Body & Mind

Pintaa syvemmälle aromaterapeuttisella yinjoogalla

Body & Mind | 20.3.2017 | Katja Kokko

Muutama teistä heppahulluista lukijoista on pyytänyt postausta, joka käsittelisi joogan hyötyjä ratsastuksessa ja ratsastajan oheisharjoittelua. Ihana aihe! Voin perehtyä tähän syvemmin omasta kokemuksestani hieman myöhemmin, mutta mitään ratsastusvinkkejä minulla ei ole kyllä asiaa mennä jakamaan, vaan niissä kannattaa luottaa omaan opettajaan tai valmentajaan.

Sen verran voin kuitenkin sanoa, että joogasta on ratsastuksessa suurta hyötyä. Positiiviset vaikutukset ulottuvat aina keskivartalon syvien lihasten hienovaraisesta hallinnasta mielenhallintaan, rentoutumiseen ja läsnäoloon. Näitä ominaisuuksia, jos jotain, tarvitsee hevosen selässä. Astangajoogina suosittelen tietenkin joogamuodoista astangaa, sillä se kasvattaa tehokkaasti keskivartalon lihasten löytämistä, mutta harjoitukseen yhdistyy myös täydellinen läsnäolo hengityksen kautta.

Yinjooga on puolestaan tukenut tehokkaasti astangajoogaharjoitustani, hieman eri tavalla. Olen saanut työstettyä sillä lonkkiani auki huimaa vauhtia, josta on ollut suurta hyötyä kakkossarjan asanoissa, joissa jalat ovat niskan takana. Mutta eritoten yinjooga on johdattanut täydellisen irtipäästämisen, ja sitä kautta tietoisen läsnäolon lähteille, jonka myötä meditaatiosta on tullut täysin luonnollista. Yinjooga on kuin sipulin kerrosten kuorimista. Jokaisen kerroksen vapauttaminen johtaa aina hieman syvemmälle ja sieltä syvältä kumpuava rauha ja turva on ihanan vahvistavaa ja maadoittavaa.

Yinjooga on joillekin ihmisille äärimmäisen vaikeaa, jopa tuskallista. Se nostaa helposti pintaan sietämätöntä levottomuutta, turhautumista ja jopa raivoa. Pelkkä asanassa oleminen täysin ponnistelematta ja rentona voi tuntua kuin päällä olisi pistelevä villapaita. Tällaisille henkilöille yinjooga on juuri oikea harjoitus. Lähes aina nämä tuntemukset liittyvät syvällä meissä oleviin tunnelukkoihin, jotka ovat varastoituneet fyysiseen kehoon. Kun ne vapautuvat, pääsee kaikki lukkiutunut energia virtaamaan ilman, että asioita olisi pakko velloa ja käydä läpi mielessään. Tämän vuoksi jooga on tehokas terapian muoto tai hyvä tuki sille.

Myös ratsastuksessa on tärkeää löytää kultainen piste rentoutumisen, mutta voimakkaan keskivartalon välillä, aivan kuten astangajoogaharjoituksessa. Joogasutrissa sanotaankin: Sthira-sukham asanam, eli asento on rento, mutta vakaa. Moni meistä kuitenkin ponnistelee (astanga)joogaharjoituksessaan liikaa, joka on toki erityisesti alkeistasolla ymmärrettävää, kun voima ja hengityksen hallinta eivät ole vielä kehittyneet riittävästi. Astangajooga on yang, joka on voimakasta, lämmittävää ja nopeaa energiaa. Yin on puolestaan viilentävää (loistavaa pittalle!), rauhoittavaa ja hitaampaa energiaa. Yang on pintaa, ja yin johdattaa pinnan alle. Elämässä tarvitaan molempia, sekä yiniä että yangia. Yinissä on aina yangia ja yangissa on yiniä. Tämän vuoksi yinjooga on aivan ihanaa vastapainoa astangajoogalle, mutta myös erittäin hyvä ratsastusta tukeva harjoitus mielen rauhoittamiseksi ja rentoutumiseksi.

Ensi viikolla pyörähtää käyntiin kevään joogakurssini. Näet koko kurssitarjonnan täältä. Uutuutena ohjelmassa on yinjooga, johon yhdistän aromaterapian eteerisillä öljyillä. Käytännössä siis käytän eteerisiä öljyjä diffuuserissa, josta leijailee saliin kosteuttavaa, tuoksuvaa höyryä. Suunnittelen jokaiselle tunnille erilaisen aromaterapeuttisen teeman, jonka mukaan valitsen käytettävät öljyt. Yin-joogakurssi maksaa 145 € ja se sisältää 9 harjoituskertaa (helatorstaina ei ole tuntia). Kurssille ilmoittaudutaan täältä. Aiempaa kokemusta joogasta ja yinjoogasta ei tarvita ja kurssi sopii jokaiselle keholle, notkealle, jäykälle, laihalle ja tanakalle.

Instagramin puolella kyseltiin jo mistä käyttämäni kaunis diffuuseri on peräsin. Olen tilannut sen Amazonista, mutta eräs lukija vinkkasi suomalaisesta Bulba.fi verkkokaupasta, jossa näyttäisi olevan samanlaisia diffuusereita, tosin hinnat ovat Amazoniin verrattuna huomattavasti kalliimmat. Eteerisissä öljyissä suosin lähes poikkeuksetta Neal’s Yard Remediesiä, sillä ne ovat todella korkealaatuisia ja eteerisissä öljyissä laadulla on väliä.

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , ,