Beauty

Essen ihonhoitotutkimus: tulokset aknen hoidossa

Beauty | 17.9.2017 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Esse

Essen ihonhoitotutkimukset ikääntyvän ihon ja aknen hoidossa on saatu virallisesti päätökseen. Viimeksi esittelin teille koosteen tutkimuksen tuloksista, tällä kertaa on tarkastelemme tuloksia aknen hoidossa. Aknea hoidettiin kotihoitoryhmässä ja hoitolaryhmässä. Osa testihenkilöistä hoiti siis ihojaan ohjeiden mukaisesti kotona ja osa testihenkilöistä kävi lisäksi hoitolahoidoissa, jotka toteutettiin Helsingissä Natural Goods Companyn Salon & Shopissa, Eco Beautyssa Joensuussa sekä Tampereen Kosmetologipalvelussa.

Aknen hoitoon käytettiin vasta kehitteillä olevia akneiholle suunnattuja tuotteita. Tuotteet saapuivat suoraan Esseltä testipakkauksissa eikä kukaan meistä tiennyt (eikä tiedä edelleenkään) niiden tarkkoja ainesosia. Alun perin tarkoituksemme oli toteuttaa tutkimus jo myynnissä olevilla tuotteilla, mutta kun Trevor sai tietää tutkimuksestamme, hän halusi lähettää kehitteillä olevat uutuudet testiimme.

Kuten kerroin viime kerralla tutkimuksen koosteessa, lähes kaikissa tapauksissa, joissa aknea hoidettiin kosmetologin tuella hoitoloissa, tulokset olivat parempia. Aknen hoito on niin haastavaa, että kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä ymmärtävän ammattilaisen tuki on ensiarvoisen tärkeää tulosten saavuttamisessa. Jokainen tapaus on erilainen eikä paraneminen etene koskaan samalla tavalla eikä samassa aikataulussa. Siksi on tärkeää, että prosessissa on mukana kokenut ammattilainen, jolta asiakas saa myös henkistä tukea ja uskoa paranemisprosessiin. Tällöin pystytään välttämään myös epäsopivien tuotteiden käyttö, sillä lähes aina kun aknea hoidetaan omatoimisesti kotona, tuoterepertuaarista löytyy liian voimakkaita ja iholle sopimattomia ja kuivattavia tuotteita.

Aknen hoidossa on tärkeää pysyä hoitosuunnitelmassa, mutta toisaalta ammattilainen osaa myös arvioida milloin suunnitelmaa täytyy muuttaa, sillä aknen hoidossa voi tulla vastaan myös yllätyksiä. Iho saattaa esimerkiksi osoittautua arvioitua herkemmäksi ja vaatia aluksi pari kuukautta vain rauhoittamista ennen kuin varsinainen aknen hoito voidaan aloittaa. Tutkimuksessamme oli kaksi testihenkilöä Joensuusta ja Tampereelta, joiden osalta akneihon hoitotuotteet täytyi vaihtaa Essen Sensitive-tuotelinjaan ja aloittaa hoito ihon reaktiivisuuden vähentämisellä ja ihon suojabarriäärin vahvistamisella. Pätevät kosmetologit Joensuun Eco Beautysta ja Tampereen Kosmetologipalveluista tunnistivat kuitenkin ihon tilanteen hyvissä ajoin ja pystyivät muuttamaan hoitosuunnitelmaa.

Lähes kaikissa aknetapauksissa iho voi äkillisesti mennä huonompaan suuntaan ennen kuin tulehdukset alkavat rauhoittua ja epäpuhtaudet hävitä. Tämän jälkeen edessä on vielä jälkihoito: arpien hoito ja ihon kunnon ylläpitäminen, joten hoito on vielä varsinaisen aknen parannuttua pitkäkestoista. Kosmetologi onkin aknen hoidossa asiakkaalle kuin ihon personal trainer. Pelkästään kotona tapahtuvassa hoidossa ollaan lähes aina malttamattomia tulosten kanssa ja niitä odotetaan liian nopeasti, jonka vuoksi lannistutaan, kun haluttua muutosta ei tapahdu. Hetkellisen ihon kunnon pahenemisen myötä lähdetään usein hakemaan ratkaisua vain oireeseen sen sijaan, että hoidettaisiin niiden syitä. On ikävää ajautua voimakkaiden lääkekuurien kierteeseen, joilla on pitkällä tähtäimellä paljon ikäviä vaikutuksia esimerkiksi suoliston kuntoon. Liian voimakkailla tuotteilla ihon saa puolestaan pahimmillaan ”auki” ja hyvin ärtyneeksi, kun sen bakteerikanta ja oma vastustuskyky heikentyvät.

