Loppukevät on joogaharjoituksessani vuoden aktiivisinta aikaa. Lisääntyvän valon ansiosta joogasali kutsuu yhä useampana aamuna ja lisäksi kevään joogakurssitarjonta on loistava. Olen osallistunut viimeiset kuusi vuotta pääsiäisenä Petri Räisäsen ja Juha Javanaisen perinteeksi muodostuneelle pääsiäisintensiiville. Toukokuussa Suomeen saapuu puolestaan suuresti arvostamani astangajoogaopettaja Eddie Stern, joka on kotoisin New Yorkista. Eddie on yksi tärkeimmistä joogaopettajistani ja toukokuun kurssi on itselleni joka vuosi joogakevään loppuhuipennus.
Monelle lisääntyvä valo aiheuttaa kevätväsymystä ja muistan itsekin viime vuonna kärsineeni jatkuvasta väsymyksestä. Tänä vuonna tuntuu olevan ihan päinvastoin ja olen ihmetellyt, mistä tämä kaikki energia on yhtäkkiä alkanut pursuamaan. Olen jo illallla nukkumaan mennessäni valmiiksi innoissani seuraavan aamun joogaharjoituksesta ja harjoitukseni tuntuu tällä hetkellä todella ihanalta ja energisoivalta. Takana onkin ollut niin paljon kaikenlaista elämäntilannetta ja pitkittyneitä kiputiloja tai muuta vaivaa, että olen tehnyt pitkään melko lyhyttä harjoitusta ja keskittynyt perusasioiden rakentamiseen. Kyllä on kannattanut, sillä en muista milloin harjoitus olisi tuntunut näin hyvältä ja vahvalta!
Kannustan jatkuvasti joogaoppilaitani käymään myös muiden opettajien kursseilla, sillä se antaa todella paljon lisää intoa ja oivalluksia omaan harjoitukseen. Jokaisella opettajalla on aina annettavaa hieman eri asioista.
Oma opettajani Magnus Appelberg järjestää salillamme Hyvinvoimalassa kuukausittain kahden päivän viikonloppuworkshopin, joissa on aina tarjolla loistavia aiheita. Magnus on todellinen velho jooga-anatomiassa ja löytää aina vastaukset mitä omituisimpiin vaivoihin. Seuraava workshop on toukokuussa ja sen aiheena on Astanga ja eteentaivutuksen taika. Loistava perusworkshop ihan kaikille, ei pelkästään kireille takareisille ja jäykille lonkkanivelille. Eteentaivutukset voivat tuntua täysin selvältä pässinlihalta, mutta voin sanoa, että itsekin opin ja oivallan niistä koko ajan uusia asioita. Yksi parhaimmista workshopeista, missä olen koskaan ollut, olikin vuosi sitten lontoolaisen Charlie Taylor-Rugmanin eteentaivutusworkshop, jonka jälkeen harjoitukseni otti jättiläisenloikan eteenpäin. Workshopeilla asioihin paneudutaan aina pikkutarkasti ja pintaa syvemmältä, jollaiseen ei viikkotunneilla ole mahdollisuutta.
Jos et ole vielä lyönyt lukkoon pääsiäissuunnitelmia, ratkaisin ne juuri puolestasi! Itse en nykyisin tee enää suunnitelmia pääsiäiseksi, sillä osallistun joka vuosi Petri Räisäsen ja Juha Javanaisen astangaintensiiville Helsingin Astanga Joogakoululle. Hyvinvointiminiloma kotona, kuinka ihanaa! Saa keskittyä vain joogaan ja kotona lekotteluun. Pääsiäiskurssi sopii aivan kaiken tasoisille mysore-harjoitusta tekeville ja voit itse valita minä päivinä osallistut harjoitukseen. Aloitusaikojakin on tarjolla muutama vaihtoehto, joten voit rauhassa vahdata myös Netflixiä iltaisin, koska joogamatolla ei todellakaan tarvitse olla kukonlaulun aikaan. Intensiivin ohjelmaan kuuluu myös aina erillinen workshop tai luento. Tänä vuonna aiheena on Healing methods for body & mind in yoga. Yleensä luennon pitää toisena päivänä Juha ja toisena Petri. Luennoille ei ole pakko osallistua, eli kurssista voi rakentaa juuri oman aikataulun ja kiinnostuksen mukaisen.
Eddie Sternin kurssi ajoittuu toukokuun loppuun ja kestää neljä päivää. En voi kuin lämpimästi suositella tätä kurssia ja koitan kovasti kannustaa omiakin oppilaita mukaan, sillä Eddie on paitsi mielettömän sydämellinen ja hauska persoona, myös käsittämättömän hyvä joogaopettaja ja kävelevä tietopankki joogafilosofiasta sekä kaikesta mahdollisesta sen ympärillä. Eddie käsittelee yleensä luentojaan myös tieteen kautta, sillä hän on täysi nörtti, mitä tulee aiheisiin, joista on kiinnostunut. Hän opiskelee kaiken mahdollisen (en ymmärrä, miten jollain ihmisellä on niin paljon aivokapasiteettia muistaa kaikki lukemansa). Eddien mysore-tunnit sopivat kaiken tasoisille mysore-harjoitusta tekeville. Ohjatussa harjoituksessa tehdään koko 1. sarja, joten jos ei ole tehnyt ykkössarjaa kokonaan, sen voi keskeyttää omaan viimeiseen asanaan ja odottaa, kunnes siirrytään yhdessä loppuliikkeisiin.
Eddien kurssin muilla tunneilla chantataan ja luennot käsittelevät tänä vuonna joogasutria sekä sankhya filosofiaa. Tästäkin kurssista voi kuitenkin rakentaa oman aikataulun ja kiinnostuksen mukaisen, jos kaikille tunneille ei pysty tai halua osallistua.
Ensi viikolla alkavat myös omat kevään viimeiset joogakurssini. Alkeisjatkokurssille tuon aina jonkun vierailevan opettajan pitämään kahden tunnin workshopin tai luennon (jolle saavat osallistua myös muiden kurssien oppilaat lisämaksusta). Seuraavalla kurssilla vieras on Måns Broo, joka on Åbo Akademin uskontotieteen laitoksen dosentti. Hän on erikoistunut Intian uskontoihin ja aatteisiin, suomentanut Patanjalin joogasutrat ja toimii Ananda-lehden päätoimittajana. Måns on ehdottomasti Suomen pätevin henkilö luennoimaan joogafilosofiasta. Hän tulee puhumaan kurssillani aiheesta mitä jooga on?
Mitä teidän joogakevääseen kuuluu?
Kuvat Petri Räisänen