Beauty

Emäksisen ihonhoidon järjettömyys

Beauty | 24.11.2015 | Katja Kokko

DSC_8093

Useiden kauneusblogien sekä naistenlehtien keskuudessa vallitsee säännöllisin väliajoin järjetön hypetys emäksisen ihonhoidon ympärillä, joka perustuu pelkän suolan käyttöön iholla, eli ihoa ei hoideta millään muilla tuotteilla sen lisäksi.

Suomalainen nainenhan ostaa tämän väitteen yhden tuotteen ihonhoitoihmeestä täysin sitä kyseenalaistamatta, sillä a) se tulee edulliseksi ja b) moni nainen todella kuvittelee tiedonpuutteessaan, että ihonhoito on täyttä rahastusta ja markkinointia. Epäilen tämän johtuvan pitkälti suomalaisten rakkaudesta apteekkikosmetiikkaa ja perusvoiteita kohtaan. Me suomalaisethan rakastamme usein yksinkertaisuutta ja helppoutta – ihonhoitoon panostaminen nähdään helposti turhuutena. Ei ihme, että ajatus yhden tuotteen ihonhoidosta on myyty helposti valtaosalle naisista.

Kosmetologina, ihonhoidon ammattilaisena ja intohimoisesti tietoa aiheesta etsivänä olen pitänyt aina ajatusta emäksisestä ihonhoidosta täysin järjettömänä. Mutta kun naistenlehdet jotain kirjoittavat, useat naiset sekoavat, vaikka ammattilaisena sanoisit mitä. Olen saanut yhteydenottoja toisilta ammattilaisilta, jotka ovat pyytäneet minua tarttumaan aiheeseen ja kirjoittamaan siitä. Olen kuitenkin halunnut odottaa, että minulla on todella painavaa sanottavaa sen tueksi, mitä ihonhoidosta itse ymmärrän.

Lukiessani juttuja emäksisestä ihonhoidosta, johon suositellaan lähes aina pelkän apteekista (ja nykyään myös ekokaupoista) saatavan Meinebasen käyttöä, olen törmännyt kahteen argumenttiin: 1) emäksisen ihonhoidon tavoitteena on muuttaa ihon pH pysyvästi emäksiseksi, jotta iho parantaisi itse itsensä ja 2) ihon emäksisen pH:n erinomaisuutta perustellaan sillä, että lapsiveden pH on emäksinen. Nämä kaksi väittämää ovat järjettömiä.

Omien näkemyksieni tueksi käytän probioottiseen ihonhoitoon pohjautuvan Essen perustajan ja kemistin, Trevor Steyn tutkimaa tietoa ihmisen mikrobeista. Trevor on omistautunut aiheen tutkimukselle vuonna 2008 perustetun The Human Microbiome -projektin parissa (ja jo vuosia ennen projektin perustamista). Palaan tähän aiheeseen vielä syvällisemmin omassa postauksessaan, mutta puhutaan nyt siitä suolasta.

Ollessamme kohdussa emäksisen lapsiveden ympäröimänä emme ole juuri minkäänlaisessa kosketuksessa mikrobeihin ja bakteereihin. (Mikrobit ovat pieniä, yksisoluisia organismeja, jotka sisältävät bakteereja, viruksia ja hiivoja. Ihmiskessa on ainakin kymmenkertaisesti enemmän mikrobeja kuin soluja.) Syntyessämme tähän maailmaan, saamme ensi kosketuksen mikrobeihin äidin emättimen limakalvoista. Ja tadaa, putkahtaessamme maan kamaralle olemme miljardien eri mikrobien ja bakteerien ympäröimiä – sekä hyvien, että huonojen. Ilman niitä koko ekosysteemiämme ei olisi, emmekä selviäsi hengissä. Jos mikrobisen ekosysteemin monimuotoisuus kärsii, yksittäiset mikrobilajit pääsevät valloille ja tuloksena on lähes aina sairaus. Miksi siis haluaisit tuhota niitä? Ympäristöä, jossa elämme, ei voi mitenkään verrata miltei steriiliin kohtuun ja lapsiveteen.

Terveen ihon pH on hapan (3-5,5) ja keho työskentelee jatkuvasti pitääkseen ihon happamana erittämällä maitohappoa. Terveellä iholla vallitsee mikrobien ja hyvien bakteerien monimuotoisuus, jolloin iho on vastustuskykyinen ja kaunis. Kun ihon pH nousee, maitohapon tuotanto hidastuu, mikrobilajien monimuotoisuus häiriintyy, haitalliset mikrobit pääsevät asettumaan ihoon, ihon oma talineritys häiriintyy ja kosteuden haihtuminen lisääntyy. Iho ajautuu piilevään tulehdustilaan. Tämä aiheuttaa mm. atooppista ihottumaa sekä muita ihosairauksia, kuten aknea ja rosaceaa. Lisäksi kollageeni- ja elastiinisäikeet vaurioituvat ja iho voi joutua kierteeseen, jonka tuloksena se ikääntyy ennenaikaisesti – mikrobitasoltaan tasapainoinen iho ikääntyy noin puolet hitaamminen, kuin vaurioitunut ja piilevistä tulehduksista kärsivä iho.

Kerrottakoon tässä välissä, että ensikohtaaminen mikrobien kanssa vaikuttaa ihoomme aikuisuuteen asti: sektiolla syntyneen vauvan iho on totaalisen erilainen, kuin alatiesynnytysvauvalla. Mikrobiomien ero on huomattavan suuri ja Lactobacillus-bakteerien määrä on 20-vuotiaanakin sektiolla syntyneen ihmisen iholla noin kymmenesosa alateitse syntyneen bakteerien määrästä. Sektiolla syntyneet lapset kärsivät useammin mm. atooppisesta ihottumasta.

Ihon pH ja mikrobilajien monimuotoisuus häiriintyy mm. pesuaineista, joista saippua ja vaahtoavat aineet ovat kaikista hulluimpia, kosmetiikan säilöntäaineista (koska ne tuhoavat mikrobeja – osa luonnonkosmetiikan säilyvyyttä parantavista aineista toimii puolestaan hieman eri tavalla, mutta palataan tähänkin myöhemmin.), synteettisistä kemikaaleista, kuten mineraaliöljystä ja vaseliinista, sillä ihon mikrobit eivät saa niistä lainkaan ravintoaineita, mikä häiriinnyttää jälleen mikrobikantaa ja ihon omaa talineritystä sekä emäksisistä aineista, kuten tässä tapauksessa suolasta. Tällöin iho ajautuu piilevään tulehdus- ja stressitilaan ja alttiiksi iho-ongelmille. Miksi haluaisit nostaa ihon pH:n hetkellisesti ja varsinkaan pysyvästi emäksiseksi aiheuttaen iholle piilevän tulehduksen, jonka seurauksena iho voi ikääntyä ennenaikaisesti?

Prosessoitu, epäterveellinen ruoka, alkoholin käyttö ja tupakointi lisäävät kehon happamuutta ja tämmöisessä kehossa sairaudet viihtyvät. Tämän vuoksi keholle on hyväksi ravita sitä myös alkaalisemmalla ravinnolla, joka on yllätys yllätys: mikrobien suhteen monimuotoista ja prosessoimatonta ruokaa eli runsaasti mm. luomuviljeltyjä kasviksia. Kehon ja ihon pH ovat kuitenkin eri asia, eikä niitä tule sekoittaa keskenään.

Miksi hypetetty suola sitten tehoaa joihinkin iho-ongelmiin? Hyvä kysymys, johon myöskään Trevor ei osannut vastata, sillä ainakaan se ei perustu ihon oman immuniteetin vahvistamiseen, ihon mikrobilajien monimuotoisuuden ja hyvien bakteerien ylläpitämiseen, jota halutaan iholla, kuten myös suolistossa, nimenomaan tukea ja kasvattaa. Sitä en kiistä, etteikö homma olisi toiminut joillain, sillä jos oireet katoavat, ne katoavat – mutta samalla katoaa muutakin ihon hyvinvoinnille tärkeää.

Itse olen päätellyt, että suola kuivattaa näppylöitä ja hillitsee talineritystä iholla, jolla talivuoto on voimakkaasti lisääntynyttä. Mutta samalla ihon mikrobien monimuotoisuus kärsii, etenkin, jos tämmöistä hoitoa jatketaan pitkään. Kerran olen törmännyt suolan kohdalla myös argumenttiin, jossa sen sanotaan kiihdyttävän ihon happojen tuotantoa, eli maitohapon tuotantoa (koska iho pyrkii tekemään kaikkensa pysyäkseen happamana). Tämä argumentti kuulostaa jo järjevämmältä, sillä maitohappo kosteuttaa ihoa ja tekee ihosta epäsuotuisan ympristön esimerkiksi aknelle ja ekseemalle. Tällöin iho pysyykin hyvässä kunnossa. Mutta tämäkään ei oikein käy järkeen, sillä esimerkiksi Meinebasea markkinoidaan sillä, että ihon pH muuttuu pysyvästi emäksiseksi.  Ihon pH:n noustessa yli 7:n, maitohapon tuotanto hidastuu, josta mikrobit puolestaan kärsivät.

Kenties suolaa voi käyttää osana ihonhoitoa paksulla, rasvaisella ja epäpuhtaalla iholla hetkellisesti ja kun oireet ovat lakanneet, sen käytöstä luovutaan. En tosin lähde suosittelemaan tämmöistäkään metodia, sillä en näe tällä olevan kauaskantoista hyötyä, kun oireet voi hoitaa myös ihon vastustuskykyä tukemalla.

Tässä näkemykseni emäksisestä ihonhoidosta, joka sai vahvistuksen mikrobien tutkimukselle vuosia omistautuneen asiantuntijan tietämyksen ansiosta.

Onko joku teistä hurahtanut suolan käyttöön kasvojenhoidossa?

