Lifestyle

Suuri lakanakeskustelu

Lifestyle | 15.2.2017 | Katja Kokko

Muutama vuosi sitten hurahdin pellavalakanoihin. Ne tuntuivat ihanan huolettomalta, sillä ajatus siitä, ettei tarvitse silittää viikon välein yli kymmentä metriä vuodevaatteita kieltämättä houkutteli (olen aina ollut lähes neuroottinen silitetyistä lakanoista). Ryttyisyys sen sijaan kuuluu pellavaan, jonka vuoksi sain syyn luistaa kotihommissa.

Reilu vuosi sitten iskin silmäni Balmuirin hotellilakanoihin. Tiedättehän, semmoisiin sileisiin ja ylellisen näköisiin lakanoihin, joita reunustavat teret. En raaskinut investoida niihin tuolloin ja sittemmin ne ilmeisesti poistuivat merkin valikoimasta, tai ainakaan enää niitä ei löydy verkkokaupasta. Hyvissä hotelleissa nukkuu lähes poikkeuksetta aina parhaat unet. Rakastan tiukaksi paketiksi pedattua sänkyä, viileitä, sileän rapsakoita ja ylellisen tuntuisia lakanoita sekä muhkeita untuvapeittoja ja -tyynyjä.

Muutama viikko sitten pyykkäsin jälleen ryttyisiä pellaviani. Ripustaessani pyykkejä kuivumaan päässäni naksahti. Lakanat tuntuivat likaisilta, vaikka ne olivat puhtaat ja rytyt alkoivat vituttamaan. Ystäväni Kirsikka on minua valveutuneempi lakanatieteilijä, ja olenkin monta kertaa himoinnut Fretten klassikkohotellilakanoita, joista Kirsikka kirjoitti kerran blogissaan. Yksi pussilakana maksaa kuitenkin niin paljon, etten yksinkertaisesti ole raaskinut sijoittaa koko settiin kuukauden vuokrani verran. Niinpä naputtelin Facebook-seinälleni kysymyksen, jota seurasi suuri lakanakeskustelu.

Keskusteluun tuli lopulta yli 60 kommenttia (näinkin arkipäiväisellä asialla on siis suuri merkitys!), joka meni lyhennettynä jotakuinkin näin:

Minä: Hei suosituksia superihanista hotellilakanoista, anyone? Valkoisia pellavalakanoita just pestessä totesin, että ois aika sijoittaa uusiin ja haluisin hotlalakanat. Mut se yks hyvä merkki, jolla on tyyliin parhaat (en muista nimee) on nii kallis et yks setti tulis maksaa melkein kuukauden vuokran verran, nii joku ei niin kallis. Ja tyynyliinat pitäs olla 60x80cm!

Kirsikka: Familonilla on hei ihanat puuvillaperkaaliset! 

much rapeus

meil on ne nyt käytössä ja i love. mut, millanen peitto sulla on? mä hankin just uudet untuvaiset ja ohmygod. makes difference, jos tavottelee hotellifiilistä!

Maria: Ihana keskustelu. Mä oon ihan tympiintynyt pellavalakanoihin jotka on joo kivan näkoiset mut aina jotenkin mytyssä ja rytyssä ja rumppaantuneet. En tiedä mikä tai mitä on PERKAALI mut sitä lähden hakemaan. Koska rapeus kiinnostaa.

Kirsikka: Heh, puuvillaperkaali on kudottu eri tavalla, kuin puuvillasatiini. Ne on molemmat siis puuvillaa ja parhaissa on tiheä lankatiheys, mutta langat joista kangas tehdään on kudottu eri tavalla: niin että perkaali on rapeampi ja viileämpi ja satiini on sileämpi ja pehmeämpi. jotkut sanoo, että satiini on helppohoitoisempi ja helpommin siliävä. (olen eri mieltä, molemmat ovat ryttyisiä ilman silitystä, satiini lisäksi lörö) Mä sain pakkomielteen näistä, kun meinasin tulla hulluks, kun hotelleissa oli aina niin ihanaa nukkua ja mistään ei oikeen saanut selville, et mitä ne lakanat on ja mistä niitä saa.

ja oon samaa mieltä pellavasta! boring! (tosin mankeloituna sekin ihana)

Minä: Okkari! Luotan sun rapeustutkimukseen 🙂 Mä taidan hankkii noi Familonit, pitää vaa löytää sopivat tyynyliinat siihen. Hölmöö ettei niil o perkaalista 60×80 kokoo, mut pellavasta on.

