Lifestyle

Maailman nopein uikkari

Lifestyle | 6.5.2017 | Katja Kokko

Tiedättekö mikä päivä on huomenna? Stadikka aukeaa! Ja aivan kohta aukeaa myös Allas, joka on saanut uuden päärakennuksen ja pukuhuoneita on laajennettu. Allasta en ole ehtinyt vielä itsekään testata, mutta se tulee varmasti kokeiltua heti kun ovet aukeavat, satunhan asumaan vain viiden minuutin kävelymatkan päässä tuosta paljon hehkutetusta ja upean kuuloisesta paikasta.

Viime kesänä pyöräilin Stadikalle useana päivänä viikossa (siltä osin kun satuin olemaan Suomessa, sillä melkein koko kesähän vierähti Balilla). Tänä kesänä aion uida taivasalla niin paljon kuin ikinä jaksan, sillä tällä hetkellä fiilikseni kallistuu Suomi-kesän puolelle, johon kuuluu ratsastusta, uintia, puistojoogaa ja saariretkiä.

Sattuihan semmoinen tuuri uimavalmentajaa valkatessani täysin Googlen turvin, että valkkuni Laura Manninen myös maahantuo uikkareita sekä uimavälineitä. Lauran omistama FitPit avasi keväällä Uintikauppa-nimisen verkkokaupan, joka myy vaikka minkälaisia varusteita uikkareista märkäpukuihin ja snorkkeleihin. Allekirjoittaneen välinevarasto onkin kasvanut vuoden varrella sen verran, että kamat eivät mahdu enää reppuun, vaan niille tarvitsee jo oman varustekassin.

Hyviä uikkareita on vaikea löytää perus urheilukaupoista, koska jos treenaa ihan kunnolla, uikkarin pitää tietenkin kestää, olla mukava päällä ja istua hyvin. Sekä näyttää nopealta. Muotiluomusuikkarit eivät tähän hommaan sovi. Lauran uimakaupasta löytyy Michael Phelpsin uikkareita sekä miehille että naisille. (Jos et tiedä kuka on Michael Phelps, katso Googlesta.) (Toim.huom. myöskään allekirjoittanut ei tiennyt, ennen kuin Laura kertoi.) (Saatan myös olla universumin ainoa ihminen, joka ei tiennyt kuka on Michael Phelps.)

Michael Phelpsin uimakamat ovat kuulemma nyt supermegahot uimapiireissä. Asia selvä. Minähän en näistä hommista mitään tiedä, mutta tarvitsin talvella uudet uimalasit, sillä edelliset höyrystyivät jo 25 metrin jälkeen eivätkä istuneet kunnolla. Ostin Lauralta Michael Phelpsin coolit peilipokat ja johan parani näkyvyys! Upgreidasin samalla itseni näyttämään todella nopealta.

Sain lisäksi Lauralta kaksi Michael Phelpsin uikkaria. Päädyin valitsemaan mahdollisimman päheät kuosit: jenkkikuosin sekä tosi psykedeelisellä kuviolla varustetun. Muutama viikko sitten samalla radalla harjoitteleva, arviolta kaksikymmentä vuotta minua nuorempi superuimari tiedusteli ihastellen psykedeelisen uikkarini alkuperää. Näytin siis varmasti todella coolilta ja nopealta, sillä hän luuli minua jonkin sortin kisaajaksi (tällä ei varmasti ollut mitään tekemistä tekniikkani kanssa, vaan psykedeelinen uikkarini sai minut vain näyttämään tosi prolta).

Valitsemissani uikkareissa on parasta niiden malli, joka jättää kyljet avoimeksi. Olkaimet menevät selästä ristiin ja ristikon alapuolella kulkee vielä poikittain yksi naru, joiden ansiosta yläosa pysyy päällä ihan älyttömän hyvin. Minua on siunattu rintavarustuksella, jossa yläosan mallilla, istuvuudella ja olkaimilla on todellakin väliä, jotta etuosaa ei tarvitse koko ajan kiskoa ylöspäin – ristikkoselkä ja tarpeeksi pitkä malli ovat aivan must. Avoimien kylkien ansiosta uikkari pysyy paikoillaan vieläkin paremmin eikä sitä tarvitse kiskoa mihinkään suuntaan koko treenien aikana.

Uikkarin koko kannattaa valita pituuden mukaan. Minun uikkarini ovat kokoa 34. Michael Phelpsin uikkareissa on UK/jenkkikoot ja koko 34 on ranskalaisen mitoituksen mukaan koko 40. Minä olen 172 cm pitkä. Näistä uikkareiden koosta käytiin taannoin sen sortin keskustelu henkilökohtaisella Facebook-seinälläni, että siitä olisi lauantai-illan komediaksi asti, mutta tyydyn nyt vain ilmoittamaan, että jos olet 168 cm tai pidempi, valitse koko 34. Jos olet lyhyempi, valitse koko 32.

Treenaan vapaauintia aina välineiden kanssa, sillä ne auttavat hiomaan tekniikkaa. Aiemmin käytin pelkästään Finisin lättäreitä ja pullaria, mutta keväällä sain Lauralta vielä räpylät ja tänään hän ilmoitti tuovansa minulle snorkkelinkin. Lisäksi treeneissä on käytössä vaikka minkälaisia vimpaimia vetovarjosta uimalaseihin kiinnitettävään piipittävään vekottimeen, joka auttaa rytmin harjoittelussa. Minä kun olin aina luullut, että uintiin ei tarvitse kuin uikkarin, uimalakin ja lasit, ja että laudat sun muut härvelit ovat uimakoululaisia varten… paitsi hetkinen, minähän taidan itse olla uimakoululainen!

Kun nyt päästiin välineurheilun makuun, niin arvatkaa mistä haaveilen tällä hetkellä? Katsokaapa tätä. Ei riitä, että voi olla delfiini, jos voi olla merenneito. En malta odottaa, että nuo räpylät saapuvat Eurooppaan!

Puolessatoista vuodessa olen oppinut uimaan vapaauintia kunnolla (ennen tunteja en ollut uinut vaparia elämäni aikana metriäkään), rintauintini kelpaisi kuulemma jo kisoihin ja ensimmäiset metrit perhostakin on jo uitu. Voin sanoa käsi sydämellä, että uimaopettajan palkkaaminen on heittämällä yksi parhaita sijoituksia, mitä olen tehnyt elämänlaatuni ja hyvinvointini eteen. Uuden asian oppiminen aikuisiällä on todella palkitsevaa ja tämä harrastus kulkee mukana mihin ikinä vain meneekin. Lisäksi vesi on elementtinä erittäin rauhoittava. Jos sinua kiinnostaa opetella uimaan joko yksityisen valmentajan kanssa tai pienryhmässä, käy tsekkaamassa FitPitin opetustarjonta, josta löytyy varmasti jokaiselle sopiva vaihtoehto.

Uinti ja jooga ovat mahtavasti toisiaan tukevia lajeja ja olikin positiivinen yllätys, että Laura harrastaa myös astangajoogaa. Minulla onkin pian teille uutisia, johon liittyvät Laura, uinti, jooga ja Sisilia. Pysykää kuulolla!

Kuinka moni aikoo korkata Stadikka-kauden heti huomenna? Entä oletteko jo käyneet kokeilemassa Altaan? Kiinnostaisi myös kuulla treenaatteko välineiden kanssa vai ilman?

Kuvat Katja Kokko

Uikkarit ja räpylät saatu

Avainsanat: , ,