Lifestyle

Ekologista vaatehuoltoa

Lifestyle | 9.12.2018 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: Itu Biodyn

Taannoinen vaatekaapin kauneudenhoitorituaali sai teiltä todella loistavaa ja innostunutta palautetta. Ihanaa kuulla, kuinka moni on kiinnostunut panostamaan laadukkaisiin materiaaleihin, pitkäikäisiin vaatteisiin ja niiden huoltamiseen. Sain jutun jälkeen myös paljon kyselyitä ekologisista pesuaineista. Monella tuntui olevan hakusessa se paras merkki, joka olisi aidosti ekologinen, mutta myös tehokas. Sain esimerkiksi kommentteja siitä, että vaatteet kadottavat kirkkautensa ekologisilla pesuaineilla.

Oman huushollini pesuaineet ovat olleet luonnollisia kymmenen vuotta. Näihin vuosiin mahtuu todella laaja kirjo eri merkkien ja tuotteiden testausta sekä vaihtelevasti useita suosikkiaineita. Niistä kuitenkin yksi on ylitse muiden ekologisuudeltaan, luonnollisuudeltaan, tehokkuudeltaan ja arvomaailmaltaan: saksalainen Sonett, jonka jokainen tuntee vähintäänkin yhdestä tuotteesta – legendaarisesta sappisaippuasta.

Sonettin valikoimasta löytyy kaikki pesuaineet, mitä ikinä tarvitset kodin siivoamiseen ja vaatteiden huoltoon. Yrityksestä itsestään olisi niin paljon kerrottavaa, ettei kaikki info mahdu mitenkään samaan postaukseen. Tällä kertaa päätin siis keskittyä jakamaan vinkkini parhaisiin pesuaineisiin, joilla pesutulos on loistava ja vaatteet pysyvät puhtaina sekä kirkkaina.

Aluksi haluan kuitenkin kertoa muutaman merkittävän faktan Sonettista, sillä uskon myös teidän arvostavan näitä seikkoja:

– Sonettin tuotteet ovat 100 % biohajoavia ja ne on valmistettu pääosin luomu- ja biodynaamisista raaka-aineista.

– Tuoksut ovat peräisin aidoista eteerisistä öljyistä

– Tuotteet on valmistettu 100 % uusiutuvilla energioilla ja yritys on  sitoutunut kestävään kehitykseen jo yli 30 vuotta.

– Yritys on säätiömuotoinen, joten sitä ei voi ostaa, periä tai lahjoittaa – henkilökunta käyttää merkittävästi päätäntävaltaa erilaisten asiantuntijoiden lisäksi.

– Yrityksellä on korkein saatavilla oleva CO2 –standardi hiilijalanjäljen pienuudesta, joka takaa sen, että yrityksen kaikissa tiloissa ja tuotantovaiheissa aiheuttamat CO2 –päästöt on analysoitu täysin läpinäkyvästi. Tarkastuksen perusteella on todettu, että sähkön ja lämmön kulutuksessa Sonett aiheuttaa tuskin lainkaan CO2-päästöjä.

– Ekologisten vaatimusten lisäksi paino on yrityksen sosiaalisessa ja eettisessä toiminnassa. Sonett työllistää vaikeasti työllistettäviä kehitysvammaisia lähellä olevasta asuntolasta ja jokaiselle räätälöidään sopivat tehtävät sekä tuntimäärät. Näin he pääsevät osaksi työyhteisöä, saavat omaa rahaa ja rikastuttavat samalla koko työyhteisöä.

– Sonett on ammattikäyttöön hyväksytty sarja vaativiinkin kohteisiin (kuten ravintolat, sairaalat ja elintarvikejalostamot). Pitkässäkään käytössä tuotteet eivät ole aiheuttaneet herkistymisiä ja puhdas pesutulos on viranomaisten mittaamana varmistettu.

Jos olet kiinnostunut tutkimaan yrityksen taustoja enemmänkin, yrityksen tarina ja paljon lisätietoa löytyy täältä.

Vaatehuollon luottoaineet

Minun vaatteiden ja pyykin luottoaineet Sonettilta ovat sappisaippua, pyykinpesuneste, Color pyykinpesuneste, huuhteluaine, pyykinvalkaisija ja silitysihme.

Saippisaippua on todellinen ihmetuote, jota kuljetan mukana myös matkoillani enkä ole vielä törmännyt tahraan, mitä se ei puhdistaisi. Ylivoimaisesti eniten käytän sappisaippuaa valkoisten kauluspaitojen kauluksien ja kainaloiden puhdistamiseen. Hieron saippuaa kosteaan kankaaseen ja annan sen vaikuttaa noin viisi minuuttia, jonka jälkeen pesen vaatteet normaalisti. Jos kyseessä on jokin todella vaikea tahra, pidennän vaikutusaikaa ja toistan käsittelyn tarvittaessa. Sappisaippua puhdistaa muste-, rasva-, öljy-, kura-, meikki-, hiki- ja viinitahrat. Saippuan sisältämä naudan sappineste sekoitetaan saippumassaan kuumentamattomana, jolloin sapen aktiiviset säilyttävät tehonsa valmiiseen tuotteeseen asti.

Sappisaippua ei toki sovi vegaaneille, mutta Sonettin tahranpoistosuihke on sen sijaan 100 % vegaaninen. Suihkeen vaikuttava aine on suopapuun kuori ja se sopii myös herkille tekstiileille kuten silkille. Itse olen tosin käyttänyt sappisaippuaa myös silkille ilman ongelmia.