DSC_0004

Lähde Trevor Steyn luentomateriaali 23.11.2015 

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , ,

Beauty

89 kommenttia artikkeliin “Emäksisen ihonhoidon järjettömyys”

 1. Johanna

  Hui, suolan käyttö kasvojen hoidossa kauhistuttaa jo ihan ajatuksen tasolla. Minun super herkkä ja ohut ihoni varmaan kirkuisi kauhusta! Valtavan kiinnostava myös tuo tieto sektio-lasten ihon erilaisuudesta. Synnyin hätäsektiolla ja vauvasta asti ongelmana ollut atooppinen iho, joka edelleen oireilee ajoittain aika voimakkaasti. Mutta enpä ollut osannut koskaan sitä tuohon sektioon yhdistää, eikä kukaan lääkärikään koskaan ole asiasta mitään maininnut.

  • Ystäväni on myös ollut vauvasta asti atoopikko ja syntynyt sektiolla. Lisäksi hänellä on lukuisia allergioita. Olisi mielenkiintoista kuulla, onko lukijoiden joukossa muitakin atoopikkoja, jotka ovat syntyneet sektiolla.

  • Titania

   Mielenkiintoinen tuo sektion ja atooppisen ihon yhteys! Itsekin olen syntynyt sektiolla ja minulla on atooppinen iho. Toisaalta myös veljeni syntyi sektiolla ja hänellä ei tietääkseni ole koskaan ollut mitään iho-ongelmia, mutta miesten iho on kai yleensäkin paksumpi ja rasvaisempi kuin naisten.

  • Tiina

   Probiootteja, ne auttaa saamaan paljon hyviä bakteereita. Mitä enemmän niitä on, sen paremmin ihminen voi joka tasolla – suolistosta ihon pintaan.
   Suoliston ja bakteerien kunto näkyy terveytenä myös iholla.

 2. Ulpu

  En ole hurahtanut, miettinyt kyllä joskus hankkivani, kun ole lukenut hyviä kokemuksia epäpuhtaan ihon hoidossa. Kyllä se silti turhan rankalta kuulostaa, joten en ole hankkinut.

  • Itsekin olen kuullut epäpuhtaan ihon hoidossa hyviä kokemuksia, mutta yhtä hyviä tuloksia saa kyllä lempeämmälläkin hoidolla ja en koskaan kokeilisi suolaa ainoana hoitona.

 3. Kiitos kattavasta postauksesta! Olen itsekin ihmettelyt tätä emäksisyyden hehkutusta ihonhoidossa. En ole ammattilainen, mutta sen verran olen omissa tutkimuksissa selvittänyt, että ihon kuuluu olla hapan. Joskus kyllä testasin suolaa iholla, kun sitä niin valtavasti hehkutettiin. Sillä ei ollut iholleni mitään hyviä seurauksia, vaan ihan päin vastoin. Juuri luonnonkosmetiikalla kohtuulliseen kuntoon saatu iho meni tosi ikävään kuntoon.

  • Joo kyllä ihon happamuus on ihan perusasia ihonhoidossa, joka pitäisi olla selvää jokaiselle ammattilaisellekin. Itse en ole Meinebasea testannut ja saa jäädä testaamattakin. Merisuolaa käytän vartalokuorinnoissa, jos selän ihoon tulee epäpuhtauksia, johon toimii hyvin.

 4. Julia

  Olipa mukavaa, että kirjoitit aiheesta. Palaan aina tänne sinun sivuillesi, jos jokin ihoon liittyvä asia askarruttaa ja nyt olen tätä naistenlehdissä olevaa suola-hehkutusta hieman ihmeissäni seurannut. Mielenkiintoista luettavaa ihon happamuudesta. Ihailen kyllä asiantunemustasi ja sitä, miten huolellisesti olet perehtynyt omaan alaasi 🙂

 5. Aivan mahtavaa Katja, kun teit tästä aiheesta postauksen!!! Vaikka en ole ihonhoidon ammatilainen, niin olen pitkään pitänyt tuota suolahypetystä aivan järjettömänä! Kerran itsekin kokeilin ko. Meinebase- suolaa ja en voi käsittää kuinka se voi olla terveellistä iholle pidemmässä käytössä. Itseäni ärsyttää, että ihonhoito nähdään välttämättömänä pahana ja ollaan valmiita heittämään vaikka akkuhappoa naamariin, jotta ei mitään vaivaa tarvitsisi ihon hyvinvointiin käyttää. Kiitos siis postauksesta <3 Jos joku nyt havahtuisi ja jättäisi sen suolan ja perusvoiteen suosiolla sinne apteekkiin, minne se saa jäädäkin.

 6. Olen tehnyt joskus vartalonkuorintoja suolapohjaisena. Tämä kirjoitus sai minut miettimään, olisiko sokeri suolaa parempi kuorinnan pohjana?

  Suoliston ja ihon mikrobiprofiileista ja erityisesti niiden funktioista tiedetään nykyään vielä todella vähän. Kuten kapseleina otettavien maitohappobakteereidenkin kohdalla, probiottien lisääminen kosmetiikkaan on vielä aikamoista hakuammuntaa. Tutkimusta tarvitaan huimasti lisää, jotta ymmärtäisimme, mitkä mikrobit ovat esimerkiksi iholla hyödyllisimpiä. Kuulisin mielelläni, mitä probiootteja esim Esse-kosmetiikassa on käytetty ja mihin valinta perustuu.

  • Vartalon iholla käytän itsekin kuorinnassa merisuolaa, sillä vartalolla iho on paksumpi ja sen suojakalvo erilainen, kuin kasvoilla. Mutta kyllä, sokeri on hellävaraisempaa ja kosteuttaa enemmän.

   Probioottien käyttäminen ei todellakaan ole hakuammuntaa Essen kohdalla. Monen muun probioottisena itseään mainostavan ihonhoitosarjan kohdalla kylläkin on. Essen perustaja Trevor Steyn on panostanut mikrobien tieteelliseen tutkimukseen useita vuosia, eikä pelkästään kosmetiikkaa varten (The Human Microbiome project). Esse käyttää tuotteissaan hyvien mikrobien ravintona käyttämiä prebiootteja (inuliinia, D-glukaanioligosakkarideja ja a-glukaanioligosakkarideja) sekä eläviä probiootteja (Lactobacillus-bakteerin kolmea eri lajia, ja siitä voit lukea lisää tietoa Essen kansainvälisiltä sivuilta kohdasa Skinzone. Lajien nimet ja pitoisuudet on kuitenkin salattu immateriaalioikeuksien vuoksi, sillä Essen tekemät löydökset ovat niin ainutlaatuisia, etteivät he halua kilpailijoiden kopioivan tätä. Siksi Probiotic Serumille ei ole haettu Ecocertia.). Esse on AINOA kosmetiikkabrändi maailmassa, joka käyttää ELÄVIÄ probiootteja (Esse Plus Probiotic Serum sisältää yli miljardi elävää probioottia per millilitra). Probiootit eivät säily elävänä vettä sisältävissä tuotteissa ja siksi ks. seerumi onkin öljypohjainen, mutta aktivoituakseen tarvitsee avukseen kosteusvoiteen. Muut brändit käyttävät probioottien muita tasoja (Esse on luokitellut tutkimuksissaan probiooteille neljä eri tasoa, joiden valmistusmenetelmä on erilainen), joiden probiootit eivät ole eläviä. Myös Essen muista tuotteista löytyy näitä muita tasoja, sillä niilläkin on hyötyjä. Probioottien käyttö ihonhoitotuotteissa on erittäin haastavaa ja Esse on juuri tässä edelläkävijä.

 7. Kesä

  Mielenkiintoista! Luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kosmetologini oli puolestaan sitä mieltä, että myös hedelmähappoa sisältävät tuotteet ovat ehdoton ei ihonhoidossa. Hän vetosi pitkälti samoihin syihin: tuotteet vanhentavat ja ohentavat ihoa, ja vaikka ne saattavatkin hetkellisesti tehota esim. akneen, ne vievät mukanaan juuri sellaista mikä olisi ihon luonnolliselle tasapainolle tärkeää.

  Välillä on vaikea ottaa selkoa, ketä kannattaa kuunnella ja mitä ohjeita seurata. Hedelmähapot ovat omassa tapauksessani olleet yhtä tyhjän kanssa, mutta tänä syksynä kokeilin Meinebasea ja ihoni on rauhoittunut huomattavasti. Tämän luettuani nyt sitten mietin, kannattaako käyttöä jatkaa. Olen kärsinyt aknesta viimeiset 15 vuotta, käyttänyt pienen omaisuuden eri tököttejä kokeillessani (viimeiset 5 vuotta nimenomaan eri luonnonkosmetiikkaa kokeillessani) ja minulle on teininä syötetty lievempien on-off antibioottien lisäksi 3 Roaccutan-kuuria. Ruokavaliosta on kauan sitten karsittu pois viljat, sokeri, kaikki prosessoitu einesmöhnä ja muu. Mutta akne on ja pysyy. Stressipiikit, unettomat yöt tai haksahdus suklaapatukkaan eivät näy naamassa, joka on aina ollut tasaisen tukkoinen.

  • Hedelmähapot jakavat mielipiteitä ja näkemyksiä ammattilaisten keskuudessa. Osa on puolesta ja osa vastaan. Pitoisuuksilla on erittäin suuri merkitys, eivätkä korkeat pitoisuudet ole hyväksi iholle. Essen perustaja Trevor ei myöskään kannata hedelmähappoja, vaan mieluummin betahydroksihappoja (salisyylihappo) sekä entsyymejä (papaiini ja bromelaiini). Kuorinnan voimakkuudella on todella suuri merkitys ja oman näkemykseni mukaan hedelmähapot auttavat pitämään pH:n tasapainossa, parantavat aineiden imeytymistä ihoon ja kosteuttavat. Kertomasi mukaan hedelmähapot eivät tosiaan sinulle helpotusta tuo. Antibiootit tuhoavat mikrobeja sekä hyviä bakteereja huonojen lisäksi, joka puolelta elimistöstä. Vielä neljänkin vuoden kuluttua antibioottikuurista, sen vauriot elimistön mikrobien monimuotoisuudessa voidaan havaita. Saatika, jos kuureja on syönyt elämänsä aikana useita. Useat Roaccutanit ovat myös keholle suuri rasite, erityisesti maksalle. Itse koittaisin korjata suoliston sekä ihon bakteerikantaa mm. probiootein ja kävisin pätevällä ravintoneuvojalla, jonka kanssa voi rakentaa tasapainoisen ruokavalion, joka sopii juuri itselle. Jos suolisto on sökönä, se pitää huomioida ruokavaliossa, samoin mahdolliset yliherkkyydet.