Keskustelusta siis selvisi, että kunnon hotellilakanat ovat lähes poikkeuksetta egyptiläistä puuvillaperkaalia ja ne ovat kivemman tuntuiset (=rapeammat) kuin puuvillasatiini (josta tulee helpommin lörö ja se jää helpommin ihoon kiinni). Kirsikan hotellilakanapostauksesta voitte lukea lisää yksityiskohtia perkaalista. Lisäksi selvisi, että Balmuirilla on perkaaliset lakanat (mutta ilman tereä) ja että Familonilta löytyy edulliset, mutta erittäin hyvät perkaalit. Otin siis Familonin lakanat ostolistalle, mutta en kerinnyt kissaa sanoa, kun ne sujahtivat postilaatikostani sisään (kiitos ystäväni, joka on töissä Familonilla).

Nyt on viikko takana Familonin hotellilakanoissa ja voi ihanuus! Tämä ihmisolento on alkanut nukkua kuin linnunpoikanen! Iltaisin kömmittyäni sänkyyn, nukahdan yhtä nopeasti kuin Balilla (eli saman tien kun ummistan silmäni) ja herään aamulla vasta kellonsoittoon (tärkeä huomio: pellavalakanoissa heräsin jo sarastusvalon ensimmäisiin säteisiin. Niissä ei siis selvästikään nuku yhtä sikeästi). Lisäksi sängystä ei halua nousta lainkaan, joten hotellilakanaefekti toimii: tuntuu kuin olisi hotellissa kotona. Suhistelen lakanoissa (eli hieron jalkojani ihanalta tuntuvaa lakanaa vasten) ja kaivauduin syvemmälle viileän rapsakkaan ja sileään untuvapeittooni, joka muodostaa lämpimän ja turvallisen unipesän perkaalipussilakanan kanssa.

Perkaalien ihanuuden on huomannut myös talouden arvovaltaisin henkilö, 18-vuotias kissaherra, sillä paikasta rapsakoissa lakanoissa käydään ajoittain jopa kilpailua. Tuohon ikään mennessä sitä ymmärtää jo hyvän päälle.

Nyt seuraava kysymys on vain lakanoiden pesu. Toivottavasti niistä tulee tarpeeksi puhtaat pyykkituvallamme (tuntuu että liian kovalla käytöllä oleva kone ei pese kunnolla) ja sen lisäksi täytyy opetella mankeloimaan (lapsesta saakka on jäänyt traumat, että sormet jää mankelin väliin), koska silitysmaratoniin en aio enää ryhtyä. Alakerrassamme on tosin pesula ja lakanakeskustelun kaikista edistyneimmät lakanatieteilijät kertoivatkin pesettävänsä vuodevaatteet pesulassa! Aika edistynyttä toimintaa kyllä, mutta kieltämättä houkuttelevaa.

No, mitä sanoo asiantuntijaraati? Pellava vai perkaali?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: ,

Lifestyle

33 kommenttia artikkeliin “Suuri lakanakeskustelu”

 1. Oi mikä postaus! Käytin yhden päivän jokin aika sitten googlettamalla myisikö joku tekstiilifirma hotellilakanoita yksityisille. Yksi paikka löytyi mikä kai niitä olisi myynyt, mutta en sitten lähtenyt tilaamaan, kun en saanut ihan täyttä käsitystä olivat oikeasti laadukkaat.

  Pakko siis kokeilla noita Familonin lakanoita kanssa. Tilasitko myös sen aluslakanan? Meillä on petauspatja ja mietin että miten se sen ympärille mahtaa ”taittua”, kun Familionin kuvassa näytti ikään kuin olevan paksumpi patja?

  Pesulaa olen käyttänyt välillä ja sillä saa ihan tavallisistakin puuvillalakanoista aivan ihanat!

  • Juu mulla on aluslakana, joka on täydellinen! Nimittäin pikkuisen muotoonommeltu, joita yleensä inhoan, mutta se pysyy täydellisesti paikoillaan! Mulla on kans petari, jonka päälle siis laitoin!

