Lifestyle

Lempeä vegekulho

Lifestyle | 22.8.2016 | Katja Kokko

DSC_0018

Erilaiset kulhoruoat, bowlit, ovat olleet jo hyvän tovin maailmalla vallitseva ruokatrendi. Usean trendiravintolan listalla näkeekin nimellä poke-bowl kulkevia annoksia. Kyseessä on perinteinen hawaijilainen ruoka-annos, jonka keskeisenä raaka-aineena on raaka kala ja riisi. Kuten arvata saattaa, on tämäkin perinne kokenut muodonmuutoksen trendin kautta ja poke-bowleina myydään melkein mitä tahansa kulhotettua ruokaa.

Itselleni erilaiset variaatiot kulhoista sopivat loistavasti. En tiedä kuuluuko perinteisiä poke-bowleja maustaa erityisemmin, mutta kuten tässä olen kirjoitellutkin, olen lopen kyllästynyt ylimaustettuun ruokaan, josta puuttuu harmonia ja tuoreet raaka-aineet hukkuvat läpitunkevaan makujen kaaokseen. Itämaiset ja muut perinteisesti vahvoista mausteistaan tunnetut keittiöt toki kuuluukin maistua, mutta itse en voi päivittäin uuvuttaa elimistöäni voimakkailla mausteilla (koska refluksioireet ja taipumus kehon kuumuuteen, pittaan). Lisäksi uskallan väittää, että useissa itämaisissa annoksissa vallitsee kuitenkin harmonia eri makujen välillä, mutta tällä hetkellä useat kasvisruokaa tarjoilevat lounasravintolat omilla kotikulmillani pilaavat ruoan liialla maustamisella.

Ruoan ei tarvitse olla tylsää, vaikka sitä ei tukahduta mausteisiin. Siksi kulhoruoat ovat itselleni täydellistä arkiruokaa ja variaatioita voi tehdä loputtomiin, eikä niiden valmistamiseen kulu edes puolta tuntia. Kulhon pohjalle keitän valkoista jasmiiniriisiä, jonka maustan riisiviinietikalla. Valkoinen riisi on itselleni sopiva hiilareiden lähde, sillä siinä ei ole antiravinteita, jotka aiheuttavat vatsaoireita (antiravinteet ovat yhteydessä mm. vuotavan suolen oireyhtymään ja moniin muihin vatsavaivoihin, siksi täysjyvä ja gluteenittomat viljat eivät sovi kaikille). Riisin päälle kasaan höyrytettyjä kasviksia, kuten bataattia ja parsakaalia. Kurpitsat sopivat myös hyvin. Vegeversioon käytän paistettua tofua, jota maustan hieman makealla curry-jauheella tai en lainkaan. Lisäksi hieman tomaattia, kurkkua ja avokadoa. Mausteet tulevat tuoreesta korianterista, pienestä lorauksesta tamaria, norihiutaleista sekä pikkelöidystä inkivääristä.

Tässä oma suosikkini vatsalle lempeästä vegekulhosta: (suosi kaikissa raaka-aineissa luomua)

1-2 dl valkoista jasmiiniriisiä

1 rkl riisiviinietikkaa

1/2 paketti maustamatonta luomutofua

1/2 tl makeaa curryjauhetta

1/2 bataatti (pienestä luomubataatista)

4-5 parsakaalin kukintoa

1 kypsä tomaatti

5-10 cm kurkkua

1/2 avokado

1/2 limen mehut

1/2 rkl pikkelöityä inkivääriä

1 rkl norihiutaleita

1/2 rkl tamari soijakastiketta

muutama lehti tuoretta korianteria

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta lopuksi riisiviinietikalla. Höyrytä pilkotut bataattikuutiot ja parsakaalin kukinnot. Paista kuutioitu tofu oliivi- tai kookosöljyssä ja mausta makealla curryjauheella. Kuutioi kurkku, tomaatti ja avokado. Kasaa kulho: aloita riisillä ja lado päälle loput ainekset omiin lohkoihinsa. Mausta limen mehulla, lorauksella tamaria, norihiutaleilla, pikkelöidyllä inkiväärillä ja korianterilla.

Millaisia versioita te olette kehitelleet kulhoista?

Avainsanat: , , ,