 8. Helinää

  En ole kuullutkaan vaikka seuraan paljon kaikkea 🙂 Mietin onko hätäsektiolla syntyneellä bakteerifloora enemmän alatiesynnytyskaltainen kuin suunnitellusti sektiolla syntyneillä? Yleensähän sitä ollaan jo ”pitkällä” synnytyskanavassa silloin. No tämä ei nyt taida olla ihan oikea foorumi tälle kysymykselle 🙂

 9. Sirpa

  Olen pitkään seurannut epäsäännöllisen säännöllisesti kosmetiikkakirjoituksia, puhetta, raivoisaa markkinointia ja mielipiteitä sen ympäriltä, mutta nyt heitti kyllä totaalisen kooman puolelle, täytyy sanoa, etten ole koskaan ennen kuullutkaan emäksisestä ihonhoidosta tai vieläpä jopa sen hypetyksestä, tai pelkästään suolahoidoista. Olen aika hämmentynyt, sivistyksessäkö ammottava maailmankaikkeuden aukko? Omasta mielestäni olen vähempi ja ainakin enempi lukenut kosmetiikasta vaikka ja mitä. Kosmetologi on myös ollut asiasta täysin vaitonainen.

  Suolaa (meri) löytyy vain vartalokuorinnastani, joka on ihan OK vaihtoehto, vaihdoin merkkiä, koska monet merisuolakuorinnan rakeet on jotenkin ”nelikanttisia” tai muutoin epämiellyttävän kovia. Mitään muuta suolaa, pöytäsuolan lisäksi, en tunnusta. Olipas kummajaisjuttu, ja vieläpä tuo sektiolasten ihonlaadun erilaisuus, olemmeko jo avaruustieteilijöiden osastolla ?

  Hedelmähapoista olen myös kuullut tähän saakka vain negatiivista tietoa sekä kosmetologeilta että kosmetiikkaa myyviltä tahoilta. Itselläni nämä tuotteet olivat pannassa kauan, kunnes tilasin yhden kuorinnan (sensitive), eikä minulla ainakaan ulkoisesti ole mitään huonoa kirjoitettavaa, iho kirkastui ja väri tasoittui, mutta mitä se sisäisesti ihoon imeytyneenä tekee esim. soluille tai keholle, siitä ei ole minkäänlaista tietoa. Kosmetiikka on samalla levelillä lääketeollisuuden kanssa, osa suosittelee tuotetta A kun heti seuraavan kulman takana joku torppaa kaiken edellisen tiedon ja taustalla olevan tutkimuksen. Mieletön vyöhyke!
  Sirpa

  • 😀 hyvä suoritus, jos olet tämän hypen onnistunut missaamaan! Ja vielä parempi, jos kosmetologisi ei ole aiheesta puhunut myöskään 🙂

   Hehe, ihon mikrobien ero sektiolapsilla ei liene uutta tietoa kuitenkaan. Atoopikkoystäväni tiesi tästä jo ennen minua 🙂

   Hedelmähappojahan me ihan pistelemme suuhunkin mm. omenoiden, sitrushedelmien, mustikoiden, karpaloiden, ananaksen ym. mukana. Mutta jos happopitoisuudet ovat liian suuria kosmeettisissa tuotteissa, ne kyllä vaurioittavat ihosoluja ja polttavat ihoa. Maitohappo (joka kuuluu AHA-happoihin) on lisäksi humektantti, joka sitoo kosteutta ihoon ja sitä ihossa esiintyy luonnostaankin. Voisin kuvitella, että monilla ammattilaisilla on huonot kokemukset liian voimakkaan pitoisuuden kuorinnoista, kun pitoisuudet alkavat olla yli 20 % ja varsinkin jossain 50 % tienoilla. Matalilla pitoisuuksilla (2-10 %) saavutetaan puolestaan tuloksia ja positiivisia vaikutuksia vaurioittamatta ihoa, mutta suoralta auringolta iho tulee suojata hyvin kuorinnan jälkeen. Herkemmälle iholle parempia ovat sitten beetahydroksihapot (salisyylihappoa, jota on luontaisesti esim. valkopajun kuoressa) sekä entsyymit, kuten papaiini ja bromelaiini. Tässäkään asiassa ei voi vetää mutkia suoriksi. AHA:t voivat vaurioittaa ihoa, mutta liian isoina pitoisuuksina sekä väärin käytettynä ja väärällä ihotyypille valittuna.

 10. Pörrö

  Olipas ajankohtainen kirjotus itselleni, koska kärsin pahasta hormonaalisesta aknesta ja epätoivoissani ostin joitakin viikkoja sitten Meinebasea ja ihoon nousi ihan hetki sitten kaikista pahimmat, isot kystamaiset finnit! Intuitio sanoi heti niiden tulleen joka aamuisen suolahoidon johdosta, mutta koska tätä suolasanomaa on julistettu nyt joka paikassa, mietin olisko sittenkin vain sattumaa. Nyt jätän sen heti pois!!

  Luonnonkosmetiikkaan olen siirtynyt jo puoli vuotta sitten, mutta iho vain yhä huonona ja nyt olen jopa lääkekuurilla, koska mikään kotikonsti ei tunnu auttavan: ei puhdas luonnonkosmetiikka, ei vehnättömyys/sokerittomuus/maidottomuus, stressin välttäminen etc. Lääkekuurini on poikkeava ns.tavanomaisista aknelääkityksistä, koska antibiootteja en huoli enkä enää ikinä myöskään haluaisi syödä uutta kuuria Roacutanista, kuten nuorena olen joutunut 2x syömään. Mutta tämäkään lääke ei tunnu kummemmin tehoavan ja olen aivan loppu sekä pian vararikossa..

  Kaikesta tästä saa syyttää vain Diane Nova e-pillereitä ja niiden yhtäjaksoista käyttöä yli 15 vuoden ajan. Huh..

  • Kohtalotoveri! Minulle määrättiin teini-iässä Diane Novat, jotka vaihdoin 19-vuotiaana Yasmineen. Kun tajusin elimistöni olevan täysin sekaisin (krooninen hiivatulehdus), lopetin pillerit, noin 20-vuotiaana. Tämän seurauksena aina silkkaa vauvanpeppua ollut ihoni räjähti ja leukaperät olivat täynnä kystisia finnejä ja koko ihotyyppi muuttui rasvaiseksi vuosien ajaksi. Vaikka pahimmat finnit rauhoittuivat, iho jäi tukkeutuneeksi ja hormonaalisia epäpuhtauksia putkahteli vähän väliä. Vasta löydettyäni todella laadukkaat luonnonkosmetiikkatuotteet ihossa tapahtui radikaali muutos, mutta osatekijöinä oli taatusti myös henkisiä asioita.

   Trevor kertoi eilen luennolla, että Essen Plus-linjan tuotteilla on saatu loistavia tuloksia aikuisiän aknesta, mutta en ala nyt julistamaan mitään uutta sanomaa, sillä tuotteet eivät ole kaikista edullisimmasta päästä, mutta niistä voisi olla apua. Palaan aiheeseen piakkoin… Tsemppiä ihosi kanssa ja sano heipat suolalle <3

  • PikkuSin

   Hei!
   Kirjoitit että aknesta (kaikesta) saa syyttää diane novaa jota söit 15vuotta. Voitko kertoa lisää koska itsellä sama homma lopetin 1,5v sitten kyseiset pillerit jotka minulle ihoa varten oli määrätty. Vuosien saatossa ne eivät enää sopineet minulle ja aloin saamaan paniikkikohtauksia ja muutenkin olin jotenkin väsynyt ja masentuneen oloinen. Vuosi sitten laitoin jaydess kierukan ”uusi” pienempi ei synnyttäneille suunniteltu. Mutta nyt mun naama on kamalampi kuin ikinä 🙁

 11. Lapsiveden ylivoimaisuudesta puhuttaessa mieleeni tulee aina se, miten yliaikaisen raskauden voi tunnistaa vastasyntyneen vauvan ihosta (googlaamalla löytyy kuvauksia). Eli oikeastaan lapsivesilogiikalla voisi aivan yhtä hyvin päätellä, että sikiöajan jälkeen lapsivesi ei enää olisi iholle ihanteellista.

  Korjatkoon joku, jos olen väärässä.

 12. Jennie

  Minä olin jotain kuullut suolahommista, mutta aika vähän verrattuna siihen miten ison asian sen olen nyt myöhemmin kuullut olevan. Kuulin siitä, enkä kiinnostunut.. olen muutenkin jo oppinut hemmottelemaan itseäni kotispassa, en vaihtaisi suolaan missään nimessä. Ja ajatustasolla jotenkin kirveltää pelkkä ajatuskin..