 2. Maria

  Sitruunahappopesu pyykkituvan koneelle! Se pitää tehdä vähintään kerran vuodessa pesukoneelle, niin tulee puhdasta ja raikasta jälleen! Apteekista saa ohjeet

 3. Mutta mistä, oi mistä saisi ihan pehmeän rapsakoita aluslakanoita (kohtuuhintaan)? Ei muotoonommeltua, vaan ihan pelkkä lakana. Kaikki ovat kovia ja karheita ja ei-kivoja. H&M Homelta olen löytänyt ihanan rapeita pussilakanoita, mutta aluslakanoita ei vaan löydy sopivia minun erityisherkälle prinsessaiholleni.

  Ja kysymykseen vastauksena, perkaali! Ei missään nimessä inhottavaa ryppyistä pellavaa!

  • Helena

   Erittäin hyvät, tiivistä puuvillaa ja mankeloinnin jälkeen ihanan hillityn kiiltävät, ovat Borås Cottonin aluslakanat. Vaikea vaan Suomesta löytää. SIsistus Ulpukasta Uudestakaupungista olen onnistunut ostamaan.

 4. Mona

  Puuvilla, ei pellava. Sen jälkeen aika sama onko perkaali vai satiini. Itse pidän molemmista vaihtelevasti fiiliksen ja kuosinkin mukaan (koska ovat tärkeitä nämä pienet asiat ;):D )
  Familonin perkaalit, ja satiinilinjalta sitten yllättäen Stockan Vilat, suosittelen vuosien käytön perusteella!

 5. Mirja

  Pellava on vaihtunut täälläkin perkaaliin, Stokkan sellaisiin. Nyt ajattelin pistää tilausta noista samoista missä sinä ja kissaherra nukutte. Täydelliset lakanat siis kenties löydetty, peittona Joutsenen untuva peitot..täydelliset. Mutta vielä kun löytäisi ne täydellisen ihanan pehmeät ja muhkeat pyyhkeet.

 6. Netta

  Balmuirin perkaalilakanat ovat oma suosikkini. Tykkään kyllä myös puuvillasatiinista. En makeloi enkä silitä lakanoita, moiseen olen liian laiska – kun ne saa pesutuvassa kuivumaan levälleen, niistä tulee minusta riittävän sileät.

 7. Laura KJ

  Harmi ettei Familonin perkaalilakanoita ole saatavana tuplaleveään peittoon. Onneksi Stockalta taitaa löytyä 🙂 Olisi kiva vaihtaa peitot ja tyynytkin uusiin, jos vain raaskisi. Olen miettinyt untuvaisia, tai Porin Villa ja Peitteen villaisia.

 8. Laura

  Sokoksen Coincasa merkillä on kohtuuhintaisia perkaalilakanoita ja useita eri kuoseja. Heidän tyynyliina on kokoa 50 x 80 cm. Itsellä on Finlaysonin perkaalilakanat, jotka ovat ainakin myymälässä vielä edullisemmat kuin Familonin.

 9. EvaDo

  Hemtex lienee ainoa jonka satiinilakanat tuntuu kestävän, samaa ei voi sanoa paikan muista lakanoista varsinkin ne Hotel Sheets sarja värjäytyy hiestä harmaaksi. En haluaisi pesettää lakanoitani pesulassa, vaan jollain tehokkaalla ecopesuaineelle (onko sellaista??). Harmi kun Familonilta ei löytynyt 140cm sänkyyn perkaalilakanoita. Metsästys jatkuu.

 10. Salla

  Puuvilla. Puhtaat, mankeloidut lakanat, ulkona tuulettuneet viileät petivaatteet ja saunanraikas iho (joka on saanut virkistäytyä mielellään järvessä). Voiko olla parempaa nautintoa?

  Selvittelin tuossa taannoin, mistä löytäisin täydelliset lakanat sitten kun joskus niihin olisi varaakin. Fretten valikoimaa selaillessani tein ikävän löydön; firma käyttää turkiksia somisteina. Turkiksia löytyy merkin huovista ja oloasuista. Onneksi löysin tilalle hyvisfirman nimeltä Boll & Branch, joka valmistaa eettisesti tuotettuja luomupuuvillalakanoita. Ja kun vielä Familoniltakin löytyy ihanat perkaalilakanat, saa epäeettinen öky-Frette pitää lumppunsa!

  Suhdetta pellavaan pitää ehkä pohtia vielä uudelleen, koska Finlayson kertoi tuovansa markkinoille superkestävät ja laadukkaat Jeesus-lakanat, joiden takuu on kuulemma 50-vuotta!

