Beauty

Raaka-aineiden kiehtova maailma: oodi Olivemille

Beauty | 22.10.2019 | Jaana Ailus

Aikaisemmassa kirjoituksessani käsittelin raaka-aineita ja raaka-ainemessuja. Tällä kertaa sukellamme syvemmälle erääseen raaka-aineluokkaan, nimittäin emulgaattoreihin. Aion myös kertoa yhdestä luonnonkosmetiikan parissa suuren suosion saaneesta emulgaattorista, Olivem 1000:sta.

Emulgaattorit

Emulgaattorit ovat korvaamattomia raaka-aineita, sillä ilman niitä tuotteet, jotka sisältävät vettä sekä öljyä, eivät pysyisi kasassa. Vaikka periaatteessa pelkällä kasvovedellä ja kasvoöljyllä pärjäisi, on emulsioilla vakiintunut asema ihonhoidossa. Olivatpa emulgaattorit kuinka olennainen osa emulsioita tahansa, ei niitä silti juuri tuotelupauksissa mainita.

Mutta ensin emulgaattorien perusteisiin. Emulgaattori on tekninen apuaine, mjolla voidaan saattaa kaksi toisiinsa sekoittumatonta ainetta kuten vesi ja öljy, yhteen ja täten mekaanisen sekoituksen ja usein myös lämmön avulla luoda emulsio. Emulgaattori on pinta-aktiivinen aine jonka toinen pää on hydrofiilinen (eli pitää vedestä) ja toinen pää hydrofobinen (ei pidä vedestä vaan öljystä).

Luonnonkosmetiikassa lähes kaikki emulsiot voidaan jaotella kahteen kategoriaan, o/w (öljy vedessä) ja w/o (vesi öljyssä) emulsiohin. Yleisin emulsiomuoto on o/w, eli öljy vedessä. O/w emulsioissa ulkoinen faasi on vettä ja vesiliukoisia aineita, ja sisäinen faasi taas on öljyä ja öljyliukoisia aineita. Emulgaattori muodostaa misellejä siten, että sen hydrofiilinen pää on veteen päin, ja hydrofobinen pää öljyyn päin.

Eri emulsiotyypit vaativat myös eri emulgaattorit. O/w-emulgaattorilla ei voi saada aikaan w/o emulsiota tai päin vastoin.

Kokeile kotona

Harjaantunut kosmetiikkakemisti näkee usein purkin raaka-aineluettelosta minkä tyypin emulsio on kyseessä. Mutta aina asiasta ei voi olla ihan varma, varsinkin jos käytetty emulgaattori on harvinaisemmasta päästä. Onneksi tähän on testi, joka ei vaadi labraa onnistuakseen.

Mikäli haluat kotona testata kumman tyyppinen emulsio sinulla on purkissasi, siihen on helppo kikka:

Mikäli kyseessä on o/w-emulsio, niin ulkoinen faasi on vesi. Silloin emulsion pitäisi liueta veteen suhteellisen helposti esimerkiksi lusikalla sekoittamalla. Mikäli kyseessä olisi w/o-emulsio, se jäisi lillumaan veden pinnalle klimppinä eikä sekottuisi mitenkään.

Saman voi testata käänteisesti ruokaöljyllä. O/w-emulsiota ei saa millään sekoittumaan ruokaöljyyn, mutta w/o-emulsio sekottuu sinne helposti, sillä emulsion ulkoinen faasi on öljyliukoinen.

Emulgaattoriseokset

Emulgaattoreita myydään lähes poikkeuksessta valmiina seoksina. Usein stabiilin seoksen muodostamiseksi tarvitaan ainakin kaksi emulgoivaa ainesosaa. Raaka-ainevalmistajat ovatkin vastanneet tähän tarpeeseen myymällä valmiita emulgaattoriseoksia, joissa kahden tai useamman emulgaattorin suhteet ovat keskenään optimaaliset lopputuotteen emulsion stabiilisuutta ajatellen. Valmiit seokset ovat siis helppokäyttöisiä ja tuotekehittäjä usein säästyy työläiden HLB (hydrophilic-lipophilic balance) laskujen laskemiselta.

