsin taputtelemalla. Näin tuotetta ei mene hukkaan ja saat imeytettyä sen tehokkaasti ihon eri kerroksiin. Kasvovesikerroksia levitetään parista seitsemään – tätä kutsutaan 7 skin methodiksi. Korealaisessa kosmetiikassa kasvovesi kulkee joskus nimellä skin, josta metodi saa nimensä. Annostele kasvovettä pari tippaa kämmenille ja hieraise kämmeniä yhteen. Taputtele sitten kasvovesi ihoon, kunnes se on imeytynyt ja levitä sitten seuraava kerros. Kerroksia levitään sen vuoksi monta, että on tehokkaampaa juottaa iholle kosteutta vähitellen kuin lorauttaa kerralla iso määrä, jota saa imeyttää sitten ikuisuuden.
Jos kasvovetesi on suihkemuodossa, se täytyy myös aina taputella ihoon. Iho on riittävän kosteutettu, kun se tuntuu kimmoisalta ja pehmeältä. Etenkin kosteuttavia humektantteja sisältävät tuotteet jättävät ihon pinnan mehevän tahmeahkoksi, jota ei kannata säikähtää.
Mitä eroa on kasvovedellä ja hoitonesteellä?
Hoitoneste sisältää yleensä enemmän hoitavia ja kosteuttavia aineita ja on koostumukseltaan täyteläisempää.
Ns. tavallinen kasvovesi on tarkoitettu palauttamaan ihon pH takaisin happamaksi puhdistuksen jälkeen. Nykyisin lähes kaikki puhdistusaineet ovat kuitenkin valmiiksi pH-tasapainotettuja tai neutraaleja, joten pelkästään tässä mielessä kasvovedelle ei olisi välttämättä tarvetta. Mutta vesikosteus on kaiken perusta ja kasvovesi on siihen tärkein tuote, joten kasvovettä todellakin tarvitaan.
Yleisesti voi sanoa, että hoitoneste sisältää enemmän aktiiviaineita sekä humektantteja ja on koostumukseltaan hieman täyteläisempää kuin tavallinen kasvovesi, mutta aina näin ei ole. Hyvänä esimerkkinä Whamisan kasvovedet, jotka kulkevat nimellä toner, eli kasvovesi. Ne ovat kuitenkin hoitavuudeltaan ja kosteutustehoiltaan erittäin laadukkaita ja kuuluisa Deep Rich Toner on vielä koostumukseltaankin täyteläistä. Niitä voisi siis hyvinkin nimittää hoitonesteiksi, mutta syystä tai toisesta, tuotteet on nimetty tonereiksi.
Tästä alkaa hämmentävin vaihe: missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet levitetään kasvoveden jälkeen?
Vastaus on: ohuimmasta paksuimpaan, eli vesimäiset tuotteet ensin, sitten öljymäiset.
Seerumi on koostumukseltaan niin ohutta ja vesimäistä, että se tulee kasvoveden jälkeen ensimmäisenä. Yleensä seerumit sisältävät vain vesiliukoisia aineita, mutta on myös ohuita seerumeita, joissa voi olla myös hyvin pieni määrä öljyliukoisia aineita tai öljyjä. Sheet maskit, eli harsonaamiot ovat myös seerumia tai hoitonestettä ja ne tulevat tässä vaiheessa rutiinia. Sheet maskilla voi mainiosti korvata seerumin käytön ja käyttää sitä pari kertaa viikossa tai silloin, kun iho tarvitsee ekstrakosteutusta tai tehohoitoa.
Whamisan sheet maskit on valmistettu hydrogeelistä, johon on imeytetty hoitavia ja kosteuttavia aineita. Sheet mask on lisäksi upotettu pakkauksessaan olevaan hoitonesteeseen. Whamisan sheet maskit ovat siis tuplakosteuttavia, sillä pelkkä sheet eli harso itsessään kosteuttaa myös ihoa.
Vähemmän on enemmän:
Jos käytät laadukasta, tehokkaasti kosteuttavaa ja runsaasti aktiiviaineita sisältävää kasvovettä ja levität sen taputtelutekniikalla 7 skin methodia noudattaen, et välttämättä tarvitse seerumia kuin silloin tällöin. Opettele tunnistamaan ihosi kunto ja tarpeet: ihoa ei kannata ylihoitaa monilla eri tuotteilla päivittäin.
