Lifestyle

Clog clog – tarina puukengistä

Lifestyle | 10.6.2016 | Katja Kokko

DSC_0092

Postaus sisältää arvonnan

Suurin osa vaatekaappini sisällöstä on nykyään suomalaista suunnittelua, when did this happen? Kenkien osalta parhaiten puukengistään maailmalla tunnettu Terhi Pölkki on ujuttautunut kenkäkokoelmani valtiattareksi peräti neljällä kenkäparilla. Kesän alussa ostamani Amelie-sandaalit ovat olleet niin kovalla käytöllä, että pelkään niiden pohjien kuluvan puhki Balin matkalla.

Kun tapasin Terhin aiemmin keväällä, hän lahjoitti minulle parin korkeakorkoisia Rose-puukenkiä. Balilla ne saavat toimia juhlakenkinä. Terhin puukengät ovat aitoa suomalaista käsityötä alusta loppuun saakka: ne valmistetaan pienen pienessä puukenkätehtaassa Myrskylässä, niiden kasviparkittu nahka tulee Kokkolasta ja puu on suomalaista koivua. Aidompaa suomalaista tuotetta saa hakea. Puukenkien tarina on hurmannut jälleenmyyjät maailmalla ja niistä kertovan videon katsottua se ei ole kyllä mikään ihme, sillä puukenkiä valmistavaan Paavoon ei voi kuin ihastua!

rose

Minulle puukengät tuovat mieleen lapsuuden, sillä meidän perheestä löytyi monet puukkarit: äidillä mustat ja valkoiset, isällä ruskeiden lisäksi useat eri väriset ja minulla punaiset. En koskaan unohda äidin puukenkien kopinaa, kun hän hääräsi keittiössä essu päällä, huivi paksujen hiustensa suojana ja vaivasi pullataikinaa niin, että jauhot pöllysivät. (Tosin muisto kopinasta saattaa kyllä olla peräisin allekirjoittaneen karkumatkoista, kun otin punaisen Tunturi Ponin alleni, ilmoitin lähteväni kouluun ja hurjastelin punaiset puukengät jalassa punaisella polkupyörälläni kohti nelostietä. Tuohon aikaan en ollut vielä lähelläkään kouluikäistä, paitsi tietenkin omasta mielestäni, pikkuvanha kun olen ollut lapsesta saakka.) Isäni puolestaan aloitti koko työuransa 17-vuotiaana puukengän pohjien tekijänä Nalikka Oy:ssä Kärsämäellä, joten pitihän pohjien tekijän tyttärelläkin puukkarit olla. Puukengät olivat 70- ja 80-luvun Crocsit. Ihanaa, että ne ovat taas muodissa, mutta saisivat kyllä tarttua uudelleen myös valtavirtaan. Olisi paljon kivempaa, jos suomalaiseen perustyyliin kuuluisi puukengät muovisten neonvärihirvitysten sijasta.

rose2

Korkeakorkoisen Rosen lisäksi Terhin puukenkämallistosta löytyy hieman matalampikorkoinen Karin, oikein perinteinen puukkari Cat, jossa on suljettu kärki, Catista naisellisempi versio Anna sekä osittain varpaat peittävä Stella. Varmasti jokainen löytää näistä itselleen mieluisan mallin ja värin. Huippu-uutinen on se, että Terhin puukengät löytyvät tästä päivästä lähtien myös Stockmannilta! Toivon hartaasti, että tulevaisuudessa valikoimassa olisi Terhin muutkin kengät, sillä puukkarien lisäksi mallistosta löytyy monia upeita kenkiä. Stokka on kuitenkin hieno uusi aluevaltaus pienelle suomalaiselle merkille, jonka kasvun ja kehittymisen elinehtona on pystyä luomaan kysynnälle jatkuvuutta. Tein Terhistä haastattelun keväällä, käy ihmeessä lukemassa, jos se on mennyt syystä tai toisesta ohi!

Minulla on lisäksi ilo ja kunnia ilmoittaa, että Terhi lahjoittaa jollekin teistä Karin puukengät toiveesi mukaisessa värissä! Siispä laitetaan käyntiin kilpailu: kerro kommenttiboksissa miksi juuri sinun pitäisi saada kenkäpari omaksesi. Jos sinulla liittyy puukkareihin jokin ihana muisto, olisi kiva kuulla myös siitä. Vastausaikaa on 19.6.2016 asti, jonka jälkeen valitsen voittajan.

Kesäkuussa Terhin kesämallisto löytyy myös Nightless Night pop-up myymälästä Kiseleffin talosta osoitteesta Unioninkatu 25, joka kokoaa kahden viikon ajaksi 7.6.-19-6.2016 saman katon alle neljä suomalaista merkkiä – Terhin lisäksi kaupasta löytyvät Arela, Month of Sundays sekä MOIMOI. Kauppa on auki ma-pe klo 11-19 ja la-su klo 11-17. Käykää pistäytymässä!

Kuvat Stella Harasek

Avainsanat: , ,