Luonnonkosmetiikassa hyvin suosittuja ovat Ranskalaisen Seppicin Montanov-sarjan sertifioidut emulgaattorit. Niitä ovat esimerkiksi Montanov 68 (INCI: Cetearyl Alcohol & Coco-Glucoside), Montanov 202 (INCI: Arachidyl Alcohol, Behenyl Alcohol & Arachidyl Glucoside) ja Montanov L (INCI: C14-22 Alcohols & C12-20 Alkyl Glucoside). Nämä valmiit emulgaattoriseokset ovat niin helppokäyttöisijä ja miellyttäviä käyttää, että niitä löytyy useimmista luonnonkosmetiikan emulsioista.

Olivem 1000

Jokaisella kosmetiikkakemistillä on tietyt lempi raaka-aineensa. Minun lempiemulgaattorini on ehdottomasti Olivem 1000.  Se on yksi luonnonkosmetiikan monikäyttöisimmistä emulgaattoreista. Yhdellä raaka-aineella saa aikaan vaikka minkätyyppisiä tuotteita ja siksi myös Olivem 1000 onkin erittäin yleisesti käytetty.

Olivem 1000 on Hallstarin valmistaman raaka-aineen kauppanimi. Se on valmistettu oliiviöljystä, ja sillä on COSMOS sertifikaatti. Olivem 1000:n INCI-nimet ovat Cetearyl Olivate ja Sorbitan Olivate. Jos siis bongaa nämä kaksi raaka-aineitta tuotteen INCI:ssä, niin voi olla varma siitä, että kyseessä on tuote, jonka emulgaattorina on käytetty Olivem 1000:ta.

Usein sanotaan että emulgaattorin valinta vaikuttaa lopputuotteen viskositeettiin ja ihotuntumaan. Olivem 1000 on siinä mielessä ainutlaatuinen emulgaattori, että sillä saa aikaiseksi hyvin erilaisia viskositeetteja sekä ihotuntumia. Tämän takia se onkin yleisin emulgaattori, jota esimerkiksi fanittamani Neal’s Yard Remedies käyttää. Olivem 1000:n voi bongata myös esimerkiksi Whamisan sekä Tata Harperin tuotteissa.

Usein samat emulgaattorit, jotka toimivat ihonhoitotuotteissa, eivät sovellu meikkeihin. Olivem 1000 on tästäkin syystä poikkeukselleninen, sillä sen pigmentinsietokyvyn ansiosta sitä löytyy esimerksi meikkivoiteista, kuten INIKA Organicin peiteaineesta, ripsiväreistä, kuten Benecosin Glamour look -ripsarista ja suojakertoimellisista BB-voiteista, kuten tästä Avrilin BB-voiteesta.

Yksinkertaisia emulsioita Olivem 1000:lla

Koska Olivem 1000 on sen verran monipuolinen ja anteeksiantava emulgaattori, voi sillä saada helposti aikaan emulsioita jopa kotioloissa. (Huom! Kotikeittiössä valmistettuja tuotteita ei koskaan saa myydä eteenpäin, ja ne tulisi käyttää pois mahdollisimman nopeasti. Vaikka kuinka toimisi hygienisesti, käyttäisi oikeita pitoisuuksia tuotteelle soveltuvia säilöntäaineita ja noudattaisi hyviä tuotantotapoja, ei kotona kokkailtu kosmetiikka ole missään nimessä verrannollista kosmetiikan valmistukseen erikoistuneessa tuotantoympäristössä valmistettuun.)

