Kaupallinen yhteistyö: Cultivator’s
Ostitko innoissasi kasvivärin aikeissa vaihtaa synteettisen hiusvärin luonnolliseen versioon, mutta värjäyksen jälkeen peilistä tuijottaakin vihertävä hiuskuontalo? Eipä hätää, näillä vinkeillä pelastat tilanteen.
Kuten varmasti kaikki teistä tietävät, olen värjännyt hiuksiani aidoilla kasviväreillä viimeiset kymmenet vuotta ja luottomerkkini hiusväreissä on aitojen kasvivärien pioneeri Cultivator’s, jolla on yli 30 vuoden kokemus aitojen kasvivärien valmistamisesta.
Siitäkin huolimatta, että luonnonkosmetiikka on yleistynyt valtavaa vauhtia viime vuosina ja yhä useampi heivaa synteettiset ihonhoitotuotteet ja meikit luonnollisten vaihtoehtojen syrjäyttäessä ne paremmuudellaan, aidot kasvivärit hiustenvärjäyksessä ovat vielä suhteellisen harvinaisia, sillä tottahan se on, että kasviväreillä sävyjen kirjo ei ole yhtä laaja kuin synteettisissä väreissä – mutta niiden hyödyt päihittävät värisävyjen suppeuden.
Suomessa ekokampaamoja alkaa olla jo melko mukavasti, toisin kuin uudessa kotimaassani Englannissa, missä monet kampaamot mainostavat itseään luonnollisina, mutta totuus on lähes aina jotain aivan muuta: täällä kampaamot harrastavat viherpesua oikein olan takaa. Itse en siis ole vielä löytänyt uutta luottokampaajaa Lontoosta, joten värjään edelleen hiukseni Suomessa käydessäni ekokampaajalla, mutta varmasti jossain vaiheessa minun täytyy kokeilla myös kotivärjäystä, joka on haastavaa, sillä hiuksia on vähintään kahden ihmisen edestä ja pituuttakin yli puolen selän.
Synteettiset hiusvärit eivät ole itselleni enää vaihtoehto, sen verran suurena terveysriskinä pidän niitä varsinkin säännöllisesti käytettynä. Aidot kasvivärit ovat sen sijaan aivan toisesta maailmasta kotoisin ja mielestäni niitä ei voi edes verrata synteettisiin väreihin.
Aidot kasvivärit hoitavat ja ravitsevat hiuksia, tuovat niihin upean kiillon ja parantavat hiusten kuntoa radikaalisti.
Toki hyvä vaihtoehto on myös olla värjäämättä hiuksia kokonaan, mutta itse olen sen verran kasvivärien upeiden ja vivahteikkaiden sävyjen pauloissa, etten näe sitä päivää ainakaan vielä lähivuosina koittavan, kun lakkaisin värjäämästä hiuksiani.
Omat hiukseni ovat olleet lämpimän punaiset jo kymmenen vuotta, mutta välillä olen värjännyt niitä myös selkeästi ruskeammilla sävyillä. Punaisten värien kanssa lopputuloksessa ei ole koskaan ollut vihertävyyttä, mutta ruskeampien sävyjen kanssa tyveen on jäänyt usein pieni vihertävä vivahde.
Cultivatorsin maahantuoja kertoi, että he saavat kaikista eniten säikähtäneiltä asiakkailta kysymyksiä, jos hiuksiin on tullut värjäyksen seurauksena vihreä vivahde. Siksi päätimme omistaa postauksen tälle aiheelle.
Lue kaikki Cultivator’sista kirjoittamani postaukset tästä linkistä.
Itse en ole kasvivärjäyksen ammattilainen, vaikka olenkin suhteellisen hyvin aiheeseen perehtynyt. Päätin kuitenkin kääntyä asiantuntijan puoleen tätä juttua varten, jotta saan varmasti sellaisetkin vinkit jakoon, joista itselläni ei ole pomminvarmaa tietoa.
Helsingin Töölössä sijaitsevan ekokampaamo Eko Atelierin omistaja Mari-Susanna Savolainen vastasi ystävällisesti kysymyksiini samalla, kun hän teki hiuksiini savivaalennuksen ja värjäsi hiuksiini upean syyshehkun Cultivator’sin Henna-sävyllä. Alla kuvat värin kehittymisestä kahden viikon aikana värjäämisestä.
Miksi hiuksiin voi tulla vihreä vivahde kasvivärjäyksen seurauksena?
Ruskeat ja tummat sävyt saadaan aikaan indigo-nimisellä kasvilla. Tummissa kasviväreissä väri vihertää yleensä aina aluksi vähän – mitä tummempi väri, sitä enemmän. Jos hiusten oma pohjasävy on hyvin vaalea tai harmaa, indigo luo tällöin helpommin hiuksiin vihertävän sävyn. Vihreys häviää väristä parin päivän sisällä, kun väri jatkaa kehittymistään, joten sitä ei pidä pelästyä.