Esittelen teille nyt kolme aknekeissiä, joita hoiti Natural Goods Companyn ekokosmetologi Johanna Helsingin Museokadun hoitolassa.

Saija

Alla kuvat Saijan lähtötilanteesta. Hänen akne on alkanut jo ala-asteella ja sitä esiintyi myös selässä ja decolteella tutkimuksen alussa. Saijalla oli paikoillen todella syviä finnejä poskissa, iho kutisi ja välillä siihen on ilmestynyt myös voimakasta ihottumaa.

Saijan ihoa puhdistettiin aluksi hoitolassa paljon mekaanisesti. Tulehdukset alkoivat selkeästi hävitä jo toisen hoidon jälkeen. Aluksi iho oli erittäin herkkä ja kipeä tulehdusten vuoksi ja hoidoissa sai olla todella varovainen. Iho myös kuivui aluksi voimakkaasti, jonka vuoksi tuotteisiin lisättiin Essen Repair Oil yökäyttöön. Tämän seurauksena iho puski hetkellisesti epäpuhtauksia ja ihosta tuli kuin perunapeltoa, mutta lopulta se muuttui aivan sileäksi. Saijan kohdalla huomasi selkeästi, että jos hoitoväli hoitolassa venyi liian pitkäksi, iho otti aina takapakkia. Aluksi aknea tuleekin hoitaa hoitolassa tiheästi, noin kolmen viikon välein.

Saija aloitti hoitojen aikana syömään Living Nutritionin maitohappobakteereja, sillä hänellä on taustalla pitkään jatkuneita suolisto-ongelmia. Hän syö kasvispainotteista ruokaa eikä käytä maitotuotteita.

Tutkimusjakson jälkeen iho on huomattavasti paremmassa kunnossa. Ihon tulehdus on lakannut ja kosteustasapaino on kunnossa. Iho on kauttaaltaan terveemmän värinen ja sen pinta on sileä, vaikka tilalla on nyt punaisia jälkiä ja arpia, joiden hoito alkaa seuraavaksi.

Alla kuvat Saijan ihosta tutkimusjakson jälkeen.

Tässä Saijan kokemukset tutkimuksesta omin sanoin:

”Akneni alkoi jo todella nuorena ja on vaivannut siitä lähtien jatkuvasti. Olinkin todella innoissani kun sain tietää tulleeni valituksi testiryhmään. Aluksi iho lähti menemään huonoon kuntoon, mutta jälkeenpäin se parani. Isot ja syvät ihonalaiset finnit ovat kadonneet melkein kokonaan sekä pahin tulehdus on lakannut. Iho on siis kaikenkaikkiaan paremmassa kunnossa.

Fiilikset ovat olleet todella hyvät koko projektin aikana. Ihmekös tuo kun vihdoinkin tuntuu, että on saanut akneen hoitoa joka toimii. Jälkifiilikset ovat myös hyvät ja aion ehdottomasti jatkaa Essen tuotteiden käyttöä. Projektin aikana oli myös kiva päästä kasvohoitoihin ammattilaisen käsittelyyn, jotka selvästi auttoivat ihon parantumisessa. Ihossa on vielä arpia ja parannettavaa riittää, mutta kaikki ajan kanssa. Tämä projekti on ollut hyvä alku!”

Emilia

Emilian akne alkoi teini-iässä ja katosi hormonaalisen ehkäisyn myötä. Kun hän lopetti hormonaalisen ehkäisyn 20-vuotiaana, iho pysyi pari vuotta hyvässä kunnossa, jonka jälkeen ongelmat palasivat ja Emilia söi ensimmäisen Roaccutan-kuurin 24-vuotiaana – siitä oli apua noin vuodeksi. Sen jälkeen akne palasi jälleen, mutta ei yhtä pahana tällä kertaa. Välillä akne pahenee huomattavasti ja välillä rauhoittuu hieman. Puoli vuotta ennen tutkimuksen aloittamista aknea alkoi ilmestymään myös leuan alle ja kaulalle. Alla kuvat Emilian lähtötilanteesta.