Whamisan kasvovedet ovat kuuluisia hoitavuudestaan ja kosteutustehoistaan. Varsinkin Deep Rich Toner on superkosteuttava ja tekee ihosta todella mehevän.
Silmänympärysvoide tähän väliin
Silmänympärysvoiteen voi levittää myös ennen seerumia, sillä ei ole niin tavattoman suurta merkitystä. Whamisan Eye Essence silmänympärysvoidetta voi kuitenkin käyttää tehotuotteena myös juonteille otsaan, nasolabiaaliin ja suunpieliin – tällöin se kannattaa levittää vasta seerumin jälkeen.
Kosteusvoide vai kasvoöljy? Entä mikä on öljyseerumi?
Kas tässäpä päivän polttavin kysymys. Tätä ihmetellään ylivoimaisesti eniten.
Kosteusvoiteen ja kasvoöljyn järjestys riippuu niiden koostumuksista.
Kosteusvoiteita löytyy eri täyteläisyyksillä, joten yksiselitteistä vastausta tähän ei ole, mutta jos voide on ohutta, se levitetään ennen kasvoöljyä. Täyteläinen kosteusvoide levitetään puolestaan kasvoöljyn jälkeen.
Joskus koostumusta voi kuitenkin olla hankalaa arvioida, varsinkaan, kun nykyisin ei enää ihan hirveästi valmisteta todella täyteläisiä voiteita. Voit tunnustella tällöin kasvoöljyn koostumusta, sillä riippuen tuotteeseen käytettyjen kasviöljyjen rasvahappokoostumuksista, öljy voi tuntua täyteläiseltä tai hyvin ohuelta. Älä huoli, jos et tunne selkeää eroa, silloin ei todennäköisesti ole hirveästi väliä, kumman levität ensimmäisenä ja voit pitää nyrkkisääntönä sitä, että kosteusvoide ensin – varsinkin, jos kyseessä ovat Whamisan kosteusvoiteet.
Entäs kasvoöljyn ja öljyseerumin ero? Itse en juuri koskaan käytä nimitystä öljyseerumi, korkeintaan vahingossa, koska nämä kaksi termiä vain hämmentävät liikaa kuluttajien mieltä. Öljy kuin öljy. Öljyseerumiksi voisi nimittää kasvoöljyä, johon on lisätty kylmäpuristettujen kasviöljyjen eli ns. pohjaöljyjen lisäksi yrttiöljyuutteita, öljyliukoisia tehoaineita ja eteerisiä öljyjä, jotka parantavat tuotteen tehoa ja tuovat sille tuoksun. Mutta silti tuote on 100 % öljyä ja kasvoille tarkoitettuna se on kasvoöljy.
Esimerkkinä Whamisan kasvoöljy. Sen pohjaöljyt ovat arganöljy, cameliaöljy, oliiviöljy, hasselpähkinäöljy, jojobaöljy, iltahelokkiöljy ja kurpitsansiemenöljy. Tehoa tuovat lisää fermentoidut kasviuutteet ja eteeriset öljyt, joista jälkimmäiset parantavat myös tuotteen säilyvyyttä. Tuotetta voisi hyvin kutsua öljyseerumiksi, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan sen nimi on kuitenkin kasvoöljy.
Vinkki talveksi:
Kokeile kerrostaa iholle vuorotellen kosteusvoidetta ja kasvoöljyä, joka toimii loistavasti varsinkin talvella. Levitä iholle ensin Whamisan vesimäisen ohutta Water Creamia, sitten muutama tippa Whamisan kasvoöljyä ja lopuksi Nourishing Cream voidetta, joka on Whamisan voiteista täyteläisin.
Toivottavasti nämä vastasivat yleisimmin askarruttaviin kysymyksiinne! Jos teillä on lisää kysymyksiä, laittakaa niitä kommenttiboksiin.
Instagramin puolella on käynnissä myös arvonta, jossa yksi teistä voi voittaa Whamisan jättikokoisen Deep Rich Tonerin, joten käykäähän osallistumassa!
Ps. Whamisan Foaming Gel Cleanser puhdistusgeeli, Deep Rich Toner, Eye Essence silmänympärysvoide, Water Cream kosteusvoide ja Nourishing Cream kosteusvoide ovat kanta-asiakastarjouksessa koko helmikuun eli 29.2.2020 asti Sokoksissa ja Emotioneissa!
Kuvat Katja Kokko