 13. Katja

  Nyt olen hieman hämmentynyt… Ensinnäkin luotan tietotaitoosi täysin ja täytyy sanoa, että suurelta osin postauksiesi ansiosta olen aikoinaan siirtynyt käyttämään luonnonkosmetiikkaa 🙂
  Kerron kuitenkin oman kokemukseni.
  Meine Basesta kuulin pari vuotta sitten. Samoihin aikoihin sain epämääräistä ihottumaa vartalolle, mikä oli todella poikkeuksellista, sillä en omaa allergioita enkä liioin ollut koskaan kärsinyt ihottumasta. Myös hellävaraiset luonnonkosmettiikan pesuaineet saivat sen helottamaan entisestään. Päätin kokeilla suolaa varoen sekä kosteuttamiseen kookosöljyä. Ihottuma katosi, ja aiheuttajakin jäi mysteeriksi. Meine base on jäänyt osaksi ihonhoitoa, mutta ei suinkaan ainoaksi. Nautin aisteja hellivistä tuotteista, joten kaipaan tuoksuja, tuntumaa sekä hoitavien raaka-aineiden vaikutusta.
  Kosteutusta en ole jättänyt, mutta koen, että ihoni ei myöskään ole niin janoinen kuin aiemmin.
  Silti, nyt pohdin tosissani, onko tuota nyt sitten järkevää käyttää laisinkaan…

  Toiseen aiheeseen on pakko heittää kuuluisa ”poikkeus vahvistaa säännön”-kommentti. Olen synnyttänyt kaksi lasta kiireellisellä sectiolla. Toisella iho aika ohut, toinen paksunahkainen, mutta ihottumia eikä allergioita ole (onneksi) ollut koskaan. Toisella kymmenellä nyt menevät molemmat ja toivon mukaan välttyvätkin suuremmilta iho-ongelmilta.

  Kiitos kuitenkin postauksesta! Pohdin ja selvittelen kaikkea ihonhoitoon (sekä luonnonkometiikkaan) liittyvää erittäin mielelläni ja kaiken tiedon otan kiitollisena vastaan.

  • Ymmärrän hämmennyksesi 🙂 Hyvä ettei suola sentään ole ainoa ihonhoitotuotteesi, kuten jotkut hurjat tekevät. Jos olet kokenut sen hyväksi ja käytät myös muita laadukkaita luonnonkosmetiikkatuotteita, tuskin Meinebase pistää ihoasi aivan sekaisin, varsinkin, jos et käytä pesuaineita. Mutta tietenkin ihonhoitorutiinien tsekkaus voi tehdä myös hyvää ja voit myös kokeilla mitä iho tuumii suolan pois jättämisestä. Kuuntele intuitiotasi ja tee kuten tuntuu hyvältä.

   Ja varmasti alateitse syntyneissä ja sektiolapsissakin on eroja. Kyllähän iho-ongelmia ja allergioita löytyy vaikkei sektiolla olisikaan syntynyt. Mielenkiintoista tietoa kuitenkin 🙂

 14. Sirpa

  Jäin kiinni hedelmähappoteoriaan.

  Jos esimerkiksi puristan yhden-kahden sitruunan mehun ja juon sen raakana, tuntuu siltä, että keuhkot sulaa ja vatsaa (tyhjä olotila) kuumottaa, mikä pitoisuus elimistöön joutuu silloin ja mikä ero on sillä, kun hedelmähappoja sekoitetaan esimerkiksi kasvokuorintaan, kun silloin pitoisuus on se avainsana, ettei iho vaurioidu. Näin ei-kemistinä luulisi, että hedelmähapot syötynä imeytyvät ihoon, suurina pitoisuuksina samalla tavalla kuin naamioiden tai kuorintojen kautta. Sitruunalla on jotkut, joskus valkaisseet esimerkiksi käsiään, eivätkä ne ole vaurioituneet.

  Syön päivässä paljon hedelmiä, erilaisia, jolloin luulisi, että elimistössäni on muhimassa hedelmähappopommi, enkä siihen kuitenkaan sairastu tai ala voimaan pahoin, mutta kun levitän (luonnonkosmetiikassa käytetty hedelmähappo) sitä muiden aineiden joukkoon sekoitettuna iholleni, ulkoisesti, ylisallittuja pitoisuuksia, on se haitallista. Pystytkö avaamaan teoriaa?
  Sirpa

  • Eli ratkaisevaa on AHA-happopitoisuus kuorinnassa. Ei sitruunanmehu sisällä pelkästään AHA-happoa, vaan monia muitakin kemiallisia komponentteja. Jos tuotteessa käytetään esim. puhdasta maitohappoa tai glykolihappoa (jotka kuuluvat AHA-happoihin), tällöin tiedetään tarkka pitoisuus, mutta esimerkiksi sokeriruokouutetta käytettäessä (joka sisältää glykolihappoa) täytyy tietää miten vahva uutoksen happopitoisuus on, jotta tiedetään kuinka vahva pitoisuus lopputuotteeseen tulee. Sopivat pitoisuudet kotikäyttöön ovat matalia, ihotyypistä riippuen 1-10 %. Uutteet ovat aina huomattavasti voimakkaampia aineita, kuin vaikkapa kokonainen hedelmä, mutta sitruunamehua sellaisenaan en silti kasvojen iholle suosittele.

 15. Katri

  Itse sektiolla syntynyt ja kaksi lasta itse sektiolla synnyttänyt. Minulla ja lapsillani on atooppinen/kuiva iho.
  Ikävää tässä on se, että tämä sektio otetaan monessa asiassa esille negatiivisena asiana, vaikka syy sektioon voi olla vakavakin.

  • Totta, harvoin kai Suomessa sektiota tehdään jollei ole todella painava ja vakava syy? Ja sillehän ei mitään voi, eikä se ole lähtökohtaisesti negatiivinen asia, vaikka olisikin yhdistettävissä esim. atopiaan. Joissain maissa käsittääkseni tehdään jopa lääkäreiden kiireiden vuoksi tai jos ei vain haluta synnyttää alateitse.

  • Jenni

   En kyllä tulkinnut sektion mainitsemista tässä negatiivisena vaan esimerkkinä siitä, kuinka ihomme tarvitsee monimuotoista mikrobistoa siinä missä suolistokin.

   Asianhan voi nähdä myös positiivisen kautta, että on hyvä tietää, että ihon mikrobistossa on ero sektio ja alatiesynnytyksen väillä ja silloin sektiolla syntyneiden on hyvä helliä ihoaan ja suolistoaan pro- ja prebiooteilla 🙂 Ja ainakin jättää suolahommat ja rajusti desinfioivat tuotteet ihonhoidossa ihan muille.

  • Katjuska

   Kannattaa tutustua swabbaukseen, eli sectiossa vauvan limakalvoja ja ihoja pyyhkäistään äidin vaginassa olleella liinalla, jotta vauva saa alatiesynnytyksessä saatavaa mikrobistoa ennen kuin sitä iholle kuulumatonta sairaalamikrobistoa. Halpa ja hyvä keino edesauttaa vauvan terveyttä! Tätä voi itsekin pyytää sairaalassa toteutettavaksi ja toivottavasti seuraavina vuosina tämä tulisi rutiiniksi section yhteydessä. Microbirth dokumentti on tosi hyvä jos aihe kiinnostaa.

 16. Vilma

  Olen innostunut käyttämään Meinebase-liuosta (n. 1/2 tl suolaa puoleen desiin vettä) kasvovetenä, ja olen huomannut sen auttavan selvästi pintakuivaan ihooni. Pidän myös tunteesta, jonka suolalius jättää iholle: se ei tunnnulainkaan liian puhtaalta/kuivalta. Kaiken kukkuraksi iho tuntuu kosteuttavan itse itsensä. Suolan vaikutusta ihon epäpuhtauksiin en osaa arvioida, lähinnä olen ihmetellyt sen kosteuttavaa vaikutusta

  Kesän jälkeen ilmojen viilennyttyä ihoni oli muuttunut todella kuivaksi ja kutisi ikävästi.Testasinkin tuotetta ihan kokeilumielessä syyskuun alussa ja yllätyin suuresti, kun huomasin jo viikon käytön jälkeen, että ihoni ei enää kiristellyt tavalliseen tapaan.

  Nyt huolestuin, vahingoittaako nykyinen, hyväksi havaitsemani ja ainakin toistaiseksi toimiva kasvojenhoitorutiinini ihoani pitkällä aikavälillä. Kasvot puhdistan normaalisiti Acon puhdistusmaidolla. Lisäksi öljyän kasvot muutman kerran viikossa luomu kookosöljyllä.

  Lopuksi haluan vielä kiittää sinua Katja TODELLA inspiroivasta ja asiantuntevasta blogistasi<3

  • En todellakaan haluaisi mennä sanomaan kenellekään, että lopeta tekemästä näin, jos olet sen itsellesi hyväksi kokenut. Näkemykseni asiasta on kuitenkin tämä, enkä suosittele pelkkää kookosöljyäkään iholle, mutta jokaisen täytyy tehdä ne omat, hyvältä tuntuvat valinnat, se on tärkeintä.

 17. Tarja Kivinen

  Kiitos Katja kun otit tietoisuuteen asian joka varmasti on monen ihonhoidon ammattilaisen kohtaama ilmiö.
  Hoitolassani käytän kyseistä suolaa ainoastaa jalkahoidoissa ja niissäkin vaan kun tarvitsen apua todella kuiviin ja paksuuntuneisiin sarveistumiin. Silloinkin suola on ainoastaan jalkakylpyvedessä ja edesauttaa sarveistumien mekaanisessa poistossa.
  Ihonhoitoon en suosittele kyseistä ainetta.

 18. Apua, nyt olen kyllä todella hämmentynyt. Pääsiäisenä siirryin ihonhoidossa täysin luonnonkosmetiikkaan ja nyt reilun kuukauden olen käyttänyt ihonpuhdistuksessa (ja dödönä!!) Meinebasea. Puhdistan silmämeikkini ja ihon suolalla ja sen perään kasvovedellä. Kasvoöljy vielä siihen päälle. Meinebase ei kiristä eikä kirvele iholla vaan tekee siitä ihanan pehmeän. Teen ilmeisesti kamalasti hallaa iholleni mutta otan sen riskin. 😉 Aiemmin kärsin pintakuivasta ihosta mutta en enää luonnonkosmetiikkaan (+suolan) siirtymisen jälkeen. Pakko vielä sanoa, että mulla Meinebase toimii myös dödönä hyvin. Sekin tekee varmaan huonoa iholleni mutta viis siitä.

