Body & Mind

10 vuotta astangajoogaa

Body & Mind | 2.4.2019 | Katja Kokko

Tänä vuonna tulee 10 vuotta täyteen siitä, kun ilmoittauduin astangajoogan alkeiskurssille ja jäin sille tielle.

Kymmeneen vuoteen ei mahdu montaa viikkoa, etten olisi joogamatolle astunut. Astangajooga menetelmänä resonoi minulle alusta saakka monella eri tavalla ja harjoitus on kulkenut mukana läpi monenkirjavien elämänvaiheiden.

Näiden vuosien varrelle mahtuu monta eri opettajaa, monenlaista vaivaa ja kipua (niin henkistä kuin fyysistäkin), oivalluksia, itsensä haastamista ja jatkuvaa oppimista. Oppilaana oleminen ei lopu koskaan. Harjoitus tekee vuosien varrella yhä nöyremmäksi ja se avautuu yhä rikkaampana monella eri tasolla. 

Harjoituksen jakaminen eteenpäin, eli siirtyminen opettamaan, on ollut merkittävä käännekohta omassa harjoituksessa. Harjoitus muuttuu, kun sitä alkaa jakamaan. Oma oppilaana oleminen muuttuu. En tarkoita, että se nostaa minua oppilaana millekään tasolle, harjoitus vain muuttuu ja ymmärrys syvenee, kun oppiminen tapahtuu yhdessä oppilaiden kanssa. 

Matkan varrelle mahtuu myös vuosia, jolloin aloin tuntea, että omasta harjoituksestani puuttuu jotain. Kaipasin jotain, mitä en osannut sanottaa. En ymmärtänyt muita oppilaita, joilla oli guru tai vahva oma opettaja. En kokenut itse samaa – ketään opettajaani väheksymättä, sillä he ovat kaikki olleet minulle merkityksellisiä.

Pian tulee vuosi täyteen siitä, kun tapasin ensimmäisen kerran John Scottin. BUM. Koko elämäni muuttui kertarysäyksellä, ei vain suunta joogapolullani.

Jos joku olisi vuosi sitten sanonut minulle, että vuoden päästä asun Lontoossa elämäni miehen kanssa ja opiskelen John Scott Yoga opettajakoulutuksessa, en suoranaisesti olisi ollut uskomatta, koska tiedän elämässä minkä tahansa ihmeen olevan mahdollista, mutta olisin vähintäänkin hymistellyt ajatukselle hienoisen epäuskoisena. Mutta täällä minä nyt kuitenkin olen. Aloitin kaksi vuotta kestävän opettajakoulutuksen viime viikolla pikkuisessa kylässä keskellä satumaisen kaunista englantilaista maaseutua.

Tälle kiitollisuuden määrälle ei löydy sanoja. Voin vain sanoa, että sydämeni tihkuu kiitollisuutta yli äyräiden. John on ensimmäinen opettaja, jonka läsnäolo, olemus, opetuksen taso ja sisältö resonoi syvällä sydämessäni. Tunnen todella puhdasta rakkautta, kiitollisuutta ja kunnioitusta häntä kohtaan ja olen todella kiitollinen, että olen saanut olla hänen opetuksessaan intensiivisesti, sillä se on rakentanut aivan erityisen perustan minulle opettajakoulutukseen, jossa olen nyt.

Opettajani opettajakoulutuksessa on Sandra Howling, joka on ollut Johnin läheinen oppilas 18 vuotta. Sandra on kuin naispuolinen John, mutta silti hänellä on myös omat vivahteensa, mitä hän tuo omaan opettamiseen. Tunnen silti vahvasti Johnin läsnöolon Sandran opetuksessa, koska harjoitus on juuri sellainen, miten John sitä opettaa. Lontoossa harjoittelen puolestaan Stillpoint Yogassa Scott Johnsonin kanssa, joka on myös Johnin yksi läheisimmistä ja kokeneimmista oppilaista. Olen oppinut jotain erityistä jokaiselta näiltä kolmelta opettajalta ja se on auttanut minua yhdistämään pisteet keskenään ja lopulta tekemään oivallukset omassa kehossani, joka on esimerkiksi parantanut kolme vuotta kestäneen selkäkipuni.

Näiden kokemuksien myötä minulle on avautunut aivan uudella tavalla gurun tai yhden opettajan merkitys. Sandra ja Scott ovat yhtä hyviä opettajia kuin John ja he kaikki jakavat saman energian. Tiedän löytäneeni polkuni ja opettajani ja voin lakata etsimästä sitä jotain, mikä minulta puuttui pitkään ja jonka olemassaolosta en ollut edes varma. Tunnen aloittaneeni koko matkan alusta, täydestä nollasta, niin harjoitukseni kuin senkin, miten jaan oppimaani eteenpäin.

Haluan jakaa teille nämä sanat Johnin opetusmanuaalista.

Satguru – true teacher


Is always a Student of Yoga, with a great respect for tradition – with a Desire to Listen, Enquire/Research, Develop and be Creative
A practitioner who has had first hand experience and continues in the System, Method and Practice
A teacher that has direct connection to the great lineage of teachers
Is a self-aware in the moment and nonjudgmental
A teacher that students can have faith in
A teacher that can be trusted
A teacher that introduces the Student to the “Guru within”
A teacher that will guide the students towards Insight or inner peace.

Tämän kevään astangajoogaintensiivini on tältä erää täytetty. Jos olet kiinnostunut aloittamaan astangajoogan kanssani tai olet harkinnut joogaretriittiä, suosittelen lämpimästi jooga- ja uintileiriämme Sisiliassa ensi syyskuussa. Lisätietoja matkasta löydät täältä.

Kuva Richard Isaac

Avainsanat: , , ,