Kasviväri mukautuu aina oman pohjan tummuuden mukaan, joten sävyt ovat aina uniikkeja, joka on tärkeä muistaa. Sama sävy ei näytä samalta sinun hiuksissa kuin kaverilla. Kysy aina vinkkejä ammattilaiselta eli koulutetulta ekokampaajalta, jos jokin kasvivärjäyksessä mietityttää.
Millaiset kasvivärit sopivat parhaiten vaaleille ja harmaille hiuksille?
Vaalean hiuksen tummentamisessa kannattaa olla maltillinen. Tummuus ja pigmentti on hyvä rakentaa hiukseen pikkuhiljaa ja valita mielummin vähän vaaleampi sävy, kuin liian tumma. Indigopohjaisia, kovin tummia värejä on vaikea tai lähes mahdoton enää vaalentaa (luonnollisin konstein).
Harmaisiin hiuksiin olisi hyvä tehdä aina tuplaväri niin, että ensimmäinen väri sisältää runsaasti hennaa eli tehdä ns. hennabed pigmentointi. Toinen vaihtoehto on värjätä hiukset samalla värillä kahteen kertaan. Kasviväri ei peitä 100 %:sti harmaita hiuksia, mutta niihinkin on mahdollista saada kasviväreillä kaunis sävy.
Mitä tehdä, jos hiuksista tulee vihreät kasvivärillä?
Kuulostaa varmasti ärsyttävältä vinkiltä, mutta odota. Älä pese hiuksia kahteen vuorokauteen, sillä väri jatkaa tekeytymistä hiuksissa vielä värjäyksen jälkeen; se syvenee ja tasoittuu jolloin myös mahdollinen vihreys häviää.
Kokeile vaikka käyttää pari päivää pantaa tai huivia peittämään vihertävyyttä. Jos hiukset vihertävät vielä tämän jälkeen, pese hiukset parin päivän kuluttua. Mikäli tämäkään ei auta, värjää hiukset joko pelkällä cassialla tai sekoittamalla hennaa ja cassiaa suhteessa 1:1.
Kuten mainitsin, tyvikasvuni on saanut muutaman kerran ruskeilla kasviväreillä vihertävän vivahteen, mutta itselläni vihreys on kadonnut itsestään yhdessä yössä ja väri on tekeytynyt kunnolla vasta pari päivää värjäyksen jälkeen.
Pitääkö hiukset pestä shampoolla ja hoitoaineella kasvivärjäyksen yhteydessä?
Kasvivärin pois huuhtelun jälkeen hiukset tulee pestä shampoolla ja hoitoaineella. Kasvivärit ovat jauhemaisia ja veden kanssa sekoitettu värimassa takertuu hiuksiin todella tiiviisti. Huuhtele ensin hiuksen huolellisesti ja pese ne sitten reilulla shampookäsittelyllä ja käytä lopuksi hoitoainetta. Shampoopesusta huolimatta väri jatkaa tekeytymistään ja kannattaakin käyttää tummia pyyhkeitä 1-2 viikkoa värjäyksen jälkeen, jotta ne eivät sotkeudu pesun yhteydessä.
Tässä välissä tuleekin mieleen siis huomauttaa, että kaikkien kasvivärien muodostamat värimassat ovat vihreitä ja jos hiukset vain huuhtelee vedellä, saattaa tuota vihreä jauhemassaa jäädä vielä hiuksiin, mikä tietenkin tuo vihreän sävyn kutreille. (Jostain syystä Cultivator’s ohjeistaa, ettei hiuksia tulisi pestä shampoolla värin huuhtelun yhteydessä, mutta itse en tätä ohjetta noudattaisi, kuten eivät tuntemani ekokampaajatkaan.)
Cultivator’s hiusvärit ovat saatavilla mm. Ruohonjuuresta, Sokoksista ja Prismoista.
Ruohonjuuressa on 30.9.2019 asti hiusväritarjous: kaikki Cultivator’sin hiusvärit maksavat 11,90 € (norm. 14,95 €). Pääset ostoksille Ruohonjuuren verkkokauppaan tästä.
Millaisia kokemuksia teillä on kasvivärjäyksestä? Värjäättekö hiukset kotona vai ekokampaajalla? Onko sinulla ollut aluksi vaikeuksia sopivan värin kanssa, mutta lopulta on löytynyt sen oikea sävy?
Kuvat Richard Isaac (paitsi kännykkäräpsyt minun ja Marin ottamia)