 19. Tintti

  Omalla kohdalla tämä suolavillitys ja emäksisyys on aivan päinvastaista mihin itse uskon. Vuosi sitten aloin tutkimaan itsekseni ihonhoitoa tarkemmin ja silloin törmäsin tähän ihon happamuuteen ja olenkin käyttänyt siitä lähtien ph-arvoltaan alle 6 puhdistusaineita, jotka tuntuvat olevan vähän kiven alla. Omalla kohdalla en kyllä lähtisi tunkemaan mitään suolasaippuaa naamaan ja surullista on, että ihmiset menevät näiden trendien mukana ottamatta asioista selvää :/

  • Iiris

   Moi, kerron lyhyesti oman tarinani mineraalisuolan kanssa.
   Minulla on aina, niin kauan kuin muistan, ollut hyvä ja kuulas iho. Ohut ja pintakuiva, mutta ei epäpuhtauksia tms. Ehkä noin 4-5 vuotta sitten ihoni alkoi kuivua. Lisäsin kosteustusta, kokeilin useita eri merkkejä ja tapoja. Ihoni ei kuitenkaan kosteutunut.
   Kuulin ystävältäni kosmetologista, joka voisi mahdollisesti autaa. Kävin kyseisellä kosmetologilla, sillä seurauksella, että minulta jätettiin kaikki ennen käyttämäni ihonhoitotuotteet pois. Tilalle tuli ainoastaan Meinebase -mineraalisuola. Lähdin kuitenkin kokeilemaan, koska aikaisemmat tuotteet/keinot eivät olleet toimineet halutulla tavalla. Minulle myös kerrottiin emäs/happo -tarinat. Sekä kosmetiikkateollisuuden rahastus. Olin aika epätoivoisessa vaiheessa ihoni kanssa, joten uskoin (ainakin osan) näistä tarinoista ja siirryin Meinebase-lahkoon.
   Alkuun joitain viikkoja ihoani kiristi ja se oli huomattavan kuiva. Sitten iho alkoikin näyttää paremmalta ja lopulta n kk käytön jälkeen ihoni oli kuulas ja kosteutetun oloinen. Ihmiset huomasivat tämän, kehuivat ihoani ja kyselivät tästä uudesta ihmeaineesta. Sitä kesti noin vuoden, kunnes tuli ensimmäinen talvi. Ihoani kiristi, eikä se ollut tarpeeksi kosteutetun oloinen. Kävin tasaisin väliajoin näyttämässä ihoani kosmetologilla ja hän kehotti jatkamaan.
   Jatkoin seuraavaan kesään ja sen selvisinkin aika hyvin. Mutta, kun taas tuli uusi talvi ja keskuslämmitys, alkoi ihoni kuivua ja näyttää uusia selkeämpiä ikääntymisen merkkejä. Lopulta ihoni oli läpeensä kuiva, ’yli-ikääntynyt’ ja aliravitun näköinen. Lopetin lopulta mineraalisuolan käytön (sekä kyseisellä koemetologilla käynnit) reilu puoli vuotta sitten. Siirryin jälleen puhdistamaan ja kosteuttamaan normaalisti.
   Tuloksena tästä parin vuoden seikkailusta ihoni on nyt huonommassa kunnossa, kuin koskaan. Poskiini on tullut couperosaa, ne punoittavat ja näppyyntyvät ja tuntuu, että kaikki kosteuttavat tuotteet tukkivat ihohuokoset, eivätkä pääse imeytymään. Kasvojen iho on selkeästi epätasapainossa. Toivon todella, että tämä on vain välivaihe ja saan kosteutettua ja tasapainotettua ihoni jälleen normaaliksi. Summa summarum, ainakaan ohuelle, kuivuudesta kärsivälle iholle en mineraalisuolaa suosittele.

   • Kiitos kun jaoit tämän kokemuksen! Todella mielenkiintoista kuulla kokemus näin pitkältä ajalta. Nyt tekisi mieli suositella sulle Esseä tai muita hyviä luonnonkosmetiikkatuotteita korjaamaan ihoa. Toivottavasti löydät hyvät tuotteet ja avun ihollesi <3

 20. Elli A

  Kiitos postauksesta. Oikein mielenkiitoinen kirjoitus!

  Tuo sektio asia on siinä mielessä kurja, että vaikka sitä ei tarkoita negatiivisesti, niin se saattaa kohdehenkilöstä tuntua ikävästi siltä. Suomessa tehdään vain hyvin pieni osa ns. turhia eli pyydettyjä sektioita. Valta-osa joudutaan tekemään lääketieteellisin perustein, ja monella äidillä on jo etukteen syyllinen tai kurja olo siitä, ettei voi synnyttää normaalisti. Samoin noihin liittyy monesti huoli lapsesta. Se tieto, että sektio saattaa jopa aiheuttaa atoppisen ihon, on tietekin yksi kurja asia lisää syyllisyydentunnossa. Eli ajatus ”lapseni atooppinen iho on minun syytäi, sillä en pystynyt synnyttämän normaalisti”.

  Tosin on pakko tähän heti perään sanoa, että en ole omissa tuttavissani tuollaista yhteyttä vielä havainnut. Niillä tuttavilla, joiden lapset ovat syntyneet sektiolla, on ihan normaali-ihoisia ja allergiattomia lapsia. 🙂 Enemmän syytä llergioihin ja iho-ongelmiin tuntuisi olevan juuri perintötekijöillä.

  • No toivottavasti kukaan hätäsektiolla synnyttänyt ei sentään koe syyllisyyttä asiasta. Mielestäni se voi olla helpottava tieto, jos atoopikko/allerginen saa tietää tästä yhteydestä ja voi silloin myös korjata elintavoillaan mikrobi- ja bakteerikantaa.

 21. Hanna

  Itse en käytä suolaa kasvojenhoidossa, mutta allergian olleessa pahana, suolakylvyt rauhoittavat ihon tulehdustilaa. Merisuola ja sen jälkeen koko vartalorasvaus toimivat erinomaisesti, eikä pieni rentoutuskaan ole pahitteeksi. Sektioiden ja atopian yhteyttä on tutkittu, mutta atopia on harmillisen yleinen sektioista huolimattakin.

 22. Itse kuulun myös siihen outolintujen ja/tai ihonsa hyvinvoinnin riskeeraavien ryhmään, joka on saanut MeineBasesta apua iho-ongelmiin. Mitkään hedelmähappokuorinnat, seerumit sun muut eivät saaneet minkäänlaista muutosta aikaan kasvoille pysyväksi pesiytyneisiin paukamiin ja toistuvasti samoista kohdista ärtyneisiin/tulehtuneisiin kohtiin, mutta muutama käsittely tuolla suolalla (taputtelin kasvoille joko reilusti kostutettua suolaa, jolloin varoin hieromasta sitä ihoon, tai kämmenissä suolan veteen liuottamalla saanutta suolaliuosta) sai nuo pahat paukamat katoamaan sekä jatkuvan punoituksen lieventymään ja tasoittumaan. Pidin huolen siitä, että kosteutin ihon näiden hoitokertojen – jotka eivät siis olleet jokapäiväisiä – jälkeen erityisen huolella. Mikään muu tekijä (ruokavalio tai stressin, levon tai liikunnan määrä) ei tässä palapelissä muuttunut – toki mistäs sitä tietää, jos tämä ihon paraneminen johtuu vaikka kuun asennosta taivaalla (on hullumpiakin juttuja kuultu 😀 ).

  Jotenkin kummasti tuntuu myös siltä, että ihossa olevat tukkeumat olisivat olleet noiden suolakäsittelyjen jälkeen herkemmin tulossa pihalle? Ikään kuin tuo suolaliuos (tai sen ja kosteutuksen ja öljyjen yhdistelmä) pehmittäisi niitä tukkeumia jollain sellaisella tavalla, jota pelkkä tavallinen puhdistusrutiini (öljypesu, kasvovesi, seerumi, kosteusvoide, öljy) ei saa aikaan. En siis ole vaihtamassa koko ihonhoitoani pelkän mineraalisuolan varaan, mutta ainakin itselleni se tuntuu satunnaisena täsmähoitona olleen tähän asti toimiva. Jatkan varovaisesti ihmiskokeitani. 🙂

 23. Kiitos tästä kattavasta tietopaketista :). Minulla on paha ruusufinni ja olen kokeillut suolaa ihonhoitoon – huonolla menestyksellä! Kasvojen iho ärsyyntyi todella pahasti eikä suola edes auttanut tulehdukseen eikä mihinkään vaan pahensi ärsytystä.

  Vartalon ihoa olen kuorinut suolalla ja siihen suola sopiikin ja toki suola sopii myös moneen muuhun käyttöön, mutta ei ainakaan minun kasvojeni ihon hoitoon. Enkä itse asiassa tiedä ketään, joka olisi saanut vakavat iho-ongelmat kuriin suolalla vaan suolankäyttäjät ovat yleensä normaali-ihoisia.

 24. Tonttu

  Minulle suola on ollut suuri apu. Muutama vuosi sitten minulla oli akne, josta pääsin eroon sillä, että sekoitin ihan tavallista merisuolaa ja vettä pieneen pulloon, pyyhin aamuin illoin kasvot läpi sillä. Pesin sen pois joko heti tai hetken odottelun jälkeen. Pahimpiin kohtiin revin seoksella kostutettua vanua ja annoin olla pitempään. Tämän jälkeen sitten olennainen: äärimmäisen tehokas kosteutus. Kuivatin ja desinfion ihoa suolalla ja kostutin sitten todella tehokkaasti. Olennaisena apuna hunaja. Tällä hetkellä ihosta tuskin huomaa, että minulla on ollut acne (ellei ala meikkaamattomasta ihosta syynäämään pieniä arpia). Suola siis auttoi (eron huomasi muihin kokeiltuihin tuotteisiin todella selkeästi), mutta en ottaisi päivittäiseen käyttöön muuten vaan, eteenkään kuivalle iholle.

 25. Emäksisessä vedessä taikaa

  En ole kokeillut suolahoitoa, mutta viikon Islannin reissulla kuiva akneihoni parani täysin ja mies menetti syvät ilmejuonteensa. Islannissa vesi on emäksistä, ph 8,8. Voisin siis kuvitella, että myös tuo suola toimii.

