Beauty

Ihonhoitotutkimus: atopian hoito luonnonkosmetiikalla osa 1/2

Beauty | 8.3.2015 | Katja Kokko

DSC_0042

Yhteistyössä Biodelly.fi

Muistanette, kun pari kuukautta sitten hain blogin kautta ihonhoitotutkimukseen atooppisesta ihottumasta kärsivää henkilöä, joka ei olisi koskaan hoitanut ihoaan luonnonkosmetiikalla? Sopiva henkilö löytyi ja täytyy kyllä todeta, että varsin mehevä tapaus onkin kyseessä ja menneet pari kuukautta osoittautuivat tutkimuksen kanssa hieman erilaisiksi, mitä olin etukäteen ajatellut.

Koehenkilömme on Mariko, jolla on ollut vauvasta saakka atooppinen ihottuma sekä erittäin herkästi reagoiva iho. Mariko on hoitanut ihoaan kortisonivoiteilla sekä hajusteettomalla apteekkikosmetiikalla – juuri tämmöistä tapausta toivoin tutkimukseen. Marikon iho reagoi todella helposti ympäristön ja ilmaston muutoksiin, uusiin tuotteisiin, stressiin sekä tähtien asentoihin, eli käytännössä melkein mihin tahansa.

DSC_0265-2

Lähtötilanteen kuvaushetkellä iho oli todella kuiva ja karhea, silmäluomet olivat vetäytyneet käppyrälle, samoin huulet sekä nenän alunen. Iho kutisi koko ajan ja halkeilevista kohdista valui kudosnestettä. Kuvaushetkellä iho oli itse asiassa varsin hyvässä kunnossa, sillä pari päivää sen jälkeen iho räjähti ihottumalle otsaa, kaulaa ja olkapäitä myöten ja kudosnestettä valui halkeamista vielä enemmän. Tähän vaikuttivat uusien tuotteiden lisäksi muutos trooppisesta ja kosteasta ilmastosta Thaimaasta takaisin kuivaan ja viimaiseen Suomeen sekä Marikon pitämät hot joogatunnit kuin myös uudet tuotteetkin. Lisäksi kielsin häneltä täysin apteekkikosmetiikan ja kortisonivoidetta oli lupa käyttää vain pakon edessä.

DSC_0259-2

Tarkoituksemme oli käyttää tutkimukseen ainoastaan ranskalaisen Nafhan tuotteita, mutta muutamassa päivässä kävi ilmi etteivät Nafhan kosteusvoiteet ja puhdistusmaito sovi Marikolle ja iho ärtyi niistä silminnähden. Sen sijaan 100 % arganöljyn ja kaktusviikuvaöljyn, silmänympärysvoiteen ja vartalovoiteen kanssa ei ollut mitään ongelmia, joten ne pidimme tuoterepertuaarissamme.

Jouduin siis alkaa etsimään uusia tuotteita tutkimustamme varten. Valitsin puhdistusaineeksi Sophyton puhdistusvoiteen, sillä atopiassa putsarin tulee olla mahdollisimman hellävarainen ja vähän pesevä eikä sisältää lainkaan surfaktantteja eli pintajännitystä vähentäviä ja vaahtoa muodostavia, peseviä ainesosia. Ne vahingoittavat ihoa suojaavaa hydrolipidikalvoa, joka on atooppisella iholla lähes olematon. Sophyton puhdistusvoide osoittatui nappivalinnaksi ja Marikon iho piti siitä heti ensi kosketuksella.

DSC_0262-2

Kasvovedeksi valitsin Mia Höydön Säihkeen, sillä Mian tuotteista on lukuisia hyviä kokemuksia atoopikoilta. Säihke kosteuttaa ihoa äärimmäisen hyvin koivunmahlan ja hyaluronihapon ansiosta ja sen sisältämä beetaglukaani rauhoittaa ja suojaa ihoa sekä parantaa ihon vastustuskykyä. Marikon iho oli erittäin kosteusköyhä, kiristävä ja karhea eikä hän ollut aiemmin käyttänyt kasvovettä. Iho rakastui myös Säihkeeseen. Seerumin valitsin myös Mia Höydöltä ja Mariko saikin määräyksen lotrata aamuin illoin ensin Säihkeellä ja sen jälkeen valella kasvot ja kaulan Lumous-seerumilla, joka sitoo kosteutta ihoon ja saa siten ihon siloittumaan pehmeäksi, jolloin ihon pinnasta tulee myös vastaanottavainen sitä seuraaville hoitotuotteille. Aiemmin Marikon iho tukkeutui voiteista, juuri sen vuoksi, että ihosta puuttui täysin kosteus. Lumouksessa on erittäin korkea hyaluronihappopitoisuus, joka on loistava humektantti, eli ihoa kosteuttava ja kosteutta sitova aine, jolloin ihosolut pysyvät pyöreinä ja nestepitoisiina. Lisäksi Lumous sisältää runsaasti koivunmahlaa, C-vitamiinipitoista, kollageenin muodostumista stimuloivaa tyrniuutetta sekä suojaavaa beetaglukaania.

DSC_0029

Seerumin jälkeen määräsin iholle aamuin illoin öljyä: joko Nafhan argan- tai kaktusviikunaöljyä tai The Organic Pharmacyn Skin Rescue Oilia. Mariko sai vapaasti valita mitä öljyä käyttäisi, kunhan se tuntuisi hyvältä. Kaikista mieluiten hän tarttui Skin Rescue Oiliin, jota en lainkaan ihmettele, sillä se sisältää ihoa tehokkaasti korjaavan ruusunmarjaöljyn lisäksi ihoa rauhoittavaa, atsuleenipitoista kamomillauutetta ja arpia hoitavia, kiinteyttäviä ja suojaavia uutteita helokista, tamanusta sekä pihatähtimöstä.

DSC_0024-2

Kosteusvoiteita ja hoitovoiteita otimme käyttöön kolme erilaista: Mia Höydön Unelman aamuin illoin käytettäväksi voiteeksi, joka lukitsee kosteuden ja hoitavat aineet ihoon ja pehmittää ihoa, The Organic Pharmacyn Ultra Dry Skin -hoitovoiteen, joka on puolestaan kuin luonnonkosmetiikan kortisonivoide tai rasvainen perusvoide hoitamaan pahinta ihottumaa sekä halkeilevia kohtia ihossa, sekä kolmanneksi hieman kevyemmän Flow Kosmetiikan Hamppuvoiteen, jolla hoidimme halkeilevia huulia ja silmäluomia. Nämä voiteet olivat ratkaisevassa asemassa kosteuden lisäksi ja sopivat iholle loistavasti.

Silmänympärysvoiteena olemme käyttäneet Nafhan silmänympärysvoidetta, samoin vartalovoide on Nafhalta, jotka ovat sopineet Marikon iholle oikein hyvin.

DSC_0021

Tällä tuoterepertuaarilla olemme nyt menneet eteenpäin pari kuukautta ja kun pari viikkoa sitten tapasin Marikon, oli ihon pinta siloittunut liioittelematta vauvanpepuksi, halkeamista ei valunut enää kudosnestettä ja punoitus oli vähentynyt, vaikka edelleen kehon sisäinen epätasapaino sekä hot joogaohjaus saavat ihon ärtymään ja räjähtelemään. Nämä ovat seikkoja, johon emme voi ulkoisella hoidolla vaikuttaa.

Seuraavassa postauksessa on luvassa kuvat tutkimuksemme tuloksista sekä Marikon omat kokemukset käyttämistämme tuotteista, jotka olivat hänelle elämänsä ensimmäisiä tuotteita luonnonkosmetiikasta.

Koodilla KATJA15 saat -15 % alennusta Biodellyn normaalihintaisista tuotteista 6.4.2015 saakka.

DSC_0055

Testituotteet on lahjoittanut Mia Höytö Cosmetics, Cosmetique, Suomen Luonnonkosmetiikan Osuustukku, Biodelly sekä Flow Kosmetiikka

Pyyhkeet Proloque

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,