Tutkimuksen alussa Emilian akne oli keskittynyt erityisesti kasvojen alaosaan ja kaulalle. Finnit olivat todella syvällä ja alussa iho lähti puskemaan hyvin runsaasti syvällä olevaa epäpuhtautta pintaan ja ihon kunto huononi. Tämä oli haastavin vaihe hoidossa ja Johannan tsemppi oli Emilialle kullanarvoista, jotta päästiin pahimman vaiheen yli, mitä kesti pari kuukautta.

Emilian ruokavalio on gluteeniton ja kasvispainotteinen eikä hän käytä sokereita tai maitotuotteita. Hän harrastaa tavoitteellista liikuntaa viisi kertaa viikossa ja tutkimuksen alussa hänelle suositeltiin syvärentouttavaa palautumista.

Emilian iho parani tutkimuksen myötä huomattavasti. Tulehtuneet finnit ovat parantuneet eikä niitä juurikaan enää ilmesty. Myös kaulan epäpuhtaudet ovat parantuneet. Nyt on edessä vielä jälkihoito, eli arpien parantaminen ja ihon kunnon ylläpitäminen. Alla kuvat Emilian ihosta puolen vuoden tutkimusjakson jälkeen.

Emilian kokemus ihonhoitotutkimuksesta hänen omin sanoin:

”Kun sain tietää että minut on valittu mukaan Essen akne-testiryhmään kokeilemaan tuotteita, joita kehitellään juuri akneihosta kärsiville, olin enemmän kun innoissani. Ennen Esse-projektia olin ehtinyt syödä muutaman Roaccutan- ja Tetracykliini-kuurin, jotka eivät olleet tuottaneet pysyvää tulosta. Fiilikseni alkoi olemaan aika toivoton, sillä vaikka kuinka yritin hoitaa ihoa, syödä hyvin, liikkua ja olla stressaamatta sen vointia liikaa, ihoni oli huonossa kunnossa.

Jo tavattuani Minnan, Johannan ja Katjan ensimmäisen kerran, muistan kokeneeni helpotusta koskieni ihoni tilaa. Tuntui siltä ettei minun tarvinnut enää kärsiä yksin ja tuskastella tulehtuneen akneihoni kanssa. Aloin heti uskoa ja toivoa, että akneeni löytyisi helpotus. Muistan lähteneeni kotiin yleisesti hyvällä fiiliksellä, ja todella motivoituneena koko projektista.

Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana iho alkoi paranemaan, ja muistan sen ”JES! Tästä tämä lähtee!”-fiiliksen. Ei kuitenkaan mennyt kauan, kun iho alkoi taas oireilemaan oman henkilökohtaisen elämäni mentyä remonttiin, mm. työpaikan vaihdoksen myötä. Kun asiat alkoivat taas luistamaan, huomasin että ihokin alkoi toipua. Vähitellen lopetin aknestani stressaamisen ja hölläsin muutenkin kauheata suorittamista urheillessa ja arjessa. Alkukeväästä huomasin että kasvoista oli pahin tulehdus lähtenyt, ja tulehtuneita finnejä ei enää juurikaan päässyt muodostumaan. Kaula, joka oli projektin alussa aivan kauheassa kunnossa, alkoi olemaan täysin terve. Posket eivät enää punoittaneet, ja mikä miellyttävintä: meikit eivät enää valuneet naamalta pois päivän mittaan ihon rasvaisuuden takia.

Hoitokäynneillä oli ihanaa jutella ihon voinnista, kun selkeää parannusta oli tapahtunut. Yhtä tärkeää oli myös saada tukea silloin, kun ihon paraneminen tuntui mahdottomalta. Pikkuhiljaa siitä epätoivosta, mistä ihon takia kärsi, alkoi pääsemään irti. Ihoni nykyinen tila on hämmästyttävä, sillä akne ja tulehdus ovat kokonaan poissa! Ennen kaikkea oma fiilis on aivan loistava. Vaikka viimeisen kuuden kuukauden aikana akneihoni kanssa kamppailu oli jonkin sortin vuoristorataa, olen testiryhmään päästyäni tehnyt kokonaisvaltaisen elämäntapamuutoksen.