 26. Soila

  Nämä ovat mielenkiintoisia asioita. Olen itse meinebase-hurahtanut ja löytänyt siitä avun muun muassa pahasti tulehtuneisiin jalkapohjiini ja kasvojen iholle. Itselläni on pintakuiva sekaiho, jota en lukuisilla muilla tuotteilla ole koskaan saanut kuntoon. Täydellinen se ei toki ole vieläkään, mutta huomattavasti paremmassa kunnossa meinebasen käytön aloittamisen jälkeen.
  Käytän meinebasea aamuin illoin, illalla levitän suolalla pesun jälkeen öljyn. Aamulla en käytä iholla mitään öljyjä/voiteita pesun jälkeen. Tämä on auttanut siihen, että iho on tasaisempi mutta myös siihen että nyt meikkini kestää suht vaurioitta koko päivän ajan. Ennen iho kiilteli ja meikki kupli itsekseen pois noin kolmen tunnin päästä meikkaamisesta, ellen käynyt sitä koko ajan korjailemassa. Voin kertoa, että kaikenlaisia voiteita ja puhdistusaineita on tullut kokeiltua ennen meinebasea.
  On hyvä, että myös kriittisiä tekstejä emäksisestä ihonhoidosta tulee esille. Kuitenkin suhtaudun kriittisesti myös tähän tekstiin, ei liene ihme että kosmetologituttavasi ovat ottaneet sinuun yhteyttä ja toivoneet että tartut aiheeseen. Jos meinebase on maineensa arvoinen ihmepelastaja, se tietää ammattikunnalle vähemmän töitä tai ainakin vetää maton alta monen voiteen ja kosmetiikkamerkin myymisestä.
  Tekstissäsi käytät lähteenä Essen perustajan ja kemistin näkemyksiä eli käytännössä yhden kemistin, jonka toimeentulo riippuu myytävien ihmeseerumien ja voiteiden määrästä. Ei liene kumma, että nämä tutkimukset sotivat täysin emäksistä ihonhoitoa vastaan. Eipä sillä, meinebasen kehittäjältä löytyy varmasti myös arsenaali tutkijoita vetämään alas probioottinen ihonhoito.
  Tekstin alussa tämä kohta: ”moni nainen todella kuvittelee tiedonpuutteessaan, että ihonhoito on täyttä rahastusta ja markkinointia”. Mitäpä muuta se oikeastaan olisi? En väitä, etteikö rahoilleen voisi saada vastinetta enkä sitä etteikö ihonhoitopuljut tekisi tutkimusta, mutta ei niitä hyvää hyvyyttään tehdä. Aina on mielessä jotain, mikä täytyy kaupata.
  Suomessa löytyy myös kosmetologeja, jotka myyvät ja suosittelevat meinebasen käyttöä ihonhoidossa. Esim. Eila Hellgren.
  Vaikea arvioida mitä asiantuntijaa ja sanaa milloinkin uskoa. Helpompaa olisi niellä ihonhoitoon liittyviä tekstejä, jos niissä käytetyt tutkijat eivät olisi jonkin kosmetiikkapuljun palkkalistoilla.
  Meinebasen käyttöön liittyvät mahdollinen piilevä tulehdus on sekin ajatuksena mielenkiintoinen. Jos iho näyttää ja tuntuu hyvältä, pitäisikö varmuuden vuoksi lopettaa suolan käyttö ja siirtyä takaisin kalliiden voiteiden ja muiden tuotteiden pariin? Voihan olla, että iho kärsii piilevästä tulehduksesta, joka räjähtää käsiin muutaman vuoden kuluttua.
  Jos palaisin vanhoihin ihonhoitomenetelmiini, niin ainakaan ei tarvitsisi huolehtia piilevästä tulehduksesta. Aiemmin kun ihoni näytti kärsivän näkyvästä tulehduksesta all the time, eli ainakin se näkyisi ulospäin mitä pelottavan suolan käyttö ei näytä tekevän.

  • Terveen ihon pH:n happamuudesta, maitohapon tuotannosta ja iholla olevista hyvistä bakteereista löytyy kattavasti tietoa ilman Esseäkin. Tämä on faktaa, joka on jokaiselle kosmetologille tuttua jo koulun penkiltä. Itse olen aina nähnyt ihonhoidon näin sekä sen tulokset itselläni ja lukuisilla asiakkaillani. Esse ei hyödynnä tutkimaansa tietoa pelkästään kosmetiikassa ja aiheen tutkimukseen on perustettu lukuisia muitakin projekteja. Trevor on pitkän linjan tiedemies, jonka valtava tietomäärä aiheesta vain vahvisti oman näkemykseni.

 27. Hennnnnsss

  Olen käyttänyt enemmän epäsäännöllisesti kuin säännöllisen epäsäännöllisesti suolasaippuaa arpisella ja näppyläisellä naamallani.

  Käytin sitä alkuunsa joka päivä ja tulokset olivat mahtavia. Onneksi kävin pian kosmetologilla, joka näki kummia muutoksia (kuivuutta) ihollani. Suola siis tehosi, mutta kuivatti liikaa. Olen tästä viisastuneena käyttänyt suolasaippuaa kerran-kaksi viikossa. Tai olen ajatellut käyttää, mutta tuollainen harvempi käyttöväli on hankala, en ikinä muista.

  Olen kuullut tästä suolajutusta, mutten ole lähtenyt kokeilemaan. Ihan hyvä siis. Pitäydyn suolasaippuani harvassa käytössä niin kauan kuin kasvoni ovat ongelmaiset. Sen jälkeen tarvetta ei enää lienekään.

  Kiva lukea juttuja, jotka selittävät asioita syvällisemmin, itse en ainakaan ymmärrä asioita näin syvällisesti, joten oppi on hyväksi! Kiitos.

 28. Juuli

  Hienoa, että kirjoitit tästä aiheesta! Olen seurannut mielenkiinnolla näitä uutisointeja. Innostuin kokeilemaan mineraalisuolahoitoa ainaisten ihovaivojen seurauksena. Tänä syksynä ihoni on ollut erityisen huonossa kunnossa ja poikkeuksellisesti rasvainen luultavastikin ehkäisykapselin takia. Ostin mineraalisuolapalan ja olen käyttänyt suolaa kasvoillani iltaisin kasvopesun jälkeen ja pari kertaa saunassa. Pesen siis kasvot normaalisti aamulla ja illalla luonnonkosmetiikalla, mutta kosteusvoidetta olen käyttänyt hyvin vähän. Iho on kyllä finnittömämpi kuin koskaan, sileän tuntuinen ja tasaisen värinen, mutta joinakin päivinä kuivan kireä ja ehkä jopa elottoman oloinen.

  Kirjoituksesi sai nyt miettimään kokeilua. Onkohan tässä mitään järkeä? 😀 En halua aiheuttaa iholleni pysyvää haittaa. Ammattilaisen pakeille kai pitäisi mennä kysymään, mitä tälle nassulle voisi tehdä.

  • Kantani varmasti tuli esille tässä kirjoituksessa. On kurjaa sanoa kenellekään, että lopeta tekemästä noin, jos joku asia on auttanut ongelmaan. Ehdottaisin, että päivität ihonhoitorutiinisi huolellisesti laadukkaisiin luonnonkosmetiikkatuotteisiin ja jos haluat, pidä suola siinä siinä rinnalla, kunnes pahimmat epäpuhtaudet ovat hävinneet, jonka jälkeen voit lopettaa sen käytön. Tärkeää on, että ihonhoitorutiinit on suunniteltu johdonmukaisesti ja järkevästi.

 29. tuike

  Käytän Meinebasea joskus kasvojen kuorintaan ja jalkakylvyissä. Jatkuvassa käytössä koin sen kuivattavan ihoani, mutta kuorinta-aineena sillä saa todella pehmeän ja hehkeän ihon. Olen lukenut, että emäksisyys imee kehosta myrkkyjä. Esim. Meinebasea voi käyttää niin, että kastelee puuvillasukat Meinebase-vedessä, laittaa jalkaan yöksi ja villasukat päälle. Tällä pitäisi olla detox-vaikutus kehoon.

  Nää on vähän sellaisia juttuja, että uskokoon jokainen siihen, mihin haluaa 🙂 En myöskään usko siihen, että iho osaisi käyttää luonnonöljyjä, kuten elimistö käyttää ruokaa. Sellainen vaikutelma tulee joskus lukiessa juttuja luonnonkosmetiikasta… Eli kannattaa kuunnella ensisijaisesti omaa ihoa ja kehoa, ja käyttää sitä, mikä sille sopii.

 30. Oma ihoni räjähti myös Diane Novien jälkeen, joita olin syönyt ajattelemattomana yli 10 vuotta. Harmittaa, että ikinä aloitinkaan! Sen jälkeen olen kokeillut kaikenlaista, lähinnä luonnonkosmetiikkaa. Esim. Sukin tuotteita käytin sinnikkäästi useiden kuukausien ajan (mm. sävyttävää kosteusvoidetta ja puhdistavaa seerumia), mutta tuntui, että ihon kunto meni koko ajan vain huonommaksi. Sitten kun palasin entiseen normi meikkivoiteeseen, iho selvästi rauhottui, eikä ollut niin tulehtunut, vaikka näppyjä tulikin. Voi kuinka turhauttavaa, kun ei haluaisi työntää sellaisia kemikaaleja naamaansa! Olikohan tuossa kyse siitä, ettei hedelmähapot sopisi iholleni..?
  Meinebasesta on kyllä vain hyvää sanottavaa. Tosin käytän sitä lähinnä niin, että töpötän suolaliuosta suoraan näppyjen päälle iltaisin. Jos pahimpina aikoina tuli paiseita, jotka näkyivät iholla reilun viikon, nyt niistä ei edes kasva niin isoja ja saa suolalla hoidettua paljon nopeampaa pois. Välillä levitän suolaa koko kasvoille, mutta tämän kirjoituksen jälkeen täytyy miettiä tuo uudelleen.. 😀