Pyykinpesunesteistä suosikkini on Color pyykinpesuneste, joka sopii 30-60 asteille pyykille ja myös teknisille kuiduille, kuten jooga- ja ratsastusvaatteilleni. Tämä pesuneste säilyttää vaatteiden värit kirkkaina ja juuri taannoin päivittelin, miten se kirkasti Samujin luonnonvalkoisen puuvilla-collegen ilman mitään vippaskonsteja ja liotuksia. Lisäksi rakastan raikasta mintun ja sitruunan tuoksua, jonka se tuo vaatteisiin. Tämä pesuneste on aivan lyömätön nykypesukoneille ja vaatteille, joita pestään alhaisissa lämpötiloissa.

Lisäksi käytän laventelin tuoksuista pyykinpesunestettä, joka soveltuu puolestaan 30-95 asteiselle pyykille. Tällä pesen valkoiset lakanat, jotka tummuvat helposti käytössä – varsinkin, jos  vuoraa vartalonsa iltaisin erilaisilla öljyillä. Huomautettakoon, että joka kerta valkopyykkiä pestessäni en käytä 95 astetta. Lisäksi käytän lakanoille säännöllisesti Sonettin pyykinvalkaisijaa, joka auttaa pitämään ne valkoisina, kirkkaina ja pitkäikäisinä. Tuo pyykinvalkaisija onkin sappisaippuan lisäksi Sonettin toinen ihmetuote, sillä se säilyttää valkoisen valkoisena.

Pyykinvalkaisija tarvitsee 50 asteisen veden aktivoituakseen, mutta sitä voi silti käyttää tekstiileille, jotka voi pestä korkeintaan 40 asteessa – tällöin valkaisija aktivoidaan annostelemalla pyykinvalkaisijaa pesupalloon ja täyttämällä pallo niin kuumalla vedellä kuin kraanasta tulee. Aine kannattaa sekoittaa huolellisesti tikulla tai lusikalla. Aktivoitumisen näkee heti, sillä aine alkaa kuplia. Pyykinvalkaisijalla voi valkaista myös valkoiset tennarit, kuten Converset, juuri tällä konstilla. Tällöin tennarit kannattaa liottaa yön yli 30 asteisessa vedessä, johon on lisätty 50 asteessa aktivoitua pyykinvalkaisijaa, jonka jälkeen tennarit pestään normaalisti pesukoneessa.

Huuhteluaineen suhteen ihmiset tuntuvat jakautuvan kahtia. Itse kuulun niihin, jotka käyttävät huuhteluainetta lähes aina. Sonettin huuhteluaine on hajusteeton ja sopii täydellisesti erittäin herkkäihoisille. Se pitää pyykin pehmeänä, poistaa pesuainejäämät ja kirkastaa värejä entisestään. Jos ongelmana on samea pyykki ja haalistuvat värit ekopesuaineilla, suosittelen todella lämpimästi kokeilemaan Color pyykinpesunesteen ja huuhteluaineen yhdistelmää – tulet taatusti hämmästymään. Sonettin huuhteluaine sopii myös silkille ja villalle.

Kaikki Sonettin tuotteet ovat erittäin riittoisia, tätä ei voi kyllin korostaa. Moni jättää lukematta annostusohjeet ja hölvää aineilla aivan turhan takia – kestävälle kulutukselle ongelma onkin usein kuluttaja itse. Itse pesen pyykkiä vain 2-3 viikon välein (tämä ei toki ole mahdollista kuin yhden hengen talouksille). Jokaisen käytön jälkeen pesua kaipaavat ainoastaan alusvaatteet ja urheiluvaatteet. Muita vaatteita pesen todella harvoin, valkoisia ja vaaleita paitoja lukuun ottamatta. En edes muista milloin olisin viimeksi pessyt jotkut housuistani tai farkuistani. Neuleet tuuletan ja harjaan käytön jälkeen, joten pesukonetta niille ei tarvitse näyttää juuri koskaan. Sonettilta löytyy kuitenkin myös hajusteeton pesuaine villalle ja silkille, joka sopii myös kashmirille.

Nykyisin en käytä silitysrautaa kuin kauluspaitojen silittämiseen, sillä lakanat mankeloin pyykkituvalla ja jos vaatteet kaipaavat kevyttä freesausta, höyrytän ne vaatehöyryttimellä. Kauluspaitojen silittämiseen on pakko vinkata Sonettin silitysihmeestä, joka on todellakin nimensä väärti. Paidoista tulee täydellisen sileitä ja rapsakoita, aivan kuin ne olisi silitetty pesulassa. Silitysihmeen kanssa ei käytetä höyryä, vaan vaatteet silitetään kuivalla raudalla. Silitysihme tekee kankaan pinnasta likaahylkivän, jonka ansiosta vaatteiden käyttöikä pitenee. Tämä kuuluu kategoriaan tuote, jota et tiennyt tarvitsevasi enkä olisi ikinä tajunnut itsekään tähän tarttua, jollei Itu Biodynin uusi omistaja Tarja olisi vinkannut minulle tästä nerokkaasta tuotteesta. Silitysihmettä voi käyttää vaikka t-paidoille ja topeillekin, mutta keinokuiduille ja silkille se ei sovellu.

Sonettin tuotteet ovat vertaansa vailla ja suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan niitä, jos olet pettynyt ekopesuaineiden pesutuloksiin. Lisäksi yrityksen arvomaailma ja toiminta on aidosti läpinäkyvää, vastuullista ja eettistä, joten Sonett on kaikin puolin loistava valinta tekstiileiden huoltoon ja kodin siivoamiseen.

Sonettin tuotteita maahantuo Itu Biodyn ja ne ovat myynnissä mm. Hyvinvoinnin tavaratalossa, Ruohonjuuressa ja Ekosopissa.

Millaisia kokemuksia teillä on Sonettin tuotteista?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: ,