En voi kuin kiittää Natural Goods Companya ja Esseä tästä tilaisuudesta, ihoni kunnosta ja siitä, miten koko kokemus on minuun vaikuttanut. Kiitos!”

Ella 

Ellalla on takanaan elämää aknen kanssa yli 12 vuotta. Akne alkoi 11-vuotiaana ja koululääkärillä Ella kävi ihonsa vuoksi ensimmäistä kertaa 14-vuotiaana, jonka jälkeen hän käytti iholle erilaisia lääkevoiteita, mutta ne ärsyttivät ihoa. Antibiootteja lääkäri määräsi yhteensä neljän vuoden ajaksi. Lääkäri suosittelin myös e-pillereitä, mutta niillä ei ollut ihoon mitään vaikutusta. Ensimmäisen Roaccutan-kuuri Ella söi 16-vuotiaana, jonka myötä iho parani, mutta akne palasi kuurin loputtua. Ella on syönyt yhteensä kolme Roaccutan-kuuria, mutta niistä huolimatta akne ei ole parantunut.

Ennen tutkimusta iho oli erittäin pintakuiva, herkkä ja ajoittain hyvin kipeä ja tulehtunut. Finnejä esiintyi runsaasti leuassa, poskissa ja kaulassa, välillä myös rintakehässä ja nenänpielissä. Hän oli itse huomannut selkeän yhteyden sokerin ja maitotuotteiden sekä ihon kunnon välillä. Lisäksi iho reagoi lämpötilojen vaihteluihin ja stressiin punoittamalla ja epäpuhtauksilla. Ella alkoi käyttämään tutkimuksen alussa Vivomixx-probiootteja.

Alla kuvat Ellan lähtötilanteesta:

Ella oli lukenut Essen Sensitive-tuotteista ja alkanut käyttämään niitä omatoimisesti kolme kuukautta ennen tutkimusta. Tämä teki tutkimuksestamme erittäin mielenkiintoisen hänen kohdalla ja tulokset olivatkin kaikista merkittävimmät. Akne on parantunut täysin eikä tarvetta mekaanisen puhdistamiseen enää ole, nyt voidaan siis keskittyä vain vanhojen jälkien hoitoon.

Alla kuvat Ellan ihosta tutkimuksen jälkeen. Omien sanojensa mukaan iho on niissä huonoimmassa kunnossa pitkään aikaan, koska hän oli juuri ollut matkalla ja iho ärsyyntyi lentokoneilmasta ja matkustamisesta.

Ellan kokemukset tutkimuksesta hänen omin sanoin:

”Ihoni on tällä hetkellä erittäin hyvässä kunnossa, muutamia näppyjä ilmaantuu välillä sekalaisesti kasvojen eri alueille. Iho on yleisesti tasaisen rauhallinen, ei erityisen kuiva, eikä rasvainen. 

Hoitojakso kokonaisuudessaan on ollut todella opettavainen ja erittäin positiivinen kokemus. Kaikkein tärkein opetus (jota opettelen edelleen) on ollut oma rauhoittuminen ihon hoitamisen suhteen. Ihon satunnaisesti ärsyyntyessä tai näppyrykelmien ilmaantuessa on vaikeaa olla hätääntymättä. Paniikki iskee ihon muuttuessa äkillisesti, jolloin automaattisesti ajattelee ettei se enää parane vaan alkaa jälleen pahentua, kuten aikaisemmin kävi lääkekuurien päätyttyä. Nyt hoitojakson loputtua tuntuu vielä epävarmalta uusien tuotteiden käyttö ja oman ihon tarpeiden kuunteleminen. 