 31. Anni

  Hei! Mielenkiintoinen kirjoitus 🙂 Minulla on kosmetologien mukaan pintakuiva, normaali iho, ominaisuutena herkkyys. Ihoni tuntuu reagoivan lähes kaikkeen, mm. ihonhoitotuotteet (putsarit, voiteet, kuorinnat, markettinaamiot), ulkoilma, kylmyys, kuumuus, ruoka, unirytmi.., yleensä negatiivisesti. Talvisin varsinkin poskien iho on kuiva kuin hiekkapaperi. Aknea olen sairastanut kohta 5 vuotta, olen nyt abiturientti. Olen kokeillut lähes kaikkea, kuten varmaan kaikki aknesta kärsivät. Kokeilin myös emäksistä ihonhoitoa (ja testaan edelleen).
  Illalla poistan meikit kookosöljyllä ja vanulapulla tai parilla, sen jälkeen erisanin kasvogeeli (joka toivottavasti pesee loput meikit). Sitten pyörittelen kasvoille vedellä kostutettua meinebasea, ja annan suolan ”hengailla” kasvoillani yleensä vähintään 15 minuuttia, jopa useamman tunnin.. En tiedä, lieneekö huono vai hyvä asia. Pesen suolan pois ja suihkuttelen algologiella ”maustettua” vettä kasvoille. Annan kuivaa ja sitten unten maille. Ennen välttelin peilejä kasvojen pesun jälkeen, enkä ole lähtenyt julkiselle paikalle ilman meikkiä varmaan neljään vuoteen… paitsi nyt, heh.
  Mikään ei ole toiminut ihonhoidossa koskaan näin hyvin ainakaan miulla! En osaa sanoa, mikä tässä toimii, mutta se hitto vieköön toimii. Yksinään en suosittelisi suolaa käyttämään. Jos unohdan tuon algologie-veden, kasvot tuntuvat karmealta… Trust me. Jos jonkun tekee mieli testata suolametodia, kannattaa käyttää muutakin. Myös suht terveellinen ruokavalio on auttanut. Itse vältän prosessoitua ruokaa, turhia hiilaripommeja ja maitoa (pakko sitä juustoa on toki joskus syödä koska oijoi <3 ja lisään, maito ei ole epäterveellinen, mutta ihmiselle aikuisiällä varsinkin lähinnä turha ja aiheuttaa ainakin itselleni paljon näppyjä, aiheesta löytyy tietoa netistä).
  Oi sivuraiteet… Kuitenkin. Olen suolan kannalla! Ei sitä ruokavalioon kannata tunkea enempää kuin suosituksien mukaan, mutta ihonhoidossa jostain kumman syystä se voi toimia 🙂 tsemppiä kaikille jotka kamppailevat ihoprobleemien kanssa!

 32. Moikka. Tämä menee ehkä vähän ohi ihonhito-suolakeskustelusta, mutta on mielestäni hyvä lisäpointti: olen äärimmäisen helposti mustelmia saavaa tyyppiä. En nyt ihan verenvuototautinen mutta sitä luokkaa, että ”terävän kulman näkeminenkin aiheuttaa mustelman”. Juttelin vuosia sitten asiasta fiksun ihotautilääkärin kanssa ja hän mainitsi, että kaikkein pahimmissa tapauksissa ihon verenpurkaumia voidaan hoitaa voiteella, jossa on mukana suuri määrä suolaa. Teoriana oli, että se ikäänkuin imisi niin paljon kosteutta pois itse ihosta, että se pakosta vähän tiivistyisi ja huokoset pienenisivät. Näinollen se olisi jotenkin vähän napakampaa ja verenpurkaumat eivät mahtuisi/pääsisi solukossa niin pahasti valloilleen. Tavoitteena siis jotenkin sidoskudosmaisempi ihorakenne. Tämän selitettyään lääkäri lisäsi, että ”mutta eihän kenenkään ihoa kannata sellaiseen rääkkiin laittaa ennen kuin vasta vihoviimeisenä pakkokeinona”. Nämä sanat tulevat usein mieleeni, kun luen suolajuttuja. Samalla mietin, että suola on omalla tavallaan ehkä yksi ärjyimmistä säilöntäaineista, koska siinä ei elä mikään. Ei ehkä kauhean hellävarainen aine ainakaan herkälle skandinaavisen ohuelle iholle? Mutta kukin taaplaa tietysti tavallaan… t. lievästi atooppinen, siksi kiinnostunut

 33. Olen ymmärtänyt suolan hyödyn näin: kun ihon suojavaipan happamuutta häiritään, alkaa iho tuottaa enemmän rasvaa painaakseen pH:n takaisin rasvojen hajoamistuotteiden avulla. Se voi auttaa kuivaa ihoa väliaikaisesti, mutta usein käytettynä häirinnästä on luultavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Hyvä juttu suola on esim. jalkahoidossa: alkalinen kylpy toimii tehokkaana kuorintana, kun ihon pintakerroksen turvotessa ihosolut irtoavat helposti. Pitkäaikainen ihon turpoaminen vahingoittaa ihon suojakerrosta ja saattaa aiheuttaa ns. pesuaineihottuman.

 34. Hasse

  Olen itse käyttänyt suolaa aknenhoitoon jo vuosia ja se on ainut mikä on toiminut kohdallani. Olen välillä purnukkahulluna ostellut kaikenlaisia (myös luonnonkosm.) ja kun iho saa kosteutta niin aina muutaman viikon päästä alkaa näppyä taas pukkaamaan. Suolahoidolla iho pysyy myös napakampana kuin voiteilla läträtty iho tuntuu jotenkin veltommalta.
  Olen myös kokeillut suosittelemaasi hellävaraista ihonpuhdistusta (esim.Laveran puhd,maito liinan kanssa+Laveran kasvovesi), noin viikon päästä tästä alkaa näppyä pukkaamaan. En käsitä mistä tämä johtuu ja olen tullut siihen tulokseen että suola on ainoa joka sopii iholleni. Olen käynyt myös Hellgrenin hoitolassa joiden ideologiaan kuuluu suolalla pesu ilman kosteusvoiteita. Mutta ehkä se on ihosta kiinni mikä sopii kullekin. Itse olen huomannut myös sen että mitä enemmän läträä voitella (myös lunnonkosm.) niin sitä helpommin tulee tukkeutumia/näppyjä.

 35. Elviira

  Olen käyttänyt suolaa teinivuosistani lähtien sen kummemmin miettimättä, sillä se kuului äitini kosmetiikkavarastoon. Olen ajatellut sitä enemmänkin kuorivana tuotteena ja käyttäny kyllä voiteita ym. samanaikaisesti, mutta kun tarkemmin ajattelen se ei ole tehnyt iholleni ihmeitä, ehkä päinvaistoin. 15-vuotiaana kävin Eila Hellgrenin, joka on suolahoitojen puolestapuhuja, hoitolassa jonkinlaisessa ”kasvojen ihon uusinta”-hoidossa pahaan akneen. En muista tarkalleen mitä hoidossa tehtiin, mutta se perustui luullakseni juuri mainitsemallesi ihon pH-tasapainon muutokselle. Tarkoitus oli ilmeisesti, että iho kuoriutuu hilseillen hoidon jälkeen pois, mikä toden totta tapahtui leirikoulun aikana… Finnit palasivat kyllä hoidon jälkeen.
  Vähän aikaa sitten luin jostain blogista jonkun käyttävän ainoastaan suolaa kasvojen pesuun ja päätin niiden kehujen saattelemana kokeilla itsekin. Paitsi, että suolalla peseminen on tuskaa, on lyhyessä ajassa finniä on alkanut pukata koko naaman täydeltä. Suola siis jääköön. Kiitos hyvästä ja valaisevasta kirjoituksesta!

 36. Mari

  Olipa mielenkiintoinen artikkeli! Itsekin olen tuota MeineBasea kokeillut ja tullut siihen tulokseen, ettei sitä kannata käyttää herkällä iholla. Jos iho on vähänkään rikki tai ärtynyt, MeineBase ärsyttää sitä entisestään. Jos taas iho on kunnossa, MeineBase ei vaikuttaisi ainakaan heti tekevän mitään pahaa sille. Ehkä sitä siis voisi käyttää satunnaisesti, lähinnä kuorintana. Deodoranttina en suosittele käytettäväksi, kokeilin ja iho alkoi ärtyä.

  Noista probiooteista ja maitohappobakteereista tuli mieleeni, että jos iho kerran tarvitsee niitä niin miksei voisi samantien käyttää vaikka Lepicolia iholle veteen sekoitettuna? Siinähän niitä maitohappobakteereita on ja olisi halpaakin. Onko kukaan kokeillut? Mitä sanoo Katja?

  Katja, kirjoitit siitä, että Essen tuotteissa vältetään hedelmähappoja. Tutustuin Essen tuotteiden ainesosalistoihin ja huomasin, että suuressa osassa niistä kuitenkin oli yhtenä ainesosana sitruunahappo, joka itse asiassa on AHA-happo! Miten tämä on mahdollista, jos kerran AHA-happoja pitäisi välttää ja tuotesarjan nettisivuillakin näin lukee?
  Sitruunahappo on kaiketi säilöntäaineena tuotteissa (?), mutta eikös sen voisi korvata esimerkiksi kasviperäisellä fenetyylialkoholilla?
  Onko Esselläkään niitä probiootteja tai prebiootteja muissa tuotteissa kuin tuossa seerumissa (jota en itse asiassa voisi käyttää, koska siinä on säilöntäaineena kaliumsorbaatti ja bentsoehappo joille olen allerginen)?

  Mitä mieltä Katja muuten olet Organicspa -sarjasta?