  • Hei jee, pitää tsekata Boll & Branch! Tilasin juuri uudet Familonit, mutta luin myös jutun tuosta Jeesus-pellavasta 😀 Kenties yksille pellaville löytyy vielä tilaa 🙂

 11. Apuva!

  Familon percale-pussilakanan ostajat, hoi! Ostin itsekin samanlaisen tuotteen – väri harmaa. Mutta pussilakanan pesuohjelapussa, löytyy sisäpuolelta ja siinä lapussa lukee 100% puuvillaa. Eikö pitäisi lukea percale/perkaali-puuvilla? Onko teillä sama juttu siis lukeeko sana puuvilla?

  • Apuva!

   Jatkuu… Kysyin asiasta Familonilta. Sain tällaisen vastauksen.

   ”Puuvillaisissa (sekä perkaalipuuvillaisissa että painetuissa) pussilakanaseteissämme käytetään hoito-ohjemerkkiä, jossa tuotteen materiaaliksi mainitaan 100% puuvilla. Molemmat em. tuotteista ovat 100% puuvillaa, toinen 100% perkaalipuuvillaa, toinen 100% painettua puuvillaa.

   Tilaamasi tuote on perkaalipuuvillaa, vaikka pesuetiketissä materiaaliksi mainitaankin tuo 100% puuvilla.

   Välitän palautteesi kehitysehdotuksena tuotekehityksemme tiedoksi.”

   Hyvä tietää. 🙂

 12. JukkaU

  Hifnoa, että Suomessakin on hieman herätty arvostamaan kunnon vuodevaatteita!
  Kuitenkin: Suomesta en ole koskaan löytänyt mitään todella laadukasta. Balmuir on sisustusyritys, siis brändääjä, ei vuodevaatevalmistaja. SamoinStockman osin. Finlayson ja Familon voivat herättää positiivisia tunteita suomalaisissa , mutta käsitystä hyvistä lakanoista tai peitteistä ei niillä ole.
  Parhaita lakanoita Euroopassa tekevät firmat, jotka ovat tehneet sitä jo esim 1700-1800 luvulta. Parhaiden hinnat per lakana voivat olla jopa 1500eur. Frette on tunnettu, mutta ylihinnoiteltu. Samoin Delorme. Suomalaisille tuntemattomia ovat Pratesi ja Graziano, sekä Anichini ja Francesco Calvidini Italiassa, Peter Reed Englannissa, Hogar Algodon-Egipcio Espanjassa. Esim Calvidini ja Pratesi jäävät monelle haaveeksi hinnan suhteen ( n 1500eur lakana ), mutta esim tuo espanjalainen Hogar Algodon-Egipco on parhaita. Hinnat ok suhteessa laatu. Itse suodin 400 tc lakanoita, egyptiläistä puuvillaa, percale, koska se ei ole liian paksua kesällä, kuten esim 800 tc on. Hienoimmat voivat olla 1300tc/inch, mutta langan ohuus täytyy silloin suosia tuota lankamäärä. Hotellit käyttävät yleensä 180-300 tc lakanoita, joissa on osa viskoosia. Itse kuitenkin ostan 100 pros puuvillaa, 400tc.
  Peitteissä on Suomessa sama tietämättömyydestä laadusta kuin lakanoissa. Eurooppalainen TOQ- luokitus paksuudesta on täysin tuntematon. Ostin Englsnnista pari tuplapeittoa, toisen 13,5TOQ ja toisen 23TOQ, siis ns. Arktisen. Erittäin hyviä ja parempia kuin ikinä Suomesta voisi saada. TOQ-arvo kertoo lämmön pitävyydestä ja luokitus löytyy netistä. TC-arvot, siis Lankaa/tuuma löytyy myös. Nämä ovat tärkeämpiä kuin se, onko sen valmistaja joku ’kotimainen’, esim Balmuif tai Finlaysonin/Familon/Stockmann .

  Myös Kanssinväliset hotelliketjun myyvät nykyään lakanoitaan netissä. Ne löytyvät kyllä: Westin shop, Hilton ja monet muut 5-tähden ketjut .

  • Scandinavian

   Ei täällä pohjoisessa ole tarvetta näitä ”luksus-lakanoita”. Harvoin täällä yli +30 lämpötiloja.

   Sitä paitsi onko mainitsemasi merkeillä lainkaan Öko-Tex merkintää? Epäilen ei ole, tai sitten suurin osa puuttuu.