Toinen opeteltava minulle oli myös luottaminen omaan kosmetologiin, hoitomenetelmiin ja tuotteisiin. Kun iho-ongelmat ovat olleet osana elämää jo 13 vuotta voi olla hankalaa uskoa, että joku haluaa oikeasti auttaa ja vieläpä pystyy siihen. Kaikki lääkinnälliset hoidot kokeilleena voi olla alkuun hiukan skeptinen luonnonkosmetiikan toimivuudesta ja tehokkuudesta. Ajatus osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä tuotteet todellakin toimivat toivotulla tavalla. Välillä tuntui, ettei muutosta tapahtunut ollenkaan, mutta viikoittaisia kuvia kasvoista vertaamalla huomasi eron selkeästi. Jokaisen hoitokerran jälkeen ihossa tuntui selvä parannus edelliseen kuukauteen ja kotihoitotuotteet tuntuivat toimivan vieläkin paremmin. 

Osaltani hoitojakso onnistui hienosti ja odotukseni ylittyivät tuloksista. En voi uskoa, että vuosien kamppailun jälkeen ihoni on näin hyvässä kunnossa ilman mitään lääkitystä. Ensimmäisen kerran lapsuuteni jälkeen tunnen ihoni olevan tasapainoinen ja normaali. Se, että kaikki tämä saavutettiin puolessa vuodessa tuntuu hurjan lyhyeltä ajalta verrattuna kaikkiin lääkinnällisiin hoitomenetelmiin jotka eivät ole kohdallani auttaneet. 

En voi olla myöskään korostamatta hyvien elintapojen tärkeyttä osana hoitoa. Vuosia kestäneet ongelmat vatsassa sain kuntoon probiooteilla, joita käytin myös koko hoitojakson ajan. Myös muutamia ruoka-aineita olen vältellyt ja joitakin karsinut kokonaan pois. Oma ja vatsan hyvinvointi näkyy myös iholla. Havaitsin myös levon ja hyvien yöunien tärkeyden ihonhoidossa. 

Aion tulevaisuudessa jatkaa kosmetologilla käyntiä säännöllisesti ja jatkan Essen tuotteiden käyttöä tyytyväisenä. Kiitos Natural Goods Company, Johanna, Minna, Katja ja kiitos Esselle!”

Lopuksi yhteenvetona vielä vinkit aknen hoitoon:

– Hakeudu Esse-kosmetologille, joka ymmärtää kokonaisvaltaisuuden merkityksen ihon hoidossa. Lähimmän Esse-kosmetologisi löydät täältä.

– Aloita pitämään viikottaista ihopäiväkirjaa, sillä siitä on hyötyä paitsi sinulle itsellesi, myös ihoa hoitavalle kosmetologille. Onnistunut aknen hoito edellyttää yhteistyötä ja sitoutumista.

– Noudata kosmetologin kanssa tehtyä hoitosuunnitelmaa ja käy säännöllisesti hoidoissa.

– Rauhoita ihon kunnosta stressaaminen (tässä on tärkeää myös kosmetologin henkinen tuki). Liiku mahdollisimman paljon luonnossa ja panosta autonomisen hermoston rentouttamiseen esimerkiksi yin joogalla.

– Panosta puhtaaseen ruokavalioon ja suoliston kunnon hoitamiseen. Toisinaan voi olla tarpeen hakea neuvoja ruokavalioon pätevältä ammattilaiselta kuten FLT-ravintovalmentajalta tai ayurveda-lääkäriltä.

Sydämellinen kiitos jokaiselle Essen ihonhoitotutkimukseen osallistuneelle. Kiitos, että jaksoitte raportoida tuloksista joka viikko ja kiitos Saijalle, Emilialle ja Ellalle, että sain julkaista kuvanne blogissani.

Toivottavasti tutkimuksen tulokset auttavat mahdollisimman monia ruudun toisella puolella aknen kanssa kamppailevia löytämään avun sen hoitoon Essen tuotteilla, joiden teho perustuu bakteerien tappamisen sijasta ihon mikrobiomin monimuotoisuuden parantamiseen ja sitä kautta ihon tasapainottamiseen. Toivon myös, että yhä useampi alkaisi nähdä iho-ongelmien hoidon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin hoitona pelkkien oireiden instant-hoitojen sijasta. Ensi kuussa on luvassa tuloksia ikääntyvän ihon hoidosta.

Kuvat Katja Kokko ja Lilja Oey

Avainsanat: , , , , , , ,