  • En suosittele käyttämään iholle tuotteita, jotka ei ole tarkoitettu ulkoiseen käyttöön. Esse on omistautunut probioottisen ihonhoidon ja ihmisen mikrobiomin tutkimukselle ja he käyttävät tuotteissaan tarkoin valittuja probioottilajeja, joita eivät tarkkaan ilmoita tuotteiden inceissä, jotta niitä ei voida kopioida (tämän vuoksi Esse Plus tuotteille ei ole haettu Ecocertia, koska resepti täytyisi paljastaa). Ei ole siis samantekevää mitä lajeja kustakin bakteereista käytetään. Toki omalla vastuulla iholleen voi kokeilla mitä vain 🙂

   Sitruunahappo on yksi niistä aineista, jotka tasapainottavat Essen tuotteiden pH:n happamaksi. Toisin kuin muilla ihonhoitosarjoilla, Essellä on kaikki tuotteet tasapainotettu välille 4,5-5, joka on optimaalista ihon mikrobiomille. He eivät käytä tuotteissaan kuorivina ainesosina hedelmähappoja, joista yleisimmät ovat glykoligappo, maitohappo tai niitä luontaisesti sisältävät kasviuutteet suurina määrinä. Eli syy miksi he eivät suosi hedelmähappoja on se, ettei Essen filosofiaan kuulu juurikaan ihon kuorintaa. Sitruunahapon funktio tuotteissa on siis aivan toisenlainen, kuin kuoriva.

   Probiotic Plus seerumissa probiootit ovat eläviä. Myös muissa Esse Plus -tuotteissa käytetään probiootteja, mutta ei eläviä, vaan ns. 2-3 tason probiootteja, joilla on myös hyviä vaikutuksia ihoon. Kukaan muu kosmetiikkasarja maailmassa ei ole onnistunut käyttämään eläviä probiootteja tuotteissa, kuin Esse, sillä se on äärimmäisen hankalaa, eivätkä bakteerit pysy elävänä, kuin öljyssä, mutta tarvitsevat aktivoituakseen vettä, eli kosteusvoiteen sen päälle. En tiedä mistä löydät säilöntäaineena Potassium Sorbaten tai Benzoehapon? Esse käyttää tuotteissaan kahden säilöntäaineen yhdistelmää: Dehydroacetic Acid sekä Benzyl Alcohol, johon on selkeä syy: tämä yhdistelmä ei tuhoa ihon mikrobiomia ja nosta ihon pH:ta. Dehydroacetic Acid ei toimi ilman Benzyl Alcoholia, joka puolestaan haihtuu pois, kun se levitetään iholle.

 37. Mari

  Potassium sorbate ja sodium benzoate eli bentsoehappo löytyvät tuolta seerumin ingredients-listalta:

  http://esseorganicskincare.nl/products-page/your-account/serum-20ml/

  Niitä ei taida muissa tuotteissa ollakaan, kuin tuossa seerumissa. Essenhän kannattaisi tehdä joku öljyversio myös jossa olisi niitä eläviä probiootteja, niin tällainen allergikkokin voisi sitä käyttää. Kannattaako mun sitten edes ajatella noiden Esse-tuotteiden kokeilemista, kun en voi allergiani takia käyttää tuota varmaan koko sarjan tärkeintä tuotetta..? Mitä tuotteita Esseltä sitten kannattaisi ostaa, jos aikoo kokeilla?

  Olen käyttänyt Organicspan Cosmeceuticals-sarjaa, kun kosmetologi sitä minulle suositteli ja kehui ettei tiedä muuta yhtä hyvää luomusertifioitua sarjaa. Sanoi, että Organicspalla on oikeasti toimivat ainesosat, toisin kuin monilla muilla ja että Australiassa on tiukat luomusertifioinnit, toisin kuin Euroopassa. Euroopassa kuulemma luomukosmetiikkasarjat sertifioi jopa toinen toisiaan, niin ne saattaa sitten olla vähän mitä on. Hankalaa, kun ei tiedä mihin pitäisi sitten uskoa. Organicspan tuotteet tuntuvat hyviltä muuten, mutta ne jossain määrin ehkä ärsyttävätkin ihoa. Ainakin se voide saa ihon lievästi kipristelemään joka kerta kun sitä laitan, mutta se kipristely menee heti ohi kun laitan sen päälle hoitoöljyä. En tiedä onko hyvä vai huono juttu, vai onko mulla joku jatkuva ärsytystila nyt sitten päällä ihossa kun käytän tuollaisia.

 38. Sylvia

  Mielenkiintoinen tuo sektiolla syntyneet lapset, olen itse juuri sektiolla syntynyt ja on ollut/on aknea, iho reagoi kaikkeen: Hikeen, aurinkoon, hankaukseen….herkkä iho siis. Ihottumaa on myös. Olisi kiva lukea lisää tästä. Mistä löysit nämä tiedot? ja taisit myös saada uuden lukijan, kiva blogi!

  • Tämän tiedon olen itse saanut Trevorilta, joka on tehnyt vuosia tieteellistä tutkimusta aiheesta ”Human Microbiome” -tutkimusprojektissa, mutta aiheesta löytyy kyllä tietoa ja tutkimusta valtavasti ihan Googlenkin kautta. Tämä on tosiaan mielenkiintoinen yhteys, joka ainakin helpottaa oireiden ymmärtämisessä ja sitä kautta on helpompi lähteä tukemaan kehoa sekä hoitamaan ihoa reaktiivisuuden vähentämiseksi. Kiva että löysit blogini, tervetuloa!

 39. Merja

  Pakko kommentoida tota sektioasiaa. Mun kaikki 3 lasta on syntynyt alateitse ja 2 pojalla on atooppinen iho. Tytöllä taas ihan normi. Meillä enemminkin näyttää vaikuttavan sukupuoli.

 40. Henna

  Tyttö syntyi hätäsektiolla ja on erittäin atooppinen, allergioita ruoka aineille paljon,korvakierre lapsena. Vaikka syntymästä asti olen antanut maitohappobakteereja päivittäin,ei niistä ihon kannalta ole merkittävää hyötyä ollut. Joskus tyttö käy merisuola kylvyssä kun iho on hieman tulehtunut. Mutta ainoastaan sen takia suolakylpy,että se desinfioi ja rauhoittaa tulehdusta. Ei tulisi mueleenkään hoitaa ihoa jatkuvasti suolalla,että ihon normaalifloora ei häiriintyisi liikaa. Toisinaan tyttö kylpee vedessä,mihin on lisätty molkosania. Se rauhoittaa tehokkaasti ihoa myöskin. Ihme hypetystä tuo meinebaseilu

  • Oletko antanut minkä merkkisiä maitohappobakteereja? Vivomixx on markkinoiden vahvin valmiste, ja sen probiootit on 8 eri lajista! Ja juu, suolahan desinfioi ja voi rauhoittaa tulehdusta, itse kanssa käytin kun luomien leikkausarpeni tulehtui tosi pahasti, sain suolahauteen avulla märän tulemaan ulos. Mielestäni kanssa ok tilapäisesti, mutta ei sentään jatkuvasti.

 41. Veera Väistö

  Moi Katja Kokko! Innostuin tosi paljon havainnostasi, että sektiolla syntyneiden iho jää herkemmäksi kuin kanavaa pitkin tulleiden. Minulla on helposti punoittava iho, joka reagoi lähes kaikkeen ympäröivään, kuten mielenikin. Olen helposti häirittävä, mutta myös paljon tasapainoa ja aistieni asianmukaista käyttöä harjoitellut henkilö. Olen syntynyt hätäsektiolla, veljeni suunnitellulla sektiolla. Hänen ihonsa on normaali. Pohdin voiko sekin vaikuttaa ihoon, että äiti yritti ja yritti synnyttää minua ja me meinasimme molemmat kuolla ja sitten huis hais naps ja pam – vartissa vatsa auki ja mut ulos. Tarkoitan, että voisiko olla, että äidin kehossa ja myös lapsivedessä olisi ollut jos jonkinmoista stressiin liittyvää hormonia..?? joka on jättänyt minuun jälkiä.
  Hoidan ihoani lähinnä olemalla hoitamatta sitä. Se on couperosa iho. Kuinka sen saisi tasaisemmaksi ja paremmin maailmaa kestäväksi? Mitä kautta sinuun voi olla yhteydessä? Jaatko neuvoja..?? Vai kuinka vai??
  Kiitos sivuistasi <3 ystäväni vinkkasi

  • Moikka! Tämä ei ole siis mikään tekemäni havainto, vaan tutkimuksiin perustuvaa tietoa. Kun lapsi syntyy alateitse, hän saa silloin suurimman osan mm. Lactobacillus bakteereista ja vielä aikuisiälläkään ei tutkimusten perusteella bakteerikanta ole palannut samalle tasolle sektiolapsilla, kuin alateitse syntyneillä. Mutta tottakai tässäkin on yksilöllisiä eroja, kuten monissa muissakin asioissa. En osaa sanoa, voivatko sinuun vaikuttaa muutkin asiat, mutta itse uskon vahvasti siihen, että meihin jää stressi solutasolla, vaikka emme sitä tiedosta. Couperosaihoa ja herkkää ihoa kannattaa ehdottomasti hoitaa ulkoisesti ja sinun kohdallasi suosittelisin aloittamaan Essen Sensitive-tuotteilla 🙂

 42. Kati

  Sektiolapsen iho on usein yhtä hyvä/ huono kuin alatiesyntyneellä lapsella. Tieteellistä todistetta ei mulla tästä ole mutta esim omani ja ystäväni lapset yhteyttä 6, joista 5 sektiolla ja 1 alateitse syntynyttä kaikilla ollut aina tasaisen kaunis iho. Ei erottaisi kuka syntynyt mitenkin 😉
  Suolaa olen itse käyttänyt useita vuosia eikä talven kuivasta ihosta enää tietoakaan. Voisin kuvitella suolan olevan parempi ihopesuun kuin suihkugeelit ym… lasten molluskat lähtivt paranemaan suolakyvyillä, jokaisella. Iho pysyy kimmoisana. Suupielet kun joskus halkailee niin mikäpä muu siihen on auttanut kuin pari suolapesua…..esimerkkejä olis paljon.

  • Asiaa on tosiaan tutkittu tieteellisesti, joten tämä ei ole mitään omaa havaintoani aiheesta, mutta se ei tietenkään tarkoita, että tämä pätisi joka ikisen sektiolapsen kohdalla 🙂