Alla on kaksi hyvin eri tyyppisen lopputuloksen antavaa emulsiota, joita voi kokeilla Olivem 1000:lla. Olen jättänyt öljyfaasit oman mielen mukaan valittaviksi, sillä Olivem 1000 on sen verran järeä emulgaattori että se emugoi öljyn kuin öljyn. Kosteusvoiteessa öljyfaasin osana voi aivan hyvin olla myös kasvivoita jos haluaa tuotteesta paksumman ja runsaamman tuntuisen. Öljyfaasin voi koostaa esimerkiksi näin: 8% kauraöljyä, 7% auringonkukansiemenöljyä, 5% sheavoita, 3% viinirypäleensiemenöljyä ja 2% unikoinsiemenöljyä.

Kosteusvoide

A-faasi

Puhdistettua ja deionisoitua vettä 100 % asti

4,00 % Glyseriini

0,30 % Ksantaanikumi

B-faasi

5,00 % Olivem 1000

25 % öljyjä oman valinnan mukaan

C-faasi

Säilöntäaine (jokaisella säilöntäaineella on oma suosituspitoisuutensa, jota tulisi noudattaa)

D-faasi (valinnainen)

0,10 % eteerisiä öljyjä oman maun mukaan

E-faasi

Sitrushappoa (pH tulisi säätää sitrushapolla siihen ikkunaan, jossa säilöntäaine toimii. Mikäli säilöntäaineeksi on valittu sekoitus orgaanisia happoja, on pH usein 4,5-5,5)

Valmistusohjeet

1) Mittaa A-faasin vesi ja glyseriini, ja aloita lämmittämään seosta 75°C:een. Ripottele samalla joukkoon ksantaanikumi, jatkuvasti hitaasti sekoittaen. Sekoita kunnes ksantaanikumi on täysin dispergoitunut ja seos on tasaista.

2) Mittaa B-faasin raaka-aineet omaan astiaansa, ja lämmitä 75°C:een.

3) Kun faasit A ja B on kumpikin lämmitetty 75°C:seen, kaada B-faasi A-faasin joukkoon ja sekoita esimerkiksi sauvasekottimella täydellä teholla noin 5 min.

4) Jatka hidasta sekoittamista kunnes emulsio on jäähtynyt 40°C:een. Sen jälkeen lisää säilöntäaine ja jatka sekoittamista.

5) Kun emulsio on saavuttanut huoneenlämmön, lisää halutessasi eteeriset öljyt ja sekoita. Mittaa pH ja säädä sitä sitrushapolla kunnes haluttu pH on saavutettu.

Emulsiopohjainen seerumi

A-faasi

Puhdistettua ja deionisoitua vettä 100 % asti

0,10 % Dermofeel PA (Phtyic Acid, aqua)

2,00 % Glyseriini

B-faasi

1,00 % Olivem 1000

3,00 % öljyjä oman valinnan mukaan

C-faasi

1,00 % Ksantaanikumi

D-faasi (valinnainen)

0,10 % eteerisiä öljyjä oman maun mukaan

E-faasi

Sitrushappoa (pH tulisi säätää sitrushapolla siihen ikkunaan, jossa säilöntäaine toimii. Mikäli säilöntäaineeksi on valittu sekoitus orgaanisia happoja, on pH usein 4,5-5,5)

Valmistusohjeet

1) Mittaa A-faasin raaka-aineet yhteen astiaan ja lämmitä 75°C:een.

2) Mittaa B-faasin raaka-aineet omaan astiaansa, ja lämmitä 75°C:een.

3) Kun faasit A ja B on kumpikin lämmitetty 75°C:een, kaada B-faasi A-faasin joukkoon ja sekoita esimerkiksi sauvasekottimella täydellä teholla noin 5 min.

4) Jatka hitaampaa sekoitusta ja lisää joukkoon ksantaanikumi hitaasti ripotellen.

5) Jatka hidasta sekotusta kunnes emulsio jäähtyy 40°C:seen. Sen jälkeen lisää säilöntäaine ja jatka sekoittamista.

6) Kun emulsio on saavuttanut huoneenlämmön, lisää halutessasi eteeriset öljyt ja sekoita. Mittaa pH ja säädä sitä sitrushapolla kunnes haluttu pH on saavutettu.

Kuvat Katja Kokko ja Timo Anttonen

Avainsanat: , ,