   Tässä asiassa suomalainen tai skandinaavinen ”tavis-lakanat” ovat paljon parempia kuin ”luksus-lakanat” jos ostaja haluaa Öko-Tex:iä, pesulämpötila 60 (tai enemmän) ja hinta alle 100 euroa.

   Sama juttu peitoissakin ja niiden allergiatunnukset.
   https://www.familon.fi/fi/vinkit/allergia-ja-astmaliiton-allergiatunnus/
   https://www.familon.fi/fi/meista/sertifikaatit/

  • Ademeion

   Hyvä kirjoitus, JukkaU, ja kiitos merkkivinkeistä. Monet ovat hellineet ajatusta, että suomalaiset vuodevaatteet ovat erityisen hyvälaatuisia, vaikka todellisuus on päinvastainen. Nimimerkki Scandinavian näyttää pyrkivän kääntämään asian niin, että puhut vain luksuksesta ja soveltuvuudesta kuumaan ilmastoon (mistä hän sen ajatuksen sitten keksikin). Kyllä monilta tarjoamiltasi merkeiltä löytyy luksustakin, mutta ennen kaikkea kyse on hyvästä laadusta ja kestävyydestä; siitä asiasta, mitä isovanhempamme pitivät itsestäänselvyytenä.

   Nykyaika ei valitettavasti usein tuo parempaa laatua, vaan vain valtavan valikoiman heikko- tai välttävänlaatuisia tavaroita. Monet eivät nykyään edes osaa erottaa toisistaan laadukasta ja heikkolaatuista kangasta. On tosiaan hienoa, jos me suomalaiset alamme ymmärtää paremmin, mistä laadussa on kysymys. Keski- ja eteläeurooppalaiset ovat siinä asiassa meitä selvästi parempia.

 13. Laura

  Jyskin Gold sarjaan kuuluvat puuvillasatiiniset muotolakanat ovat hyviä. Ei tarvitse silittää, suuri lankaluku, muistaakseni 220 ja joissakin jopa 300. Kun taittelee muotolakanan netissä löytyvien ohjeitten mukaan, lakana on sileä, kun patjan ympärille asettaa. Meillä on 2 kpl 80 cm petareita ja 160 x 200 muotolakana pitää patjat kätevästi yhdessä. Vaikka uusin petarit, hankin tarkoituksella 2 erillistä, jotta voin päälisen pestä kotikoneessa.

 14. Perkaali vs. Pellava

  Mielipiteeni perkaalista (eng. percale) ja pellavasta.

  Molemmat ovat siis viileimpiä kankaita. Perkaali sopii mielestäni parempi aluslakanan käyttöön ja pellava sopii pussilakanaksi jonkun peiton/huovan kanssa (tai ilman jos on hellettä).

  Koska perkaali-kankaan langantiheys on 200 tai enemmän. Pellavan langantiheys noin 100. Tästä johtuen pellava on hengittävämpi kuin perkaali.

  • Susa

   Aluslakanoissa perkaali on paras. Satiini alkaa ”nuhraantua” monen pesun jälkeen ja ovat vetelämpiä kuin perkaali. Toisaalta, kun satiinilaknat vetää hyvin ja rullaa tiukalle, siliävät ilman mankelia ja silitystä. Itse pidän Hemtexin perkaalilaatua hyvänä. Saa pestä 60 asteessa, kun moni iltalalainen ja muotimerkki Balmuir vain 40 asteessa. Hemtex lisäksi ainakin yrittää taata, että puuvillatyöntekijöitten työolot kestävät päivänvalon.

 15. Parempaa unta

  Perkaali/Percale lakanoiden vertailu!

  Minulla on 3 eri merkkisiä perkaali-aluslakanat eli Familon, Finlayson ja Kronborg. Kaikissa perkaaleissa on puuvillaa mutta Finlaysonilla on kampapuuvillaa.

  Vertailut:
  Lämpimin: Familon ja Kronborg
  Viilein: Finlayson
  Ohuin materiaali: Finlayson
  Pehmein: Finlayson
  Jäykin materiaali: Familon
  Pölyisin: Finlayson (Familonilla & Kronborgilla ei ole sellaista ongelmaa)
  Halvin hinta: Kronborg (Jysk kaupasta)

  Yhteenveto: Familon ja Kronborg ovat voittajat, mutta vaikea sanoa kumpi on ykkönen. 🙂 Finlayson jäi viimeiseksi koska pölyt kerääntyy runsaasti että piti imuroida ne (pölyt) pois. 🙁

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>